ovládací pultík na nadraží

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod zdeno » stř 19 zář, 2018 6:23 am

dneska jdu koupit preklizku a desky a zkusim vyrobit mensi nadrazi ovladane mojim pultikem.
Uvazujem o dvou modulech H0 delky 120 cm a sirky 50cm s FREMO rozhranim rovina.
Teda jednokolejna trat s tremi dopravnimi a jednou vleckovou koleji a snad jedna-dve vlecky.
---
Po zhotoveni uvazujem o prodeji, teda by bylo dobre mit zakaznika, ktery by si navrhnul, co by chtel.
Sam nejsem schopny nikam jezdit ze zdravotnich duvodu.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1561
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod HonzaM » stř 19 zář, 2018 7:51 am

Je vjezdová návěst závislá na odjezdové, rozliší se tedy zda půjde o vjezd se zastavením, nebo průjezd, a je realizována návěstní soustava ČSD/ČD, tedy například odlišení vjezdu nebo průjezdu přímo nebo odbočkou?

Jak je řešeno spojení pultu s kolejištěm a jak jsou ovládány přestavníky Nebo předpokládář umístění elektroniky přimo pod kolejištěm nebo modulu a tlačítka jsou přímo v kolejišti? S jakými přestavníky se počítá?

Jak jsou připojena návěstidla, jedna LED - jeden drát, nebo sběrnice?

Lze jednotlivé výhybky ovládat také přímo, ne formou cesty?

Na obrázku máš namalována dvě tlačítka na vjezdu i na každé staniční koleji - proč, jaký mají účel?

Detekce obsazení (nebo třeba dekodéry výhybek) mohou být realizovány i komponentami jiných výrobců, za předpokladu použití standardního LocoNetu?
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1673
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod zdeno » stř 19 zář, 2018 11:39 am

Odpovedi vpisujem:

Je vjezdová návěst závislá na odjezdové, rozliší se tedy zda půjde o vjezd se zastavením, nebo průjezd, a je realizována návěstní soustava ČSD/ČD, tedy například odlišení vjezdu nebo průjezdu přímo nebo odbočkou?
Ano, je tam zachytny registr vsech navestidel a teda je mozne cokoliv, co se da z tohoto registru vycist.
Stejne tak zachytny registr na vsechna detekce obsazeni.


Jak je řešeno spojení pultu s kolejištěm a jak jsou ovládány přestavníky Nebo předpokládář umístění elektroniky přimo pod kolejištěm nebo modulu a tlačítka jsou přímo v kolejišti? S jakými přestavníky se počítá?
Pouze Loconet, ale ten uplne staci, nemam dojem, ze by to neco jine potrebovalo. Panel je samostatny, pripojeny pouze kablikem Loconetu, jako treba Oto.

Jak jsou připojena návěstidla, jedna LED - jeden drát, nebo sběrnice?
Jak si to udelas, tak to budes mit, toto je panel ovladani, ne samotne prvky v kolejisti.

Lze jednotlivé výhybky ovládat také přímo, ne formou cesty?
ne, to je vyloucene, musi se stavet vsechny cesty, teda aj pres jednu vyhybku. To by potom nebyla releovka, ale bordel ;-)

Na obrázku máš namalována dvě tlačítka na vjezdu i na každé staniční koleji - proč, jaký mají účel?
To je DUOLED + tlacitko, teda zle pochopene nebo zle nakreslene

Detekce obsazení (nebo třeba dekodéry výhybek) mohou být realizovány i komponentami jiných výrobců, za předpokladu použití standardního LocoNetu?
Pokud jsou na Loconet, tak ano. Pouzivat jine sbernice je cestou do pekla a zbytecna komplikace.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1561
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod zdeno » stř 19 zář, 2018 5:33 pm

Dnes mne napadlo, ze by to slo udelat na dualne ovladani.
Teda mit nekde TC na pocitaci a dalkove ovladat tu stanici.
Ale je tu sance prepnout to na muj pultik a ovladat stanici lokalne.
Teda, ze by TC mel prioritu nad lokalnim ovladacim pultikem a mel moznost tento pultik zablokovat.
---
To by bylo super pro rizeni pres D3, kdy by vedouci posunu pozadal o presunuti ovladani na ten pultik a po skonceni posunu to zase vratil na ridiciho dispecera.
---
Problem je, ze na to nemame prikaz Loconetu.
Teda bych musel neco vymyslet s novym opcode, aby se tem pultik dal zamknout a odemknout.
Nejde pouzit generalni STOP a ON, protoze tech pultiku muze byt vic.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1561
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod HonzaM » stř 19 zář, 2018 10:01 pm

Ta kombinace s PC mi nepřipadá jako dobrý nápad, výhodou takového ovládacího pultu je právě to, že nepotřebuje PC ani centrálu. Navic dost modelářů nemá TC. Klidně by mohl být hlavní i podružný pult, oba řešené bez počítače. V článku na který odkazuješ je jen uvedeno že budou další články, které by měly objasnit jak si představuješ ovládání výhybek a návěstidel. Předpokládám že znáš Báňův Zhlavík a máš v úmyslu vyvinout něco lepšího.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1673
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod zdeno » čtv 20 zář, 2018 7:22 am

HonzaM píše:Ta kombinace s PC mi nepřipadá jako dobrý nápad, výhodou takového ovládacího pultu je právě to, že nepotřebuje PC ani centrálu. Klidně může být hlavní i podružný pult, oba řešené bez počítače. V článku na který odkazuješ je jen uvedeno že budou další články, které by měly objasnit jak si představuješ ovládání výhybek a návěstidel. Předpokládám že znáš Báňův Zhlavík a máš v úmyslu vyvinout něco lepšího.

Uz na tom pracujem.
Jedna se o otevreny system, kde bude mozne cokoliv v ramci moznosti 4 na 6 z jedne strany.
Pokud by byl zajem, tak bych vymyslel 5-10-5 na Atmega 2560, to je celkem realne a zhotovitelne.
----
Banuv Zhlavik nekomentujem, je to hardwer bez navaznosti na pocitac. Teda mimo meho zajmu.
---
Moznost kombinace PC a Pultiku je iba moznost, ne prikaz. Teda rozsireni moznosti Pultiku je vyhoda, ne minus.
Je to z toho duvodu, ze to pouziva stejne prikazy jako by pouzival pocitac.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1561
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod zdeno » pát 21 zář, 2018 10:43 am

Tohle neni vlakno o MGP, to sem vnutil Honza a presvedcuje mne, co mam delat ve volnem case ;-)
Takze poprosim o podobne a pokud mas neco k tematu, tak poprosim.
---
Jinak to Stavedlo je jen virtualni, pokud by se to prekopalo do nejakeho zeleza,
bylo by to hodne podobne memu Pultiku.
---
Ja mam velkou vyhodu v tom, ze to muze presne kopirovat realitu.
Teda jen do rozsahu 4-6.
Je moznych az 144 vlakovych/ posunovach/ priblizovacich cest, 4 x 6 x 2 x 3 = 144 v jedne variante zhlavi.
To je uz zabudovane natvrdo, ale pro 4 ruzne zhlavi, teda az 144 x 4 varianty.
---
A jeste je tam moznost si to navolit libovolne pres EEPROM.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1561
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod HonzaM » pát 21 zář, 2018 11:07 am

O MGP můžeme diskutovat ve vlákně "ovládání modulu i jakehokoli kolejiště". Takže tam můžeme v diskuzi pokračovat. Ale na sídlovu poznámku ještě odpovím tady, zdeno odpusť prosím. MGP komunikuje po sběrnici LocoNet, lze připojit více panelových dekodérů a tak je možné postavit třeba 96 cest a třeba 30 návěstidel, kazdemu návěstidlu stačí jedna adresa.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1673
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod zdeno » sob 22 zář, 2018 10:24 am

Narazil jsem na stejny problem, jako Honza, teda co udelat nebo ztvarnit na dvou modulech 120cm delky a 50 cm sirky v H0 ?
---
Nechce se mi delat jen nejake nadrazicko, ale byly by dobre aj nejake vlecky, proste nejaky napad, co tam vytvorit.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1561
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod zdeno » ned 28 říj, 2018 8:22 am

na zaklade diskuze na tomto foru jsem upravil program na volbu poctu povolenych cest v zhlavi.
---
Teda jsem zavedl indexovanou promennou, kde se zapise zvolena cesta.
Protoze tato cesta ma jedinecny nazev a teda se da presne zjistit, odkud-kam vede a teda je mozne ji nasledne zrusit.
Tim, ze muzu zvolit pocet indexu, tak muzu zapsat jen urcity pocet cest a pokus o dalsi volbu, je znemoznemy.
---
Takze je mozna volba 1, 2, 4 najednou postavenych cest.

dodatek:
ale toto se ale neda pouzit, pokud se pouzije vytahovani dat z EEPROM na staveni cesty, protoze tam muze byt opravdu cokoliv.
Tam je to natvrdo omezene jen na jednu cestu.
Je to proste dan za to, ze je tam mozne nadefinovat opravdu exoticke zhlavi a nemam moznost nijako zjistit, co tam uzivatel zapsal.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1561
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod zdeno » ned 28 říj, 2018 3:47 pm

napsal mi jeden, proc mam to omezeni pri EEPROM,
je to proto, ze to zhlavi muze vypadat i takhle


exot_zhla.JPG
exot_zhla.JPG (16.92 KiB) Zobrazeno 268 krát
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1561
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod JOHNZ » ned 28 říj, 2018 4:49 pm

Mal by som pre teba ešte jeden tip na úpravu, vhodný ako voliteľné chovanie: Na skutočnej železnici je kopa zariadení (aj releoviek), ktoré nemajú detekciu obsadenia, disponujú len sériovým koľajovým obvodom niekde v oblasti prvej výhybky. V takom prípade by bolo fajn, mať v Pultíku funkciu (poznalo by sa to napr. podľa toho, že máš nastavenú detekciu len na ľavej strane), ktorá by na základe podnetu od spätného ohlasu (nemusel by to byť len izolovaný úsek, ale napr. aj optozávora) len nastavila návestidlo na stoj, a cestu by nechala zrušiť obsluhu.

Inak chvíľu som nad tým rozmýšľal (ale len chvíľu, tak je možné, že to nie je správna cesta), a cesta ako umožniť stavať paralelné cesty na ľubovoľnom koľajisku by vôbec nemala byť náročná. Rozdeliť si to koľajisko na 4 sekcie, a u každej výhybky evidovať, do ktorej sekcie patrí. A potom už postupovať tak, ako to máš teraz.

Ak máš problémy s veľkosťou Flash, skús (aj keď to asi nebude jednoduché) prechod na ARM. Často sú tam za nižšie peniate špecifikácie lepšie než u AVR. S využitím niečoho ako je http://mdfs.net/Software/BBCBasic/ (nepracoval som s tým, ale vyzerá to celkom solídne) by to nemuselo až tak bolieť a malo by sa ti v tom programovať dobre, možno aj prenositeľnosť starších programov by nejaká mala byť.
JOHNZ
 
Příspěvky: 74
Registrován: sob 05 led, 2008 9:24 pm

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod zdeno » ned 28 říj, 2018 5:50 pm

mam to zapojene tak, ze mam detekci na srdcovce prvni vymeny od navestidla a ta mi zhodi navestidlo.
Navic ten Pultik je etremne jednoduchy a nedostava se mi tlacitek. Teda musim nejak oklikou resit zruseni konkretni cesty.
Nejlepsi je, kdyz se cesta zrusi sama pres detekci. Jinak cesta se rusi jen zhozenim navestidla, nic jine se nemeni !!
Docela rozmyslam nad tim vytahnout reset tlacitko a pokud dojde k situaci, ze nutne zrusit nastavenou cestu nasilu, tak proste zresetujem procesor.
Ale nejak se mi to zda nepatricne, porozmyslam. ;-)
---
Paralerni cesty mam vyresene, to nebyl problem. Co delalo problem byla volba variantu 1, 2, 4 cesty. Tam se to musi vetvit a vsechno osetrit.
Pokud bych to udelal natvrdo, neni to slozite vubec.
---
Nemam problem pracovat s Atmegu 2560, teda s mapovanim 32kB. Tohle Bascom zvlada uplne super. Takze neni problem pracovat s 256kB Flash.
Jediny problem ktery neumi, je prechod pres 32 kB hranici pri pouziti prikazu DATA, teda tabulky nebo retezcove promenne pro cokoliv, treba display.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1561
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod JOHNZ » ned 28 říj, 2018 6:56 pm

Ono by mohlo byť dobreé vedieť to oddeliť. Ja by som sa kľudne chytil toho, že v okamihu, keď postavíš nejakú cestu, tak od počiatočného tlačítka už žiadnu ďalšiu až do zrušenia/prejdenia cesty nepostavíš. Takže pomerne hladký prístup k rušeniu cesty by bol rušiť druhým zmačknutím počiatočného tlačítka.

Pri tých paralelných cestách som mal na mysli postup, kde by bolo úplne jedno, či chceš 1-2 alebo 4 varianty, proste by si to bralo samo. Jediný prípad, kde by ten môj postup nefungoval by bol v prípade, že by tam bolo paralelné zhlavie s angličanmi (také aké je napríklad v Žiline v smere od Čadce a Bratislavy) ale nejak som nadobudol presvedčenie, že to ten Pultík beztak neumožňuje (a naviac, také zhlavie už je väčšinou tak zložité, že to beztak človek bude chcieť ovládať
skôr počítačom).

Zbežne som sa pozrel do návodov a fóra od Bascomu a vyzerá to, že Bascom dokáže síce pre DATA používať labely aj nad 32kB, ale pristupovať k nim dokáže len skrze funkcie LoadLabel a CPeek.
JOHNZ
 
Příspěvky: 74
Registrován: sob 05 led, 2008 9:24 pm

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod zdeno » pon 29 říj, 2018 7:08 am

JOHNZ píše:Ono by mohlo byť dobreé vedieť to oddeliť. Ja by som sa kľudne chytil toho, že v okamihu, keď postavíš nejakú cestu, tak od počiatočného tlačítka už žiadnu ďalšiu až do zrušenia/prejdenia cesty nepostavíš. Takže pomerne hladký prístup k rušeniu cesty by bol rušiť druhým zmačknutím počiatočného tlačítka.

To nejde, opakovanym stisknutim prvniho tlacitka volim pakety pro navestidlo: vlak/ posun/ priblizovacka/ pocatecni stav.
A pokud je volba vlak, tak se testuje obsazeni dojezdove koleje.
Zatim to resim tak, ze stisknutim tlacitka na dojezdove koleji se zrusi cesta, ale to je nesystemove a nelogicke.
Zkusim popremyslet nad moznosti volby zruseni cesty pomoci obou tlacitek.

JOHNZ píše:Pri tých paralelných cestách som mal na mysli postup, kde by bolo úplne jedno, či chceš 1-2 alebo 4 varianty, proste by si to bralo samo. Jediný prípad, kde by ten môj postup nefungoval by bol v prípade, že by tam bolo paralelné zhlavie s angličanmi (také aké je napríklad v Žiline v smere od Čadce a Bratislavy) ale nejak som nadobudol presvedčenie, že to ten Pultík beztak neumožňuje (a naviac, také zhlavie už je väčšinou tak zložité, že to beztak človek bude chcieť ovládať
skôr počítačom).

Muze se pouzit vsechno, do rozsahu 4-6, vcetne anglicanu. Tam neni omezeni.
Ale je tam moznost spojovat Pultiky za sebe a cestu stavet nadvakrat.
Teda je tam moznost stavet varianty cest, pokud je tam ta moznost a daji se nastavit ruzne cesty pro stejnou trasu.
---
Dokonce je tam teoreticka moznost dat Pultiky pod sebe a tak pracovat s 8-12 kolejemi, ale to jeste nemam promyslene a zatim netusim, ci se to vubec da udelat.
Souhlasim s nazorem, ze vetsi zhlavi nez 4-6 je lepsi ridit PC a dobrym programem (TC, RocRail. JOP ).

JOHNZ píše:Zbežne som sa pozrel do návodov a fóra od Bascomu a vyzerá to, že Bascom dokáže síce pre DATA používať labely aj nad 32kB, ale pristupovať k nim dokáže len skrze funkcie LoadLabel a CPeek.

Zatim jsem nikdy nepotreboval vic nez 64kB programu. Teda zakladni konfiguraci, bez prepinani dalsi banky 32kB.
Pultik si bere jen 20kB Flash a mam tam jeste volnych 12kB.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1561
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků