zavovi si staví vlastní DCC

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod fulda » pát 27 úno, 2015 3:23 pm

Předmět: Zhlaviky MTTBUS

zavovi píše:Moc děkuji,
to je to, co jsem potřeboval vědět. Ještě nevíš náhodou, který z těchto režimů používá ROCO Multimouse? Protože návod na nastavení CV registrů mám právě pro to.

Jinak se omlouvám, že jsem použil špatné vlákno. Myslel jsem si, že když už jsem to tady minule začal (tak blbě), přece nebudu zakládat nové vlákno.

Ale děkuji, že i přesto jsem dostal odpověď.
Vilém


Vím, ona to norma předepisuje a MM to má v dokumentaci.
MM umožňuje si nastavit pouze PoM a nebo directCV režim.

To co jsem popsal jsou jen hlavní pakety, takhle jsou vytržené z kontextu. Kontext předepisuje ještě několik paketů před a několik paketů po.
Teda ty PoM pakety jsou v pohodě, ty se dají používat kdy chceš normálně mezi jízdou, ale programování v servisním režimu moc ne.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4088
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » pon 02 bře, 2015 8:12 am

Ahoj,
díky za založení tématu.

Co se týká těch paketů, tak jsem se teď trochu ztratil. Myslel jsem, že mohu použít přímo ten programovací paket, jak jsi ho popsal, třeba na programovací koleji a tím zapsat do libovolného CV. Nebo to tak není? Co se týká řízení vlaků, tak mě ty pakety v pohodě fungují podle popisu. Ale k programování jsem zatím nic nenašel.

Dík
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://www.zavavov.cz
zavovi
 
Příspěvky: 123
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod fulda » pon 02 bře, 2015 8:33 am

Programování v servisním režimu řeší NMRA S-9.2.3 – Servisní režim pro DCC
Jsou tam popsané celé sekvence paketů.

Pochopitelně pro PoM režim se dají data posílat kdykoli, to jsou normální pakety.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4088
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » pon 09 bře, 2015 10:48 am

Zdravím,
tak jsem se o víkendu dost posunul. Fungují mi všechny klasické pakety úplně v pohodě, ale ty programovací stále ne. Připojil jsem jen jeden servodekodér a poslal zprávu v tomto formátu:
{preamble} 10AAAAAA 0 1AAACDDD 0 1110CCVV 0 VVVVVVVV 0 DDDDDDDD 0 EEEEEEEE 1

Kde A je adresa dekoderu (1)
C a D jsou nuly
CC je 0b11
V je číslo registru 35 - tedy 34
D je hodnota (zapisoval jsem 10 dekadicky)

E je pak XOR všech paketů.

Je to tak správně? Přistupuje takto multimaus k CV registrům?

Díky
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://www.zavavov.cz
zavovi
 
Příspěvky: 123
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod fulda » pon 09 bře, 2015 12:16 pm

Mno to jsi si hezky vybral.
PoM pro příslušenství je definované asi rok, možná dva. Každopádně většina dekodérů je neovládá. Jestli servo dekodér byl ten můj, tak ten je určitě neovládá.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4088
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » úte 10 bře, 2015 7:26 am

No servo dekodér mám tento: http://aukro.cz/dcc-dekoder-pro-8x-serv ... 59502.html

A mám bohužel jen PIKO DIGI1, čím je možné změnit jen adresa (možná) - zkoušel jsem jen u lokomotiv. A pak mám tu svoji rádoby centrálu. Takže to, co jsem zvolil není správné? Já jen, že jsem fakt prostudoval tu dokumentaci a tam i píšou, že tento paket by měl fungovat na všechno příslušenství. Jinak první část paketu funguje v pohodě. Pokud použiju jen tu, na ovládání příslušenství, pak je vše v pořádku a dekodér reaguje a nastavuje serva. Jen potřebuju změnit úhel.

Díky
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://www.zavavov.cz
zavovi
 
Příspěvky: 123
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod fulda » úte 10 bře, 2015 8:26 am

zavovi píše:No servo dekodér mám tento: http://aukro.cz/dcc-dekoder-pro-8x-serv ... 59502.html

Obrázek
zavovi píše:A mám bohužel jen PIKO DIGI1, čím je možné změnit jen adresa (možná) - zkoušel jsem jen u lokomotiv. A pak mám tu svoji rádoby centrálu. Takže to, co jsem zvolil není správné? Já jen, že jsem fakt prostudoval tu dokumentaci a tam i píšou, že tento paket by měl fungovat na všechno příslušenství. Jinak první část paketu funguje v pohodě. Pokud použiju jen tu, na ovládání příslušenství, pak je vše v pořádku a dekodér reaguje a nastavuje serva. Jen potřebuju změnit úhel.

Tak pro tebhle dekodár určitě PoM fungovat nebude.
Jak říkám, ta norma pro PoM pro příslušenství je docela mladá a dokonce si myslím, že není podpořená realizací.
Není úplně jasné, jestli se v tomto případě má za zdresu považovat první bajt
{preamble} 10AAAAAA 0 1110CCVV 0 VVVVVVVV 0 DDDDDDDD 0 EEEEEEEE 1
a nebo oba dva bajty:
{preamble} 10AAAAAA 0 1AAA???? 0 1110CCVV 0 VVVVVVVV 0 DDDDDDDD 0 EEEEEEEE 1
Ale pak není jasné, jak rozeznat základní paket od tohoto programovacího.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4088
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » úte 10 bře, 2015 12:29 pm

Co se týká dekodéru - koupil jsem to nejlevnější, co jsem našel na pokusy. Zatím nevím, jestli je to pro mě vhodná volba. Jen se mi nechtělo programovat vlastní dokud nevím ani přesně, jak to funguje.

Pakety doma vyzkouším oba a uvidíme. Ten první jsem zkoušel v různých modifikacích adresy, ale neúspěšně. K tomu servodekodéru mi bylo řečeno, že to zvládne přeprogramovat multimaus.
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://www.zavavov.cz
zavovi
 
Příspěvky: 123
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod fulda » úte 10 bře, 2015 1:38 pm

Znovu opakuju, ten URČIT2 neovládá PoM.
Ona ho ani multiMAUS neovládá, takže v tomhle ti prodejce nelhal.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4088
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » úte 10 bře, 2015 2:31 pm

Z toho vychází, že výše zmíněné pakety jistě nefungují. A který režim programování mám tedy použít?
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://www.zavavov.cz
zavovi
 
Příspěvky: 123
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod fulda » úte 10 bře, 2015 3:23 pm

he he, pokud bych chtěl bejt s\/|ně, tak tě odkážu na normu, která říká, že ti to má prodejce říci, nebo napsat na krabičku.
Ale troufnu si odhadnout, že v tom dekodéru je můj software, takže ti to klidně řeknu.
Podporuje programování v servisním režimu, všechny 3 módy, ale pro příslušenství je registrový mód vhodný pouze pro změnu adresy (to používá Piko), takže tě zajímá stránkový (Paged mode) a přímý (Direct CV mode).
Stránkový se ti ale s tímto hardware nepodaří, protože nevytváří ACK pulzy, takže nepoznáš ukončení zápisu do stránkového registru (s mým hardware funguje).
Takže ti zbývá pouze přímý režim (to je ten, který používá multiMAUS).
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4088
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » úte 10 bře, 2015 4:25 pm

Super, moc děkuju, A ty máš taky na prodej nějaký HW k DCC? Případně kde?
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://www.zavavov.cz
zavovi
 
Příspěvky: 123
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod fulda » úte 10 bře, 2015 6:00 pm

Já mám svůj hardware na své STRÁNCE.
Co je ke koupi se dá najít na DIGI-CZ
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4088
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » stř 11 bře, 2015 8:29 am

Tak to je úplně parádní, škoda, že jsem to nevěděl dřív. I cena je nižší a má to více možností. Tak snad pro další přestavníky. Akorát ten na elmag. přestavníky mi přijde trochu dražší.

Jinak dnes nebo zítra vyzkouším to programování. Jen teda pro kontrolu je to takto:

dlouhá-preambule 0 0111CCAA 0 AAAAAAAA 0 DDDDDDDD 0 EEEEEEEE 1

Kde teda CC bude rovno 11 a A bude číslo CV registru. D pak bude hodnota, kterou chci zapsat, je to tak?

Moc děkuju
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://www.zavavov.cz
zavovi
 
Příspěvky: 123
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod fulda » stř 11 bře, 2015 8:57 am

Ano a ne - ten paket máš správně, ale fungovat bude jenom v kontextu servisního režimu. (v provozním režimu ti z toho vznikne normální paket pro lokomotivu s adresou 01111100 = 124)
Podívej se do dokumentu S-9.2.3, tam je popsaná celá sekvence. Zjednodušeně je to takto:
Kód: Vybrat vše
Sekvence paketů pro příkazovou stanici/programátor používající přímý režim
---------------------------------------------------------------------------
            Volitelná zapínací sekvence, pokud je potřeba
---------------------------------------------------------------------------
                     [ 3 nebo více reset pakety
---------------------------------------+-----------------------------------
[ 5 nebo více paketů kontroly (verify) |
jednoho CV 1-1023, následované 1 nebo  | Nebo 5 nebo více zápisů (write)
více pakety reset, pokud je potvrzení  | do jednoho CV 1-1023
rozpoznáno                             |
---------------------------------------+-----------------------------------
]                                      | 6 nebo více stejných paketů zápisu
                                       | nebo reset paketů
                                       | (čas pro zotavení dekodéru) ]
---------------------------------------+-----------------------------------
                   Volitelná vypínací sekvence
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4088
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník