Jaké je zapojení Power Pack?

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 03 bře, 2025 11:41 am

Třeba od ZIMO stojí cca 500 Kč
U Piko jak ND stojí něco přes tísíc kč.
Tak proto by mne zajímalo jak je to zapojené a zda to jde navrhout podobně.
Dají se případně kombinovat?
Zdenek Valter

Re: Jaké je zapojení Power Pack?

Příspěvekod Pater » pon 03 bře, 2025 12:12 pm

Úplně jednoduché. Paralelní zapojení diody a odporu a za nimi sériově kondenzátor. Přes odpor se kondenzátor pomalu nabíjí a přes diodu se kondenzátor rychle vybíjí (dioda je zapojená katodou směrem ke kladnému pólu dekodéru). Odpor má hodnotu kolem 100 Ohmů.
powerpack.jpg
powerpack.jpg (20.24 KiB) Zobrazeno 3147 krát
N, DCC, NanoX, Rocrail, Paterweb
Pater

Příspěvekod Zlámalík » pon 03 bře, 2025 2:43 pm

Zdeňku, od Zimo myslíš modul STACO? To je trochu složitější, než na obrázku výše.
Klasický power-pack je tak, jak uvádí kolega, ale STACO moduly jsou DC-DC měniče, které používají superkondenzátory na napětí 2,7 Voltu. Typicky STACO 1 umí dva nebo tři superkondenzátory v sérii, každý z nich má kapacitu 0,3 F, u verze STACO 3B pak kapacitu 1 farad. Tedy při třech kouscích jde o kapacitu 0,1 F (resp. 0,33 F) na napětí 8 V, což je už slušná dávka energie a loko jede několik sekund bez zaváhání, i mimo koleje :D
Postavit to určitě jde, jen jestli to tak hezky zmenšíš, jak oni :-)
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod fulda » pon 03 bře, 2025 6:17 pm

U těchto zařízení je pochopitelně pověstný ďábel v detailech. Jeden z těch snáze pochopitelných je programování na programovací koleji, kdy běžná centrála odpojí napájení, pak ho připojí a zahájí programovací sekvenci. Jenže programovací sekvence obsahuje kroky kdy se sleduje spotřebovávaný proud a pokud se povede, že nabíjení power packu zrovna nevhodně začne, nebo skončí, tak to dost rozhodí co centrála přečte. Nebo třeba omezení na 250mA na programovací koleji, versus rychlost nabíjení power packu. A možná další.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Radek Strnad » pon 03 bře, 2025 6:27 pm

Na DPS pro STACO 1 je osazeno cca 30ks miniaturních součástek. To nevím, jestli stojí za námahu nějak podomácku řešit. Hlavně početnější sestava např. tantalových kondenzátorů v klasickém Power Packu může působit problémy při programování dekodéru a je pak nutné ji při každém programování odpojit. Stalo se mi to u Rosničky se zvukovým MX, kde jsem měl 10x220uF/16V Dekodér se s připojeným Packem ani nechtěl přihlásit. Když jsem Power Pack vymontoval a nahradil ho STACO 1, tak programování jde a jízdní vlastnosti jsou na daleko lepší úrovni. Modul mám připojený jak k MN615 a MN160, tak i k MX616 a funguje to již rok bez problémů.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 03 bře, 2025 8:16 pm

Pater píše:Úplně jednoduché. Paralelní zapojení diody a odporu a za nimi sériově kondenzátor. Přes odpor se kondenzátor pomalu nabíjí a přes diodu se kondenzátor rychle vybíjí (dioda je zapojená katodou směrem ke kladnému pólu dekodéru). Odpor má hodnotu kolem 100 Ohmů.
powerpack.jpg

No přiznám se, že mám na mysli obvody s superkondenzátory.
Ale když už to tu bylo naznačeno tak se také zeptám - na vývodu 6 lze připojit obecně + kondezátru přímo, nebo je zde vhodné také použít nabíjecí obvod diodu s odporem?
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 03 bře, 2025 8:34 pm

Tohle je třeba zmiňovaný Piko Power Pack.
Přílohy
Piko Power Pack.jpg
Piko Power Pack I.jpg
Zdenek Valter

Příspěvekod Pater » úte 04 bře, 2025 9:42 am

Zdenek Valter píše:Ale když už to tu bylo naznačeno tak se také zeptám - na vývodu 6 lze připojit obecně + kondezátru přímo, nebo je zde vhodné také použít nabíjecí obvod diodu s odporem?

Ono záleží, co myslíš pod pojmem "vývod 6". Také záleží na výrobci a modelu dekodéru a od toho lze taky odvodit možné zapojení kondenzátoru(ů). Například u Zimo to mají v manuálech pěkně zobrazeno. Takže doporučím RTFM.
N, DCC, NanoX, Rocrail, Paterweb
Pater

Příspěvekod Radek Strnad » úte 04 bře, 2025 10:11 am

Také existuje PowerPackové plato od firmy Fischer Modell, kde už jsou součástky již osazeny a jediné, co je potřeba je připájet tantalové kondenzátory na připravené pájecí plochy. Vejde se jich tam 5ks. Ven do dekodéru pak vedou jen dva vodiče + a -.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 04 bře, 2025 1:35 pm

Pater píše:
Zdenek Valter píše:Ale když už to tu bylo naznačeno tak se také zeptám - na vývodu 6 lze připojit obecně + kondezátru přímo, nebo je zde vhodné také použít nabíjecí obvod diodu s odporem?

Ono záleží, co myslíš pod pojmem "vývod 6". Také záleží na výrobci a modelu dekodéru a od toho lze taky odvodit možné zapojení kondenzátoru(ů). Například u Zimo to mají v manuálech pěkně zobrazeno. Takže doporučím RTFM.

Promiň mea culpa myslím vývod 6 na Plux22.
Přílohy
Plux 22.png
Plux 22.png (3.61 KiB) Zobrazeno 2672 krát
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 04 bře, 2025 1:39 pm

Radek Strnad píše:Také existuje PowerPackové plato od firmy Fischer Modell, kde už jsou součástky již osazeny a jediné, co je potřeba je připájet tantalové kondenzátory na připravené pájecí plochy. Vejde se jich tam 5ks. Ven do dekodéru pak vedou jen dva vodiče + a -.

Mohu poprosit o odkaz?
Zdenek Valter

Příspěvekod Zlámalík » úte 04 bře, 2025 1:56 pm

Zdenek Valter píše:
Pater píše:

Podívej se do manuálu, já používám výhradně Zimo a tam záleží na dekodéru. Třeba MX648 tam má tvrdý plus (spojený s druhým "plusem"), MX645/MS450/MS480/MS481 tam má vývod na kondenzátor, tedy už s omezením napětí pod 16 V.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Radek Strnad » úte 04 bře, 2025 4:05 pm

KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 04 bře, 2025 4:55 pm

Radek Strnad píše:To Zdenek Valter: Odkaz je tento: https://fischer-modell.de/fischer-model ... erspeicher

Díky za odkaz, ale to není zapojení se superkondenzátorem.
Chápu, že třeba do mašiny v TT to může být prostorově vhodné, ale já takový problém nemám.
Mně se vejde třeba i tenhle kondík na 25 v:
https://www.tme.eu/cz/details/eeeft1e10 ... panasonic/
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 04 bře, 2025 6:46 pm

Zlámalík píše:
Zdenek Valter píše:
Pater píše:Ono záleží, co myslíš pod pojmem "vývod 6". Také záleží na výrobci a modelu dekodéru a od toho lze taky odvodit možné zapojení kondenzátoru(ů). Například u Zimo to mají v manuálech pěkně zobrazeno. Takže doporučím RTFM.

Podívej se do manuálu, já používám výhradně Zimo a tam záleží na dekodéru. Třeba MX648 tam má tvrdý plus (spojený s druhým "plusem"), MX645/MS450/MS480/MS481 tam má vývod na kondenzátor, tedy už s omezením napětí pod 16 V.

No právě já bych raději něco obecného, protože dělám náhadní desku do staršího modelu PIKO a nechci předpisovat dekodér třeba Zimo.
Zdenek Valter

Zpět na Elektrika a elektronika