Dekoder Zimo a ABC

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod fulda » čtv 12 dub, 2018 7:18 am

OK, tak to dost mění charakter dotazu.

K tomu takhle od boku mohu říct jen to co jsem již řekl předtím - modul vratné smyčky založený na detekci zkratu je IMHO celkem špatné zařízení, pokud můžeš, tak ho nepoužívej. A ty pochopitelně můžeš, máš jednoduchou bublinovou vratku s jednou výhybkou, to už jsem popsal snad 100x.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod D » čtv 12 dub, 2018 8:32 am

Kajinek11:
Za mě b), je to nejjednodušší a spolehlivé.

Polaritu vratné smyčky, jak píše fulda, napoj na polohu první výhybky.

Schéma:
Obrázek

Přepínače jsou napojeny na přestavník. Pokud nemá dost zabudovaných kontaktů, tak přes spřažené relé (srdcovka výhybky se nepřepíná). Poslední přepínač a na něj napojené světle modré úseky můžeš vynechat, slouží jako ochrana před říznutím nepřestavené výhybky a průjezdem do zkratu.
Naposledy upravil D dne čtv 16 kvě, 2019 3:31 pm, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 1092
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod fulda » čtv 12 dub, 2018 8:58 am

D píše:Za mě b), je to nejjednodušší a spolehlivé.

Za mne a), je to čisté a spolehlivé :)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod look23 » čtv 12 dub, 2018 10:52 am

Kajinek11 píše:...

modrá barva - vratná smyčka
červená barva ABC před vjezdovým návěstidlem
zelená barva - koleje ve SN = zatím nevím jak vyřešit zastavování a rozjezd:

...


Ty zelené by měly být protáhlé až k vjezdu. Bez toho ti bude lokomotiva projíždět výhybky traťovou rychlostí.
Ten obrázek a popis mi už přijde, že by to chtělo nějaké zabezpečovací zařízení.
Počítám, že je požadavek na to, aby to jezdilo "samo" a ty jsi se pouze kochal. Je to tak správně?

Dekodéry od Lenz mají 2 možnosti ABC - zastavení a nebo pomalou jízdu. Je to jen o CVs a počtu diod v zapojení.
H0, ČSD epocha IV
look23
 
Příspěvky: 411
Registrován: ned 17 lis, 2013 2:20 pm

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Kajinek11 » čtv 12 dub, 2018 11:07 am

To D:

takže žádný modul vůbec nepotřebuji? No ale to znamená, že to musím bez použití dalšího zařízení (detekce) obsluhovat?

- pokud vypustím světle modré úseky, tak musím vlak i zastavit , pak přehodit výhybku a pak zase manuálně pokračovat?
- pokud je tam nechám, vlak mi sám zastaví a po přehození výhybky bude pokračovat?

je to tak?

To Look23:

Je mi to jedno, jak to pojede rychle. Je to skryták. Mám pocit, že čím rychleji, tím spíš se tam loko nezastaví. Nebudou napájeny srdcovky, jsou to totiž ve skryťáku pouze EW1. Ano tím že je to skryťák, byl bbch rád aby se to obsluhovalo samo :-) Nejraději bych si tlačítkem zvolil kolej a přehodili by se vexsle a vlak bez dalšího zásahu projel vratnou smyčkou a po projetí by se vše vrátilo zase na příjezd. Smyčka bude pouze jednosměrná..
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 490
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Tomas Lebeda » čtv 12 dub, 2018 11:36 am

Kajinek11 píše:To D:

takže žádný modul vůbec nepotřebuji? No ale to znamená, že to musím bez použití dalšího zařízení (detekce) obsluhovat?

- pokud vypustím světle modré úseky, tak musím vlak i zastavit , pak přehodit výhybku a pak zase manuálně pokračovat?
- pokud je tam nechám, vlak mi sám zastaví a po přehození výhybky bude pokračovat?

je to tak?

To Look23:

Je mi to jedno, jak to pojede rychle. Je to skryták. Mám pocit, že čím rychleji, tím spíš se tam loko nezastaví. Nebudou napájeny srdcovky, jsou to totiž ve skryťáku pouze EW1.


1) modul vubec nepotřebuješ
2) vypustit modré úseky je nesmysl, protože pak by ti došlo ke zkratu, když by jsi lokomotivu nezastavil manuálně a to nechceš.
3) ano vlak sám zastaví a přehození výhybky bude pokračovat. Když připojíš ABC a tak ti zůstane svítit případně bude slyšet zvuk- akorát ten úsek musí být delší.
4) Pokud máš EW1 s kovovými srdcovkami tak je určitě zapoj, jinak ti tam budou zastavovat motoráky a rosničky:) a občas i jiné špinavé nápravy lokomotiv.
5) nic ti nebrání, aby jsi doplnil relé a optická čidla a celé projetí smyčky zautomatizoval a nemusíš přepínat výhybku manuálně. Půjde to řešit i přes detekci a počítač, ale na to jsou tu jiní borci.
6) smyčka musí být delší než nejdelší vlak
Tomas Lebeda
 
Příspěvky: 202
Registrován: úte 24 led, 2017 12:41 pm
Bydliště: Praha 6

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod fulda » čtv 12 dub, 2018 1:12 pm

Je celkem zásadní otázka, jak si představuješ provoz?

Já si dovedu představit třeba toto:
  1. Nějaký detektor před vjezdem, který rozpozná vlak
  2. přehodí výhybku tak, aby vlak dojel do zelené části
  3. pokud vhodně nařežeš zalené úseky, tak ti tam mohou vlaky zastavovat na ABC
  4. nastavíš si cestu a vyjedeš ze zelené části
  5. vlak projede a dojede až do modré části
  6. tam se na konci zase zdetekuje a přehodí se výhybka, aby se postavila cesta ven, vlak projíždí bez zastavení ven

Pro mne je asi zásadní otázka, proč máš tak krátké zelené úseky? A proč máš tak dlouhý vratkový úsek? Já bych se snažil udělat zelené úseky co nejdelší až těsně před tu bublinu dal vratkovou výhybku. To co je modrý úsek bych přidal jako další zelený.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Kajinek11 » stř 18 dub, 2018 10:21 pm

Omlouvám se z pozdní odpověd. Děkuji všem za pomoc a rady. Nyní finišuji přesný layout SN. Trošku jsem to z prostorových důvodů musel ořezat, čímž se ABC sami vyřadily. Tudíš volím variantu na tvrdo odpojovatelných useků. :) At žije "analog", že? Pokusím se vám tedy představi mou vizi SN a jeho řízení a nakreslím to ve WINtrack. Jelkož nemám provozní zkušenosti, tak bych se díky vaším radám rád vyhnul nějakému omylu už při stavbě. Jen nevím jestli tuto diskuzi vedeme ve správném vlákně. Mám to někam přestěhovat?
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 490
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod look23 » čtv 19 dub, 2018 9:34 am

Kajinek11 píše:Trošku jsem to z prostorových důvodů musel ořezat, čímž se ABC sami vyřadily.


Co si teď poslední dobou hraju, tak mi mašina zastavuje na vzdálenosti své délky + 3x Eas (kolejivo GEOLINE 1xG200 + 3,5x R3) při CV52 = 50, při CV52 = 100 už zastavuje na vzdálenosti své délky + 5 krytých dvounápravových vozů + 3x Eas (kolejivo GEOLINE 2xG200 + 6x R3). Poslední vůz vždy zůstává těsně za místem začátku brždění.

Zapojení mám tak, že relátko zkratuje modul ABC v normálním stavu. Pokud dojde k detekci vlaku, tak se zkrat modulu ABC odpojí a mašina/mašiny začnou zastavovat. Napájený ABC je i úsek před tak, aby to fungoval i pro sunuté vlaky a vlaky s více stroji. Přesně podle dokumentace od LENZ.

Je to o nastavení - na jakou vzdálenost mají lokomotivy zastavovat. Podle mě vypínat to tím relátkem není moc košér.
H0, ČSD epocha IV
look23
 
Příspěvky: 411
Registrován: ned 17 lis, 2013 2:20 pm

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Kajinek11 » čtv 19 dub, 2018 12:59 pm

look23 píše:
Zapojení mám tak, že relátko zkratuje modul ABC v normálním stavu. Pokud dojde k detekci vlaku, tak se zkrat modulu ABC odpojí a mašina/mašiny začnou zastavovat. Napájený ABC je i úsek před tak, aby to fungoval i pro sunuté vlaky a vlaky s více stroji. Přesně podle dokumentace od LENZ.

Je to o nastavení - na jakou vzdálenost mají lokomotivy zastavovat. Podle mě vypínat to tím relátkem není moc košér.


Mohl bys mi to prosím nakreslit, jak to máš udělané. Ty ale nemáš vratnou smyčku, že?

Nyni otázka na všechny? Je opravdu problém zastavovat vlaky odpojením useku od napětí a pak je opět rozjíždět připojením napětí?

PS: samozřejmě výhodu vidím i v tom, že mašiny v SN nezvučí a nesvítí.
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 490
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod look23 » čtv 19 dub, 2018 5:51 pm

Kajinek11 píše:Mohl bys mi to prosím nakreslit, jak to máš udělané. Ty ale nemáš vratnou smyčku, že?

Nyni otázka na všechny? Je opravdu problém zastavovat vlaky odpojením useku od napětí a pak je opět rozjíždět připojením napětí?

PS: samozřejmě výhodu vidím i v tom, že mašiny v SN nezvučí a nesvítí.


Zatím to testuju na oválu. Smyčku nemám postavenu.
Obrázek zapojení.

V Arduinu je program, kdy testuje obsazení 2 úseků. Pokud vjede vlak do levého, tak arduino přeruší přemostění ABC. Vlak zastaví a po 2 minutách se přepne relé zpět a vlak jede vstříc zastavení :D a tak dokola.

Diody místo 1N4007 doporučuje Fulda používat UF4007.

Smyčku jsem zatím nezkoušel.
Přílohy
20180419_193331a.jpg
Blokové schéma
20180419_193242a.jpg
Schema bloků
H0, ČSD epocha IV
look23
 
Příspěvky: 411
Registrován: ned 17 lis, 2013 2:20 pm

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod D » čtv 19 dub, 2018 6:34 pm

Kajinek11:
> Nyni otázka na všechny? Je opravdu problém zastavovat vlaky odpojením useku od napětí a pak je opět rozjíždět připojením napětí?
Nemyslím si. Při odpojeném napájení se stane to stejné, jako když lokomotivu za jízdy zvedneš rukou, jako když najede na nečistotu, jako když odpojíš centrálu: lokomotiva jen zastaví. Rozjetí je pak dle křivek. Ještě jsem neviděl lokomotivu nebo dekodér, kterým by odpojení napájení uškodilo.
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 1092
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod belgarat » čtv 19 dub, 2018 8:33 pm

Kajinek11: podle vseho ztratis detekci obsazeni, pouzivas-li proudove detektory
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1298
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Jirka_US » pát 20 dub, 2018 4:31 am

Nyni otázka na všechny? Je opravdu problém zastavovat vlaky odpojením useku od napětí a pak je opět rozjíždět připojením napětí?

- zastavit loko na nulu a odepnout napajeni, pak zpet pripnout napajeni a odjet z nuly je naprosto bezna praxe zejmena u kolejist s vetsim poctem uzivatelu.
Pravdepodobnost, ze nekdo nesjede ovladacem v SN na 0 (RS 1 nebo 2 se muze jevit jako 0) neni zanedbatelna a pokud je kolejiste napajene nekolik hodin,
tak se lehce muze stat, ze loko poodjede a napr. rizne vyhybku nebo vjede na trat.
- zastavovat loko stylem jet na "plna paru" a odepnout napajeni je neco ceho bych se snazil vyvarovat.(viz nize)
D píše:Nemyslím si. Při odpojeném napájení se stane to stejné, jako když lokomotivu za jízdy zvedneš rukou,

Tak to snad ne, to jsou 2 rozdilne elektromechanicke jevy. Pokud vezmu loko do ruky tak na loko jiz nepusobi zadna sila na rozdil od situace,kdy natvrdo odepnu napajeni a lokomotiva je sunuta vozy za ni. A tato sila (setrvacnost) pusobi na lokomotivu a motor tak, ze se z nej stane dynamo, ktere generuje napeti, cimz dochazi k namahani kondenzatoru (za usmernovacem) v dekoderu. Takze pak jiz jen zalezi na tom, jaky typ kondenzatoru je v dekoderu, pripustne max. napeti, typ motoru, konstrukce prevodovky a sila sunutych vozu.
A pri te "spravne" kombinaci faktoru neni vylouceno, ze ty kondezatory nevydrzi. Jeste do "hry" vstupuje setrvacnik, ale snad to staci takto.
D píše:Ještě jsem neviděl lokomotivu nebo dekodér, kterým by odpojení napájení uškodilo.

Ja ano, treba loko rady 81/92 nebo 130/T679 (ragulin) od BTTB, to jsou lokomotivy, ktere tim docela dost trpely....
Myslim, ze je zde vlakno, kde se autor "chlubil", ze do dekoderu dava kondenzatory na 25V....,ktere pochopitelne s casem odesly.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Jirka_US » pát 20 dub, 2018 4:34 am

belgarat píše:Kajinek11: podle vseho ztratis detekci obsazeni, pouzivas-li proudove detektory

Proto Digitrax ma udelany detektory obsazeni tak, ze pri vypadku napajeni trakce hlasi obsazeno - tedy stejne jako ve skutecnosti pri poruse.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: vmucha a 2 návštevníků