Použití MGP na kolejišti s centrálou která nemá Loconet

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Použití MGP na kolejišti s centrálou která nemá Loconet

Příspěvekod HonzaM » ned 29 zář, 2024 8:57 am

Jak diskuzí ve vláknu, kde se HonzaV zabýval volbou centrály. vyplynulo, že si vybral centrálu TSC-2. Jeho otázka byla, zda může pro ovládání kolejiště použít systém MGP, který ke svému provozu používá LocoNet. Možné to je, protože MGP funguje nezávisle na použité centrále, může být použit i v případě, že má majitel centrálu, která LocoNet nemá, tedy třeba z21, nedo dokonce nemá žádnou centrálu a vlaky provozuje analogově. Prakticky jsme s HonzouV vyzkoušeli na kojejišti s MGP jezdit s centrálou TSC-2 kterou on má. Jak se dalo očekávat, fungovalo to bez problémů, včetně detekce obsazení i ovládání smyčky. MGP používá indukční detekci obsazení, se zdrojem kolejového napájení nemá žádnou vazbu. Výhodou toho způsobu detekce je, že v detekovaném úseku nedochází ke snížení rychlosti projíždějícího vlaku při vjetí do detekovaného úseku.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Re: Použití MGP na kolejišti s centrálou která nemá Loconet

Příspěvekod Jirkátor » ned 29 zář, 2024 1:04 pm

Osobně MGP používám delší dobu a naprostá spokojenost. Původně jsem zvažoval propojení ovládání kolejiště s centrálou, ale došlo mi, že pokud neplánuju ovládat kolejiště prostřednictvím jakéhokoliv SW (PC, tablet a pod.), ale jen z ovládacího panelu, je to zbytečné. Navíc se mi oddělené ovládání jízd vlaků a ovládání kolejiště mockrát vyplatilo, když jsem lokomotivou říznul výhybku v tunelu. V mém případě stačí ji přestavit do správné polohy a mohu jet dál. To v případě vzájemného propojení není možné a musí se mašina ručně postrčit zpět.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod hank61 » ned 29 zář, 2024 3:40 pm

MGP používám již na třetím kolejišti. Bez centrály s loconetem (Roco z21), za pomoci tzv. Terminátoru, který je jedním z komponent MGP. K naprosté spokojenosti. :wink:
Celoživotní hračička ;-)
https://hank61.rajce.idnes.cz
hank61

Příspěvekod rawen » ned 29 zář, 2024 3:59 pm

Včera jsme odjezdili výstavu a MGP v Tomášově Bedihošti šel výborně.
Jedinou nevýhodou je, že to ihned generuje myšlenky na další rozšíření a nákupy :D :lol:

Radek
rawen

Příspěvekod zdeno » ned 29 zář, 2024 4:08 pm

na Railnet .sk ceka clanek na zverejneni, kde je obvod na pouziti 2x Loconet a 2x PC.
Co by bylo idealni na rizeni dvou nadrazi. Ani mne se nelibi, kdyz centrala posila prikazy na prislusenstvi pres DCC.
zdeno

Příspěvekod HonzaV » ned 29 zář, 2024 7:53 pm

rawen píše:... Jedinou nevýhodou je, že to ihned generuje myšlenky na další rozšíření a nákupy :D :lol:
Radek

jo, nemám koleje, ale MGP už mám na webu v košíku. :D

hank61 píše:K naprosté spokojenosti.

vidím to podobně. udělám koleje - nějak. s tím ať se popere strojvedoucí - a pod to dám MGP na o to se postará výpravčí. 8)
Zdědil krabici BTTB (co pamatuje, když Žižka měl obě oči) a snaží se to rozhýbat
HonzaV

Příspěvekod kapmor » úte 01 říj, 2024 6:31 am

Ještě doplním kolegu Radka, že bedihošť prošla zkouškou blbuvzdornosti, a nic se nepokazilo i když si k tomu stoupl mladej nezkušenej klučina, já se bohužel nemohl většinu dne zůčastnit, tak jsem čekal, kdy budou volal s.o.s. a ono nic nepřišlo :)
TT - V. epocha
kapmor

Příspěvekod HonzaM » úte 01 říj, 2024 6:56 am

Ještě bych doplnil, že je k dispozici i návěstní dekodér MGP umožňující použit návěstidla s elektronikou Scom jako vyrábí například pan Němeček. Máme to prakticky vyzkoušeno na modulu stanice Sklené nad Oslavou která bude na setkání FREMO tento víkend v Lánech.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod rawen » úte 01 říj, 2024 7:04 pm

kapmor píše:Ještě doplním kolegu Radka, že bedihošť prošla zkouškou blbuvzdornosti, a nic se nepokazilo i když si k tomu stoupl mladej nezkušenej klučina, já se bohužel nemohl většinu dne zůčastnit, tak jsem čekal, kdy budou volal s.o.s. a ono nic nepřišlo :)

Za to ale nemohlo MGP, ale tvůj ovládací pult :lol:

Radek
rawen

Příspěvekod adix » sob 05 říj, 2024 9:28 am

rawen píše:
kapmor píše:Ještě doplním kolegu Radka, že bedihošť prošla zkouškou blbuvzdornosti, a nic se nepokazilo i když si k tomu stoupl mladej nezkušenej klučina, já se bohužel nemohl většinu dne zůčastnit, tak jsem čekal, kdy budou volal s.o.s. a ono nic nepřišlo :)

Radek

Ten ovládací pult je ale asi z komponent MGP, nebo ne?
adix

Příspěvekod kapmor » stř 09 říj, 2024 11:26 am

adix píše:
rawen píše:

Radek

Ten ovládací pult je ale asi z komponent MGP, nebo ne?

nějaké bistabilní relé, tlačítka a několik paneldekodérů. Pult ještě nění hotov, tak se uvidí co tam přibyde ještě
TT - V. epocha
kapmor

Zpět na Elektrika a elektronika