ovládací pultík na nadraží

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod zdeno » stř 19 zář, 2018 6:23 am

dneska jdu koupit preklizku a desky a zkusim vyrobit mensi nadrazi ovladane mojim pultikem.
Uvazujem o dvou modulech H0 delky 120 cm a sirky 50cm s FREMO rozhranim rovina.
Teda jednokolejna trat s tremi dopravnimi a jednou vleckovou koleji a snad jedna-dve vlecky.
---
Po zhotoveni uvazujem o prodeji, teda by bylo dobre mit zakaznika, ktery by si navrhnul, co by chtel.
Sam nejsem schopny nikam jezdit ze zdravotnich duvodu.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1452
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod HonzaM » stř 19 zář, 2018 7:51 am

Je vjezdová návěst závislá na odjezdové, rozliší se tedy zda půjde o vjezd se zastavením, nebo průjezd, a je realizována návěstní soustava ČSD/ČD, tedy například odlišení vjezdu nebo průjezdu přímo nebo odbočkou?

Jak je řešeno spojení pultu s kolejištěm a jak jsou ovládány přestavníky Nebo předpokládář umístění elektroniky přimo pod kolejištěm nebo modulu a tlačítka jsou přímo v kolejišti? S jakými přestavníky se počítá?

Jak jsou připojena návěstidla, jedna LED - jeden drát, nebo sběrnice?

Lze jednotlivé výhybky ovládat také přímo, ne formou cesty?

Na obrázku máš namalována dvě tlačítka na vjezdu i na každé staniční koleji - proč, jaký mají účel?

Detekce obsazení (nebo třeba dekodéry výhybek) mohou být realizovány i komponentami jiných výrobců, za předpokladu použití standardního LocoNetu?
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1617
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod zdeno » stř 19 zář, 2018 11:39 am

Odpovedi vpisujem:

Je vjezdová návěst závislá na odjezdové, rozliší se tedy zda půjde o vjezd se zastavením, nebo průjezd, a je realizována návěstní soustava ČSD/ČD, tedy například odlišení vjezdu nebo průjezdu přímo nebo odbočkou?
Ano, je tam zachytny registr vsech navestidel a teda je mozne cokoliv, co se da z tohoto registru vycist.
Stejne tak zachytny registr na vsechna detekce obsazeni.


Jak je řešeno spojení pultu s kolejištěm a jak jsou ovládány přestavníky Nebo předpokládář umístění elektroniky přimo pod kolejištěm nebo modulu a tlačítka jsou přímo v kolejišti? S jakými přestavníky se počítá?
Pouze Loconet, ale ten uplne staci, nemam dojem, ze by to neco jine potrebovalo. Panel je samostatny, pripojeny pouze kablikem Loconetu, jako treba Oto.

Jak jsou připojena návěstidla, jedna LED - jeden drát, nebo sběrnice?
Jak si to udelas, tak to budes mit, toto je panel ovladani, ne samotne prvky v kolejisti.

Lze jednotlivé výhybky ovládat také přímo, ne formou cesty?
ne, to je vyloucene, musi se stavet vsechny cesty, teda aj pres jednu vyhybku. To by potom nebyla releovka, ale bordel ;-)

Na obrázku máš namalována dvě tlačítka na vjezdu i na každé staniční koleji - proč, jaký mají účel?
To je DUOLED + tlacitko, teda zle pochopene nebo zle nakreslene

Detekce obsazení (nebo třeba dekodéry výhybek) mohou být realizovány i komponentami jiných výrobců, za předpokladu použití standardního LocoNetu?
Pokud jsou na Loconet, tak ano. Pouzivat jine sbernice je cestou do pekla a zbytecna komplikace.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1452
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod zdeno » stř 19 zář, 2018 5:33 pm

Dnes mne napadlo, ze by to slo udelat na dualne ovladani.
Teda mit nekde TC na pocitaci a dalkove ovladat tu stanici.
Ale je tu sance prepnout to na muj pultik a ovladat stanici lokalne.
Teda, ze by TC mel prioritu nad lokalnim ovladacim pultikem a mel moznost tento pultik zablokovat.
---
To by bylo super pro rizeni pres D3, kdy by vedouci posunu pozadal o presunuti ovladani na ten pultik a po skonceni posunu to zase vratil na ridiciho dispecera.
---
Problem je, ze na to nemame prikaz Loconetu.
Teda bych musel neco vymyslet s novym opcode, aby se tem pultik dal zamknout a odemknout.
Nejde pouzit generalni STOP a ON, protoze tech pultiku muze byt vic.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1452
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod HonzaM » stř 19 zář, 2018 10:01 pm

Ta kombinace s PC mi nepřipadá jako dobrý nápad, výhodou takového ovládacího pultu je právě to, že nepotřebuje PC ani centrálu. Navic dost modelářů nemá TC. Klidně by mohl být hlavní i podružný pult, oba řešené bez počítače. V článku na který odkazuješ je jen uvedeno že budou další články, které by měly objasnit jak si představuješ ovládání výhybek a návěstidel. Předpokládám že znáš Báňův Zhlavík a máš v úmyslu vyvinout něco lepšího.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1617
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod zdeno » čtv 20 zář, 2018 7:22 am

HonzaM píše:Ta kombinace s PC mi nepřipadá jako dobrý nápad, výhodou takového ovládacího pultu je právě to, že nepotřebuje PC ani centrálu. Klidně může být hlavní i podružný pult, oba řešené bez počítače. V článku na který odkazuješ je jen uvedeno že budou další články, které by měly objasnit jak si představuješ ovládání výhybek a návěstidel. Předpokládám že znáš Báňův Zhlavík a máš v úmyslu vyvinout něco lepšího.

Uz na tom pracujem.
Jedna se o otevreny system, kde bude mozne cokoliv v ramci moznosti 4 na 6 z jedne strany.
Pokud by byl zajem, tak bych vymyslel 5-10-5 na Atmega 2560, to je celkem realne a zhotovitelne.
----
Banuv Zhlavik nekomentujem, je to hardwer bez navaznosti na pocitac. Teda mimo meho zajmu.
---
Moznost kombinace PC a Pultiku je iba moznost, ne prikaz. Teda rozsireni moznosti Pultiku je vyhoda, ne minus.
Je to z toho duvodu, ze to pouziva stejne prikazy jako by pouzival pocitac.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1452
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod zdeno » pát 21 zář, 2018 10:43 am

Tohle neni vlakno o MGP, to sem vnutil Honza a presvedcuje mne, co mam delat ve volnem case ;-)
Takze poprosim o podobne a pokud mas neco k tematu, tak poprosim.
---
Jinak to Stavedlo je jen virtualni, pokud by se to prekopalo do nejakeho zeleza,
bylo by to hodne podobne memu Pultiku.
---
Ja mam velkou vyhodu v tom, ze to muze presne kopirovat realitu.
Teda jen do rozsahu 4-6.
Je moznych az 144 vlakovych/ posunovach/ priblizovacich cest, 4 x 6 x 2 x 3 = 144 v jedne variante zhlavi.
To je uz zabudovane natvrdo, ale pro 4 ruzne zhlavi, teda az 144 x 4 varianty.
---
A jeste je tam moznost si to navolit libovolne pres EEPROM.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1452
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod HonzaM » pát 21 zář, 2018 11:07 am

O MGP můžeme diskutovat ve vlákně "ovládání modulu i jakehokoli kolejiště". Takže tam můžeme v diskuzi pokračovat. Ale na sídlovu poznámku ještě odpovím tady, zdeno odpusť prosím. MGP komunikuje po sběrnici LocoNet, lze připojit více panelových dekodérů a tak je možné postavit třeba 96 cest a třeba 30 návěstidel, kazdemu návěstidlu stačí jedna adresa.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1617
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: ovládací pultík na nadraží

Příspěvekod zdeno » sob 22 zář, 2018 10:24 am

Narazil jsem na stejny problem, jako Honza, teda co udelat nebo ztvarnit na dvou modulech 120cm delky a 50 cm sirky v H0 ?
---
Nechce se mi delat jen nejake nadrazicko, ale byly by dobre aj nejake vlecky, proste nejaky napad, co tam vytvorit.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1452
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Předchozí

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: akcilhej a 3 návštevníků