Osciloskop

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Osciloskop

Příspěvekod belgarat » čtv 12 dub, 2018 7:51 pm

Panove,

mohli byste prosim doporucit levny avsak stale jeste pouzitelny USB osciloskop pro diagnostiku DYI bastleni pro analog a DCC ? Hledani problemu nekde na S88 apod si moc bez nejakeho zobrazovadla neumim predstavit. Az doted jsem se obesel, ale ...

Dekuji mnohokrat za tipy.
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1017
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Osciloskop

Příspěvekod navratil02 » čtv 12 dub, 2018 8:01 pm

chtělo by to trochu definovat pojem "levný"...
pro někoho je to 2.000,- a pro někoho je 10.000,- stále ještě levné...
navratil02
 
Příspěvky: 21
Registrován: sob 17 pro, 2011 7:57 pm

Re: Osciloskop

Příspěvekod belgarat » čtv 12 dub, 2018 8:52 pm

2-5k podle "pouzitelnosti". Nevim, neorientuji se. Predevsim nevim, ktere parametry/vlastnosti jsou "ty dulezite". Cinske vyrobky nezavrhuji.
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1017
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Osciloskop

Příspěvekod navratil02 » čtv 12 dub, 2018 9:06 pm

projdi si toto, začíná se na cca 50 EUR a uvidíš. Jej jich tam kvantum.
Nic levnějšího asi neseženeš
https://www.ebay.de/sch/i.html?_odkw=te ... p&_sacat=0
navratil02
 
Příspěvky: 21
Registrován: sob 17 pro, 2011 7:57 pm

Re: Osciloskop

Příspěvekod czcharlie » čtv 12 dub, 2018 9:42 pm

Na první pokusy úplně stačí toto: https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20180412134039&SearchText=DSO+138. Něco dražšího můžeš pořídit až to budeš skutečně potřebovat
czcharlie
 
Příspěvky: 221
Registrován: čtv 15 pro, 2016 10:42 pm

Re: Osciloskop

Příspěvekod fulda » pát 13 dub, 2018 6:28 am

belgarat píše:mohli byste prosim doporucit levny avsak stale jeste pouzitelny USB osciloskop pro diagnostiku DYI bastleni pro analog a DCC ? Hledani problemu nekde na S88 apod si moc bez nejakeho zobrazovadla neumim predstavit. Az doted jsem se obesel, ale ...


Nechci se vnucovat, ale jsi si jistý kombinací slov osciloskop a S88? Nechtěl by jsi raději použávat logický analizátor?

Za $7 dostaneš docela slušný klon Saleae Logic, který funguje úplně báječně.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4280
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Osciloskop

Příspěvekod belgarat » pát 13 dub, 2018 11:02 am

fulda píše:
belgarat píše:mohli byste prosim doporucit levny avsak stale jeste pouzitelny USB osciloskop pro diagnostiku DYI bastleni pro analog a DCC ? Hledani problemu nekde na S88 apod si moc bez nejakeho zobrazovadla neumim predstavit. Az doted jsem se obesel, ale ...


Nechci se vnucovat, ale jsi si jistý kombinací slov osciloskop a S88? Nechtěl by jsi raději použávat logický analizátor?

Za $7 dostaneš docela slušný klon Saleae Logic, který funguje úplně báječně.


Nejsem si jisty kombinaci slov ani tim co chci. Uz spoustukrat mi tady pri ruznych prilezitostech hledani chyb v zbastlenych (ano mnou) zapojenich doporucovali osciloskop. Kdybys mne znal, vedel bys ze programator jsem mozna obstojny, ale elektronickou lopatu by sis o mne radeji ani neoprel...
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1017
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Osciloskop

Příspěvekod vvitty » pát 13 dub, 2018 11:14 am

Logický analyzátor Ti ukáže jak po drátu běhaly jedničky a nuly. Osciloskop Ti ukáže jak po stejném drátu běhalo napětí.

Osciloskop bude mít méně kanálů, i když na ebay se už dají koupit stolní osciloskopy se 4 kanály od Číňana nové nebo od renomované značky použité už kolem 10.000. Zjistíš s tím jaký je reálný tvar signálu, jaká tam jsou napětí atd.
Logický analyzátor bude mít těch kanálů 16 a víc a tak se můžeš podívat i někam do paralelních sběrnic nebo na víc míst, akorát dneska už miniaturizace pokročila takže dříve externí paměti a periférie jsou integrované i v MCU která stojí méně než pivo. No a bude asi v těch USB klonech levnější protože nepotřebuje drahé analogové převodníky.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 1928
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: Osciloskop

Příspěvekod fulda » pát 13 dub, 2018 11:37 am

belgarat píše:Nejsem si jisty kombinaci slov ani tim co chci. Uz spoustukrat mi tady pri ruznych prilezitostech hledani chyb v zbastlenych (ano mnou) zapojenich doporucovali osciloskop. Kdybys mne znal, vedel bys ze programator jsem mozna obstojny, ale elektronickou lopatu by sis o mne radeji ani neoprel...

Jak píše vvitty a vzhledem k podtržené větě ti radím právě ten LA.
U osciloskopu by jsi věděl, že na drátě napřed bylo 2,7V pak se to trochu zvedlo na 3,7V a pak se to po sinusoidě snížilo na 0,7V
U LA se dozvíš, že tam bylo méně než 1,5V pak se vše překlopilo na hodnotu větší než 2,5 a pak se kanál 7 zase snížil na hodnotu menší než 1,5V

Po pravdě, mám doma osciloskop, velký LA a malý LA.
Osciloskop má 2 kanály 100MHz a vyndavám ho max jednou za rok.
Velký LA má 34 100Ms/s kanálů s definovatelnou rozhodovací úrovní a definovatelnou maximální úrovní, ten vyndavám tak 4x do roka
Malý LA má 8 24Ms/s kanálů s pevnou rozhodovací úrovní 5V TTL, ale velice rychle se vyndá a nacvaká do zařízení. Software je velice obratný a dokáže dělat zajímavé kejkle, jako zobrazování I2C, zobrazování sériováho portu a tak. Po tom sahám zdaleka nejčastěji, protože se stejně většinou chci "jen tak rychle kouknout co mi to blbne".

koukni se na příklady obrazovek k těm softům.

Osciloskop potřebuješ, pokud tě zajímá, jaké máš napětí a přesný průběh DCC, kde ti tam vznikají špičky a tak. Ale to normálního uživatele nezajímá úplně dlouho a ani úplně často.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4280
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Osciloskop

Příspěvekod zdeno » sob 14 dub, 2018 7:15 pm

Ten Log. analyzator je super vec a pouzivam ho casteji nez osciloskop.
---
Dokonce jsem si udelal na LocoBuffer odbocku, kde snimam urovne Loconetu a teda vidim jak pakety, tak urovne a hlavne casovani na Loconetu.
Tim myslim, ze LocoBuffer a JMRI zahazuji pakety, ktere nejsou spravne a teda nevidim presne co se tam deje.
Pokud to takto duplicitne kontrolujem, tak vidim chyby okamzite.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1562
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Osciloskop

Příspěvekod rawen » sob 14 dub, 2018 8:47 pm

fulda a zkušení:
Prosím o postřehy k software log. sondy a jeho hw náročnosti. Číňan píše, že to běhá na Win XP a 7, tak mne napadlo využít staré netbooky s Atomem, které mi straší v inventuře, a udělat z nich na dalších pár let užitečné železo.

Konkrétně se dívám na:
https://www.banggood.com/USB-Logic-Anal ... rehouse=CN
https://www.banggood.com/Test-Clamp-Wir ... rehouse=CN

Zejména u háčků si rád nechám poradit odzkoušenou variantu. Samotné sondy jsou zřejmě v této ceně jedna jak druhá.

Díky, Radek
TT moduly Olomouc
TT moduly Olomouc - diskuze
zahradní 30mm železnice od REGNERa
rawen
 
Příspěvky: 1390
Registrován: stř 08 dub, 2009 10:42 am
Bydliště: Prostějov

Re: Osciloskop

Příspěvekod fulda » ned 15 dub, 2018 6:41 am

Ano, chodí to pod WinXP a dál.
Spoléhá to na výkon počítače, pod WinXP to málokdy stíhá 24Ms/s, ale pro domácí žvýkání v mašinkách v klidu. Ten atom tomu taky nepřidá.

Co se týká háčků, tak mám nějaké podobné. na DIL celkem fungují, na SMD je to tragédie, tam používám kleště (varianty na TOTO).
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4280
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Osciloskop

Příspěvekod zdeno » ned 15 dub, 2018 9:07 am

Jestli muzu poradit, tak je urcite mnohem lepsi, pokud si veci navrhujes,
dat na kriticka mista jumper jehlu a tak mas moznost mit se kam pripojit.
Ono ty hacky nekdy zkratuji a to je problem.
Taky pri huste montazi se mi stane, ze ulomim vyvod.
Tim vyuzijes ty barevne kabliky, co jsou prilozene.
---
Dalsi problem je prizpusobeni, kdy lacine LA nemaji rady napeti nad 7V a DCC ho spolehlive znici.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1562
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am


Zpět na Elektrika a elektronika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků