Fred starsi verze

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Fred starsi verze

Příspěvekod zdeno » pát 17 říj, 2014 7:00 am

potenciometry nahrazujem takovymi, ktere nejsou nachylne na mechanicke poskozeni. Problem je, ze musim hledat stejnou hodnotu, jaka tam byla osazena. Nekdy se to nepodari a maximalni rychlost je treba jen 125. Ale vetsinou se mi podari najit stejnou hodnotu. Mam vyhodu, ze jsem pracoval u p. Sindlera a ten mne necha vyhledat uplne stejne hodnoty.
---
Kondiky, no nevim, zatim bylo tech Fredu asi 8, ktere se neprihlasily na centralach. Problem asi bude v hranicnich hodnotach, kde kapacita 10,4 nF je vyhovujici a kapacita 10,6 nF, uz je nevyhovujici. To znamena, ze pokud se osadily v hodnotach 10,4nF, tak ta se casem mohla zmenit o tech 200pF (2%). Tato tolerance je v datasheetoch vseobecne povolena, takze v tom nevidim problem. Pokud se osadi hodnoty 9,8 nF az 10,2nF, tak by to melo byt i dlouhodobe stabilni a nejaka mala zmena nicemu nevadi. Podle mne to vypada na jednu dodavku kondiku, ktera se nepodarila. To znamena, ze cela ta serie Fredu by mohla casem delat problemy.
Vzdycky to byly cervene kondiky s rozteci 5mm, WIMA/10nF/250V. Na druhe strane je cislo 10.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Fred starsi verze

Příspěvekod radeksindy » pát 17 říj, 2014 9:10 pm

Problem je, ze musim hledat stejnou hodnotu, jaka tam byla osazena.

Problém je v tom, že FRED SE MUSÍ KALIBROVAT!!!. Kalibruje se hlavně proto, že i přesné potenciometry mají 5% chybu. A aby v obou krajních polohách dával správné hodnoty rychlostních kroků, musí se po vložení nového potenciometru se změřit obě krajní hodnoty a přepočítat kalibrační křivka. Uloží se do EEPROM. Není potřeba mít p. Šindlera aby dohledával poťáky se stejnými hodnotami.

Problem asi bude v hranicnich hodnotach, kde kapacita 10,4 nF je vyhovujici a kapacita 10,6 nF

Problém je v tom, že nekalibruješ FREDa a vůbec netušíš, jaké jsou skutečné hodnoty časových konstatnt.
radeksindy
 
Příspěvky: 1814
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: Fred starsi verze

Příspěvekod zdeno » sob 18 říj, 2014 7:39 am

radeksindy píše:Problem je, ze musim hledat stejnou hodnotu, jaka tam byla osazena.
Problém je v tom, že FRED SE MUSÍ KALIBROVAT!!!. Kalibruje se hlavně proto, že i přesné potenciometry mají 5% chybu. A aby v obou krajních polohách dával správné hodnoty rychlostních kroků, musí se po vložení nového potenciometru se změřit obě krajní hodnoty a přepočítat kalibrační křivka. Uloží se do EEPROM. Není potřeba mít p. Šindlera aby dohledával poťáky se stejnými hodnotami.
Problem asi bude v hranicnich hodnotach, kde kapacita 10,4 nF je vyhovujici a kapacita 10,6 nF
Problém je v tom, že nekalibruješ FREDa a vůbec netušíš, jaké jsou skutečné hodnoty časových konstatnt.

Zase jsi papezstejsi jako papez -;)
A tvrdit, ze nepoznam konstanty, od cloveka, ktery nevi jak Fred funguje, je ponekud divne.
Vsak napis, jak funguje casova konstanta R8/C2 ve Fredovi ??
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Fred starsi verze

Příspěvekod poustva » stř 21 pro, 2016 3:30 pm

Snaží se oživit své 2 starší (3 fční tlačítka) FREDy, tak oživím diskusi. FRED hřál, Intellibox padal na přetížení LocoNet sběrnice. Vyměnil jsem tantal C8 na vstupu, který byl na omak teplý (polarita OK). Druhý tantal C9 jsem zatím neměnil, polaritu má ok. FRED se zdál být fční, dokud jsem ho nepřipojil zároveň se spaxem, který po chvíli ztratí signál (napájeno z MiniBoxu). FRED imho během cca 20s přetíží RailSync signály, viz záznam RailSynců https://youtu.be/4Ycfmlsp_6M.

Jenže když FREDa napájím 12V DC mezi RailSync (jedno který) a GND (jedno kterou), tak si bere jen 10mA. (A chudák bliká, že se chce připojit). Neměl byste prosím někdo tip, co zkusit, než se pustím do nějakého velkého kuchání?
Zababov H0e (Jindřichohradecké úzké a trochu lesní železnice) http://home.zcu.cz/~mapa/zababov/
Uživatelský avatar
poustva
 
Příspěvky: 69
Registrován: pát 09 dub, 2010 3:52 pm
Bydliště: Zezplzeň

Re: Fred starsi verze

Příspěvekod zdeno » čtv 22 pro, 2016 6:29 pm

ja vzdycky zacinam zmerenim obou Schottky diod nebo je primo vymenim za KA222, kterych mam mraky po padu sociku.
Problem byva velikost zpetneho proudu na tech Schottky diodach, ktery muze byt az do zkratu.
Vetsi ubytek nevadi, 0,5V oproti 0,7V, je zanedbatelne a navic Schottky jsou pomale a KA222 je 2nS a to velmi omezi ruseni a zakmity.
Diodu muzes dat treba BYVxx nebo podobnoou, velmi rychlou.
---
Dalsi problem jsou tantaly, ktere doporucuji vymenit na hodnotu 25V. Mensi hodnoty provozniho napeti jsou nespolehlive.
Nemam problem tam osadit obycejny elektrolyt na 33uF/25V, ktery je malicky a vejde se tam. Zatim osazeno asi 20 kusu, uplne bez problemu.
---
Podle mne jsou ty diody vadne, protoze RailSyn je v protifazi a tak zapojeni jen jedne diody je v poradku a pripojeni te druhe uz ne.
Jedna z nich je vadna, ale doporucuji vymenit obe dve, za treba 1U4007 nebo podobne velmi rychle, 500mA na 50V.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Fred starsi verze

Příspěvekod poustva » čtv 22 pro, 2016 6:37 pm

Zdeno dík, byla to ta vstupní dioda, spálil jsem se o ni :-)
EDIT: akorát mi pořád vrtá hlavou. že ve škole mě učili, že jedna z výhod Shottkyho je právě rychlost kvůli menšímu zotavovacímu náboji
Zababov H0e (Jindřichohradecké úzké a trochu lesní železnice) http://home.zcu.cz/~mapa/zababov/
Uživatelský avatar
poustva
 
Příspěvky: 69
Registrován: pát 09 dub, 2010 3:52 pm
Bydliště: Zezplzeň

Re: Fred starsi verze

Příspěvekod zdeno » čtv 22 pro, 2016 7:14 pm

poustva píše:Zdeno dík, byla to ta vstupní dioda, spálil jsem se o ni :-)
EDIT: akorát mi pořád vrtá hlavou. že ve škole mě učili, že jedna z výhod Shottkyho je právě rychlost kvůli menšímu zotavovacímu náboji

---
Zrovna tato konkretni Schottky je urcena na neco jine a je doporucena na sinus kmitocet 3kHz a DCC ma obdelnik 58 uS, teda 17kHz + harmonicke.
Jinak jsi se presne trefil, cim rychlejsi dioda, tim mensi je rekuperacni naboj. Teda cim mensi je kapacita prechodu PN, tim je mensi naboj na nem uchovany. Takze to nesouvisi s typem diody, ale s jeji rychlosti.
---
Jsou Schottky na 500MHz a jsou naprosto spolehlive, to same treba Schottky ve spinacich zdrojich, ktere jsou na 10MHz a usmernovany kmitocet 50 az 80kHz jim naprosto nevadi. Do Freda proste vybrali spatnou soucastku. ;-)
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Oprava FREDu

Příspěvekod HonzaM » stř 08 úno, 2017 1:28 pm

Víte někdo o někom (nejlépe z Prahy) na nějž by bylo možné se obrátit s opravou FREDu?
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2015
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Oprava FREDu

Příspěvekod fulda » stř 08 úno, 2017 2:20 pm

HonzaM píše:Víte někdo o někom (nejlépe z Prahy) na nějž by bylo možné se obrátit s opravou FREDu?

Víme o někom z Prahy, kdo má skladem nové fredy, to se ti nehodí?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Fred starsi verze

Příspěvekod ladiznet » stř 08 úno, 2017 6:56 pm

fulda : kdo?
www.usTTi.cz - ústečtí modeláři
Uživatelský avatar
ladiznet
 
Příspěvky: 603
Registrován: sob 25 črc, 2009 4:04 pm
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: Fred starsi verze

Příspěvekod fulda » stř 08 úno, 2017 7:52 pm

no já to nejsem, já si na loconet nepotpím
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Fred starsi verze

Příspěvekod HonzaM » čtv 09 úno, 2017 5:32 am

V této diskusi by se neměly objevovat příspěvky, které k tématu nepřinášejí žádné relevantní informace. Ani jeden z fuldových dvou příspěvků nepřináší na můj dotaz žádnou odpověď. Jasně jsem se zeptal na možnost opravy FREDu. Kdybych měl zájem o nový FRED, vím kam se obrátit, a fuldovo sdělení že má k odpor k LocoNetu čtenáři vědět nepotřebují. To není nic osobního, fuldovy odborné znalosti oceňuji.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2015
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Fred starsi verze

Příspěvekod D » čtv 09 úno, 2017 8:26 am

fulda:
Děkuji za odpovědi, oba dva tvé příspěvky mi přinesly odpověď na můj nevyřčený dotaz. Zbytek jsem vyřešil v SZ.
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Nefungující FRED

Příspěvekod HonzaM » stř 15 úno, 2017 4:36 pm

Zjistil jsem zajímavou věc, FRED, o němž jsem psal jako o nefunkčním, při připojení přímo do konektoru LocoNetu na DR5000 funguje, při připojení přes RSCLD ale nefunguje, přitom další dva FREDy z téže série (od Radka Maliny) které mám fungují i při připojení přes RSCLD, také všechny ostatní ovladače připojené přes toto RSCLD (třeba Digitrax UT4 nebo Digitrax DT402) fungují normálně. Napadá někoho kde hledat chybu? Odpovídejte prosím pouze k věci, příspěvky typu fuldova "no já to nejsem, já si na loconet nepotrpím" jen zbytečně zabírají místo. Jindro promiň, neber si to osobně.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2015
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Fred starsi verze

Příspěvekod MiG » stř 15 úno, 2017 5:05 pm

V kabeláži.
MiG
 
Příspěvky: 931
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků