Detekce RailCom

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Detekce RailCom

Příspěvekod GrimpoCZ » stř 03 úno, 2016 4:45 pm

Ahoj chlapi. Budu zase otravovat s něčím. Používá někdo Vás pro detekci obsazenosti RailCom? Nebo třeba konkrétně na Jindru Fučíka -neměl jsi ve vývoji nebo dokonce máš vyvinut nějakej detektor pro RailCom?
"Tétéčka" Roco set a nemoc je opět na světě.
Uživatelský avatar
GrimpoCZ
 
Příspěvky: 72
Registrován: ned 17 úno, 2013 12:21 pm

Re: Detekce RailCom

Příspěvekod fulda » stř 03 úno, 2016 5:06 pm

Nejsem si jistej, jestli se bavíme o tom samém. Já tady mám jeden lokální RailCom detektor a prakticky ho nepoužívám.
Lokální znamená, že má vlastní display a na něm si přečteš co ti RailCom píše, ale nikterak se to neposílá do centrály nebo nikam do počítače.
Pro detekci v úseku používám normální proudovej detektor, to se mi zdá neefektivní řešit celé na railcomu.
Obrázek
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Detekce RailCom

Příspěvekod GrimpoCZ » stř 03 úno, 2016 5:43 pm

Děkuji Ti Jindro za informace. Jo koukal jsem na to co by se s RailComem dalo vyvést. Jen jsem koukal, že soudruzi od Conradu nabízej detektory RC asi za 15 ojro a v RailComu je v nastavení bloku pro detekci RailCom. Ale zas pak to musí bejt připojený na nějakej BUS a pak do kompu. Jinak používám taky klasiku proudový snímače, ale na novém panelu nepojedu na Train Controleru, ale na RailCo páč soudruzi z NDR ve verzi TC7 nemaj podporu pro Z21 a upgrade už se mi nechce platit, tak jsem koukal jaký jsou všechny možnosti detekce. Ještě jednou dík.
"Tétéčka" Roco set a nemoc je opět na světě.
Uživatelský avatar
GrimpoCZ
 
Příspěvky: 72
Registrován: ned 17 úno, 2013 12:21 pm

Re: Detekce RailCom

Příspěvekod sidlo » stř 03 úno, 2016 6:36 pm

Co všechno za údaje RailCom ukazuje?
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2164
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Detekce RailCom

Příspěvekod fulda » stř 03 úno, 2016 8:15 pm

V současném stavu S-3.9.2 pro dekodéry v lokomotivách:
Kanál 1:
- ID 1 = adresa dolní polovina
- ID 2 = adresa horní polovina
Kanál 2:
- ID 0 = POM (CV dotazované pomocí PoM)
- ID 3 = EXT (doplňování uhlí, nafty, vody ...)
- ID 7 = DYN (hodnoty které se mění za jízdy = rychlost, palivo v nádrži, )
- ID 12 = subID (přiděluje Lenz)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Detekce RailCom

Příspěvekod HonzaM » pát 29 pro, 2017 9:09 am

Na http://www.digikeijs.cz je ke stažení sw pro nastavení a aplikaci modulu DR5088RC s funkcí RailCom a návod k použití. Ten sw je použitelný nezávisle na DR5000, možná by bylo možné tento modul použít také s černou Z21, která má Loconet. Ovšem to je nutné ověřit, protože Z21 nemá plnohodnotný Loconet (chybí RailSync, v důsledku čehož se k Z21 nedají používat boostery jako je SPAX nebo DR5033). Roco sice také má modul detekce obsazení s RailSync, Z21 10808, ovšem funkce RailCom je využitelná jen s centrálami majícími zpětnovatební sběrnici CANbus, což má jen černá Z21 a centrály ZIMO. Modul 10808 je sice pole návodu možné použít i s bílou z21, jenže bez funkce RailCom, ta jde jen po zmíněné sběrnici CANbus. Cena DR5088RC se šestnácti vstupy je ovšem téměř poloviční proti 10808 s osmi vstupy.
V návodu k DR5088RC je popsáno nastavení pro využítí RailSyncu v sw Rocrail a iTrain, pro TrainController se návod připravuje. Sw je samostatně využitelný pro monitorování aktivace Railsyncu včetně adresy lokomotivy.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2032
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Detekce RailCom

Příspěvekod HonzaM » pát 29 pro, 2017 7:01 pm

BohousP píše:
Edys píše:Tak tvrdit že je LocoNet zastaralý a nejednotný je trochu přitažené za vlasy.

Zastaralý možná ne (nemá jednoznačnou náhradu), nejednotný určitě ano. Stačí porovnat LN v podání Digitraxu, Uhlenbrocku a Roca. Každý pes jiná ves ...

Rozdíly mezi Digitraxem a Uhlenbrockem jsou minimální a kompatibilita většinou není problém. Hodně o tom může říci Zdeno, který na rozdíl fuldy LocoNet opravdu zná do podrobností. LocoNet samozřejmě podporuje 28 funkcí. To co udělalo Roco v Z21 nevypovídá nic o kvalitě LocoNetu, ale o přístupu firmy Roco. CAN bus se snaží prosadit ZIMO už řadu let, ale další firmy se k této sběrnici kterou před řadou let vytvořil Robert Bosch pro automobilový průmysl nijak nehrnou. Pokud jde o LCC, může to být jedna že slepých cest, pokud se nenajdou velcí výrobci kteří by chtěli začít s výrobou. S produkty DIY se systém prosadit nemůže. Než se jakýkoli nový systém prosadí uplyne často velmi dlouhá doba. A aby se jakýkoli nový systém prosadil, musí přinést podstatné přednosti. Přesto že se ZIMO léta snažilo systém prosadit, nanašli se další velcí výrobci, kteří by začali vyrábět příslušenství pro tuto sběrnici. A kolik modelářů se asi rozhodne že zahodí to co mají a přejdou na totálně nekompatibilní systém, i kdyby byl sebelepší?
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2032
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Detekce RailCom

Příspěvekod Jirka_US » sob 30 pro, 2017 1:17 am

fulda píše:
BohousP píše:Zastaralý možná ne (nemá jednoznačnou náhradu)
I o tomto se dá s úspěchem pochybovat. Podle NMRA je jednoznačná náhrada CAN bus. Tedy ještě konkrétněji LCC (OpenLCB).

Nejaky odkaz, ktery by podporil toto tvrzeni ? Jeste nedavno NMRA ve svem bulettinu tyto "famy" dementovala.

Pokud se tyka nedodrzovani norem protokolu, tak S88 na tom neni o moc lepe, sve by o tom mohli vypravet pracovnici technicke podpory od Maerklina.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Detekce RailCom

Příspěvekod Jirka_US » sob 30 pro, 2017 1:37 am

HonzaM píše:
BohousP píše:
Edys píše:Tak tvrdit že je LocoNet zastaralý a nejednotný je trochu přitažené za vlasy.

Zastaralý možná ne (nemá jednoznačnou náhradu), nejednotný určitě ano. Stačí porovnat LN v podání Digitraxu, Uhlenbrocku a Roca. Každý pes jiná ves ...

Rozdíly mezi Digitraxem a Uhlenbrockem jsou minimální a kompatibilita většinou není problém. Hodně o tom může říci Zdeno, který na rozdíl fuldy LocoNet opravdu zná do podrobností. LocoNet samozřejmě podporuje 28 funkcí. To co udělalo Roco v Z21 nevypovídá nic o kvalitě LocoNetu, ale o přístupu firmy Roco. CAN bus se snaží prosadit ZIMO už řadu let, ale další firmy se k této sběrnici kterou před řadou let vytvořil Robert Bosch pro automobilový průmysl nijak nehrnou. Pokud jde o LCC, může to být jedna že slepých cest, pokud se nenajdou velcí výrobci kteří by chtěli začít s výrobou. S produkty DIY se systém prosadit nemůže. Než se jakýkoli nový systém prosadí uplyne často velmi dlouhá doba. A aby se jakýkoli nový systém prosadil, musí přinést podstatné přednosti. Přesto že se ZIMO léta snažilo systém prosadit, nanašli se další velcí výrobci, kteří by začali vyrábět příslušenství pro tuto sběrnici. A kolik modelářů se asi rozhodne že zahodí to co mají a přejdou na totálně nekompatibilní systém, i kdyby byl sebelepší?

Honzo mas ve spouste veci pravdu nicmene bych si dovolil zpresnit nektere informace. Digitrax ovladace DT40x sice podporuji funkce F0 az F28, nicmene F0-F12 se prenasi po Loconetu, F13-F28 po RailSync.
Ad LCC - LCC neni CAN bus ikdyz muze byt jako HW pouzita, je to pouze jedna z HW moznosti. Jinak chce to jeste trochu trpelivosti nez se vychytaji vsechny mouchy u nove " LCC ustredny" a pak muzes zacit experimentovat.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Detekce RailCom

Příspěvekod BohousP » sob 30 pro, 2017 7:54 am

HonzaM píše:
fulda píše:
BohousP píše:Zastaralý možná ne (nemá jednoznačnou náhradu)
I o tomto se dá s úspěchem pochybovat. Podle NMRA je jednoznačná náhrada CAN bus. Tedy ještě konkrétněji LCC (OpenLCB).

Ovšem podpora výrobců a nabídka příslušenství je velmi omezená.

Zatím. Pokud to tak bude, CAN bus má jednu velkou výhodu. Není to projekt výrobců vláčků, kteří se nedovedou domluvit. Tím, že se používá v autech (nejen), má obrovskou podporu výrobců elektroniky a ceny čipů letí dolů. Kdo půjde proti proudu, toho vezme voda...
Ale pozor, LCC se týká jen příslušenství, o použití CAN se jen uvažuje. Čiže schizofrenie ještě není vyléčená.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2283
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Detekce RailCom

Příspěvekod HonzaM » sob 30 pro, 2017 8:23 am

Jirka_US píše:
HonzaM píše:
BohousP píše:Zastaralý možná ne (nemá jednoznačnou náhradu), nejednotný určitě ano. Stačí porovnat LN v podání Digitraxu, Uhlenbrocku a Roca. Každý pes jiná ves ...

Rozdíly mezi Digitraxem a Uhlenbrockem jsou minimální a kompatibilita většinou není problém. Hodně o tom může říci Zdeno, který na rozdíl fuldy LocoNet opravdu zná do podrobností. LocoNet samozřejmě podporuje 28 funkcí. To co udělalo Roco v Z21 nevypovídá nic o kvalitě LocoNetu, ale o přístupu firmy Roco. CAN bus se snaží prosadit ZIMO už řadu let, ale další firmy se k této sběrnici kterou před řadou let vytvořil Robert Bosch pro automobilový průmysl nijak nehrnou. Pokud jde o LCC, může to být jedna že slepých cest, pokud se nenajdou velcí výrobci kteří by chtěli začít s výrobou. S produkty DIY se systém prosadit nemůže. Než se jakýkoli nový systém prosadí uplyne často velmi dlouhá doba. A aby se jakýkoli nový systém prosadil, musí přinést podstatné přednosti. Přesto že se ZIMO léta snažilo systém prosadit, nanašli se další velcí výrobci, kteří by začali vyrábět příslušenství pro tuto sběrnici. A kolik modelářů se asi rozhodne že zahodí to co mají a přejdou na totálně nekompatibilní systém, i kdyby byl sebelepší?

Honzo mas ve spouste veci pravdu nicmene bych si dovolil zpresnit nektere informace. Digitrax ovladace DT40x sice podporuji funkce F0 az F28, nicmene F0-F12 se prenasi po Loconetu, F13-F28 po RailSync.
Ad LCC - LCC neni CAN bus ikdyz muze byt jako HW pouzita, je to pouze jedna z HW moznosti. Jinak chce to jeste trochu trpelivosti nez se vychytaji vsechny mouchy u nove " LCC ustredny" a pak muzes zacit experimentovat.

Já nechci experimentovat, chci funkční systém k němuž si mohu koupit veškeré komponenty které splní to to potřebuji, nemusím tahat XpressNet jedním směrem a třeba S88N druhým. LocoNet mi plně vyhovuje a vzhledem k věku s ním myslím dožiju. Podle toho co jsem zatím viděl nepřináší CAN bus z hlediska uživatele nic co by LocoNet nedokázal splnit, komponent je málo a jsou drahé. Před Digitraxem jsem měl ZIMO na CAN busu a zbavil jsem se ho, protože komponenty byly drahé, byl malý výběr a žádné přednosti z hlediska uživatele neměl. Možná se situace změní, jak píše Bohouš, dojde k poklesu cen elektroniky, zatím ale centrály jako je černá Z21 nebo ZIMO MX10 jsou podstatně dražší než jiné centrály, které požadavky většiny modelářů splní. Ale celá tahle diskuze patří do vlákna digitalizace.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2032
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha


Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot], Google [Bot] a 4 návštevníků