Zcela autonomní vratná smyčka

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Zcela autonomní vratná smyčka

Příspěvekod fulda » ned 23 pro, 2012 9:26 pm

Ahoj vespolek,

Vzhledem k tomu, jak mne dnes zklamal přestavník v rokuhan vyhybkách, musím si najít novej způsob jejich ovládání. V mojem případě to asi určitě vyhraje servo, jen je otázka, jak moc chci udělat ovládací geret autonomní a jak moc univerzální.

V mojem případě se jedná o zcela jednoduché kolejiště - dvě bublinové vratné smyčky a mezi nimi kus koleje. Jedna vratka je v podzemí, druhá je z větší části viditelná.

Mám asi takovou představu, že bych udělal zcela autonomní modul, kterej bude obsahovat dva vstupy pro detekci obsazení, jedno relé pro přehazování polarity a jeden výstup pro servo.
Jelikož to servo potřebuju nějak nastavit, tak tomu vlastně musím přidělat DCC vstup.

Trochu si říkám, jestli tomu tím pádem mám zachovat funkcionalitu vyhybky a nebo ne. Stejně to tu funkcionalitu moc nepotřebuje a navíc se to bude přehazovat samo bez příkazu z DCC.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Re: Zcela autonomní vratná smyčka

Příspěvekod D » ned 23 pro, 2012 10:52 pm

fulda:
Za mě asi tolik: Automatická vratná smyčka

Pokud by ti na viditelné části smyčky nezáleželo na směru jízdy (vždy na střídačku), tak servo potřebuje jen nastavit dorazy, rychlost může být pevná a DCC vstup s adresou jako autonomní samočinná varianta nepotřebuje. Takže analogové nastavování serva podmíněné detekcemi obsazenosti dvou úseků.
D

Příspěvekod fulda » pon 24 pro, 2012 11:25 am

Přesně podobné názory mi včera tvrdil i Ferda. Pak ale pochopil, že jejich pracnost je jen o trochu větší, než když se to udělá pořádně a systematicky.
Dělat dorazy na servo a různé jiné vychytávky je podle mojeho názoru blbost, buď servo použiju jak se má a nebo nemá cenu ho tam dávat.

Nehledě na to že moje vyhybka je o trochu menší... možná o dvě trochy menší...
Obrázek
fulda

Příspěvekod fulda » pon 24 pro, 2012 10:52 pm

Dal jsem si dohromady představu.
Zařízení bude asi takovéto:
Obrázek
scháma

Konektory vlevo dole jsou vstup a výstup reverzující polde stavu vyhybky, nahoře jsou dva snímače obsazení a napravo uprostřed je konektor pro servo. Vpravo dole je napájení a dcc kterým se to programuje.

Dělat na plošňák vnitřní propojky které budou řešit rozvod DCC se mi nechce, takhle to umožňuje použití třeba na modulech, kde je jiné DCC pro jízdu a jiné pro příslušenství.
fulda

Příspěvekod fulda » stř 09 led, 2013 9:57 pm

Přišlo mi to mailem, ale odpovím sem, protože pak se ptá moc lidí na to samé

Václav K. píše:
Ahoj Jindro,
...
na diskuzním fóru jsem
si se zájmem přečetl Tvůj příspěvek ohledně zcela automatické vratné
smyčce. Protože chci na svém TT kolejišti realizovat jednu vratnou
smyčku, tak se mi ten příspěvek velmi zalíbil a pokud to bude možné bych
ho chtěl použít. Druhá možnost je modul vratné smyčky z DCC kolejí.
Chtěl bych se Tě proto optat, zda Tvoje řešení je již úplně hotové nebo
dozná ještě nějakých změn ??? Druhý dotaz zní : za jakých okolností je
Tvoje smyčka realizovatelná - jsem schopen si ji vyrobit ,ovšem pouze za
Tvého úplného souhlasu ???
Provoz kolejiště je výhradně digitální s použitím software Train
Controler Silver 8 - bude smyčka pracovat bez problémů ???
Nedokážu posoudit do jaké míry jsou moje dotazy " japné či nejapné " -
posuď prosím sám a uznáš-li prosím o odpověď.
Předem moc děkuji.

Změn asi už nedozná, před chvílí jsem si připravil finální plošňák, vyvrtal ho a osadil ty 3 drátové propojky, pak mne to přestalo bavit, tak to čeká na zítra.
Mám to otestované v kontaktním poli, takže se zdá, že je to funkční. Ještě na tom budu o víkendu pracovat.

Zařízení je určené pouze pro jednoduché bublinové vratky - moje má takovejhle tvar:
Obrázek
Vratkou se projíždí a v podstatě nezastavuje.

Modul ovládá všechno - přehazuje polaritu (relátkem), přehazuje vyhybku (servo), detekuje si vjetí dovnitř a vyjetí ven.
Z pohledu počítačového řízení to asi bude trochu oříšek, ale nikdy jsem to nezkoušel. Jde o to, že je to de=facto vyhybka, kterou počítač neovládá a ani její stav nevidí. Vlak si někam jede a klidně se tam otočí. Nevím co tomu řekne software.
fulda

Příspěvekod Myšpulín » čtv 10 led, 2013 5:23 pm

Myslím, že software to zkousne. Jen se bude muset zajistit, aby se do něj dostala informace o tom, že je vlak ve smyčce. Dokonce jsem nasimuloval jen lehké snížení rychlosti (TCO 8S). V nejhorším případě vlak zastaví a pak se znovu rozjede. Z pohledu software je ale myslím lepší, jsou-li ve smyčce úseky (bloky) dva. Chce se to podívat k Lokopinovi na stránky.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod fulda » ned 13 led, 2013 7:41 pm

Tak se mi daří projíždět.

Fungování modulu je velmi jednoduché - modul sdružuje dva snímače obsazení, jeden výstup na servo a jedno relátko na přepínání polarity.

Koleje jsou zapojené asi takhle:
Obrázek
Červená a černá jsou normální koleje J a K, žlutá a zelená přepínají polaritu, podle toho, jak je nastavený vyhybka.
Snímače sledují úseky A a B, vždy když zaznamenají vlak, tak přepnou vyhybku na přísluškou stranu.
Takže pokud na začátku máme vyhybku tak, že vlak jede do odbočky, napájení je tak, že zelená je připojená k červené a žlutá k černé. Vlak přijede do úseku A a došlo by k přhození do odbočky, ale tam už je přehozeno, takže se nestane nic. Vlak projede vratkou (nutná podmínka, do úseku mezi A a B se musí vejít celá souprava). Pak lokomotiva vjede na snímač B, tím dojde k přehození vyhybky a k přehození polarity, takže teď máme zelenou k černé a žlutou k červené a také k přehození vyhybky tak, že je "rovně", vlak tedy v klidu odjíždí.
Při dalším příjezdu jede v obráceném směru, což je ale celkem jedno.

Přiložil jsem videa a fotku.Bohužel normální foťák mi odvezla manželka, takže jsem to fotil a natáčel plasťákem.
video 1
video 2
obrázek vytaženého modulu.
fulda

Příspěvekod fulda » stř 06 úno, 2013 3:22 pm

Udělal jsem zase kus dokumentace: http://www.fucik.name/masinky/auto_loop/
fulda

Příspěvekod Rudolf » stř 27 úno, 2013 9:59 am

fulda píše:Ahoj vespolek,

Vzhledem k tomu, jak mne dnes zklamal přestavník v rokuhan vyhybkách, musím si najít novej způsob jejich ovládání. V mojem případě to asi určitě vyhraje servo, jen je otázka, jak moc chci udělat ovládací geret autonomní a jak moc univerzální.

Můžeš jen pro zajímavost napsat, proč zklamal vestavěný přestavník ve výhybkách Rokuhan ?
Rudolf

Příspěvekod fulda » stř 27 úno, 2013 12:32 pm

Mohu, podrobil jsem ho testu a tak ve 3 ze 100 případů nepřehodil.
To číslo se dalo ovlivnit plochou pulzu kterej jsem do něj posílal, ale když jsem se dostal k větším hodnotám, tak se začal přehřívat.

Čili - pro ruční ježdění ve viditelné části žádný problém, ale pro jízdu v podzemí a na kompjůtr trochu problém.
Možná by pomohlo udělat si zpětnou vazbu a dělat nějaké progresivní pulzy, ale k tomu už jsem se nedostal, svoje dvě vyhybky jsem přidělal do kolejiště a nechal to bejt.

Pokud by někoho zajímalo, tak jsem řešil, jestli se dekodér vejde přímo do podloží, teoretickyvejde, takže by se dala udělat taková hračka jako má třeba roco. Ale celé to skončilo na tom, že nemámmateriál na testování.
fulda

Příspěvekod D » stř 27 úno, 2013 12:35 pm

Fuldo, jak máš ošetřen případ, kdy dojde k aktivaci obou detekčních úseků současně? Může ji způsobit příliš dlouhý vlak, co se nevleze do smyčky nebo dva vlaky za sebou - v každém případě hrozí podtrhnutí výhybky pod vlakem a současný zkrat na trakci. V mém plánku odkázaném výše to řeším primitivním odpojením trakčního napětí. Zajímá mě, jestli jsi to řešil i ty a jak na to tvůj obvod reaguje.
D

Příspěvekod fulda » stř 27 úno, 2013 1:29 pm

nereaguje. Celkem jednoduše - nemá jak se s tím vyrovnat a nechá vlaky se srazit.
pokud jsou snímací úseky dostatečně blízko k vyhybce, tak je to z pohledu autonomního systému neřešitelná chyba obsluhy.
Pokud odpojíš napájení uvnitř, není to řešení, protože tím docílíš jen toho, že ti vozidla zastaví a uživatel nemá šanci situaci ovládnout a ani na ní reagovat.
Pak se dostáváme k případům, kdy odpojíš napájení pod přední lokomotivou a neodpojíš ho pod případnou druhou lokomotivou která je v násobné trakci ještě venku. A další podobnej případ - na výjezdu je na snímači lokomotiva a na vjezdovém snímači je vagón, který je dlouhý a nebo si zrovna nadskočil, takže ho snímač nezaznamenal a jsme ve stejné situaci.
fulda

Příspěvekod Xpaulus » pát 01 bře, 2013 7:40 pm

fulda píše:...Pokud by někoho zajímalo, tak jsem řešil, jestli se dekodér vejde přímo do podloží, teoretickyvejde, takže by se dala udělat taková hračka jako má třeba roco. Ale celé to skončilo na tom, že nemámmateriál na testování.

Me by to zajimalo, potrebne ROCO GEOLINE dily rad poskytnu.
Xpaulus

Příspěvekod fulda » pát 01 bře, 2013 8:08 pm

Xpaulus píše:
fulda píše:...Pokud by někoho zajímalo, tak jsem řešil, jestli se dekodér vejde přímo do podloží, teoretickyvejde, takže by se dala udělat taková hračka jako má třeba roco. Ale celé to skončilo na tom, že nemámmateriál na testování.

Me by to zajimalo, potrebne ROCO GEOLINE dily rad poskytnu.

Pro ROCO geoline to existuje, zrovna dneska jsme si tu s tim s Pavlem hrali.
Zajimave je to pro ty male vyhybky rokuhan, tam je to teprve vyzva
fulda

Příspěvekod Xpaulus » úte 05 bře, 2013 5:24 pm

Ciste teoreticky jsem se chtel zacatecnicky zeptat, zda je mozne, aby se ta autonomni smycka chovala jeste vice inteligentneji, tj. ze by se zasahlo do rizeni vozu napriklad tako

- vlak vjede silenou rychlosti na smycku
- snizi rychlost na polovinu a projede
- pokracuje dal jako smyslu zbavenych

Pripadne tam jeste zastavi a pocka x sekund

Ptam se ciste ze zvedavosti.To by bylo opravdu blbuvzdorne.

Dekuji
Xpaulus

Další

Zpět na DCC v praxi