Připojení točny

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Připojení točny

Příspěvekod fulda » pát 17 led, 2025 2:19 pm

Pokusím se odpovědět ve vhodnějším vlákně. Původní diskuze z vlákna:

Předmět: Točna

TTmili píše:Jasné, tak nějak jsem s tím počítal, ložisko ponese veškeré síly, jack bude jen přenášet proud. Vzhledek k "ruční" točně, neosazené návěstidly a podobně bude bohatě dostačovat i mono jack. Pokud bych chtěl osvětlení točny (nevím jestli se vůbec u menších a ručních točen instalovalo), tak bych stereo jack taky postačil. Myslím že kolem proud 0,5A pro tenhle konektor nemůže být nějak destruktivní, kontaktní plochy v těhle konektorech nejsou až tak malé. A nebo do doby realizace ještě plány přehodnotím.
Ještě mě napadlo, viděl jsem pár točen s vrátkem s převodem pro pohon, ale předpokládám, že jde spíš o rekonstrukce nebo točny zbudované němci během války a že na území rakouska-uherska bylo běžnější otáčení břevny.

Já bych upozornil na několik drobných nedostatků, které se nám opakují stále dokola.
První je cena. V reálu cena konstrukce ložiska + upevnění + konektory může vyjít výrazně dráž, než použití rotační kabelové spojky. Ale to pochopitelně neplatí v případě, kdy si takové připojení dělám pro sebe a mohu se utěšovat malým nákladem na jednotlivé komponenty a nepočítáním ceny práce.

K popisu druhého problému použiji obrázky z Wiring For DCC. Je to problém, který je výrazný v DCC, v analogu jej vzhledem k miliónu dalších problémů uvidíte podstatně méně. Pokud pro točnu použiju souosé napájení, potom narážím na problém, že při otočení o 180° se mi přehodí pravá a levá kolejnice. Tento problém velice jednoduše vyřeším modulem vratné smyčky. Zhruba jako na následujícím obrázku:
Obrázek
Pokud jsem ale dost chytrý, tak si mohu všimnout, že točna je vlastně rozdělená na dvě poloviny a že místo souosého připojení stačí, abych točnu napájel ze dvou "půlměsíců" a problém vlastně nebude existovat, protože kolej napravo se vždy napájí z pravého půlměsíce a když se točna otočí, zase je mapravo a nalevo správně. Jako například na následujícím obrázku, kde jsou půlměsíce trochu nešikovně nakresleny téměř na obvodu točny, ale pozorný čtenář si jich všimne:
Obrázek

A pochopitelně - protože jsme ve světě DCC, tak stačí dva vodiče a osvětlení mostu lze realizovat dekodérem přímo v mostu točny.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Re: Připojení točny

Příspěvekod Luděk » pát 17 led, 2025 5:37 pm

Pokud si pamatuji, tak po obvodu točny byla kolejnice po které se odvalovaly kolečka nesoucí váhu mostu, tudíž se ta kolejnice dá udělat dělená a proud sbírat pomocí koleček.
Luděk

Příspěvekod Zdenek Valter » pát 17 led, 2025 5:42 pm

Luděk píše:Pokud si pamatuji, tak po obvodu točny byla kolejnice po které se odvalovaly kolečka nesoucí váhu mostu, tudíž se ta kolejnice dá udělat dělená a proud sbírat pomocí koleček.

To není zrovna správná myšlenka, zejména pro DCC.
Více zde: viewtopic.php?f=6&t=13735&p=322404&hilit=split#p322404
Zdenek Valter

Příspěvekod prcek » pát 17 led, 2025 6:05 pm

Zdenek Valter píše:
Luděk píše:Pokud si pamatuji, tak po obvodu točny byla kolejnice po které se odvalovaly kolečka nesoucí váhu mostu, tudíž se ta kolejnice dá udělat dělená a proud sbírat pomocí koleček.

Zdenku, nejak mi unika, kde v odkazovanem vlakne je informace rozporujici Ludkovo reseni a co s tim ma spolecne DCC, jakkoli jeho reseni urcite neni vhodne pro vsechny tocny.
Ale je patek vecer a mozna si sedim na vedeni.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod Zdenek Valter » pát 17 led, 2025 7:17 pm

prcek píše:
Zdenek Valter píše:

Zdenku, nejak mi unika, kde v odkazovanem vlakne je informace rozporujici Ludkovo reseni a co s tim ma spolecne DCC, jakkoli jeho reseni urcite neni vhodne pro vsechny tocny.
Ale je patek vecer a mozna si sedim na vedeni.

No podívej se do odkazu - princip přepólování v DCC je zajistit změnu polarity v co nekratším čase (my máme 6ms). To přejížděním přes mechanické kontakty snadno nezajistíš.
Zdenek Valter

Příspěvekod prcek » pát 17 led, 2025 7:30 pm

Dík, tímhle směrem jsem opravdu nepřemýšlel.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod Zdenek Valter » pát 17 led, 2025 7:41 pm

No tím, že to už pár let používáme tak víme ;-)
I teď po pár letech patří moje díky fuldovi - ten nás na to přivedl.
Zdenek Valter

Příspěvekod rawen » pát 17 led, 2025 8:00 pm

Zdenek Valter píše:...
No podívej se do odkazu - princip přepólování v DCC je zajistit změnu polarity v co nekratším čase (my máme 6ms). To přejížděním přes mechanické kontakty snadno nezajistíš.

Ten čas bude důležitý, pokud se využívají paprsky do všech směrů. Na našich modulech jsme dělali točnu dvakrát a z prostorových důvodů měly obě vždy dvě skupiny kolejí oddělené prolukami (kolmo na modul). Takže mechanické přepínání stačilo - u první již zmíněné jazykové kontakty na půlměsících, u současné mikrospínače ovládané vačkami. Výhodou je nezávislost točny na dalším napájení - stačí trakce.

Radek
rawen

Příspěvekod TTmili » sob 18 led, 2025 9:37 am

Já bych to zkusil vzít popořadě. O ceně to totiž vůbec není, je mi naprosto jasné, že ložisko, kulatina/trubka vhodného průměru, jack s protikusem a práce nikdy nebude levnější než otočná kabelová spojka. U té si ale také nejsem jistý jestli by se nechala použít jen samotná namísto ložiska.

S tou chytrostí u připojení bych malinko přibrzdil, koneckonců to už předemnou někteří nastínili že rozdělit točnu napůl a napájet ji z půlměsíců nějakými třecími kontakty může být problém, a zvlášť pak při výrobě doma. Přinejmenším při nechání větší mezery vypadne nebo bude znovu startovat zvuk lokomotivy, při menších mezerách už při domácí výrobě hrozí spojení obou plošek jezdcem. Jako ideální pro DCC bych tedy opravdu považoval spíš připojení mostu k modulu vratné smyčky.

S dekodérem přímo v mostu točny to jde samozřejmě také, ale když už bude pod točnou dekodér pro točnu samotnou, proč si to komplikovat, zvlášť pokud to ať už otočná kabelová spojka nebo jack zvládne taky?

To co píše Luděk o napájení z krajní kolejnice mi také nepřijde úplně ideální řešení, už jen kvůli patině, kolejnice v točně většinou nebývá oježděná, v modelu by tedy bylo vhodnější ji mít celou rezavou taky.

No a řešení prezentované Zdenkem je samozřejmě možné, je to vylepšení napájení půlkruhy do té míry, že eliminuje ty problémy, kterých se jinak nedá moc vyvarovat, zvlášť ne u samo-domo stavby. Ale je to použité na tovární točně (to asi neřešitelné není, dva jezdci a dvě kruhové dráhy na DPS není úplně problém vytvořit i doma), ale přijde mi to už jako mnohem komplikovanější řešení proti modulu vratné smyčky.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod BohousP » sob 18 led, 2025 1:33 pm

Myslím si, že pokud bude točnou "otáčet" příkaz DCC do dekodéru, jakýkoliv mechanický nebo elektrooptický snímač polohy je anachronizmus. Co nám brání do dat pro natočení mostu přidat JEDEN bit, který jednoznačně určí polaritu kolejnic při natočení na daný paprsek. (To v případě, ze bychom chtěli tu polaritu definovat pro každý paprsek zvlášť, co asi není nutné, většinou pro polovinu poloh bude nula a pro druhou jednička. Pak stačí definovat, mezi kterými paprsky má dojít k přepnutí.) Samozřejmě, mám na mysli samo-domo dekodér, nebo spolupráci s autorem.
A samotné přepínání - buď rychlé relátko, nebo ještě lépe H-můstek. Vítejte v 21.století.
Naposledy upravil BohousP dne sob 18 led, 2025 1:43 pm, celkově upraveno 1
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod BohousP » sob 18 led, 2025 1:41 pm

TTmili píše:Já bych to zkusil vzít popořadě. O ceně to totiž vůbec není, je mi naprosto jasné, že ložisko, kulatina/trubka vhodného průměru, jack s protikusem a práce nikdy nebude levnější než otočná kabelová spojka. U té si ale také nejsem jistý jestli by se nechala použít jen samotná namísto ložiska.
...

Já jsem použil
Through-hole electric slip ring Conductive ring brush Hollow shaft with hole Dia.7mm 220v 2A 2/4/6 channels SRT007-22-04U
https://a.aliexpress.com/_EyeNMJA
Je sice dražší, výhodou je otvor pro osu, která pak může nést zátěž.
Přílohy
Screenshot_2025-01-18-14-49-17-133-edit_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
BohousP

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 18 led, 2025 1:48 pm

TTmili píše:Já bych to zkusil vzít popořadě. O ceně to totiž vůbec není, je mi naprosto jasné, že ložisko, kulatina/trubka vhodného průměru, jack s protikusem a práce nikdy nebude levnější než otočná kabelová spojka. U té si ale také nejsem jistý jestli by se nechala použít jen samotná namísto ložiska.

Zaprvé ty spojky se dělají i s dírou, takže není nutné uvažovat o tom, že by ta spojka přenášela axiální síly.
Spojka s dírou by taky umožnila umístit poháněcí mechanismus po dní.

TTmili píše:S tou chytrostí u připojení bych malinko přibrzdil, koneckonců to už předemnou někteří nastínili že rozdělit točnu napůl a napájet ji z půlměsíců nějakými třecími kontakty může být problém, a zvlášť pak při výrobě doma. Přinejmenším při nechání větší mezery vypadne nebo bude znovu startovat zvuk lokomotivy, při menších mezerách už při domácí výrobě hrozí spojení obou plošek jezdcem. Jako ideální pro DCC bych tedy opravdu považoval spíš připojení mostu k modulu vratné smyčky.

Promiň ale pořídit detekci k točně považuji za ten nejmenší problém, na rozdíl od modulu vratné smyčky - tys ho někdy používal?

TTmili píše:S dekodérem přímo v mostu točny to jde samozřejmě také, ale když už bude pod točnou dekodér pro točnu samotnou, proč si to komplikovat, zvlášť pokud to ať už otočná kabelová spojka nebo jack zvládne taky?

Sorry ale tohle jsem nepochopil jak to myslíš. Na co budeš mít v točně dekodér - pro pohon?

TTmili píše:No a řešení prezentované Zdenkem je samozřejmě možné, je to vylepšení napájení půlkruhy do té míry, že eliminuje ty problémy, kterých se jinak nedá moc vyvarovat, zvlášť ne u samo-domo stavby. Ale je to použité na tovární točně (to asi neřešitelné není, dva jezdci a dvě kruhové dráhy na DPS není úplně problém vytvořit i doma), ale přijde mi to už jako mnohem komplikovanější řešení proti modulu vratné smyčky.

Tak tohle úplně nechápu - píšeš o otočné spojce, kterou je vemi snadné pořídít a v zápětí bys spojku vytvářel na DSP takže tak trochu si to své uvažování komplikuješ.
Detekce a její způsob není závislá na tom jestli je to tovární točna a už vůbec není závislá na připojení kolejí na mostě. Detekce jen určuje okamžik změny polarity.
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 18 led, 2025 1:57 pm

BohousP píše:
...

Já jsem použil
Through-hole electric slip ring Conductive ring brush Hollow shaft with hole Dia.7mm 220v 2A 2/4/6 channels SRT007-22-04U
https://a.aliexpress.com/_EyeNMJA
Je sice dražší, výhodou je otvor pro osu, která pak může nést zátěž.

Díky za odkaz já přidám další:
https://www.aliexpress.com/item/4000351 ... ry_from%3A
Přílohy
Ring.jpg
Ring.jpg (14.52 KiB) Zobrazeno 1705 krát
Zdenek Valter

Příspěvekod BohousP » sob 18 led, 2025 2:18 pm

fulda píše: pochopitelně - protože jsme ve světě DCC, tak stačí dva vodiče a osvětlení mostu lze realizovat dekodérem přímo v mostu točny.

To máš pravdu, ale pokud máme most točny připojený na detektor obsazení, bude skoro jistě ukazovat obsazení trvale. Já mám na točně osvětlení budky obsluhy i seřaďovací návěstidlo (modrá, bílá). Takže 5-6 vodičů dohromady.
BohousP

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 19 led, 2025 12:38 pm

Ještě poznámku k použití modulu vratné smyčky ( a to platí obecně) - on by se totiž podle mne měl správně jmenovat - přepínač polarity na základě detekce zvýšeného odběru .
Při počátečních konzulatcích před pár lety s fuldou, mne právě on upozornil, že tyhle moduly se občas nemusí chovat dle očekávání , protože může být problematické nastavení detekce přepnutí.
Proto i třeba vratná smyčka se výrazně lépe a spolehlivěji chová, nemá-li tento modul, ale je-li přepínána s polohou vjezdové výhybky podobně rychlým relé cca 6ms.
Po zkušenostech s naší točnou mu dávám jednoznačně za pravdu.
Zdenek Valter

Další

Zpět na Elektrika a elektronika