vypocet proudu 60mA pomoci PWM

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

vypocet proudu 60mA pomoci PWM

Příspěvekod zdeno » čtv 17 kvě, 2018 5:01 pm

mam trosku problem.
Potrebujem spocitat PWM na motorcek o odporu 8 ohmu, aby tam byl pri napajeni 14V proud 60mA,
na detekci ACK impulsu pri zapojeni na programovaci koleji.
---
Bezne pouzivam PWM 1:4, kdy je tam napeti 4V a proud 0,5A. Da se to aproximovat na 1:28 teda 0,5V / 8 = 0,0625mA ?
Zkousel to nekdy nekdo ?
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1562
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: vypocet proudu 60mA pomoci PWM

Příspěvekod sidlo » čtv 17 kvě, 2018 5:15 pm

Takto se to spočítat nedá.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1735
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: vypocet proudu 60mA pomoci PWM

Příspěvekod fulda » pát 18 kvě, 2018 6:25 am

zdeno píše:mam trosku problem.
Potrebujem spocitat PWM na motorcek o odporu 8 ohmu, aby tam byl pri napajeni 14V proud 60mA,
To zní jako vhodná otázka SEM :)

IMHO: 14V / 8 Ω = 1,75A
pokud z toho chceš dostat Ø60mA (to je ±29,16ˣ méně), tak potřebuješ udělat PWM 1:29,16.
Ale nějak nechápu podstatu toho počítání, protože norma říká "alespoň 60mA".
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4280
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: vypocet proudu 60mA pomoci PWM

Příspěvekod zdeno » pát 18 kvě, 2018 6:38 am

fulda píše:
zdeno píše:mam trosku problem.
Potrebujem spocitat PWM na motorcek o odporu 8 ohmu, aby tam byl pri napajeni 14V proud 60mA,
To zní jako vhodná otázka SEM :)

IMHO: 14V / 8 Ω = 1,75A
pokud z toho chceš dostat Ø60mA (to je ±29,16ˣ méně), tak potřebuješ udělat PWM 1:29,16.
Ale nějak nechápu podstatu toho počítání, protože norma říká "alespoň 60mA".

Fuldo, ty si takova mala zakerna bestia ;-)
Pokud si nedokazes odpustit ty zakernosti, tak radsi nic nepis.
Ja taky nereagujem na kazdou kravinu, kterou vypustis okolo vychvalovaneho Roco, proste mi to nestoji za to.
---
Jinak mas neco otestovane, jak se to chova?
Nebo si to napisal, jen aby si si kopnul ??
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1562
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: vypocet proudu 60mA pomoci PWM

Příspěvekod vvitty » pát 18 kvě, 2018 8:17 am

V cem je problem potvrdit prijem sepnutim motoru na 6ms ?

Nebude u te PWM trosku problem v tom ze nezarucis proud >60mA v pozadovane delce ?
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 1927
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: vypocet proudu 60mA pomoci PWM

Příspěvekod zdeno » pát 18 kvě, 2018 8:32 am

Zatim jsem to resil tak, ze jsem na dva vyvody procesoru dal odpory po 180 ohmu a teda proud byl na obou 54mA. Coz uplne stacilo na odpoved ACK.
---
Ted mam problem v tom, ze plosacik zabudovany primo do telesa serva je prilis malicky a ty dva odpory se tam proste nevejdou.
Proto se snazim to nejak okabatit a nejsem si zrovna jisty, co to udela, kdyz pouzijem PWM.
Nejsou tam totiz nijake vyhlazovaci kondiky a tak ten proud muze byt mzikove dost veliky na to, aby odstavil zesilovac DCC v citacke CV, ktery podle normy nesmi davat vic nez asi 250 mA.
Podle mne by bylo dobre pouzit hodne vysoky kmitocet PWM, aby se to zprumerovalo na indukcnosti motorku.
Proto patram, ci uz nekdo nekdy s tim neco delal.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1562
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: vypocet proudu 60mA pomoci PWM

Příspěvekod vvitty » pát 18 kvě, 2018 9:03 am

To ten 5V motorek nebude mit moc radost, pokud tam poustis pres PWM rovnou 14V.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 1927
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: vypocet proudu 60mA pomoci PWM

Příspěvekod zdeno » pát 18 kvě, 2018 9:30 am

vvitty píše:To ten 5V motorek nebude mit moc radost, pokud tam poustis pres PWM rovnou 14V.

ani ne, rizeni pomoci PWM je uplne bezne a nedela problemy.
---
Hadam jen pri odfajceni koncoveho stupne nebo pri zaseknuti v nerovnovaznem stavu by se mohlo pripojit plnych 14V, ale to se musi zas osetrit jinak.
Napriklad pouzitim diod na usmerneni s max hodnotou 1A, napriklad 4148, ktere by se znicily drive nez dojde k poskozeni prevodovky.
On je tam jeste osazeny odpor 8 ohmu, ktery to zmensuje na polovicku a chrani koncovy stupen.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1562
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: vypocet proudu 60mA pomoci PWM

Příspěvekod vvitty » pát 18 kvě, 2018 10:01 am

zdeno píše:Napriklad pouzitim diod na usmerneni s max hodnotou 1A, napriklad 4148, ktere by se znicily drive nez dojde k poskozeni prevodovky.
On je tam jeste osazeny odpor 8 ohmu, ktery to zmensuje na polovicku a chrani koncovy stupen.


:lol: mozna by nebylo od veci takove drobne detaily jako schema zminit hned na zacatku. Tedy pokud ma odpoved za neco stat.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 1927
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: vypocet proudu 60mA pomoci PWM

Příspěvekod zdeno » pát 18 kvě, 2018 10:17 am

vvitty píše: :lol: mozna by nebylo od veci takove drobne detaily jako schema zminit hned na zacatku. Tedy pokud ma odpoved za neco stat.

a na co ti to bude ;-)
to byla vseobecna otazka, ktera vubec nesouvisi s konkretnim zapojenim.
---
Spis jsem cekal odpoved, zacni na 20kHz PWM a strida 1:28, to mam odzkousene ;-)
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1562
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: vypocet proudu 60mA pomoci PWM

Příspěvekod vvitty » pát 18 kvě, 2018 10:47 am

Ach tak, jakoze nahodit hodnoty pro neznamy motor a zpusob zapojeni. V tom pripade doporucuji Fuldou odkazovane vlakno.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 1927
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: vypocet proudu 60mA pomoci PWM

Příspěvekod fulda » pát 18 kvě, 2018 11:08 am

zdeno píše:to byla vseobecna otazka, ktera vubec nesouvisi s konkretnim zapojenim.
Promiň, ale na všeobecnou otázku je jediná správná odpověď ta sidlova.
Všechno ostatní jsou jen polemiky nad konkrétním schématem.

Normálně centrále nevadí, že je proud větší než 60mA. Norma říká, že 250mA v klidu, ale při ACK je můžeš překročit.

Normálně se dnes přechází z používání service mode programování na PoM programování, tam se to nemusí řešit.

Mimochodem - TADY těch 54mA je mnohem větší prohřešek, to ti certifikací neprojde.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4280
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: vypocet proudu 60mA pomoci PWM

Příspěvekod zdeno » pát 18 kvě, 2018 1:50 pm

Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1562
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am


Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 2 návštevníků