Zkrat

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Zkrat

Příspěvekod cechakmar » pon 27 lis, 2017 11:01 am

Pohodovou neděli,

mám tady zase jeden oříšek. Vláčky po vyčištěn kolejí jezdí, ale nastává mi zajímavá situace.
Mám mašinu, která projede celý okruh, ale na jednom místě (pořád stejném) u výhybky se kolejiště zkratuje a mašina se zastaví. V momentě kdy dám zapnout po zkratu tak se normálně rozjede. A když po objetí okruhu najede na toto místu znovu tak to udělá zase. Když tam tou stejnou mašinou nacouvám tak se zkrat neprovede. Když tu mašinu vezmu a otočím ji tak normálně projede, ale zase na jiném místě kolejiště (výhybka) se zkratuje.

Jsem z toho zmatený, koleje jsou vyleštěné a mám i jiné mašinky, které projedou oba úseky bez problému.

Potom mám ale zase parní mašinu a ta se chová na jednom úseku stejně vypne se a na druhém problém nemá. Co to může být?

PS: V celém kolejišti se jedná o 2 stejné místa

Díky za radu

Čechy
cechakmar
 
Příspěvky: 17
Registrován: ned 10 zář, 2017 12:27 pm

Re: Zkrat

Příspěvekod Pavel-HP » pon 27 lis, 2017 11:26 am

Začal bych kontrolou rozkolí na jednotlivých nápravách.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Uživatelský avatar
Pavel-HP
 
Příspěvky: 686
Registrován: čtv 11 pro, 2008 2:47 pm
Bydliště: Praha

Re: Zkrat

Příspěvekod sidlo » pon 27 lis, 2017 11:29 am

Koleje jsou v tom nevině. V lokomotivě dojde při jízdě v oblouku ke zkratu.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1499
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Zkrat

Příspěvekod Miloš Pavlát » pon 27 lis, 2017 12:21 pm

cechakmar píše: na jednom místě (pořád stejném) u výhybky

Sejdou se spolu tolerance rozkolí, šířka okolku a šířka rozchodu v okolí srdcovky a loko je natlačena/vtažena k protějšímu pólu koleje v blízkosti srdcovky. Nejdůležitější v této chvíli je třeba projet inkriminované místo několikrát pomalu a zjistit přesně místo kde kola zajiskří. Potom z toho vyvodit závěry, zda rozebrat lokomotivu nebo upravovat kolejivo.
Přeji hodně trpělivosti.
Miloš Pavlát
H0 ROCO LINE s podložím+geoLINE
Roco 10764+GenLi MAXI+Rocrail+Asus EeePC 1002HA+WIN 10
Uživatelský avatar
Miloš Pavlát
 
Příspěvky: 143
Registrován: stř 05 lis, 2014 7:27 am
Bydliště: Praha 3 - Vinohrady

Re: Zkrat

Příspěvekod Kulsud » pon 27 lis, 2017 12:41 pm

Mě to dělala mašina, která ztratila bandáže a já si toho nevšiml.....
Kulsud
 
Příspěvky: 174
Registrován: stř 23 říj, 2013 7:52 am

Re: Zkrat

Příspěvekod Pavel-HP » pon 27 lis, 2017 12:47 pm

"Anšlus", to dělala mašinka.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Uživatelský avatar
Pavel-HP
 
Příspěvky: 686
Registrován: čtv 11 pro, 2008 2:47 pm
Bydliště: Praha


Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: mpinta a 4 návštevníků