Předmět: Točna
TTmili píše:Jasné, tak nějak jsem s tím počítal, ložisko ponese veškeré síly, jack bude jen přenášet proud. Vzhledek k "ruční" točně, neosazené návěstidly a podobně bude bohatě dostačovat i mono jack. Pokud bych chtěl osvětlení točny (nevím jestli se vůbec u menších a ručních točen instalovalo), tak bych stereo jack taky postačil. Myslím že kolem proud 0,5A pro tenhle konektor nemůže být nějak destruktivní, kontaktní plochy v těhle konektorech nejsou až tak malé. A nebo do doby realizace ještě plány přehodnotím.
Ještě mě napadlo, viděl jsem pár točen s vrátkem s převodem pro pohon, ale předpokládám, že jde spíš o rekonstrukce nebo točny zbudované němci během války a že na území rakouska-uherska bylo běžnější otáčení břevny.
Já bych upozornil na několik drobných nedostatků, které se nám opakují stále dokola.
První je cena. V reálu cena konstrukce ložiska + upevnění + konektory může vyjít výrazně dráž, než použití rotační kabelové spojky. Ale to pochopitelně neplatí v případě, kdy si takové připojení dělám pro sebe a mohu se utěšovat malým nákladem na jednotlivé komponenty a nepočítáním ceny práce.
K popisu druhého problému použiji obrázky z Wiring For DCC. Je to problém, který je výrazný v DCC, v analogu jej vzhledem k miliónu dalších problémů uvidíte podstatně méně. Pokud pro točnu použiju souosé napájení, potom narážím na problém, že při otočení o 180° se mi přehodí pravá a levá kolejnice. Tento problém velice jednoduše vyřeším modulem vratné smyčky. Zhruba jako na následujícím obrázku:

Pokud jsem ale dost chytrý, tak si mohu všimnout, že točna je vlastně rozdělená na dvě poloviny a že místo souosého připojení stačí, abych točnu napájel ze dvou "půlměsíců" a problém vlastně nebude existovat, protože kolej napravo se vždy napájí z pravého půlměsíce a když se točna otočí, zase je mapravo a nalevo správně. Jako například na následujícím obrázku, kde jsou půlměsíce trochu nešikovně nakresleny téměř na obvodu točny, ale pozorný čtenář si jich všimne:

A pochopitelně - protože jsme ve světě DCC, tak stačí dva vodiče a osvětlení mostu lze realizovat dekodérem přímo v mostu točny.