MP1

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: MP1

Příspěvekod hopeter » stř 21 lis, 2018 9:05 pm

Mě se ta definice uživatele a modeláře líbí. :D
Uživatel vezme hromadu peněz , nakoupí a užívá si. No a modelář koupí to nejnutnější a vysochá si k obrazu svému co potřebuje a co se mu líbí. My starší to máme nějak v sobě , protože nám v mládí nezbývalo než modelařit. Prostě kvůli kousku drátku se neskácíme :wink:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 2060
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: MP1

Příspěvekod mpinta » stř 21 lis, 2018 10:08 pm

Hoši, hoši, jak dlouho vás to ještě bude bavit? :D

Protože se mění délka ramen dvojzvratné páky, mění se dráha i síla, a to nepřímo úměrně.
Viz fyzika 8. ročník ZŠ. (Mám to od té doby přes 50 let, třeba se pletu.)
:D :D :D

Jistě budu litovat, že jsem se ozval.
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 658
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: MP1

Příspěvekod belgarat » stř 21 lis, 2018 10:14 pm

HonzoM: nebud tak vztahovacny; sam snad vis ze modelaris ne ? Vtipkem jsem chtel naznacit, ze "potreby pro modelare" se rozhodne neradi mezi "spotrebni zbozi", ktere jde bezmyslenkovite nebo prakticky za vsech situaci pouzit a "funguje to". Vyrobce dodal strunu - ta je OK. Chces jinou strunu - je to na tobe. Vyrobce nemyslel na "uzivatele", protoze ani nemuze. Typicky uzivatel-spotrebitel by si neporadi ani s montazi prestavniku MP1, koupi si radeji Tilliguv (v pripade TT/H0) hnusny povrchovy prestavnik. Vyrobky jsou koncipovane prave pro ty "co si poradi". Kazde kolejiste je do znacne miry unikat a nejde predjimat tolik kombinaci a protichudnych potreb. Od toho mate (mame ?) ruce a mozek.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1332
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: MP1

Příspěvekod Edys » stř 21 lis, 2018 10:29 pm

belgarat píše:HonzoM: nebud tak vztahovacny; sam snad vis ze modelaris ne ? Vtipkem jsem chtel naznacit, ze "potreby pro modelare" se rozhodne neradi mezi "spotrebni zbozi", ktere jde bezmyslenkovite nebo prakticky za vsech situaci pouzit a "funguje to". Vyrobce dodal strunu - ta je OK. Chces jinou strunu - je to na tobe. Vyrobce nemyslel na "uzivatele", protoze ani nemuze. Typicky uzivatel-spotrebitel by si neporadi ani s montazi prestavniku MP1, koupi si radeji Tilliguv (v pripade TT/H0) hnusny povrchovy prestavnik. Vyrobky jsou koncipovane prave pro ty "co si poradi". Kazde kolejiste je do znacne miry unikat a nejde predjimat tolik kombinaci a protichudnych potreb. Od toho mate (mame ?) ruce a mozek.

A přiznejme si koho by to bavilo kdyby to bylo spotřebitelsky jednoduché?
Stavím pro zábavu ne pro 100% věrohodnost. Zábava je to oč tu běží.
http://www.moje-vlacky.cz
Uživatelský avatar
Edys
 
Příspěvky: 595
Registrován: sob 05 lis, 2016 9:24 pm
Bydliště: Slaný, práce Praha

Re: MP1

Příspěvekod hopeter » čtv 22 lis, 2018 9:17 am

To by jeden nevěřil co způsobí tři centimetry drátu... :mrgreen:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 2060
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: MP1

Příspěvekod Tomas Lebeda » čtv 22 lis, 2018 10:06 am

belgarat píše: Vyrobce dodal strunu - ta je OK. Chces jinou strunu - je to na tobe. Vyrobce nemyslel na "uzivatele", protoze ani nemuze. ...Od toho mate (mame ?) ruce a mozek.

Pánové to je textu kvůli metrovému drátu průměr 0,8mm za 8 Kč,-, který do otvoru Tillig výhybky sedne jak víko na hrnec a v MP1 drží jak hromská víra:)
Tomas Lebeda
 
Příspěvky: 205
Registrován: úte 24 led, 2017 12:41 pm
Bydliště: Praha 6

Re: MP1

Příspěvekod Jiřik » čtv 22 lis, 2018 11:56 am

Nejsou tři centimetry jako tři centimetry. To je vážná věc... :mrgreen:
http://jirik581.rajce.idnes.cz/
TT jako koníček pro zábavu...
Jiřik
 
Příspěvky: 255
Registrován: ned 26 srp, 2012 7:05 pm
Bydliště: kousek od Hořic

Re: MP1

Příspěvekod hopeter » sob 01 pro, 2018 6:35 pm

Tak dneska mě opustilo další MP1. Za poslední dva roky už třetí. Všecky odešli po delší nečinnosti a u všech motorek. Prostě zatuhne a už se nehne. Jsou to ještě původní stará verze. Máte někdo podobnou zkušenost nebo jen já takovou smůlu.
Žádnou mechanickou ani elektrickou "ránu" nedostalo , jen jsem si po delší době chtěl zajezdit. :?
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 2060
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: MP1

Příspěvekod zdenek » sob 01 pro, 2018 10:01 pm

Mám spíš podezření, že to dělají přepínací kontakty uvnitř přestavníků. Dvakrát už se mi to stalo taky. Přestavník jsem rozebral, mikrospínače ručně procvakal a přestavník začal zase chodit.
zdenek
 
Příspěvky: 61
Registrován: čtv 18 dub, 2013 9:30 am

Re: MP1

Příspěvekod hopeter » ned 02 pro, 2018 9:42 am

Mikrospínače jsem taky podezříval ale u mě to jsou motorky. Nehne se ani na přímo. Vypadá to jako by zatuhla převodovka. Zkusím jeden motorek rozebrat i když je to už celkem jedno , přestavník je tak či tak v </>
3 kusy z deseti je na zamyšlení přejít na serva , tam je porucha serva třetinová škoda a ještě mě žádné neodešlo... :wink:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 2060
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: MP1

Příspěvekod zdeno » ned 02 pro, 2018 9:59 am

mozno to byla nejaka smejdacka serie motorceku.
Aj fulgurexy mely sveho casu obrovske problemy, dokonce takove, ze je lide odmitali kupovat !!
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1728
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: MP1

Příspěvekod Dan Buchtela » ned 02 pro, 2018 10:11 am

Kolegovi se stalo, že ze 30 koupených kusů (koupeno před cca 30 měsíci a uskladněno) mu jich celkem 7 nechodilo...
Uživatelský avatar
Dan Buchtela
 
Příspěvky: 1034
Registrován: pon 13 srp, 2007 9:21 pm
Bydliště: Praha 6

Re: MP1

Příspěvekod hopeter » ned 02 pro, 2018 11:32 am

Tak to by odpovídalo mému případu. Nikdy neodešel přestavník MP1 za provozu ale vždy po delší odstávce.
Ještě jim dám poslední šanci. Nakoupím náhradu za odešlé přestavníky a budu doufat , že jsem měl smůlu na vadnou sérii motorků... :evil:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 2060
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: MP1

Příspěvekod Vladimir1 » ned 16 pro, 2018 3:41 pm

Vážení kolegové modeláři,
Dovoluji si přispět do diskuze o přestavníku MP1. Po pokusech s motorickými přestavníky Hoffmann, Conrad a Tillig jsem zvolil právě MP1. Mám jich na svém TT kolejišti celkem 72ks na sedmi nádražích, výhybky mám Tillig EW2 a DKW2 s napájenými srdcovkami. Podotýkám, že mám tzv. hybridní provoz, čili mohu na kolejišti provozovat analogovou i digitální verzi pohybu vlaků. Ovládací pult je vybaven jen mechanickými přepínači, obvody návěstidel přes relé.
Zkušenosti s MP1 mám velmi dobré. U MP1 oceňuji malé rozměry, možnost nastavení zdvihu i polohy jehly. Používám je pro napájení srdcovek a prodloužených kolejí u seřazovacích nádraží a tím docílím napájení jen té kusé koleje, kam je postavena vlaková cesta bez nutnosti přídavných spínačů nebo relé. Ale právě v obvodu mikrospínače je u první verze MP1 jedna docela závažná konstrukční chyba. V obvodu je totiž zařazena vratná proudová ochrana (PolySwitch) a v sérii s ní ještě rezistor 4R7. Asi to konstruktér myslel dobře, ale výsledek dobrý není. Při proudu 0,5A zde totiž vzniká úbytek napětí cca 2,5V a při sériovém řazení těchto spínačů přestávají být obvody funkční. Pro odstranění tohoto problému je nutno odšroubovat spodní destičku (zde 3 vruty) a vratnou pojistku i s rezistorem přemostit. Pro zájemce mohu poslat foto. Bohužel o přítomnosti rezistoru v obvodu kontaktů mikrospínače nikde není zmínka. Výrobce asi tuto chybu pochopil a u verze MP1.V2 i u přestavníku MP5 ji odstranil. Co se týká přiložené jehly, opravdu není použitelná, ale odkazuji na e-shop www.litomysky.cz. Pan Litomyský nabízí celou škálu ocelových strun, kde si každý vybere. Nabízí i speciální a vynikající kleště Xuron pro stříhání ocelových strun. Já používám struny 0,6mm.
A ještě ke zmíněné verzi MP1.V2. Změny oproti původnímu MP1 jsou dost zásadní, takže by to chtělo spíš označení MP2. Že se jedná o jiný přestavník, se dozvíme jen z miniaturního popisu na krytu. Detaily, jako že místo tří vrutů na spodní desce jsou jen 2, jsou zanedbatelné. Také jiné konstrukční provedení nevadí. Ale už absence vratné pojistky a rezistoru určitě stojí za zmínku. Změna krytu už neumožňuje instalaci vnějšího mikrospínače. Co je však horší – MP1.V2 není kompatibilní s původním MP1. Má totiž na svorkách přehozené výstupní kontakty mikrospínače. Pokud tedy zaměníte původní MP1 za MP1.V2, máte problém a musíte přehodit vodiče na svorkách na výstupu mikrospínače. A pokud se vám (jako u mne) sejdou na kolejišti oba typy přestavníků, musíte si dávat dobrý pozor při návrhu a zapojení.
Bohužel výrobce MTB na svých stránkách ani v manuálu novou verzi V2 i s provedenými změnami vůbec neuvádí a uvádí tak zákazníka v omyl. Snad tedy aspoň tento příspěvek někomu pomůže.
S přáním hezkých vláčkových vánoc
Vladimír
Vladimir1
 
Příspěvky: 3
Registrován: pát 07 říj, 2016 11:39 am

Re: MP1

Příspěvekod Sandy » čtv 03 led, 2019 10:51 pm

Moje zkušenosti s MP1 jsou, bohužel, negativní.
Před lety jsem si jeden přestavník pořídil. Byl v akci (tuším, že za 200.-). Ležel v šuplíku a asi jsem ho ani nevyzkoušel. Teď jsem ho vyndal, ale ani si neškrtne.
Koupil jsem si druhý a k němu dekoder od DIGI-CZ. V analogu funguje (i když v pohybu na jednu stranu si dává na čas). Po připojení na dekoder na jednu stranu funguje korektně, při pokusu o přestavení na druhou stranu jezdí sem a tam. Dělám něco špatně?
Sandy
 
Příspěvky: 1027
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků