Detekce obsazení kolejových úseků

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Detekce obsazení kolejových úseků

Příspěvekod Davca » stř 12 čer, 2019 11:17 am

Zdravím,
něco k galvanicky oddělené detekci obsazení kolejového úseku s využitím proudového čidla ...

https://www.youtube.com/watch?v=8ZZ7c0HGMsg

David
Davca
 
Příspěvky: 105
Registrován: sob 22 bře, 2014 8:28 pm
Bydliště: Bohumín

Re: Detekce obsazení kolejových úseků

Příspěvekod zdeno » stř 12 čer, 2019 11:47 am

toto jsem pouzival uz v roku 2005, teda nic nove.
---
Pokud chcete neco na urovni, prectite si toto.
https://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2018050001
Hlavni vyhoda tohoto reseni je moznost pouzit opravdu dlouhe kabely, protoze je tam proudova vazba, teda vec je maximalne odolna proti ruseni.
Samotne vyhodnoceni, kde je nejvetsi riziko znehodnoceni informace muze byt "v baliku" treba 16 najednou.
---
Dalsi vyhoda je, ze se to da snadno odpojit a nehrozi poskozeni od "zatravnovace" vysokym napetim.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1698
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Detekce obsazení kolejových úseků

Příspěvekod MiG » stř 12 čer, 2019 11:54 am

Davca píše:Zdravím,
něco k galvanicky oddělené detekci obsazení kolejového úseku s využitím proudového čidla ...
David

Na začátku videa je v popisu nejspíš nepřesnost.
Buď je citlivost 5mA a detekce reaguje na cca 3kohmy zátěžového odporu nebo je citlivost cca 1mA a detekce reaguje na 15kOhmovou zátěž.
MiG
 
Příspěvky: 925
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Detekce obsazení kolejových úseků

Příspěvekod Davca » stř 12 čer, 2019 1:38 pm

zdeno píše:toto jsem pouzival uz v roku 2005, teda nic nove.
---


No vida, já si v té době "našel" současnou manželku. 8)

Samozřejmě se netvrdí, že jde o něco nového či světoborného, ale dejme tomu "jiného" s využitím současné součástkové základny.

David
Davca
 
Příspěvky: 105
Registrován: sob 22 bře, 2014 8:28 pm
Bydliště: Bohumín

Re: Detekce obsazení kolejových úseků

Příspěvekod MiG » stř 12 čer, 2019 3:39 pm

Ono v tom zdenově zapojení upravoval vyhodnocení obvodem NE555 Helmut Schäfer už v roce 2005.
http://dcc-mueller.de/wire4dcc/sensor_e.htm
Takže je na úrovni už poměrně dlouho.

Jinak "první" stopy tohoto zapojení v našich končinách bych našel v sešitě C2 od Malé železnice z roku 1981. Kdyby někdo trpěl archeologií.
Ale je to jedno. Každý nechť si modifikuje podle svého vkusu.
MiG
 
Příspěvky: 925
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Detekce obsazení kolejových úseků

Příspěvekod zdeno » stř 12 čer, 2019 7:16 pm

MiG píše:Takže je na úrovni už poměrně dlouho.

Vsak jsem se dobrovolne priznal v tom clanku, ze jsem "pytlacil" na webu Fremo. :D
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1698
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Detekce obsazení kolejových úseků

Příspěvekod HonzaM » ned 18 srp, 2019 12:14 pm

Tenhle způsob detekce je doporučen FREMO, kromě galvanického oddělení má výhodu v prakticky nulovém odporu přívodu do detekovaného úseku (když zanedbáme odpor vodiče procházejícího jadérkem), nedochází tedy ke snížení rychlosti při vjezdu do detekovaného úseku způsobeného snížením napětí.
způsob připojení.jpg
způsob připojení.jpg (12.93 KiB) Zobrazeno 294 krát

Detektor na tomto principu je komerčně dostupný na http://www.mollehem.se/index.php/en/con ... tronics/spårdetektering-5-detail. Jeho výhodou je kromě nezávslosti jednotlivých vstupů také možnost jejich individuálního nastavení citlivosti.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1957
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Detekce obsazení kolejových úseků

Příspěvekod jirkah » ned 18 srp, 2019 2:59 pm

Přesně tenhle detektor teď testuju ve spojení se servodekoderem od stejného výrobce.Myslím , že to má i výhodu pro detekci vratné smyčky .Když jsem používal klasickou detekci obsazení musel jsem na detektoru oddělit samostaně vratnou smyčku z důvodu přepínání polarity J K , tady se jen protáhne vodič a je jedno jestli je tam J nebo K. A je hotovo :-) . Tento výrobce má zajímavé produkty a škoda , že jsem ho nenašel dřív .
......................................
Jiří Hocmann TT,NanoX 2015,DR5000
http://jhvlaky.webnode.cz
Uživatelský avatar
jirkah
 
Příspěvky: 300
Registrován: sob 29 zář, 2012 8:32 am
Bydliště: Plzeň jih


Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků