Digitální spřáhlo SD-Modell

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: Digitální spřáhlo SD-Modell

Příspěvekod Radek Strnad » úte 26 bře, 2024 5:43 pm

JendaTT, radula63: Děkuji pánové, už to funguje, jako dřív. Jak člověk stárne, tak zapomíná.... :roll: Ale kamarádi mě ujišťují, že můžu být naprosto klidný - prý se to bude jen a jen zhoršovat :roll: :roll: :roll:
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Zlámalík » sob 07 pro, 2024 10:02 pm

Trochu oživím tohle vlákno. Moje kolejiště Malá Paka je vyloženě posunovací kratochvíle s možností jízdy vlaků. Rozhodl jsem se dva stroje, které jsem stavěl z leptu, doplnit o spáhlo SD-Modell. Tady se podělím s výsledky, co se týká zástavby. Není to návod, jak upravit konkrétní model. Je to pošťouchnutí, aby se toho člověk nebál.

Stroj první - Kocour z leptu DK Model.

2024-12-07 21.54.43 (1600).jpg

2024-12-07 21.55.11 (1600).jpg

Pojezd je z V100, včetně kinematiky, a pluhy jsou oddělávací. Spřáhlo je zasunuté prakticky nadoraz k pluhu (což neva, protože kinematika ho pak už jen oddálí). Pozor při zkracování spřáhla, je dobré to zkusit a neucvaknout to na naznačené čáře, ale kousek za ní a začistit. Spřáhlo musí být perfektně výškově seřízené! Když nesedí, zesílím trn vteřiňákem, který pak seříznu, aby se vůle v šachtě vymezila. Zobáček, který trčí z plechové západky spřáhla směrem k lokomotivě, zkracuji podle potřeby (někde kolidoval s pružným jazýčkem šachty) a tady je navíc naříznutý žiletkovou pilkou a ohnutý dolů, pro omezení zdvihu.
Naposledy upravil Zlámalík dne úte 10 pro, 2024 8:15 am, celkově upraveno 2
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Zlámalík » sob 07 pro, 2024 10:11 pm

Stroj druhý - 742.701 z leptu KuBer

Tohle byla větší výzva - pojezd je vlastní konstrukce a namísto kinematiky je tam jen otočná šachta Peho. Navíc, v čelníku, který je krásně plochý a robustní, není žádný otvor, kudy provléct vodiče ke spřáhlu a rozhodně jsem tam žádný další dělat nechtěl. Nakonec jsem vodiče provlekl mezi traverzou a čelníkem, i když jsou natěsno, lehce se hýbou. Otočná šachta má zezadu magnet, který přitahuje ocelovou kuličku, zalepenou v šachtě. Tak jsem tam ještě jeden magnet (2x2 mm) přidal, aby se šachta vrátila i přes odpor vodičů.

2024-12-07 21.57.11 Q (1600).jpg

2024-12-07 21.58.58 (1600).jpg

Tady je vidět, že spřáhlo je zase téměř naražené na čelník - šachta přes čelník přesahuje asi 0,5 mm, ale i to stačí ke spolehlivé funkci. Nos na západce musel jít tentokrát celý pryč. Odměnou je modelové spřažení, mezi nárazníky jsou asi 2 mm a souprava projede i oblouky pod R250 mm.
Naposledy upravil Zlámalík dne sob 07 pro, 2024 10:17 pm, celkově upraveno 1
Zlámalík

Příspěvekod Zlámalík » sob 07 pro, 2024 10:17 pm

Jedna společná poznámka - oproti minulosti jsou výlisky spřáhel méně přesné, řekl bych, že se jim mírně rozpadá forma. Je potřeba vzít jemný skalpel a hlavu spřáhla začistit od otřepů, dělicích hran a hodí se i rozšířit to vybrání, kam zapadá spřáhlo druhého vozu, protože se nechtělo vysmeknout.

Na závěr jen detail - ve všech strojích mám zvuky od Jacka, takže jsem si pomocí švýcarského mapování nastavil rozpojení spřáhla na tlačítko F18, kde má Jacek příslušný zvuk, a navíc jsem si tuto funkci přiřadil na boční tlačítko ovladače (ESU Mobile Control II/PIKO). Komfort je dokonalý a Malá Paka ožívá provozem!

2024-12-07 22.01.22 (1600).jpg
Zlámalík

Příspěvekod Fox » ned 08 pro, 2024 8:55 am

díky za refresh tématu. Mám už dlouho osobní politický úkol pochopit moznosti zapojení, např. takový Kocour MTB se zvukem Jacek. Nemám rád slova, že to nejde... Hlavně pro automatický provoz je SD spřáhlo úplně jiný level.
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod radula63 » ned 08 pro, 2024 5:06 pm

Fox píše:díky za refresh tématu. Mám už dlouho osobní politický úkol pochopit moznosti zapojení, např. takový Kocour MTB se zvukem Jacek. Nemám rád slova, že to nejde... Hlavně pro automatický provoz je SD spřáhlo úplně jiný level.

Tak u kocoura MTB v TT jsem spřáhla SD model zapojil na vývody F1 a F2 dekodéru, tedy paralelně k červeným koncovkám. To z důvodu, že zvukový dekodér ZIMO stejně víc vývodů nemá. A že pak nemůžu rozsvítit červené koncovky, to vůbec nevadí. Buď odpájet LEDky, nebo je začernit barvou a nebo je nechat jak jsou (nechal jsem je jak jsou, tak při sepnutí funkce spřáhla se mi u spřáhla na 2 sekundy ty červené LED rozsvítí).
Raďula63
MPK - moduly plzeňského kraje
KŽM Praha 3
Psi štěkají, karavana jede dál
radula63

Příspěvekod Zlámalík » ned 08 pro, 2024 8:36 pm

No to asi jde, ale osobně bych to udělal jinak:
- spřáhlo nechat na třeba FA2 a zapojil bych obě spřáhla na jeden výstup. Při rozpojování holt cvaknou obě, což téměř nevadí a málokdo si toho povšimne;
- konce na obou stranách zapojit na FA1 a paralelně k nim dát "zhasínací" tranzistory (po vzoru mé úpravy Vectrona). Tyto tranzistory budou řízené z poziček na shodném čele. Pokud na daném čele svítí pozičky (aktivní výstup FOf/FOr), tranzistor zkratuje na tomto čele konce.

Kdykoliv tak můžu zapnout konce a ony se rozsvítí ty, kde nesvítí pozičky. Pro jízdu vlaku je to OK, konce vůbec nerozsvěcuji. Pro jízdu samotné loko to funguje správně, konce rozsvítím a ony se přepínají podle směru. Pro posun taky OK, rozsvícení poziček automaticky konce zhasne i bez mého přičinění. Jediná nevýhoda je, že nejde (bez dalšího) svítit na postrku.
Hm? Schéma kocoura MTB nemám, ale pokud tam nebude nějaká kulišárna, mělo by to jít.
Zlámalík

Příspěvekod Fox » pon 09 pro, 2024 8:01 am

No vida, díky za podněty. Asi se do toho fakt pustím, jak čas dovolí. Mezitím si v tom udělám trochu jasno. Stáhnul jsem si schéma zapojení Kocoura - trochu neúplné, není vidět např. kam jsou připojené katody LED kabiny a reflektorů?
MTB Kocour_zapojeni.jpg

Zapojení ala Radula63 tedy, pokud tomu rozumím, znamená zapojit spřáhla na vývody 12 (front) a 3 (rear). Společné + na spojené katody diod mezi kolejemi. Vše ostatní nechat zapojené, jak bylo.
Zapojení ala Jirka Zlámal využívá jeden výstup, tady asi AUX1 (červená světla zadní), zapojení obou červených LEDek odpárat a zapojit přes tranzistory na 17 (F0 front) a 8 (F0 rear) za účelem zachování logiky svícení.

Ještě jsem nestudoval zapojení a programování dekodéru ZIMO, ale napadlo mně řešení ala Jirka Zlámal (paralelně ovládat obě spřáhla), pro spřáhla použít vývod pro osvětlení kabiny 4 (AUX3)? Osvětlení kabiny buďto zahodit (moje preferovaná volba), nebo přes diody sloučit s předním / zadním světlem? Schemátko není úplné, ale zdá se, že AUX3 spíná podle zapojení LEDky v plusu a katoda jde přes odpor asi na GND (5, 14). Jak říkám, nemám ještě nastudované ZIMO. Pokud by byl problém jen s polaritou a případně proudovým zatížením, spravil by to jeden tranzistor...
Edit: tak jsem se dočetl, že AUX3 je logický výstup -> takže tranzistor je nutný.
Fox

Příspěvekod hank61 » pon 09 pro, 2024 9:25 am

Hoši. Provádí někdo montáž těchto digitálních spřáhel včetně DCC dekodérů do lokomotiv TT MTB Kocour, Hektor, Pielstick? Loko jsou nové, zatím v analogu. Zvuk nepožaduji. Ideálně pošlu lokomotivy a vrátí se mi osazené dekodéry a dig. spřáhly :wink:
Celoživotní hračička ;-)
https://hank61.rajce.idnes.cz
hank61

Příspěvekod Zlámalík » pon 09 pro, 2024 9:55 am

Fox:Jestli oželíš kabinu, pak je to nejsnadnější - spřáhla budou paralelně, namísto kabinové LEDky. Ale chce to vidět, jak to mají řešený - abysme něco neodpálili.

@radula63: Radku, můžeš sem (nebo skrz SZ) poslat celé schéma toho MTB Kocoura v TT, prosím, jesli máš? Děkuju předem!
Zlámalík

Příspěvekod romino » pon 09 pro, 2024 5:34 pm

Dekodery ZIMO okrem vystupov na konektoroch N18 a P16 maju aj dalsie vystupy (vacsinou aj klasicke-zosilnene) na ploskach. Staci naletovat drat na dekoder a zapojit spriahlo proti U+
romino

Příspěvekod Zlámalík » úte 10 pro, 2024 1:16 am

Ty nové ano, ale třeba MX658N18, který byl prakticky nejnovějším a nejvhodnějším dekodérem v době, kdy tyhle lokomotivy byly na trhu a tedy tipuju, že jej tam většina modelářů tehdy dala, další výstupy nemá.
Zlámalík

Příspěvekod cliftorr » úte 10 pro, 2024 7:53 am

hank61 píše:Hoši. Provádí někdo montáž těchto digitálních spřáhel včetně DCC dekodérů do lokomotiv TT MTB Kocour, Hektor, Pielstick? Loko jsou nové, zatím v analogu. Zvuk nepožaduji. Ideálně pošlu lokomotivy a vrátí se mi osazené dekodéry a dig. spřáhly :wink:

Ahoj
Děla to p. Balíček , ale může to být na dlouho.
Má spoustu videi, jakt děla i ty spřáhla .
http://www.espb.cz

video :
https://www.youtube.com/watch?v=5nhZurOB_-I&t=144s
cliftorr

Příspěvekod Fox » čtv 19 pro, 2024 11:17 am

Stále se mi honí hlavou instalace spřáhla do Kocoura MTB. Pustil jsem si nějaké video od Petra Balíčka, které mi vzalo dost chutě do práce. S ohledem na nedostatek místa poměrně komplikovaně upravuje hliníkový rám a některé další díly frézováním - na to se fakt necítím, ani na to nejsem vybavený. Zkusmo jsem si jednoho Kocoura otevřel a nevypadá to dobře.
IMG_1380.JPG
Je to tam dost narvané. Trochu místa je mezi dekodérem a ozvučnicí (vlevo). Vodiče od spřáhel by se musely protáhnout kolem podvozků, kde to je natěsno. Musel bych napřed vyzkoušet, zda to nebude blokovat rozsah otáčení podvozků. Nebo vrtat a frézovat jako PB.
Další věc je vedení vodičů k dekodéru - asi by se musela vyfrézovat drážka v závaží - to by snad doma šlo.
U dalšího zkoumání mně zastavil problém, jak vlastně sundat PCB? Na videu PB byly konce desky s LEDkami osvětlení pružně spojené s hlavní deskou. U tohoto kusu jsou ale vpředu i vzadu samostatné destičky spojené pevně pájením. Na jedné straně (předek - vpravo) jde deska zvednout, nicméně druhou stranu drží na místě výstupek plastové ozvučnice. Mám pocit, že kdybych desku páčil nahoru a doprava, spoj se jistě zlomí.
IMG_1376.JPG

EDIT: nakonec to jde sundat docela dobře, plošňák se trochu prohne a je to venku.
Naposledy upravil Fox dne sob 01 úno, 2025 2:53 pm, celkově upraveno 1
Fox

Příspěvekod radula63 » sob 01 úno, 2025 11:44 am

Odpovězeno, i s fotkama mojí instalace zde... viewtopic.php?f=6&p=343467#p343467
Raďula63
MPK - moduly plzeňského kraje
KŽM Praha 3
Psi štěkají, karavana jede dál
radula63

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika