Lokodekodéry

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Lokodekodéry

Příspěvekod fulda » ned 08 říj, 2017 6:10 pm

Zdar, to je proto, že dekodér za sebou nemá žádný spotřebič.
Máš na něm nějaké žárovky?
Pro vytvoření ACK používají normální dekodéry motor, jako spotřebič. Funkční nemá žádný motor, tak se snaží zvětšovat spotřebu tak, že bliká světlama. ledky mají malou spotřebu.
Proto se pro programování na některé výstupy připojují programovací odpory. Vhodné jsou hodnoty mezi 120 - 150 Ω.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Lokodekodéry

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 08 říj, 2017 6:52 pm

Jindro to jsem samozřejmě zkoušel(tvou radu z minule si pamatuji) :D ,ale bez výsledku.Pravda je že na výstupy k motoru,než jsem si přečetl,že to samozřejmě výstup k motoru není,ale AUX 3 a 4. :x Takže kam? Na výstup na světla proti kostře?
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
Uživatelský avatar
miroslav lengyel
 
Příspěvky: 3417
Registrován: sob 17 led, 2009 6:26 am
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: Lokodekodéry

Příspěvekod fulda » ned 08 říj, 2017 7:51 pm

Ano, na světla proti modrému.
V podstatě - pokud je dekodér osazen nějakým svícením, tak si všimni, že svícení při programování má snahu blikat. Tak paralelně k žárovkám (ledka s odporem je jako žárovka).
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Lokodekodéry

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 08 říj, 2017 8:56 pm

OK,Zkusím a dám vědět. :wink:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
Uživatelský avatar
miroslav lengyel
 
Příspěvky: 3417
Registrován: sob 17 led, 2009 6:26 am
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: Lokodekodéry

Příspěvekod HonzaM » pon 09 říj, 2017 6:55 am

Funkční dekodéry obvykle šedý ani oranžový vodič nemají, mají jiné barvy (růžovou, zelenou, hnědou, žlutou). Některé lze i bez zatížení odpory naprogramovat lze tak, že do nich požadované hodnoty CV pošleš, sice je na programovací koleji nepřecteš, ale na kolejích zjistíš že k naprogramování došlo.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2023
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Lokodekodéry

Příspěvekod miroslav lengyel » pon 09 říj, 2017 7:33 am

Tenhle má holt normálně šedý a oranžový,jen není pro motor,ale pro výstup 3 a 4.Výrobce nikde v návodu ani neuvádí,že by se mělo něco někam připojit a je z výroby naprogramován na adresu 3,takže by měl logicky na této adrese fungovat,což nedělá.Zkusil jsem navolit na MM mašinu o které vím,že je na adrese 3 a minimálně by se měla rozsvítit světla,ale nic,vůbec nereaguje,mrtvola.
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
Uživatelský avatar
miroslav lengyel
 
Příspěvky: 3417
Registrován: sob 17 led, 2009 6:26 am
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: Lokodekodéry

Příspěvekod fulda » pon 09 říj, 2017 8:19 am

Tak to je asi jiná pohádka. Pokud nereaguje na adresu 3, tak s ním bude těžká dohoda.
Jestli ti mohu poradit, použij udělátko, které popisuji TADY nebo TADY. Jenom si volitelně přidej ten programovací odpor. Takže asi takhle:
Kód: Vybrat vše
    ,--|>|--,   R1 1k5
    |       |   __
o---+--|<|--+--|__|--+--o
    |      __        |
    `-----|__|-------'
         R2 120R

Tím totiž rychle vyloučíš chybu, že máš obráceně LED.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Lokodekodéry

Příspěvekod miroslav lengyel » pon 09 říj, 2017 9:29 am

Jindro,přiznám se bez mučení,že vůbec netuším o čem je řeč. :D Nicméně jsem už mluvil s panem Valterem,příští víkend jedu na Kladno,dekodér předám k reklamaci a nazdar bazar. :lol:
P.S.Jako abych se crcal z dekošem bratru za 700,-Kč a přemlouval ho k činnosti,tak to mě můžou víš,co. :mrgreen:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
Uživatelský avatar
miroslav lengyel
 
Příspěvky: 3417
Registrován: sob 17 led, 2009 6:26 am
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: Lokodekodéry

Příspěvekod fulda » pon 09 říj, 2017 10:33 am

jo tak pokud stál 700, tak to je dost.
To si raději kup u Bohouše nějakej osvědčenější :)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Lokodekodéry

Příspěvekod miroslav lengyel » pon 09 říj, 2017 1:32 pm

734 přesně,kupoval jsem 2 zvukáče,tak jsem to vzal jedním vrzem a nepředpokládal jsem,že by mohl být problém. :x
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
Uživatelský avatar
miroslav lengyel
 
Příspěvky: 3417
Registrován: sob 17 led, 2009 6:26 am
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: Lokodekodéry

Příspěvekod Jirka_US » úte 10 říj, 2017 4:29 am

to ML:
1) Pokud jsi tam skutecne pripojil jen tech 120 Ohmu (+ cokoliv pripojene paralelne jen situaci zhorsuje) tak nelze vyloucit, ze ten dekoder je poskozeny, tudiz uz asi neni co reklamovat....Doporucuji si alespon jednou precist navod (str.2 zluty odstavec + celkem 2 jasne piktogramy). 120 Ohmu se pouziva u loko dekoderu, ktere vydrzi ca.500mA a vice, nikoliv 100mA a jeste bez zkratove ochrany. Nicmene pokud by to byl tento pripad, muzes se pokusit vymenit poskozeny tranzistor funkcniho vystupu.
2) Vzhledem k pouzite centrale a pokud se clovek chce vyhnout potizim pri reklamci, doporucuji dekoder, ktery ma povolene provozni napeti vetsi nez 18V (viz navod).
3) Moderni funkcni dekodery obvykle k naprogramovani zadnou zatez nepotrebuji (napr.Digitrax, mimo jine ten jeden resistor 120 Ohmu jako zatez prezije, ale neni treba). Pridavna zatez se obvykle tyka "hobby/amaterskych" dekoderu nebo dekoderu starsiho data...
4) Ten konkretni dekoder krome DCC protokolu, pouziva rovnez Motorola protokol.Netvrdim, ze je zakopany pes prave zde, ale moje zkusenost je, ze se programuji hure nez dekodery ostatnich vyrobcu, pokud to neni original ESU centrala. Mas moznost navstivit nekoho, kdo ma DCC centralu, ktera splnuje normy NMRA a umi vycist CV ?
Na druhou stranu, pokud se zeptas obchodniku (na zapad od Usti), tak ti jiste potvrdi, ze ESU dekodery patri k tomu nejlepsimu co dnes na trhu je a to vcetne zvukovych(tedy konkretne mam na mysli zvuky americkych loko ).
5) Pokud by potize pretrvavaly i u nove zakoupeneho dekoderu, pak mohu doporucit Digitrax TF4 (pokud nepotrebujes Railcom) v cene ca.450Kc. Pokud je to do "saliny", tak radeji TCS ten umi i brzdova svetla.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Lokodekodéry

Příspěvekod fulda » úte 10 říj, 2017 8:28 am

Jirka_US píše:to ML:
1) Pokud jsi tam skutecne pripojil jen tech 120 Ohmu (+ cokoliv pripojene paralelne jen situaci zhorsuje) tak nelze vyloucit, ze ten dekoder je poskozeny, tudiz uz asi neni co reklamovat....Doporucuji si alespon jednou precist navod (str.2 zluty odstavec + celkem 2 jasne piktogramy). 120 Ohmu se pouziva u loko dekoderu, ktere vydrzi ca.500mA a vice, nikoliv 100mA a jeste bez zkratove ochrany. Nicmene pokud by to byl tento pripad, muzes se pokusit vymenit poskozeny tranzistor funkcniho vystupu.
Něco jsem přehlédl? On už neplatí Ohmův zákon?
Já vidím tyto parametry: U=12V, R=120Ω. Takže podle prostého ohmova zákona: I=U/R=12/120=0,1A což je poměrně hodně blízko. Přiznejme si, že spotřeba ledky při použití rezistoru 1k5 bude mimo zaokrouhlovací chybu.

Jirka_US píše:2) Vzhledem k pouzite centrale a pokud se clovek chce vyhnout potizim pri reklamci, doporucuji dekoder, ktery ma povolene provozni napeti vetsi nez 18V (viz navod).
Něco jsem přehlédl? můžeš být konkrétnější?

Jirka_US píše:4) Ten konkretni dekoder krome DCC protokolu, pouziva rovnez Motorola protokol.Netvrdim, ze je zakopany pes prave zde, ale moje zkusenost je, ze se programuji hure nez dekodery ostatnich vyrobcu, pokud to neni original ESU centrala. Mas moznost navstivit nekoho, kdo ma DCC centralu, ktera splnuje normy NMRA a umi vycist CV ?
Něco jsem přehlédl? Můžeš být prosím konkrétnější?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Lokodekodéry

Příspěvekod Jirka_US » úte 10 říj, 2017 10:14 am

fulda píše:Něco jsem přehlédl? On už neplatí Ohmův zákon?
Já vidím tyto parametry: U=12V, R=120Ω. Takže podle prostého ohmova zákona: I=U/R=12/120=0,1A což je poměrně hodně blízko. Přiznejme si, že spotřeba ledky při použití rezistoru 1k5 bude mimo zaokrouhlovací chybu.

Kde konkretne v tom dekoderu vidis 12V ?
fulda píše:
Jirka_US píše:2) Vzhledem k pouzite centrale a pokud se clovek chce vyhnout potizim pri reklamci, doporucuji dekoder, ktery ma povolene provozni napeti vetsi nez 18V (viz navod).
Něco jsem přehlédl? můžeš být konkrétnější?

Patrne to, ze je to urceno ML, ale muzes se ho zeptat jakou puziva DCC centralu a jake napeti ma v kolejich a precist si manual k dekoderu (viz ma citace, konkretne str.1 a castecne 3)

fulda píše:
Jirka_US píše:4) Ten konkretni dekoder krome DCC protokolu, pouziva rovnez Motorola protokol.Netvrdim, ze je zakopany pes prave zde, ale moje zkusenost je, ze se programuji hure nez dekodery ostatnich vyrobcu, pokud to neni original ESU centrala. Mas moznost navstivit nekoho, kdo ma DCC centralu, ktera splnuje normy NMRA a umi vycist CV ?
Něco jsem přehlédl? Můžeš být prosím konkrétnější?

Krome popisu me zkusenosti je tam otazka na ML ? Cemu nerozumis ?
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Lokodekodéry

Příspěvekod BohousP » úte 10 říj, 2017 10:52 am

Centrála, která splňuje kritéria NMRA a umí vyčíst CV, vyžaduje aby dekodér uměl generovat ACK. A jsme v začarovaném kruhu.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2283
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Lokodekodéry

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 10 říj, 2017 11:35 am

Hádáte se úplně zbytečně,
1/dekodér jsem vložil do slotu dle návodu,vagón postavil na programovadlo a nic,což je samo o sobě špatně,bo výrobce nikde neuvádí,že by se mělo "cosi" někam připojit.
2/teprve pak jsem zkusil připojit na výstup mikrožárovku a taky nic,ovšem záhy jsem zjistil,že jsem v podstatě propojil jen AUX 3 a4
3/vysápal jsem černou krabičku z panelu a zkoušel naprogramovat i přes MM,ale ani to nenabídlo Menu,takže mrtvola
4/To že je ESU kvalalitní nikdo nezpochybňuje,ale na druhou stranu Uhlenbrock také není žádné ořezávátko a přesto se mi stalo,že mi dorazil dekodér a šupem putoval zpět a byl mi bez keců vyměněn.
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
Uživatelský avatar
miroslav lengyel
 
Příspěvky: 3417
Registrován: sob 17 led, 2009 6:26 am
Bydliště: Ústí nad Labem

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků