TRafo PIKO FZ 1 náhrada

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

TRafo PIKO FZ 1 náhrada

Příspěvekod tomashlava » ned 06 zář, 2020 2:32 pm

Zdravím zkušenější kolegy,
používal jsem na svém kolejišti TRAFO PIKO FZ1, ze kterého jsem bral jak střídavou tak stejnosměrnou část, v době, kdy jsem jezdil v analogu. Před časem jsem přešel na DCC, ale pouze na jízdu vlaku, ostatní příslušenství ( vyhybky, světla budov) jsem ponechal v analogu a trafo FZ1 jsem dále využíval jak na střídavou tak na stejnosměrnou část. Bohužel mi nyní stejnosměrná část trafa odešla a já bych potřeboval poradit, čím oba zdroje kvalitně nahradit. Sice mám stále možnost koupit bazarové PIKO od nějakého modeláře, ale touto cestou již jít nechci. Poradíte, co použít ? Určitě napájíte jinými zdroji než PIKO FZ1. Dodám, že potřebuji střídavé napětí 16V, 2A, klidně i více a stejnosměrné napětí 12 V, 2A, myslím, že by tyto hodnoty měly bohatě stačit. Předem Vám velmi děkuji za tipy. Tomáš
tomashlava
 
Příspěvky: 80
Registrován: sob 22 led, 2011 4:16 pm

Re: TRafo PIKO FZ 1 náhrada

Příspěvekod jipol57 » ned 06 zář, 2020 5:12 pm

A copak se mu stalo? Jak je znám, tak je to tak robusní konstrukce, že je až nezničitelné. Má křišťálová koule mi věští, že stačí očistit kontakty u nadproudové ochrany s bimetalem. Díval ses dovnitř? Zkoušel si najít příčinu? Když ti do teď stačilo, proč by nemělo i nadále.
jipol57
 
Příspěvky: 328
Registrován: pát 06 dub, 2018 5:18 pm

Re: TRafo PIKO FZ 1 náhrada

Příspěvekod radula63 » ned 06 zář, 2020 11:36 pm

jipol57 píše:Jak je znám, tak je to tak robusní konstrukce, že je až nezničitelné.

Ano, TAKŘKA nezničitelná konstrukce.
Jsou 3 věci, které na FZ1 odcházejí.
1/ Znečištěné kontakty na bimetalu - dá se odstranit očištěním a seřízením
2/ praskání plíšků ve čtyřnásobném přepínači - opravitelné jen vyrobením nového plíšku či kanibalizací z jiné FZ1
3/ prasknutí pertinaxových "brejlí" , tedy té posuvné části co přesouvá kontaktní plíšky přepínače - oprava jen vyrobením nového kusu, či kanibalizací z jiného FZ1.

Vzhledem k tomu, že tyto "trafa" FZ1 už ledacos pamatují, už mi jich s poruchami 2/ a 3/ prošlo pod rukama asi 8 či 10.

Omlouvám se za odbočení od tazatelova dotazu.
Raďula 63 -TT
http://www.kzm-praha.cz/
Psi štěkají, karavana jede dál...
Uživatelský avatar
radula63
 
Příspěvky: 1059
Registrován: čtv 28 kvě, 2009 6:15 pm
Bydliště: kraj Vysočina - okres Třebíč

Re: TRafo PIKO FZ 1 náhrada

Příspěvekod tomashlava » pon 07 zář, 2020 10:29 am

Nevím, co se mu stalo, ale DC část je bez šťávy. Vzhledem k tomu, že jsem elektro laik, tak opravovat trafo nebudu, ani bych se do něho neuměl dostat. Myslel jsem, že mi spíš poradíte tu náhradu.
tomashlava
 
Příspěvky: 80
Registrován: sob 22 led, 2011 4:16 pm

Re: TRafo PIKO FZ 1 náhrada

Příspěvekod sidlo » pon 07 zář, 2020 10:55 am

http://www.modely.biz/modelova-zeleznice-2/transformator-15v-50va/ dává 15 V, 3,3 A střídavých. Splňuje to podmínky pro použití pro hračky.
Pokud by bylo potřeba i stejnosměrné napájení, tak za to dát můstek https://www.gme.cz/diodovy-mustek-b250c8000, případně to vyhladit nějakým kondenzátorem.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2622
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: TRafo PIKO FZ 1 náhrada

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 20 zář, 2020 1:01 pm

tomashlava píše:Nevím, co se mu stalo, ale DC část je bez šťávy. Vzhledem k tomu, že jsem elektro laik, tak opravovat trafo nebudu, ani bych se do něho neuměl dostat. Myslel jsem, že mi spíš poradíte tu náhradu.

Pro většinu modelářů znalých, není problém si trafo opravit.
Už to tu zaznělo - je to napájecí transformátor/zdroj pro hračky a ten pokud vím nenabízí každý.
Já jsem je našel jenom u Conrada, a to jen transformátory na pevná napětí.
Nevím k čemu potřebuješ stejnosměrnou část, ale pokud by Ti vyhovělo konstantní napětí bez regulace pak elektricky vyhoví každý zdroj s dvojitou izolací.
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 1892
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Re: TRafo PIKO FZ 1 náhrada

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 20 zář, 2020 1:13 pm

sidlo píše:http://www.modely.biz/modelova-zeleznice-2/transformator-15v-50va/ dává 15 V, 3,3 A střídavých. Splňuje to podmínky pro použití pro hračky.
Pokud by bylo potřeba i stejnosměrné napájení, tak za to dát můstek https://www.gme.cz/diodovy-mustek-b250c8000, případně to vyhladit nějakým kondenzátorem.

No to bohužel nesplňuje ;-)
To by tam musel mít znak elektrické mašinky - viz obrázek ;-)
Už se to tu ve fóru kdysi probíralo - transformátor je určitě vhodný a bezpečný, ale pokud nemá příslušné označení tak de jure nesplňuje ;-)
Přílohy
trafo pro hračky.jpg
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 1892
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Re: TRafo PIKO FZ 1 náhrada

Příspěvekod jamik22 » ned 20 zář, 2020 1:21 pm

Nevím jak je to s cenou, ale ten Conrad má navíc ochranu proti zkratu.
jamik22
 
Příspěvky: 299
Registrován: pát 22 úno, 2008 9:05 pm

Re: TRafo PIKO FZ 1 náhrada

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 20 zář, 2020 5:39 pm

jamik22 píše:Nevím jak je to s cenou, ale ten Conrad má navíc ochranu proti zkratu.

Tím myslíš co?
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 1892
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Re: TRafo PIKO FZ 1 náhrada

Příspěvekod jamik22 » ned 20 zář, 2020 7:10 pm

Při zkratu nebo překročeni max proudové zátěže se odpojí výstup a po nějaké do době se opět připojí. Nejspíš tepelná ochrana.
jamik22
 
Příspěvky: 299
Registrován: pát 22 úno, 2008 9:05 pm

Re: TRafo PIKO FZ 1 náhrada

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 21 zář, 2020 8:20 am

jamik22 píše:Při zkratu nebo překročeni max proudové zátěže se odpojí výstup a po nějaké do době se opět připojí. Nejspíš tepelná ochrana.

No pojistku má transformátor nabízený MIchalem taky. ;-)
http://www.modely.biz//img/galery/default/795.jpg
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 1892
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.


Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků