MULTIMAUSE

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod petr47 » čtv 27 lis, 2014 7:21 pm

Na to jsem také zvědav, začínal jsem také s rocomyší, a bez problému... pro začátek myslím ideál, i dnes ji používám a to se už blížím k ovládání přes PC... Skoro bych řekl, že tady někomu není nic moc dobré :D
Začínám znova po 30 letech...
Epocha III-IV_digitál, Roco Multimaus + Z21+ TC 8.0 Silver
petr47
 
Příspěvky: 98
Registrován: ned 12 pro, 2010 10:00 pm
Bydliště: Plzeň

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod Charlie » pon 01 pro, 2014 5:03 pm

Zdravím Vás. Nevíte někdo jakou má Multimaus nastavenou adresu od výrobce? Když totiž MM zapojím do centrály Lenz LZV100 společně s ovladačem LH100 tak mi hlásí MM Error 13. LH100 funguje normálně. Může mi někdo poradit co s tím? Děkuji.
ČSD, H0, H0e, DCC a ještě trochu BTTB
Uživatelský avatar
Charlie
 
Příspěvky: 223
Registrován: čtv 15 led, 2009 7:24 pm
Bydliště: Luka nad Jihlavou

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod fulda » pon 01 pro, 2014 5:31 pm

Máš špatnej kabel.
Pokud by jsi měl stejnou adresu, tak to bude fungovat, ale budou se motat informace do sebe.
Obrázek
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4243
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod Charlie » pon 01 pro, 2014 5:56 pm

Fakt to bylo kabelem, ovšem ne k tý MM ale byl zlomenej drát mezi LMAB a rozbočovačem. Moc děkuju za radu a nasměrování správným směrem. Dráty mezi svorkami LMAB jsem nahradil lankem. DĚKUJU!!!
ČSD, H0, H0e, DCC a ještě trochu BTTB
Uživatelský avatar
Charlie
 
Příspěvky: 223
Registrován: čtv 15 led, 2009 7:24 pm
Bydliště: Luka nad Jihlavou

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod Karel Zelenka » stř 18 bře, 2015 3:15 pm

Dobrý den, nevíte jestli to jde a pokud ano, tak jak lze v multimausu měnit pořadí lokomotiv v knihovně lokomotiv. Lokomotivy jsou tam seřazené podle vložení, potřeboval bych je seřadit jinak. Díky
Karel
Uživatelský avatar
Karel Zelenka
 
Příspěvky: 33
Registrován: ned 21 bře, 2010 12:02 pm

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod fulda » stř 18 bře, 2015 4:08 pm

Karel Zelenka píše:Dobrý den, nevíte jestli to jde a pokud ano, tak jak lze v multimausu měnit pořadí lokomotiv v knihovně lokomotiv. Lokomotivy jsou tam seřazené podle vložení, potřeboval bych je seřadit jinak. Díky


Na to je dvojitá odpověď. MM to sama nedokáže, ale já jsem napsal kousek programu, který se k tomu dá použít. Nicméně napsal jsem jen kostru a TADY hledám někoho, kdo dopíše právě ty pokročilé funkce jako je třeba změna pořadí lokomotiv, nebo nějaké ukládání do souboru.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4243
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod horak » stř 18 bře, 2015 6:37 pm

Karel Zelenka píše:Dobrý den, nevíte jestli to jde a pokud ano, tak jak lze v multimausu měnit pořadí lokomotiv v knihovně lokomotiv. Lokomotivy jsou tam seřazené podle vložení, potřeboval bych je seřadit jinak. Díky


Ak ma pamat neklame, tak staci stlacit shift a k tomu n-krat tlacidlo "<-" alebo "->". Dane oznacenie lokomotivy sa na displeji posunie v zozname n-krat v lavo / v pravo. Do druhej mysi odporucam skopirovat cely zoznam, aby sa to opat nemuselo pracne presuvat.
horak
 
Příspěvky: 230
Registrován: pát 17 srp, 2012 5:46 am
Bydliště: Bratislava

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod Karel Zelenka » ned 22 bře, 2015 8:23 pm

horak píše:
Karel Zelenka píše:Dobrý den, nevíte jestli to jde a pokud ano, tak jak lze v multimausu měnit pořadí lokomotiv v knihovně lokomotiv. Lokomotivy jsou tam seřazené podle vložení, potřeboval bych je seřadit jinak. Díky


Ak ma pamat neklame, tak staci stlacit shift a k tomu n-krat tlacidlo "<-" alebo "->". Dane oznacenie lokomotivy sa na displeji posunie v zozname n-krat v lavo / v pravo. Do druhej mysi odporucam skopirovat cely zoznam, aby sa to opat nemuselo pracne presuvat.


Děkuji za radu. Je to tak. Vyzkoušeno...
Karel
Uživatelský avatar
Karel Zelenka
 
Příspěvky: 33
Registrován: ned 21 bře, 2010 12:02 pm

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod A2C » čtv 24 zář, 2015 11:23 pm

Ďakujem! Toto by sa malo dať niekam do encyklopedie, ani Roco manuál to nemá :lol:
ČSD ep.IIa,IIb, a III + čo sa mi páči hlavne ŽSR do 1999. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
Uživatelský avatar
A2C
 
Příspěvky: 1253
Registrován: čtv 21 led, 2010 10:32 am
Bydliště: Bratislava, Dúbravka

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod mpinta » pát 25 zář, 2015 6:16 am

A2C píše:Ďakujem! Toto by sa malo dať niekam do encyklopedie, ani Roco manuál to nemá :lol:

Myslíš seznam toho, co uživatelé v manuálech nenašli ? To by byl dlouhej manuál ... :D

Pokud jsi tedy myslel způsob třídění pomocí SHIFT + <>, což tam samozřejmě je. :!:
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 618
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod A2C » pát 25 zář, 2015 6:42 am

Včera v noci som manuál na stránkach Roco čítal a nenašiel som to tam, našiel som že pod Slovenským manuálom tam bola tuším švédština či čo. Slovenčina je tam pod SL v každom prípade včera som čítal manuál CZ čo bola istota, a nenašiel som to tam. Ale možno som blbo hľadal, kde to tam je?

Teraz čítam Slovenský manuál a je tam uvedené, že <> + Shift.
"V režime lok. adries
– listuje po stovkách (funkcia vyhľadávania)"

Edit:
A keď pozerám dôkladne Český manuál tak na strane 8 to tam je!
http://www.roco.cc/uploads/documents/pd ... aus_cz.pdf

Edit: v Slovenskom na strane 13.
http://www.roco.cc/uploads/documents/pd ... aus_sl.pdf

Mali ste pravdu :)
ČSD ep.IIa,IIb, a III + čo sa mi páči hlavne ŽSR do 1999. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
Uživatelský avatar
A2C
 
Příspěvky: 1253
Registrován: čtv 21 led, 2010 10:32 am
Bydliště: Bratislava, Dúbravka

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod hopeter » úte 29 pro, 2015 9:02 pm

Multimaus a spínací dekodér... Nechci zakládat další vlákno tak se zeptám tady. Mám malé kolejiště ovládané MM sadou ze setu. Mimo tratě ( dvě lokomotivy ) tam mám ještě dekodér na výhybky ( 4 serva s dekodérem DCC002 ) až potud O.K.
Teď bych rád doplnil spínací dekodér na lampy a domky. Dekodér mám od STE. Zaskočilo mě napájení. Je uvedeno 14 až 18 V AC. Můj napáječ k MM je ROCO 10850 a uvedeno na výstupu 18V DC. Původní myšlenka byla udělat odbočku z tohoto zdroje ale nevím jestli je možné pustit do napájení dekodéru stejnosměrné napětí.
Druhá myšlenka je propojit J a K s napájením dekodéru ...
No a třetí myšlenka je další zdroj což bych nerad...
Poradí někdo ?
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 1648
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod D » úte 29 pro, 2015 10:58 pm

hopeter:
Zeptej se výrobce dekodéru.

Možná dekodér potřebuje vyšší napájecí napětí, takže zapojení počítá se sinusovým střídavým napětím na vstupu, aby se zvedlo usměrněním a filtrací na požadovanou hodnotu (141 % efektivní hodnoty střídavého napětí dá okolo 22 V stejnosměrných). Toho nedocílíš stejnosměrným 18V zdrojem ani hranatým 16V DCC signálem.

Roco krabičku můžeš také napájet střídavým zdrojem, klidně jedním z těch, co doporučuje STE v návodu ke svému dekodéru. Jenže i pak je třeba ověřit, zda je DCC vstup dekodéru opticky oddělen, aby nedošlo ke galvanickému propojení - když spojíš napájení, tak už obvykle nemůžeš spojovat DCC.

Varianta samostatného zdroje se jeví jako bezproblémová.

Nebo použij jiný dekodér, který s napájením z DCC už od výroby počítá (třeba od Digi-cz).
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 969
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod hopeter » ned 03 led, 2016 6:52 pm

Tak jsem si pomohl sám...
Ke stávajícímu zdroji ROCO 10850 jsem dotvořil odbočku a dekodér zapojil dle návodu. 18 V DC ničemu nevadí a na výstupech pro lampičky je cca 15,7 V DC což je přesně pro mnou použité lampy z produkce Deltaxu Všestary. Ovládání je v pohodě z MM jako další výhybky - rovně tma, do odbočky svítí... :wink:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
Uživatelský avatar
hopeter
 
Příspěvky: 1648
Registrován: pát 20 pro, 2013 3:03 pm
Bydliště: Červený Kostelec

Re: MULTIMAUSE

Příspěvekod Miloš_P » sob 26 kvě, 2018 9:11 am

Rád bych použít pro připojení MM k z21 kroucenou šňůru. MM je připojena 6ti drátem a kroucenku jsem na netu našel jen telefonní (4drát). Tady na fóru jsem zachytil info, že se 4drátem by to mělo chodit s vyjímkou updatování. 4drát jsem otestoval a MM se ani nerozsvítí. Máte někdo tip na řešení?
Uživatelský avatar
Miloš_P
 
Příspěvky: 349
Registrován: stř 20 pro, 2006 9:40 pm
Bydliště: Praha

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků