zavovi si staví vlastní DCC

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod HonzaM » stř 04 říj, 2017 10:28 am

sidlo píše:Důležitější bude sebrat nějaké informace z reálného provozu.

Tohle je podstatné a je vhodné to udělat před započetím vývoje. Pokud je centrála míněna jen pro domácí provoz, pak skutečně není nutné řešit možnost přecházení od jedné zásuvky k jiné, pak ovšem také není žádnou výhodou zamezení "kradení" lokomotiv, pokud nepůjde o rozjívené děti, které by si rády dělaly naschvály, pak snad to přínos má (ale takové děti bych ke svému kolejišti nepustil), pokud jde o možnost převzetí lokomotivy omylem, stačí upozornění na displeji ovladače, mobilu nebo tabletu že už lokomotivu s touto adresou ovládá někdo jiný. Nicméně i doma se mi lépe osvědčilo používání jednoadresových ovladačů a raději ovládám vlaky knoflíkem než šoupáním prstem po obrazovce, to je ale věc osobního názoru. Mám vyzkoušeno obojí a mobilní aplikace proto nepoužívám. Už jsem také zažil situaci kdy dítětí ovládajícímu mašinu mobilem přišel důležitý telefonát od maminky a neřízený vlak pokračoval v jízdě až do havárie. Ne každé dítě má dva mobily a ne každé se chce při ježdění s vlaky vzdát možnosti telefonického kontaktu.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1651
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod HonzaM » čtv 05 říj, 2017 5:28 am

sidlo píše:Doporučuji načítat databázi lokomotiv do telefonu z centrály při každém požadavku o změnu lokomotivy.

Přepokládam že máš na mysli přidání nebo odebrání lokomotivy v databázi v JMRI, ne pŕi přepnutí ovládání z jedné lokomotivy na jinou.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1651
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zdeno » pon 13 lis, 2017 4:49 pm

zavovi píše:Tento názor se mi líbí. Ačkoliv uvažuji o implementaci LocoNetu do budoucna, tak v současné době to asi skutečně není nutné komplikovat.

Bylo by mozne spolupracovat na verzi pro Loconet ?
Teda uvolnit nebo naprogramovat verzi pro Loconet na Android ??
Jsem ochotny komunikovat a naucit te vsechno o Loconetu.
---
Delam neco podobne, ale trosku jinak. Existuje neskutecna spousta ovladacu na Loconet, ktere by bylo skoda vyhodit.
Uvazujem nad tim, pridat ku kazdemu ovladaci Oto, Fred, Fredi,
komunikaci pres wifi ESP-01. Mam centralu Centrbox, ktera je modulova a lze snadno pripojit WiFi rozhrani.
Uz jsem celkem daleko, nejvetsi problem jsou akumulatory, ktere toho moc nevydrzi a jsou kurnik drahe.
---
Dodatecne pouziti Androidu by byla celkem dobra vyzva a pokus ;-)
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1532
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod elvis.jarous » čtv 11 led, 2018 6:46 pm

mám dotázeček:
kde najdu výčet maximum zařízeních jako třeba kolik lokomotiv můžu mít najednou na kolejích, kolik výhybek a tak.
hledám centrálu jelikož mě nebaví se trápit se startsetovou centrálkou a multimyší a nechci dávat ranec za Z21 a stačí mi jedna wifina co máme doma.
Tahle centrálka vypadá slibně.
díky moc.
kolejiště bude ve staré ložnici 5x4m
http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 245
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » čtv 11 led, 2018 8:31 pm

Zdravím,
bohužel přesná maxima nejsou úplně stanovena. Je to omezeno pouze maximální možnou pamětí RAM v procesoru. Kamarád mi píše program pro otestování maxim a pak bude probíhat optimalizace, takže zhruba do roka bude možné uložit více zařízení.

Ohledně počtu lokomotiv na kolejích je to omezeno proudem. Současně jedoucích lokomotiv bych to viděl nyní na 2 až 4 lokomotivy bez DCC zesilovače.

Jinak stále je centrála ve vývoji a aktualizace přicházejí pravidelně a zdarma. Postupně se rozšiřuje i tým vývojářů, tak se nemusíte bát, že pokud něco nebude dostačující, je možné to upravit. Jen ne hned a každá úprava trvá nějakou dobu.

Snad jsem odpověděl na vše.
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://www.zavavov.cz
zavovi
 
Příspěvky: 123
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod elvis.jarous » čtv 11 led, 2018 8:42 pm

já vím, že nejde na jedno trafíčko jezdit s 20 lokoškama, to jo, vím.Každý stroj má určitý odběr proudu a trafo co je k tomu dá max 4 mašinky.ok.Jedná se mi o knihovnu.Tak asi zhruba.....
kolik mb? nebo kb? Kolik má ramka? kolik sebere název Brejlovec 48792356 bez fotky? To by se dalo spočitat, ne? O aktualizaci se nebojím, vím, že ji do tejdne doufám koupim. Jen se ptám.
A díky.
kolejiště bude ve staré ložnici 5x4m
http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 245
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » čtv 11 led, 2018 8:45 pm

Jasně máte na mysli počet uložených vlaků v centrále, které máte možnost ovládat. Jaké máte požadavky? Desítky? Stovky? Tisíce? Mohu o víkendu zkusit do výše Vašich požadavků počet uložených vlaků a napsat výsledek. Zatím jsem měl uloženo asi 20 vlaků a 20 doplňků.
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://www.zavavov.cz
zavovi
 
Příspěvky: 123
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod elvis.jarous » čtv 11 led, 2018 8:52 pm

Jelikož zatím jezdím jednou za půl roku startsetem roco a mám plný zuby programování přes multimaus, tak chci něco víc i do budoucna. Zatím jsem ve fázi sbírání modelů, prostor pro kolejiště bude snad do léta. Takže tak.
plácnu 200 lokomotiv a 200 vyhybek se tam třeba vleze?Zkuste to nejen pro mě. Díky.
Honza Jarolím Nymburk :mrgreen:
kolejiště bude ve staré ložnici 5x4m
http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 245
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod sidlo » pát 12 led, 2018 5:50 am

elvis.jarous píše:tak chci něco víc i do budoucna ... plácnu 200 lokomotiv

To by mě taky zajímalo která centrála zvládne 200 lokomotiv?
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1703
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod Jirka_US » pát 12 led, 2018 7:00 am

sidlo píše:
elvis.jarous píše:tak chci něco víc i do budoucna ... plácnu 200 lokomotiv

To by mě taky zajímalo která centrála zvládne 200 lokomotiv?

Digitrax DCS240 zvladne 400 slotu (tedy dokaze aktivne ovladat 400 adres) a 400 ovladacu. V nekterem vlakne jsou podrobnosti, kde jsem vysvetloval jak toho lze dosahnout.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » pát 12 led, 2018 7:37 am

sidlo píše:
elvis.jarous píše:tak chci něco víc i do budoucna ... plácnu 200 lokomotiv

To by mě taky zajímalo která centrála zvládne 200 lokomotiv?


No mám v plánu vyzkoušet jiný přístup než do teď a pokud bude dostatečně rychlý, tak pak to bude omezeno jen velikostí SD karty. Nyní to funguje takto:
Vlaky a doplňky jsou uloženy na SD kartě. Po startu centrály se načte vše z SD karty do paměti RAM procesoru a s tím se pracuje. Vytváří se z toho seznam pro Android aplikaci, vyhledává se v tom, když je žádost o ovládání vlaku a podobně.

Pokud bych nenačítal celý seznam do paměti a disponoval jen s daty na SD kartě, tak to bude o dost pomalejší, ale bude možné uložit mnohokrát více vlaků i doplňků.

Vyzkouším, na kolik stačí RAM nyní a dám vědět.
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://www.zavavov.cz
zavovi
 
Příspěvky: 123
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod fulda » pát 12 led, 2018 7:51 am

Pozor na jeden zásadní parametr - optimalizace paketů v DCC.
Jde o to, že pro správné fungování DCC se musí pakety pro lokomotivy neustále opakovat (a pakeky pro výhybky se také opakují, ale jen omezenou dobu).

Pak je zásadní, jak má centrála nastavené optimalizace, jestli posílá například pakety pro jízdu a pro F0-F12 a nebo jen pro jízdu a v každém třetím opakování funkce a nebo pozná, které funkce jsou používané a tak dále a tak podobně.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4243
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod elvis.jarous » pát 12 led, 2018 7:53 am

nevim jaká centrála umí 200 lokomotiv. A pokud neumí, tak to je dost smutný že by ani Z21 ? Možná melu jablka z hruškama, jsem dcc amatér, tak mě tady nešetřte. Mám představu, že třeba mám 100 lokomotiv. takže by byly ve skrytým nádraží...
nebo jak se to dělá, to máte na kolejišti ostatní lokomotivy na vypnutejch kolejích a dáváte jim v případě potřeby stejný adresy jako mají už jiné stroje, protože vaše centrála umí jen 16 mašinek? nebo jak?
Děkuji.
kolejiště bude ve staré ložnici 5x4m
http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 245
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » pát 12 led, 2018 7:57 am

fulda píše:Pozor na jeden zásadní parametr - optimalizace paketů v DCC.
Jde o to, že pro správné fungování DCC se musí pakety pro lokomotivy neustále opakovat (a pakeky pro výhybky se také opakují, ale jen omezenou dobu).

Pak je zásadní, jak má centrála nastavené optimalizace, jestli posílá například pakety pro jízdu a pro F0-F12 a nebo jen pro jízdu a v každém třetím opakování funkce a nebo pozná, které funkce jsou používané a tak dále a tak podobně.


Tohle ale nesouvisí vůbec s počtem lokomotiv, které může centrála držet v paměti... Tady se bavíme o uložených lokomotivách, které nemusí stát ani na kolejích a můžou být klidně v poličce.
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://www.zavavov.cz
zavovi
 
Příspěvky: 123
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod sidlo » pát 12 led, 2018 8:07 am

elvis.jarous píše:nevim jaká centrála umí 200 lokomotiv. A pokud neumí, tak to je dost smutný že by ani Z21 ?

Z21 bude asi smutná centrála
http://www.z21.eu/en/FAQ-Support/FAQ#1268
How many trains can simultaneously be controlled with the control center ?

The upper limit allowed by the firmware version V1.24 is 100 locomotives. An appropriate prioritization of the driving commands ensures a good response behavior of the locomotives.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1703
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků