problém s dekodérem?

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod Kajinek11 » úte 12 bře, 2019 9:17 pm

Ok, můžeš tedy tuto:

Případně si pořiď přímo pájecí pastu (ta obsahuje drobounké částečky cínu), pro nezkušené dá její použití daleko lepší výsledky než běžný cín. A výhodou je i obvykle o několik stupňů nižší teplota tání, běžně 180 - 183°C i méně.

doporučit (najít na eshopu prosím) to vypadá, že je přímo pro mě.. :lol:
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 496
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod czcharlie » úte 12 bře, 2019 9:38 pm

Tady je odkaz na tavidlo: https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20190312112857&SearchText=RMA-UV10 a tady na pájecí pastu: https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20190312132419&SearchText=XG-Z40. Projdi položky, dá se narazit na výhodnou nabídku více kusů, většinou po pěti. Pořídíš to potom i za polovinu ceny (často i levněji). Moje zkušenost - snaž se najít něco u čeho je přiložen i pístek. Stačí ti jeden či dva, já nakoupil bez nich a samozřejmě jak na potvoru doma nic vhodného nenajdeš :D :D :D . Pokud můžu radit, kup si obojí, garantuju, že to využiješ. Já před časem nakoupil u Číňanů cín, mají v nabídce od 0,3mm (to u nás nepořídíš) a teď leží v šuplíku, už nic jiného než XG-Z40 nepoužívám. Pasta je nedocelnitelná při pájení kolejových prutů, cín krásně zateče do spáry a spoj téměř není vidět. No a taky tam lze pořídit měděnou "pleteninu" - na odsávání cínu: https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20190312133131&SearchText=Desoldering+Braid+Welding+Solder+Remover. To se taky hodí, ale podívej se jestli to je v Číně opravdu levnější než u nás, abys mě pak nepomlouval, že blbě radím :D :D A to jsme ještě nenarazili na horkovzdušnou páječku, další skvělá věc za pár šušňů: https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20190312133649&SearchText=8018lcd nebo takovéto hlouposti: https://www.aliexpress.com/item/100pcs-M2-M2-5-M3-Copper-Inserts-Brass-Double-Pass-Knurl-Nut-Embedded-Fastener/32842866575.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.60004c4ddSMrZx. A teď máš o čem přemýšlet :D :D :D :D :D

Edit: koukám, že XG-Z40 se dá koupit i u nás: https://www.l-i.cz/news/bga-pajeci-pasta-xg-z40-mechanic/, ale za trojnásobnou cenu (pravda, téměř bez čekání). Mají tam i UV-10.
czcharlie
 
Příspěvky: 267
Registrován: čtv 15 pro, 2016 10:42 pm

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod Kajinek11 » úte 12 bře, 2019 10:00 pm

Bezva, koupím, ale asi jsme se už trošku oddálili od tématu, proto abychom dodrželi pravidla fóra, tak by bylo vhodné to přesunout do vlákna třeba tady:

viewtopic.php?f=27&t=11489&start=15#p24872

a já se ještě optám na detaily v SZ.
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 496
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod czcharlie » úte 12 bře, 2019 10:01 pm

OK
czcharlie
 
Příspěvky: 267
Registrován: čtv 15 pro, 2016 10:42 pm

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod kecu.p » pát 15 bře, 2019 2:43 pm

Dobré odpoledne páni kolegové. Mám jednu divnou vadu. U zvukového dekodéru ZIMO (22PIN) mi v MTB kocourovi (742/T466.2) nejde naprogramovat žádná změna adresy kromě nastavené CV1=49, na změnu CV1=xx zareaguje bliknutím, ale adresa zůstane na 49, reset dekodéru na tovární nastavení CV8=8 neudělá nic, tedy kromě bliknutí. Adresa se nevrátí na 3.

Programuji na z21 doma i na Z21 v klubu, ať už s MM nebo pomocí programu od ROCO pro správu Z21.

Netušíte co s tím?? CV144=0 a tedy by neměl být tento dekodér uzamčen pro programování.

Potřeboval bych změnit adresu na vyšší, ale ani CV29 nereaguje na změnu.
H0 DCC + H0e analog
KŽM Sokolov

ČSD ep. 3 a 4
Uživatelský avatar
kecu.p
 
Příspěvky: 610
Registrován: pon 18 kvě, 2009 8:08 am

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod vvitty » pát 15 bře, 2019 4:26 pm

obsah CV se zmeni ?
neni nastavena dlouha adresa ?
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 2098
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod kecu.p » pát 15 bře, 2019 4:31 pm

CV29 = 10 a nelze změnit, CV17=0, CV18=0
H0 DCC + H0e analog
KŽM Sokolov

ČSD ep. 3 a 4
Uživatelský avatar
kecu.p
 
Příspěvky: 610
Registrován: pon 18 kvě, 2009 8:08 am

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod kecu.p » pát 15 bře, 2019 4:53 pm

vvitty píše:obsah CV se zmeni ?
neni nastavena dlouha adresa ?


Nereaguje na žádnou změnu hodnot CV, jak na multimouse, tak i přes PC. Jen umí číst.
H0 DCC + H0e analog
KŽM Sokolov

ČSD ep. 3 a 4
Uživatelský avatar
kecu.p
 
Příspěvky: 610
Registrován: pon 18 kvě, 2009 8:08 am

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod kecu.p » pát 15 bře, 2019 6:08 pm

Vyřešeno. Problém byl CV7=33, po nastavení CV7=0 už proběhl zápis do CV29 na 47 (dlouhá adresa) a nastavení požadované adresy pomocí CV17 a CV18.
H0 DCC + H0e analog
KŽM Sokolov

ČSD ep. 3 a 4
Uživatelský avatar
kecu.p
 
Příspěvky: 610
Registrován: pon 18 kvě, 2009 8:08 am

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod jipol57 » sob 16 bře, 2019 8:53 am

Cv 7 je virtuální adresa, bez možnosti zápisu. Takže to 33 na ní zůstalo. Je to číslo verze softu. Ale zápisem na tuto adresu se provádí pseudoprogramování, posunutí CV po stovkách. Takže jestli tam bylo předtím zapsáno např. CV7,210, tak jsi při zápisu na CV1 ve skutečnosti zapisoval na CV101. Nebo při 220 to bylo na CV201. Tím zápisem CV7,0, jsi to vrátil do normálního programování.
Tak se zamysli jaké adresy jsi ještě zkoušel, s tím že to vždy bylo o nějakou stovku výše. Na 101 ani 201 asi nic důležitého není.
O kolik stovek jsi byl posunutý, by jsi mohl zjistit tak, že jestli si pamatuješ co jsi naposledy (před tím CV7,0) zapisoval na CV1, tak by toto číslo pořád mělo být na 101, nebo 201, 301 atd. Jestli to zjistíš, tak si ještě vzpomenout, kam si všude co zapisoval a nějakou tu stovku připočítat a zkontrolovat. Dobré je že máš možnost číst CV.

Edit: ještě doplním. Při zápisu CV7,110 120, 130 a pod. tak se to posouvání o stovky koná taky, ale po sundání z kolejí se to pseudoprogramování vypne samo.
jipol57
 
Příspěvky: 206
Registrován: pát 06 dub, 2018 5:18 pm

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod kecu.p » sob 16 bře, 2019 10:22 am

Od té doby, co jsem si multimouse upgradoval pomocí Z21, již posunutí CV7 nepoužívám. Vyšší CV mohu v pohodě programovat rovnou. Každopádně už je to v pohodě.
H0 DCC + H0e analog
KŽM Sokolov

ČSD ep. 3 a 4
Uživatelský avatar
kecu.p
 
Příspěvky: 610
Registrován: pon 18 kvě, 2009 8:08 am

Předchozí

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: knemo a 1 návštěvník