Analog versus Digital

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Analog versus Digital

Příspěvekod D » čtv 04 pro, 2014 2:21 pm

Kajinek11:
Potřebuješ nějakou centrálu DCC, kterou dekodér naprogramuješ i pro analogový provoz se zvukem. I prostá MultiMaus bude stačit. Není třeba hodnotu zjišťovat (což samotná MM neumí), je třeba ji mít správně zadanou. Nejjednodušší je nastavit si přes MM všechna potřebná CV podle manuálu dekodéru i bez ohledu na předchozí stav.
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Analog versus Digital

Příspěvekod fulda » čtv 04 pro, 2014 3:09 pm

Kajinek11 píše:existuje analog loko se zvukem? Mate nekdo zkusenosti? V eshopech jsem nic nenasel..

Ano, je to optional vlastnost lokomotiv Merkur.
http://www.merkurtoys.cz/vyrobky/zvuky-a-elektronika
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Analog versus Digital

Příspěvekod Kajinek11 » čtv 04 pro, 2014 3:52 pm

Tak ted jsem z toho uplne tulpachovej... Takze to znamena, ze musim mit normalne DCC a DCC lokomotivu, jen nebudu poustet jednicky a nuly,ale 0-12V analogove ?? Nebo jak tomu mam rozumet? Nebo budu ovladat jizdu analogem a 0-12V a pres spicky napeti budu ovladat jidnickonulama (digitalne) zvuky? To se mi nejak nezda..

Muzete to popsat trosku pro nekoho kdo sice rozumi pocitacum docela dost, ale nikdy jsem DCC nevidel a nevim jak to zkombinovat s analogem...

Takze porad nejsem o moc chytrejsi :-)
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 496
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: Analog versus Digital

Příspěvekod D » čtv 04 pro, 2014 3:56 pm

Kajinek11:
  1. Na analogu můžeš jezdit se zvuky.
  2. Nejdřív ale musíš na digitální ústředně lokomotivu nastavit nebo aspoň správnost nastavení ověřit.
    • Zapnout analogový provoz.
    • Nastavit zvuky pro analog.
  3. Pak ji dáš na analogové kolejiště, jezdí a vydává zvuky.
  4. Fuldův příspěvek se týká modelových velikostí 0 a větších.

Pro prvotní nastavení si tedy najdi někoho, kdo už centrálu má, a pomůže ti s nastavením dekodéru. Sám digitální centrálu potom potřebovat nebudeš (nejméně do doby, než budeš chtít zvuky vypnout nebo ztlumit).
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 1106
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Analog versus Digital

Příspěvekod zdeno » čtv 04 pro, 2014 4:04 pm

Kajinek11 píše:existuje analog loko se zvukem? Mate nekdo zkusenosti? V eshopech jsem nic nenasel..

ano, existuje, prodaval jsem BigBoy (USA), kde se zvuk ovladal pres specialni infra ovladac. Teda vsechno se dalo ovladat, jizda, svetla, zvuky. Na napeti v kolejisti nezalezelo, pokud neprekrocilo mezni hodnotu 24V. Loko sama poznala, ci je funkcni DCC nebo infra ovladani.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Analog versus Digital

Příspěvekod Hříbek » čtv 04 pro, 2014 6:53 pm

Kajinek11 píše:existuje analog loko se zvukem? Mate nekdo zkusenosti? V eshopech jsem nic nenasel..


ES Pečky dělá toto:

http://www.eshop-rychle.cz/es-pecky/esh ... y-motorove

http://www.eshop-rychle.cz/es-pecky/esh ... tivy-parni

Je to určeno pro analogové lokomotivy.
V návodu dokonce doporučují pulzní regulátor, aby byly zvuky funkční i při nižších rychlostech.
Jen je nevýhoda v tom, že zvuk je univerzální, na rozdíl od digitálních zvukových dekodérů, kde je nabídka zvuků mnohem pestřejší.
Hříbek
 
Příspěvky: 135
Registrován: pát 24 zář, 2010 9:25 am

Re: Analog versus Digital

Příspěvekod Kajinek11 » čtv 04 pro, 2014 7:29 pm

Ok díky, myslim, ze uz je mi to jasne...

A asi si mohu odpobedet ze v TT se neda koupit analog masina se zvukem, co?
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 496
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: Analog versus Digital

Příspěvekod Hříbek » čtv 04 pro, 2014 7:42 pm

No a co ti brání, koupit si v Pečkách ten bazmek a dát ho do TTčkové mašinky :?:
Hříbek
 
Příspěvky: 135
Registrován: pát 24 zář, 2010 9:25 am

Re: Analog versus Digital

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 04 pro, 2014 8:30 pm

Kajinek11 píše:Ok díky, myslim, ze uz je mi to jasne...

A asi si mohu odpobedet ze v TT se neda koupit analog masina se zvukem, co?

Pokud si koupíš např.tuhle mašinu http://www.masinky.cz/produkt/8627-TT-M ... /index.htm tak ji postavíš na koleje,jezdíš a mašinka vydává zvuky dieselové lokomotivy.Z výroby je povolen analogový provoz včetně zvuků.ale pro jistotu jsem napsal,abys to u někoho,kdo vlastní centrálu nechal vyzkoušet,protože člověk je tvor omylný. Pokud to nemáš daleko někam na prodejnu,tak bych to koupil osobně a tam Ti mašinu předvedou,eventuálně nastaví.Druhá věc je,zda do budoucna počítáš s digitálním provozem. Pokud tomu tak není a budeš jezdit v analogu,je řešení pořídit si třeba tohle zařízení http://www.modelymodra.inshop.cz/digita ... ?ItemIdx=0 a kolejiště ozvučit.Je třeba zvážit finanční náročnost,protože pokud budeš chtít plnohodnotnou mašinu se zvukem,tak to znamená minimálně v trakci přejít na DCC a dále do každé mašiny počítat se zvukovým dekodérem v ceně 1900-2700,-Kč za kus.
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
Uživatelský avatar
miroslav lengyel
 
Příspěvky: 3417
Registrován: sob 17 led, 2009 6:26 am
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: Analog versus Digital

Příspěvekod jirkan » čtv 04 pro, 2014 9:17 pm

Nevím, zda to sem patří, a taky se to tu už někde objevilo, ale snad pro připomenutí:
- současné dekodéry umožňují automatické rozpoznání systému, takže s digitální lokomotivou lze běžně jezdit v analogovém režimu. Pokud to nefunguje, je analogový provoz některým z CV zakázán, v továrním nastavení bývá obvykle povolen.
- v analogovém provozu zůstávají zachovány základní funkce nastavené přes CV, např. funguje omezení maximální rychlosti, lokomotiva při náhlém připojení plného napětí zrychluje pomalu podle nastavené hodnoty CV a pod.
- lze také nastavit přídavné funkce - např. vnitřní osvětlení a pod.
- v základním nastavení u zvukových dekodérů obvykle funguje základní zvuk lokomotivy, ostatní (píšťala, staniční hlášení atd.) jsou vypnuté a pochopitelně se ovládat nedají. Nevýhodou takového provozu je, že vždy po připojení napětí začne zvuková sekvence od počátku, tj. např. diesel začne startováním, což někdy trvá i desítky sekund a není to moc realistické. Zvuk se dá pochopitelně také zakázat.

Veškeré změny nastavení se ovšem musí provádět v DCC režimu a s příslušným vybavením, během analogového provozu se již nic měnit nedá.
jirkan
 
Příspěvky: 777
Registrován: stř 16 bře, 2011 9:47 pm
Bydliště: Praha

Re: Analog versus Digital

Příspěvekod HonzaM » pát 27 led, 2017 10:34 pm

Myslím že by si měl každý kdo se rozhoduje zda analog nebo digitál si prakticky vyzkoušet oba způsoby. Rozhodně ale doporučuji při stavbě kolejiště, respektive pokládce kolejí, počítat s možností pozdější digitalizace (například oddělené úseky pro následnou detekci obsazení).
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2021
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Analog versus Digital

Příspěvekod Jirka_US » ned 29 led, 2017 4:36 pm

Honzo,

jedna z hlavnich vyhod "digitalu" tak jak je zde vetsinou prezentovana je naopak fakt, ze zadne delene useky na rozdil od "analogu" nejsou treba pro soucasnou jizdu nekolika vlaku. Ve skutecnosti, pokud clovek modeluje nejake zabezpeceni dle skutecne zeleznice zejmena pozdejsi epochy, tak v poctu delenych useku neni az tak zasadni rozdil, dokonce v "digitalu" tech delenych useku muze byt dokonce vice napr. pokud clovek pouziva SW, ktery nema kalibraci rychlosti lokomotiv tj. napr. TC Bronze nebo RocRail.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Analog versus Digital

Příspěvekod HonzaM » ned 29 led, 2017 5:05 pm

Jirka_US píše:Honzo,

jedna z hlavnich vyhod "digitalu" tak jak je zde vetsinou prezentovana je naopak fakt, ze zadne delene useky na rozdil od "analogu" nejsou treba pro soucasnou jizdu nekolika vlaku. Ve skutecnosti, pokud clovek modeluje nejake zabezpeceni dle skutecne zeleznice zejmena pozdejsi epochy, tak v poctu delenych useku neni az tak zasadni rozdil, dokonce v "digitalu" tech delenych useku muze byt dokonce vice napr. pokud clovek pouziva SW, ktery nema kalibraci rychlosti lokomotiv tj. napr. TC Bronze nebo RocRail.

Já sice mám TC Gold a kalibrované lokomotivy, přesto ale mám tratě mezi stanicemi (v délce 7 m) dělené na tři úseky opatřené návěstidly pro možnost realizace autobloku.
Koleje ve velkých nádražích pak mám dělené na tři detekované úseky, hlavní střední a na koncích krátké pro zastavení těsně před odjezdovým návěstidlem. TC Gold sice má možnost naprogramovat zastavení i uprostřed nástupiště, ale (alespoň podle mých zkušeností) se nelze na kalibraci plně spolehnout.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2021
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Analog versus Digital

Příspěvekod Jirka_US » ned 29 led, 2017 5:24 pm

No a jsme na zacatku teto diskuze strana 2 muj prispevek bod 3
viewtopic.php?f=6&t=8416&start=15
protoze pokud clovek pouziva prave napr.TC Brozne nebo RocRail (plati obecne pro SW bez kalibrace loko) tak tech useku je dobre mit 5, aby se alespon clovek trochu priblizil skutecnosti a fungovalo to spolehlive. Samozrejme je mozne misto deleni useku pouzit senzory a zpresnit tak cele chovani systemu, ale to jiz postup spise pro prokrocile.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Analog versus Digital

Příspěvekod amirinda » pát 22 zář, 2017 6:23 pm

dá se provozovat analogová lokomotiva v budoucnu na digitálu, přidáním řekněme dekoderu? Nemusela by mít plnohodnotné funkce, pouze jízdu vpřed / vzad a stejně osvětlení...
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 576
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků