problém s dekodérem?

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

problém s dekodérem?

Příspěvekod milan3791 » sob 21 úno, 2015 3:20 pm

zdravím. mám trochu problém a nevím co s tím. Mám v lokomotivě dekodér a ta lokomotiva se chová celkem nestandartně. Když ju rozjedu na malou rychlost, tak uz pak nejde menit rychlost a kdyz chci zastavit tak se lokomotiva zastavi treba az 2 minuty, kdyz ju rozjedu naplno, tak jede v pohodě ale nechce zastavit vubec. zkratka jak se rozjede tak pak uz v drtive vetsine nereaguje na ovladani. Kdyz dam dekoder do jine lokomotivy, tak funguje uplne normalne. Mam nastavenu adresu 1 a CV17 = 192 a cv18 = 0 ale podle kalkulacek by tam melo byt CV18 = 1, ale nevim kde to zmenit. Mam z21. Snad to pujde z popisu trochu pochopit :)
milan3791
 
Příspěvky: 36
Registrován: pát 26 pro, 2014 12:53 pm

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod Radek Strnad » sob 21 úno, 2015 4:32 pm

Tedy vážený kolego, tomu tedy říkám dotaz........... Co třeba uvést výrobce a typ dekodéru, typ lokomotivy a také třeba měřítko a také třeba typ ovladače a ústředny. Potom ti snad bude někdo z kolegů schopen dát nějakou relevantní odpověď. Ovšem takto je tvůj dotaz pouhým výkřikem do tmy....... :mrgreen:
KYKLOP68
Uživatelský avatar
Radek Strnad
 
Příspěvky: 946
Registrován: čtv 21 led, 2010 5:44 pm
Bydliště: Kostelec n.Čern.lesy

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod milan3791 » sob 21 úno, 2015 5:46 pm

Ok zkusím upřesnit :mrgreen:

Lokomotiva je Roco brejlovec ze setu s roco dekoderem, zřejmě 10732, ovladani je přes z21 + ipad, ale chovalo se to stejně i s multimyší. Jakmile dekodér dam do jiné lokotky, vše funguje normálně. Jiný dekodér nemůžu zatím v brejlovci vyzkoušet. Mam sice jeste ze setu rh 2048, ale tu si nějak netroufám rozebrat :roll: měřítko je h0
milan3791
 
Příspěvky: 36
Registrován: pát 26 pro, 2014 12:53 pm

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod fulda » sob 21 úno, 2015 5:51 pm

Ten dekodér neznám, ale jen pro informaci - není to nějakej BEMF. kterej se snaží číst a nedostává se mu informací?
Například proto, že na motoru je kondenzátor? nebo tlumivky?
Ale jak říkám, jen hádám.

A ještě - dělá to "od narození"? nebo to začalo po nějakém zásahu?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod milan3791 » sob 21 úno, 2015 5:56 pm

Jj dělá to od zacatku. Je to hotovy řešení od Roca tak snad kondiky nebo něco takovýho by mohli mit podchycený
milan3791
 
Příspěvky: 36
Registrován: pát 26 pro, 2014 12:53 pm

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod vvitty » sob 21 úno, 2015 7:08 pm

reset dekoderu? a pripadne reklamace?

teda pokud chces to jednoduche reseni :)
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 2099
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod milan3791 » sob 21 úno, 2015 7:17 pm

jak udelam prosim reset dekoderu?
milan3791
 
Příspěvky: 36
Registrován: pát 26 pro, 2014 12:53 pm

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod workous » ned 22 úno, 2015 11:02 am

CV 8
HO - Roco Geoline
Uživatelský avatar
workous
 
Příspěvky: 1776
Registrován: sob 15 lis, 2008 12:05 pm
Bydliště: Chýnice u Prahy

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod milan3791 » ned 22 úno, 2015 4:33 pm

tak se mi povedlu rozebrat tu rh 2048, prohodil jsem dekodery a obě mašiny šlapou normálně :roll:
milan3791
 
Příspěvky: 36
Registrován: pát 26 pro, 2014 12:53 pm

Digirails DR80015

Příspěvekod zmar » pon 16 bře, 2015 5:31 pm

Pořídil jsem si dva funkční dekodéry Digirails DR80015. Při úvodním vyzkoušení, kdy měly adresu 03, se chovaly správně a dobře reagovaly na změnu směru i na rozsvěcení a zhasnutí světel - čelních (bílý a žlutý kabel) i vnitřních (zelený kabel). Ale jakmile jsem změnil adresu na jinou, tak se dekodér pokaždé zbláznil. Od té doby světla trvale svítí, nereagují na změnu směru, a nedají se vypnout. Dekodér nereaguje ani na reset (CV8). Stejně se zachovaly oba dva dekodéry.

Předpokládám, že stejných dekodérů z této dodávky se tu prodalo víc, takže bych rád našel někoho, kdo s ním má zkušenost a ví zda a co se s tím podařilo udělat.
zmar
 
Příspěvky: 188
Registrován: sob 07 čer, 2014 7:00 am

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod petrha » úte 25 srp, 2015 8:26 pm

Tento problém mi nepřijde jako problém s dekodérem, ale problém s lokomotivou. To, že lok nereaguje na povel (převážně zastavení a nebo zpomalení a to i na stop lok.), řešíme v klubu už čtyři roky.
Máme několik lokomotiv MTB, čmelák PIKO, TECHIM., parní ROCO Sergeje ROCO, Hektor Tillig/CStrain a Brejlovce ROCO a Rivarrosi. Všechny lok. jezdí bez jakýchkoliv problémů, až na brejlovce ROCO a to jsme zkoušeli nejen naše brejlovce a po chvilce ježdění přestanou reagovat na povely, byly tam i dekodéry Silver, Kuehn 045P8 a naposled ZIMO 623 a to jsme i prohazovali dekodéry mezi sebou. Na kolejišti používáme multimaus se zesilovačem ROCO a s tímto si do dnes nevíme rady.
Pokud by si s tím někdo věděl rady nechť odpoví zde a nebo na mail petrhanz@gmail.com
petrha
 
Příspěvky: 172
Registrován: ned 06 lis, 2011 6:51 pm

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod jarnotrulli » stř 26 srp, 2015 7:47 pm

Asi to bude problém lokomotivy, kdysi jsem rešil něco podobnýho s "Hrbounem" od Roca. Někdy prostě lokomotiva nechtěla zastavit, nebo na nějaký povel nereagovala... problém byl že v lokomotivě docházelo přes rozvody občas ke zkratu, všiml jsem si toho náhodou po tmě že loko sem tam v zatáčce lehce zajiskří. Po výměně kompletního podvozku je po problému...
jarnotrulli
 
Příspěvky: 161
Registrován: stř 27 říj, 2010 8:57 pm

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod petrha » čtv 27 srp, 2015 8:09 pm

S tím bych souhlasil, pokud by to dělala jedna lok., ale když to dělají i vypůjčené lok. a jen T 478.3/4 a 753/750/754 (zkrátka jen brejlovci) Roco. Tak je problém kde?????
petrha
 
Příspěvky: 172
Registrován: ned 06 lis, 2011 6:51 pm

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod Myšpulín » pát 28 srp, 2015 6:32 pm

Když jsem kupoval dekodéry Doehler-Haas, prodejce se mě přímo zeptal, zda to není do lokomotiv MTB. Pak jsem ho na zkoušku do zamráči šoupnul a nestačil jsem se divit. Dekodér v jiných mašinách OK a v zamráče jiné dekodéry taky OK. Jen tahle dvojice KO. Nebylo to ani dekodérem, ani mašinou.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín
 
Příspěvky: 1249
Registrován: stř 24 led, 2007 7:43 pm
Bydliště: Hostinné

Re: problém s dekodérem?

Příspěvekod kecu.p » ned 30 srp, 2015 6:45 am

To že lokomotivy nereagují hned jak mají může být i jiný důvod než jen dekodér nebo lokomotiva. Nikdo z vás nepíše jaký je počet lokomotiv, které v současné době jezdí na kolejišti. MM + ROCO 10764 booster mají jen 3,2 A ... když vezmeme že lokomotiva je schopna si vzít v H0 i 1A na motůrek, z toho vyplývá, že než dojde k vypnutí centrály, lokomotivy budou nereagovat na povely.

U nás v klubu jsme teď o výstavě poprvé měli aktivní Z21, protože se mi do 10 dnů nepodařilo rozchodit boostery 10764 jako zdroje napájení kolejí, tak jsme jezdili jen na tu Z21 ... zhruba 8 souprav najednou. Občas se stalo, že na nejodlehlejším místě prostě lokomotiva ztratila signál DCC, kdežto napájení v koleji bylo a tak pokračovala dál, než dostala nový povel. Zpoždění i klidně 15s.
H0 DCC + H0e analog
KŽM Sokolov

ČSD ep. 3 a 4
Uživatelský avatar
kecu.p
 
Příspěvky: 610
Registrován: pon 18 kvě, 2009 8:08 am

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník