Mytus: Digital je o HODNE drazsi a MUSI mit PC

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: Mytus: Digital je o HODNE drazsi a MUSI mit PC

Příspěvekod sidlo » úte 13 srp, 2019 6:50 am

Ondřej píše:Jinak, při způsobu jakým jezdíme, kdy má každá loko svého vůdce a jeden obsluhuje panel stanice a občas posunuje, je hlídání obsazenosti zbytečné, když každý vidí, kde co jede.

Právě byly vyjmenovány důvody proč má zpětný ohlas, jeho řádné zpracování a zakomponování do zabezpečovacího zařízení, největší smysl.

Píšu z vlastní zkušenosti. Když jsi výpravčí ve stanici a máš před sebou povelový panýlek pro přehazování výhybek, u kolejiště ti stepují 3 nebo 4 strojvedoucí kteří se všichni najednou dožadují vjezdu/odjezdu/posunu a do toho se stane, že nějaký dekodér přeslechne příkaz k přestavení výměny, tak se ti problémy začnou hromadit. Teprve tam zjistíš na co je ohlas od výhybek, zjišťování obsazenosti koleje a zabezpečovací zařízení které brání kolizím a hlídá půšvihy.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2051
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Mytus: Digital je o HODNE drazsi a MUSI mit PC

Příspěvekod Ondřej » úte 13 srp, 2019 11:02 am

sidlo píše:
Ondřej píše:Jinak, při způsobu jakým jezdíme, kdy má každá loko svého vůdce a jeden obsluhuje panel stanice a občas posunuje, je hlídání obsazenosti zbytečné, když každý vidí, kde co jede.

Právě byly vyjmenovány důvody proč má zpětný ohlas, jeho řádné zpracování a zakomponování do zabezpečovacího zařízení, největší smysl.

Píšu z vlastní zkušenosti. Když jsi výpravčí ve stanici a máš před sebou povelový panýlek pro přehazování výhybek, u kolejiště ti stepují 3 nebo 4 strojvedoucí kteří se všichni najednou dožadují vjezdu/odjezdu/posunu a do toho se stane, že nějaký dekodér přeslechne příkaz k přestavení výměny, tak se ti problémy začnou hromadit. Teprve tam zjistíš na co je ohlas od výhybek, zjišťování obsazenosti koleje a zabezpečovací zařízení které brání kolizím a hlídá půšvihy.

Pokud se podíváš na tem můj modulový arduino systém, tak zjistíš, že se s nějakým přepínáním výhybek nezabýváš, ale zvolíš cestu a ta se ti po nastavení prosvětlí. pokud se nepřepne výhybka (systém to zkouší sám 3x), tak se jednak zobrazí hláška na displeji, kde je problém a jednak se cesta nenastaví. Také nemůžeš nastavit kolizní cesty, to si vše samo hlídá. Takže, opravdu, jenom dáváš pozor, zda je kolej pro nastavení cesty volná a zda vypravený vlak opustil stanici a můžeš cestu zrušit. Automatické rušení cest jsem nedělal záměrně a důvody co mě k tomu vedly jsou tam i popsané (rozhodně nejsou technické).
Uživatelský avatar
Ondřej
 
Příspěvky: 176
Registrován: čtv 22 úno, 2007 12:48 pm
Bydliště: Roztoky - PZ

Re: Mytus: Digital je o HODNE drazsi a MUSI mit PC

Příspěvekod Ondřej » úte 13 srp, 2019 11:13 am

belgarat píše:
Ondřej píše:To je nedorozumění, myslel jsem to tak, že když nebudu na digitálu nic hlásit, tak tam nebudou dráty pro zpětné hlášení, jinak tam samozřejmě budou, ale jen dva místo čtyř.

Poznamka, ze si mas "o digitalu" neco precist byla dobre minena - a bez urazky. Jen jedna ze 3 sbernic (pro feedback) o kterych vim pouziva "dva draty misto ctyr". Ty dalsi dve pouzivaji UTP kabely, takze myslim ze tech dratu bude i vice nez 4. Znat nepritele se hodi zejmena kdyz designujes to same, aby to bylo i nove, i lepsi :)


Tak znovu, digitál není můj nepřítel. Pro trakci No1. Pro řízení PC taky No1. Pro řízení přes panel je to slabota. Pokud mne chceš přesvědčit o opaku, tak si zkus představit, že jseš podobný úchyl jako já, a chceš si hrát jen s panelem. A dej mi sem rozpis co a za jakou cenu budeš potřebovat, aby to umělo vše stejně. Jinak je to debata o víře a ne o realitě.
Edit: Jo, a aby to ještě fungovalo se Z21 start ústřednou.
Uživatelský avatar
Ondřej
 
Příspěvky: 176
Registrován: čtv 22 úno, 2007 12:48 pm
Bydliště: Roztoky - PZ

Re: Mytus: Digital je o HODNE drazsi a MUSI mit PC

Příspěvekod belgarat » úte 13 srp, 2019 12:05 pm

Smarja, mej trochu nadhled. "Nepritel" byla nadsazka ... kdyz uz se proste bavime o systemu na ktery je z nejakeho duvodu "digital" nevhodny, tak je "on" ten nepritel u ktereho je treba studovat a vedet v cem je jeho slabina a tudiz PROC je nevhodny. Kdyz nam na matfyzu pan profesor provadel dukaz sporem, tak take rikal "Nepritel nam da x, x > y ...", a taky to zajiste nemyslel doslovne, s nim nikdo na kordy nebyl.

Mimochodem - stale jsem jeste nepobral presne duvod krome "ja nechci" - jakkoliv je to naprosto platny a postacujici duvod.

Porad mam taky ze Tvuj system rizeni jako celek asi nechapu -- jak ovladas presne ty
Ondrej píše:skoro všechny lokomotivy mám digi se zvukem ?

Ja zvukove nemam, ale u kolegy jsou nastavene tak, ze F5 zapiska vystraznou pistalou .... coz jak jsem pochopil bezny zvukdekoder umi; jak se takova vec realizuje u Tebe ?

Ondra píše:Pro řízení přes panel je to slabota.

Tohle mne zajima ... muzes mi prosim zkusit vypichnout CO konkretne "digital" ma blbe/obtizne (bez PC), co potrebujes na pultu ? Pak bych mohl byt schopny zkusit vymyslet jak na to - kolegove overi ze nejsem mimo misu. Povolil bych si jedno Arduino Mega na pult, pak par optoclenu (I/O na sbernici) a tranzistorove pole (LEDky) a XPressNet drat (UTP kabel) do pultu; zadne PC.
Edit: z21 start Ti slibit nemuzu pac ji nemam a neznam, ale Arduinovou "aplikaci" jsem ladil proti NanoX a fungovala slusne - pokud to staci.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1255
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Mytus: Digital je o HODNE drazsi a MUSI mit PC

Příspěvekod Ondřej » úte 13 srp, 2019 2:27 pm

belgarat píše:Smarja, mej trochu nadhled. "Nepritel" byla nadsazka ... kdyz uz se proste bavime o systemu na ktery je z nejakeho duvodu "digital" nevhodny, tak je "on" ten nepritel u ktereho je treba studovat a vedet v cem je jeho slabina a tudiz PROC je nevhodny. Kdyz nam na matfyzu pan profesor provadel dukaz sporem, tak take rikal "Nepritel nam da x, x > y ...", a taky to zajiste nemyslel doslovne, s nim nikdo na kordy nebyl.

Mimochodem - stale jsem jeste nepobral presne duvod krome "ja nechci" - jakkoliv je to naprosto platny a postacujici duvod.

Porad mam taky ze Tvuj system rizeni jako celek asi nechapu -- jak ovladas presne ty
Ondrej píše:skoro všechny lokomotivy mám digi se zvukem ?

Ja zvukove nemam, ale u kolegy jsou nastavene tak, ze F5 zapiska vystraznou pistalou .... coz jak jsem pochopil bezny zvukdekoder umi; jak se takova vec realizuje u Tebe ?

Ondra píše:Pro řízení přes panel je to slabota.

Tohle mne zajima ... muzes mi prosim zkusit vypichnout CO konkretne "digital" ma blbe/obtizne (bez PC), co potrebujes na pultu ? Pak bych mohl byt schopny zkusit vymyslet jak na to - kolegove overi ze nejsem mimo misu. Povolil bych si jedno Arduino Mega na pult, pak par optoclenu (I/O na sbernici) a tranzistorove pole (LEDky) a XPressNet drat (UTP kabel) do pultu; zadne PC.
Edit: z21 start Ti slibit nemuzu pac ji nemam a neznam, ale Arduinovou "aplikaci" jsem ladil proti NanoX a fungovala slusne - pokud to staci.


Já s nikým na kordy také nejsem. Pokud se diskuze udržuje na konkrétních faktech, tak se diskutovat dá a to že má někdo jiný názor, není důvod ho začít nenávidět :P
Takže, loko se ovládají přes multimause. nezávisle na čemkoli.
Důvod, proč pc nechci. Jednak do něj čučím celý den v práci, jednak do něj děti čučí víc, než je zdrávo. A ten panel je fajn, je to prostě jen pocit, těžko asi pochopí, kdo to nemá stejně.

Z21 start ma 2x X-BUS na ovladače a R-BUS na zpětné hlášení.
Asi nejlepší by bylo, kdybys si stáhnul ten můj projekt a podíval se na návod a fotky, co tam jsou.
Není třeba, abys takový projekt dělal, ale moje konkrétní otázka je, proč na takové řešení používat ovládání přes DCC a ne paralelní strukturu, která je založená na sériové asynchronní komunikaci, což je dost standardní rozhraní. Co mi v tomhle, konkrétním, případě může nabídnout DCC navíc??
Odpověď typu že DCC je standard a je nutné kvůli kompatibilitě, neberu. Jednak, je zde několik skupin nakloněných té a nebo té sběrnici, centrále atd. a ti spolu ukrutně bojují. Kdyby byl DCC bezproblémový standard, tak tohle nebude. Další věc je to, proč by mělo být moje řízení kolejiště kompatibilní s tím co má Franta nebo Tonda? Důležitá je trakce a ta kompatibilní je. Proč bych si měl pořizovat a nebo popůjčovat několik různých ůstředen, abych zajistil, že to bude fungovat se vším, co lidi můžou doma mít?
Pro jistotu opakuji, že všechny výše uvedené otázky se týkají řízení přes panel. NIČEHO JINĚHO.
Uživatelský avatar
Ondřej
 
Příspěvky: 176
Registrován: čtv 22 úno, 2007 12:48 pm
Bydliště: Roztoky - PZ

Re: Mytus: Digital je o HODNE drazsi a MUSI mit PC

Příspěvekod vvitty » úte 13 srp, 2019 2:35 pm

Delat si vlastni ridici system je mimo znalosti / schopnosti / casove moznosti velkeho poctu modelaru...
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 2073
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: Mytus: Digital je o HODNE drazsi a MUSI mit PC

Příspěvekod Brejla » úte 13 srp, 2019 3:28 pm

Ondřej píše:
sidlo píše:
Ondřej píše:Jinak, při způsobu jakým jezdíme, kdy má každá loko svého vůdce a jeden obsluhuje panel stanice a občas posunuje, je hlídání obsazenosti zbytečné, když každý vidí, kde co jede.

Právě byly vyjmenovány důvody proč má zpětný ohlas, jeho řádné zpracování a zakomponování do zabezpečovacího zařízení, největší smysl.

Píšu z vlastní zkušenosti. Když jsi výpravčí ve stanici a máš před sebou povelový panýlek pro přehazování výhybek, u kolejiště ti stepují 3 nebo 4 strojvedoucí kteří se všichni najednou dožadují vjezdu/odjezdu/posunu a do toho se stane, že nějaký dekodér přeslechne příkaz k přestavení výměny, tak se ti problémy začnou hromadit. Teprve tam zjistíš na co je ohlas od výhybek, zjišťování obsazenosti koleje a zabezpečovací zařízení které brání kolizím a hlídá půšvihy.

Pokud se podíváš na tem můj modulový arduino systém, tak zjistíš, že se s nějakým přepínáním výhybek nezabýváš, ale zvolíš cestu a ta se ti po nastavení prosvětlí. pokud se nepřepne výhybka (systém to zkouší sám 3x), tak se jednak zobrazí hláška na displeji, kde je problém a jednak se cesta nenastaví. Také nemůžeš nastavit kolizní cesty, to si vše samo hlídá. Takže, opravdu, jenom dáváš pozor, zda je kolej pro nastavení cesty volná a zda vypravený vlak opustil stanici a můžeš cestu zrušit. Automatické rušení cest jsem nedělal záměrně a důvody co mě k tomu vedly jsou tam i popsané (rozhodně nejsou technické).


Pokud tě to baví, zařízení ti funguje dle tvých představ nebo máš představu, co by ještě šlo vylepšit, tak směle do toho. Je to zřejmě dost originální systém, který se asi nedočká většího rozšíření, ale pokud ty jsi s ním spokojený a přináší ti to radost z něčeho nového, není žádný zásadní důvod v této cestě nepokračovat.
My taky na hodně velkém kolejišti používáme asi jedinečný systém řízení. Není to z důvodu, že by se nenašel železničněmodelářský systém, ale my si na něm svým způsobem testujeme řídící prvky a software, který naše firma dodává v automatických výrobních a logistických linkách. Celé je to neskutečně drahé, ale zase si to na sebe svým způsobem vydělá v rámci firemního vývoje.
Takže důvodů pro individualismus je jak vidíš více (ty máš snahu ušetřit, my zase i přes hodně vysoké investice zvyšujeme vývojem kvality našich produktů). Ale všichni si tak trochu hrajeme a máme radost ze své práce.
Brejla
 
Příspěvky: 1073
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

Re: Mytus: Digital je o HODNE drazsi a MUSI mit PC

Příspěvekod belgarat » úte 13 srp, 2019 4:46 pm

Ondřej píše:Důvod, proč pc nechci. Jednak do něj čučím celý den v práci, jednak do něj děti čučí víc, než je zdrávo. A ten panel je fajn, je to prostě jen pocit, těžko asi pochopí, kdo to nemá stejně.

Napsal jsi proc nechces PC - uz mockrat jsi psal "nechci". Ale nenapsal jsi "co chces" a co je v panelu "je problem s digitalem" bez PC. Nezlob se, ale prochazet cizi kod jen proto, abych vydedukoval zadani ... je trochu moc, nechces se vyjadrit primo ? Uz nekolikrat mi pak zdejsi spolukecalove rekli "ale ja jsem vlastne chtel neco uplne jineho" - docela bych se tomu chtel tentokrat vyhnout.

Ondřej píše:Pro jistotu opakuji, že všechny výše uvedené otázky se týkají řízení přes panel. NIČEHO JINĚHO.


Analog, nebo digital ? http://www.honzikovyvlacky.cz/wp-conten ... -I_1k1.jpg nebo http://hankovystranky.cz/wp-content/upl ... 113700.jpg
Ja mam taky podobny.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1255
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Mytus: Digital je o HODNE drazsi a MUSI mit PC

Příspěvekod belgarat » úte 13 srp, 2019 5:11 pm

Brejla> tady nejde o to, ze "vlastni reseni" by bylo spatne. Jde o to "uvest na pravou miru" (pripadne si nechat opravit na pravou miru protipriklad),ze

- "digital je PODSTATNE drazsi" - oproti Ondrejovu reseni neni, zejmena ma-li centralu na trakci (coz jsem se dozvedel az dnes, po vic nez tydnu diskuse - holt mne nenapadlo se zeptat)
- "v digitalu bez PC XXX nejde (jde slozite)" - verim tomu ze jde, a vlastne az "na malou cast" shodne s tim, co ma Ondrej; v podstate naprosto temi samymi soucastkami

Akorat z Ondreje musim vypacit konkretni zadani, aby se dalo navrhnout konkretni ekvivalentni reseni - kdyz to na abstraktni rovine nedokaze rozpoznat.
Edit: a jestli se pletu ja, bez toho aby mi nekdo nazor vyvratil zbytecne utratim spoustu penez :) protoze pro sve deti chci "analogove pulty" (mam jeden ze 3), zadny dotykac.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1255
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Mytus: Digital je o HODNE drazsi a MUSI mit PC

Příspěvekod Ondřej » úte 13 srp, 2019 5:44 pm

belgarat píše:.....................
Akorat z Ondreje musim vypacit konkretni zadani, aby se dalo navrhnout konkretni ekvivalentni reseni - kdyz to na abstraktni rovine nedokaze rozpoznat.
Edit: a jestli se pletu ja, bez toho aby mi nekdo nazor vyvratil zbytecne utratim spoustu penez :) protoze pro sve deti chci "analogove pulty" (mam jeden ze 3), zadny dotykac.


Tak už to píšu asi potřetí. Stáhni si ten projekt, je tam popis a návod (v pdf) a fotky, a vůbec všechno, popsane i pro neznalé. Nemusíš luštit žádný kód.
Abys nemusel hledat, je to tady:
https://uloz.to/!uR6vqLPAeRUk/arduino-m ... public-zip
Naposledy upravil Ondřej dne stř 14 srp, 2019 6:30 pm, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
Ondřej
 
Příspěvky: 176
Registrován: čtv 22 úno, 2007 12:48 pm
Bydliště: Roztoky - PZ

Re: Mytus: Digital je o HODNE drazsi a MUSI mit PC

Příspěvekod sidlo » úte 13 srp, 2019 5:56 pm

Moc pěkně udělaná dokumentace. Udělej si webové stránky a tam to publikuj. Jinak to nemá šanci aby se o tom dozvědělo více lidí.
Jinak souhlasím s belgarat, a psal jsem to i dříve, každý ať si to udělá podle sebe, když ho to tak uspokojuje. Je to koníček a ten má být pro radost.
Jinak souhlasím s belgarat, téma vlákna je nějaké a diskuse se stočila k řešení Ondřej.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2051
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Mytus: Digital je o HODNE drazsi a MUSI mit PC

Příspěvekod belgarat » stř 14 srp, 2019 8:19 am

Ja si ho stahl a zbezne prosel, vis, neni na tom nic prekvapiveho zejmena kdyz mam neco podobneho pro ciste analogove kolejiste :) Spis je prekvapive ze nevidis (nechces ?) neco tak ocividneho ... takze nezbyva nez se ptat:

Co muzu udelat Arduinem ve Tvem projektu, s Tvymi moduly a Tvou sbernici, a NEmuzu udelat tim samym Arduinem do ktereho je zastrceny XpressNet (Loconetum se omlouvam, neznam) ? Podotykam ze tim XPressNetem je schopny TrainController ovladat cele kolejiste i sbirat data z nej (coz ty vlastne ani nechces).

Protoze rozdil mezi tvym do sebe uzavrenym projektem a pouzitim DCC je prave a jenom v:
- odlisnem kodu pro vysilani prikazu v panelu, a
- odlisnem kodu pro prijem prikazu v "modulech" (v "digitalu" dekoderech)
a protoze se jedna jen o upravu software -- kde vidis to podstatne drazsi, kdyz jsi schopny (nebo ja) si software napsat sam ?

Tvoje "argumentace" typu "stahni si, precti si" mi pripomina jednoho jineho diskutera (Jirka_US), ktery (zamerne) nevysvetloval co presne mysli a pak slavnostne uzavrel konstatovanim "ale ja chtel neco uplne jineho, a ty jsi uplne mimo". Neni to moc hezky pristup a HLAVNE nevede k vyjasneni myslenek a stanovisek.

Jak pise Brejla / Sidlo - neni to zle, a vlozene usili je hodne obdivu. Jenomze:
- to _vyzaduje_ pouziti jedineho mozneho HW (specialni moduly)
- _neumoznuje_ zapojeni do sirsho celku
- _neumoznuje_ pripadny nouzovy rucni vstup (a la MM) - leda opet se specializovanym HW
Ano, taky jsem si nekdy v roce 1992 psal na Didaktiku kopirak a nahravani na pasku, takze proc to delat znova, po svem, uplne jinak a samozrejme lepe (a s novymi chybami) rozumim.

Pro mne ma "standard" tu hodnotu, ze muzu zuzitkovat projekty Sidla, Fuldy (pri vsem tom prskani :-D) - kde je to vyhodne a NAOPAK to co udelam _muze_ slouzit i jinym bez toho, abych vynutil dalsi zmeny jen kvuli "jednomu zarizeni". Edit (reformulace) Pouziti Tve komponenty (napr pultu) je naopak neco cemu se v software rika "viralni technologie" - kvuli jedne komponente se vynuti plosna zmena nebo globalni pozadavek ... a ani to neni lacinejsi, ani mene pracne.

P.S.: vsiml sis, ze Ti (treba) pri opakovani v SetIndi pretece cteni mimo buffer s odesilanymi daty ? Taky bych doporucil aspon nejaky checksum, cokoliv... scitani, XOR, ... prece jenom se data mohou porusit.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1255
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Mytus: Digital je o HODNE drazsi a MUSI mit PC

Příspěvekod Brejla » stř 14 srp, 2019 10:33 am

belgarat píše:Ja si ho stahl a zbezne prosel, vis, neni na tom nic prekvapiveho zejmena kdyz mam neco podobneho pro ciste analogove kolejiste :) Spis je prekvapive ze nevidis (nechces ?) neco tak ocividneho ... takze nezbyva nez se ptat:

Co muzu udelat Arduinem ve Tvem projektu, s Tvymi moduly a Tvou sbernici, a NEmuzu udelat tim samym Arduinem do ktereho je zastrceny XpressNet (Loconetum se omlouvam, neznam) ? Podotykam ze tim XPressNetem je schopny TrainController ovladat cele kolejiste i sbirat data z nej (coz ty vlastne ani nechces).

Protoze rozdil mezi tvym do sebe uzavrenym projektem a pouzitim DCC je prave a jenom v:
- odlisnem kodu pro vysilani prikazu v panelu, a
- odlisnem kodu pro prijem prikazu v "modulech" (v "digitalu" dekoderech)
a protoze se jedna jen o upravu software -- kde vidis to podstatne drazsi, kdyz jsi schopny (nebo ja) si software napsat sam ?

Tvoje "argumentace" typu "stahni si, precti si" mi pripomina jednoho jineho diskutera (Jirka_US), ktery (zamerne) nevysvetloval co presne mysli a pak slavnostne uzavrel konstatovanim "ale ja chtel neco uplne jineho, a ty jsi uplne mimo". Neni to moc hezky pristup a HLAVNE nevede k vyjasneni myslenek a stanovisek.

Jak pise Brejla / Sidlo - neni to zle, a vlozene usili je hodne obdivu. Jenomze:
- to _vyzaduje_ pouziti jedineho mozneho HW (specialni moduly)
- _neumoznuje_ zapojeni do sirsho celku
- _neumoznuje_ pripadny nouzovy rucni vstup (a la MM) - leda opet se specializovanym HW
Ano, taky jsem si nekdy v roce 1992 psal na Didaktiku kopirak a nahravani na pasku, takze proc to delat znova, po svem, uplne jinak a samozrejme lepe (a s novymi chybami) rozumim.

Pro mne ma "standard" tu hodnotu, ze muzu zuzitkovat projekty Sidla, Fuldy (pri vsem tom prskani :-D) - kde je to vyhodne a NAOPAK to co udelam _muze_ slouzit i jinym bez toho, abych vynutil dalsi zmeny jen kvuli "jednomu zarizeni". Edit (reformulace) Pouziti Tve komponenty (napr pultu) je naopak neco cemu se v software rika "viralni technologie" - kvuli jedne komponente se vynuti plosna zmena nebo globalni pozadavek ... a ani to neni lacinejsi, ani mene pracne.

P.S.: vsiml sis, ze Ti (treba) pri opakovani v SetIndi pretece cteni mimo buffer s odesilanymi daty ? Taky bych doporucil aspon nejaky checksum, cokoliv... scitani, XOR, ... prece jenom se data mohou porusit.


Tato tvá strategie má jednu zásadní nevýhodu. Zásadně ničí ten krásný (nasraný) pocit při objevení nové (slepé) cesty. :mrgreen:
Rád vzpomínám, jak jsme v 80.letech minulého století vyráběli na dnešní dobu obrovské desky (měli jsme ve firmě linku na výrobu oboustranných prokovených desek a cínovou vlnu a využívali v té době rozšířenou teorii kdo nekrade, okrádá rodinu ) plné obvodů MH74xx a 555 s cílem plně automatického provozu a každá změna varianty provozu se řešila přepínači a potenciometry. Dnešní variace s Arduiny jsou v podstatě totéž, jen v prostorově mnohem menším provedení a mnohem snazší změnou varianty provozu.
Zásadní před spuštěním každé takové akce je rozhodnutí, zda to budu kutit pro svoji radost a poučení se, nebo to budu chtít případně rozšířit mezi veřejnost a případně z toho mít i nějaký komerční prospěch.
Každý je prostě zastáncem jiného náboženství a nikoho za to nelze odsuzovat.
A jestli se v tomto případě ukáže, zda je ten digitál dražší, ukáže skutečně až konečný výsledek. Já si myslím, že plný digitál bez PC sestavený z komerčních výrobků bude nakonec i levnější a funkčnější. A PC ho při dnešních cenách v porovnání s cenou celého projektu moc neprodraží. Při započtení pracovního času na vývoj zcela určitě, ale zase zcela jistě by autor přišel o ty na začátku mého příspěvku popsané pocity. A všichni víme, že modelářství je o radosti z výsledku práce a hraní si s výsledky této práce. A peníze (v případě železničního modelářství hodně velké) nemusí být vždy až na prvním místě.
Brejla
 
Příspěvky: 1073
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

Re: Mytus: Digital je o HODNE drazsi a MUSI mit PC

Příspěvekod belgarat » stř 14 srp, 2019 11:07 am

Brejla píše:Tato tvá strategie má jednu zásadní nevýhodu. Zásadně ničí ten krásný (nasraný) pocit při objevení nové (slepé) cesty. :mrgreen:

No -- podobne jako ve Tvem pripade, slepa neni pokud resi nejaky specificky problem. Na ten se snazim prijit - pro sebe. Pro ostatni se snazim odargumentovat ze BUD ma smysl "tradicni analog", NEBO neco kompatibilniho s DCC/Xnet/Loco standardy ... a ze kockopsy NEJSOU lacinejsi ANI jednodussi ;)

Ten muj kockopes pro analogove kolejiste se totiz ukazal jako "vyukove nevhodny". Na zacatku jsou tlacitka, to deti pochopi. Ale vysvetlovat ze na konci arduino PWM ukoluje servo ... to ani 9tak nepobere. Ten nepobere pomalu ani vycitani tlacitek z matice. Takze suma sumarum - je to "cerna krabicka" na ktere je nic moc nenaucim. To byla rozhodne slepa ulicka.

Brejla píše:Já si myslím, že plný digitál bez PC sestavený z komerčních výrobků bude nakonec i levnější a funkčnější.

Mozny, ale prave takovy chytry udelator do pultu, ktery by se zaroven dal kombinovat s vyrobky 3. stran (= dodrzuje nejake standardy) ... zatim chybi (IMHO). Dovolim si nesouhlasit s temi "komercnimi vyrobky" - v absolutnich cislech mozna, ale kdyz si postavim Sidlodekoder (cimz se dostanu na 1/3-1/6 ceny) tak jednak muzu penize vrazit do neceho co postavit neumim :) a jednak si odpustim "soft lock-in" (viz jine tema) protoze si tech dekoderu muzu postavit kolik chci a kdy chci.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1255
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

OT

Příspěvekod sidlo » stř 14 srp, 2019 11:19 am

belgarat píše:Ale vysvetlovat ze na konci arduino PWM ukoluje servo ... to ani 9tak nepobere. Ten nepobere pomalu ani vycitani tlacitek z matice.

Tak to máš cíle hodně vysoko. Já jsem zůstal u přímá, oblouk, přechodnice; spodek, svršek; výhybka normální, oblouková, štíhlá, křižovatková; návěstidlo vjezdové, předvěst, odjezdové, seřaďovací; ... :lol:
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2051
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků