Náhodné rozsvecovanie LED v budovách

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Náhodné rozsvecovanie LED v budovách

Příspěvekod Pavel206 » pát 06 lis, 2020 6:49 pm

Hľadám jednoduché zapojenie pre náhodné rozsvecovanie LED v budovách v analógu.
Pavel206

Re: Náhodné rozsvecovanie LED v budovách

Příspěvekod navratil02 » pát 06 lis, 2020 9:55 pm

navratil02

Příspěvekod dudlifuk » sob 07 lis, 2020 7:19 am

Pavel206 píše:Hľadám jednoduché zapojenie pre náhodné rozsvecovanie LED v budovách v analógu.

vynikajuce produkty https://digitrains.eu/sk/13-dekodery-prislusenstvo aj pre analog, s predprogramovanymi modmi
dudlifuk

Příspěvekod Pavel206 » sob 07 lis, 2020 10:18 am

Ďakujem za super tipy.
Rozmýšľam ešte na nejakom úplne primitívnym zapojení, ktoré by sa dalo zbastliť doma na princípe časovača (svieti/nesvieti resp. sa prepína medzi dvomi alebo viacerými LED) pomocou 1, 2 tranzistorov (napr. typu KC, BC) alebo int. obvodov typu 555, 556, kde by sa RC členom dala nastaviť dlhší interval svitu a tmy napr. 10 s.
Pavel206

Příspěvekod czcharlie » sob 07 lis, 2020 11:54 am

Než časovače s 555 je jednodušší použít některý z mikrokontrolérů ať už (téměř nejjednodušší) ATTINY nebo třeba Arduino MEGA, ketré má dost linek na ovládání osvětlení celého kolejiště i s tím, že v každém domečku budeš mít víc okruhů. A časování můžeš nastavit naprosto jednoduše tak, aby bylo opravdu náhodné. A přidám taky odkaz, najdeš tam i dost dalších nápadů: https://arduinorailwaycontrol.com/
czcharlie

Příspěvekod Pater » sob 07 lis, 2020 8:12 pm

Pavel206 píše:Rozmýšľam ešte na nejakom úplne primitívnym zapojení, ktoré by sa dalo zbastliť doma na princípe časovača

Kdysi jsem použil toto zapojení.
Zde česky:
random_lights_cz.pdf
(60.97 KiB) 376 krát
N, DCC, NanoX, Rocrail, Paterweb
Pater

Příspěvekod czcharlie » sob 07 lis, 2020 9:02 pm

Pavel206 píše:Rozmýšľam ešte na nejakom úplne primitívnym zapojení, ktoré by sa dalo zbastliť doma

Nechci za každou cenu obhajovat Arduino, ale v případě jeho použití není potřeba vyrábět plošné spoje (nepředpokládám, že by někdo použil vrabčí hnízdo). Třeba Arduino Mega 2560 (za cca 4€) má celkem 54 linek ze kterých lze 15 použít jako PWM. Pro osvětlení domečků používám SMD LED z Číny, které dostatečně svítí už při 1 mA (0,83€/100ks), na jednu linku jich lze tedy přímo přes omezovací odpor připojit i 20 (ovšem s ohledem na celkový proud Arduina 200mA) a není potřeba použít spínací prvek. Pro kazdou linku zvlášť je možné generovat náhodný interval zvlášť sepnutí a zvlášť rozepnutí v rozsahu 1/1000 s až do cca 48 dnů. Ale rozumím, že ne každému vyhovuje programování a raději použije zmíněné 555 (případně jiné podobné řešení).
czcharlie

Příspěvekod Pater » ned 08 lis, 2020 8:48 am

czcharlie píše:Nechci za každou cenu obhajovat Arduino, ale v případě jeho použití není potřeba vyrábět plošné spoje (nepředpokládám, že by někdo použil vrabčí hnízdo).

Pokud nechci použít vrabčí hnízdo, tak tu desku plošných spojů musím vyrobit i pro Arduino.
Když už chcete použít Arduino, zkuste se podívat na projekt Dr. Geoffa Bunzy.
Pater

Příspěvekod look23 » ned 08 lis, 2020 8:56 am

Pro arduino mega 2560 se dá použít toto odkaz
TT/H0, ČSD epocha IV, V - z21+MM
look23

Příspěvekod czcharlie » ned 08 lis, 2020 12:13 pm

Pater píše:Pokud nechci použít vrabčí hnízdo, tak tu desku plošných spojů musím vyrobit i pro Arduino.
Když už chcete použít Arduino, zkuste se podívat na projekt Dr. Geoffa Bunzy.

Zřejmě si vůbec nerozumíme čím je míněno vrabčí hnízdo - pájení součástek přímo "vývod na vývod" bez použití DPS. Při použití kteréhokoli Arduina či ATTINY skutečně není potřeba žádné další desky. Jelikož všechny klony je možné koupit i bez naletovaných konektrů lze je propojit přímo se svorkovnicí pájenými vodiči čímž se odstraní slabé místo - nespolehnlivé konektory. A G.Bunzu znám, před časem jsme byli v docela čilém styku i když v úplně jiné souvislosti.
czcharlie

Příspěvekod Pater » ned 08 lis, 2020 1:49 pm

czcharlie píše:.... na jednu linku jich lze tedy přímo přes omezovací odpor připojit i 20......
....Zřejmě si vůbec nerozumíme čím je míněno vrabčí hnízdo - pájení součástek přímo "vývod na vývod" bez použití DPS.

A ty omezovací odpory pájíš kam?
Pokud ne přímo do vrabčího hnízda k Arduinu, ale až k diodě, tak při náhodném zkratu na vedení riskuješ odpálení v lepším případě výstupu a v tom horším celého Arduina. U takto zapájeného Arduina se potom velice špatně hledají chyby. Proto se na výstupy dává ten spínací prvek, a ještě lépe s pojistkou. Lepší je si tu DPS pro Arduino vyrobit (nebo koupit) i s těmi tranzistorovými poli.
I mě se stalo, že jsem nechtěně spojil dráty, které jsem neměl a už několikrát jsem měnil spálený obvod ULN, ale spálený procesor ještě ne.
Pater

Příspěvekod zdeno » ned 08 lis, 2020 2:05 pm

Pater píše:I mě se stalo, že jsem nechtěně spojil dráty

tu je zakladni chyba v tom, ze se vedou zive nechranene draty.
Teda ochranne odpory se musi davat hned na (za) piny procesoru a potom uz je uplne jedno, ci se neco zkratuje.
zdeno

Příspěvekod czcharlie » ned 08 lis, 2020 2:18 pm

Pater píše: ...při náhodném zkratu na vedení riskuješ odpálení v lepším případě výstupu a v tom horším celého Arduina

Nevím jak ty, ale mě dloholetá praxe s elektronikou a elektřinou vůbec naučila pracovat pečlivě a přesně, v době elektronek bylo v zapojeních celkem běžné i napětí větší než 300V a žádné plošné spoje tehdy neexistovaly. Kdybych nepracoval pečlivě už bych tu nejspíš dávno nebyl. Každá konstrukce musí být provedena tak, aby náhodný zkrat pokud nejsem lempl nevznikl, jinak je jedno jestli k čemukoli připojím jednu nebo deset desek. Osobně si už ani nepamatuji, kdy se mi vlastní nešikovností podařilo nějakou součástku zničit. Osobně požívám SMD LED i k osvětlení domečků a odpor pájím přímo k LED takže mi vznikne cosi jako jediná součástka ke které připojím spolehlivě třeba i tavnou pistolí fixované vodiče (v Číně se dají koupit i lanka izolovaná silikonovou izolací o vnějším průměru 0,25mm i s izolací). ŽÁDNÉ vrabčí hnízdo.
A za sebe - nepoužívám Arduino, to jsem dal jen jako příklad, pro jednotlivé domečky je pro mě snadnější osvětlení realizovat s ATTINY. Celá konsrukce je potom v domečku fixovaná a ke způsobení (náhodného) zkratu už by musel být opravdový umělec.
czcharlie

Příspěvekod Pavel206 » pát 01 led, 2021 7:11 pm

Skúšal som od fy TAMS Elektronik LC-24 ale funkcia je pre mňa nedostatočná. Objavil som niečo na: http://shop.mzsp.cz/osvetleni-kolejiste ... stupu.html. Neskúšal ste to niekto?
Pavel206

Příspěvekod Pater » sob 02 led, 2021 7:14 am

Uvedený modul nemám a nezkoušel jsem.
Podle součástek, které jsou použity to vypadá na již zde uvedené zapojení, které v kolejišti mám.
Jen je toto zapojení doplněno o trimr pro nastavení časování, indikační diody a svorky.
Pater

Další

Zpět na Elektrika a elektronika