Loconet

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Loconet

Příspěvekod Jirka_US » úte 19 črc, 2016 2:20 pm

Ale to není cílem, pochopitelně jsou si u Digitraxu propustnosti DCC protokolu vědomi a taky ví, že i 120 slotů je asi 4 víc než dokážete skutečně rozumně procpat ven

Ze to lze "rozumne" procpat se presvedcili vsichni v roce 2008 (viz link vyse) a Digitrax u toho byl.....Dokonce je o tom "uredni" zaznam ve zname knize rekordu...toz tak....

Spíše je otázka, jestli se konečně vyřeší některé drobné problémy s vyššími funkcemi

Vsehcny funkce (F0-F28) pri kombinaci centrala Digitrax a DCC dekoder dle standardu NMRA funguji korektne.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Loconet

Příspěvekod radeksindy » úte 19 črc, 2016 2:49 pm

Ze to lze "rozumne" procpat se presvedcili vsichni v roce 2008 (viz link vyse) a Digitrax u toho byl.....Dokonce je o tom "uredni" zaznam ve zname knize rekordu...toz tak....

Nevím o který link jde, ale výmluvnější je DCC norma. S prostým sčítáním a odčítáním lze dojít k číslu cca 130 DCC paketů za vteřinu. Každá centrála je nucena pakety opakovat, aby byla rozumná pravděpodobnost, že to lokomotiva paket zachytí. Při cca 35-40 lokomotivách řízených lidmi, je odezva tak dlouhá, že se světla rozsvicí běžně po několika vteřinách.

Vsehcny funkce (F0-F28) pri kombinaci centrala Digitrax a DCC dekoder dle standardu NMRA funguji korektne.

Hmm, jen vám uniká asi tak 15 let stará chyba v DCS100, kterou se Digtrax dosud nenamáhal opravit.
radeksindy
 
Příspěvky: 1704
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: Loconet

Příspěvekod zdeno » úte 19 črc, 2016 3:13 pm

aj tak by mne zajimalo, jakou cestou se vydali ?
ci 6-bajtovy paket nebo paket s opcode Ax nebo cokoliv jine ;-)
ja osobne bych asi uprednostnil 6-byte paket, kde by se usetrili dva byte (opcode a CHK) a navic by tam byla urcita volnost pro praci s adresama.
<opcode, adrH, adrL, speed, (Smer,F4-F0), CHK>
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1529
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Loconet

Příspěvekod Jirka_US » stř 20 črc, 2016 3:38 am

Při cca 35-40 lokomotivách řízených lidmi, je odezva tak dlouhá, že se světla rozsvicí běžně po několika vteřinách.

Pokud ovladac posila 40 paketu za vterinu (citace "Stare Fredy jsou na tom hure, ty vysilaji klidne 40 prikazu za vterinu") a vsech 40 modelaru se dohodne, ze tak ucini ve stejny okamzik (zmenu rychlosti), tak je zrejme, ze odezva nekolik vterin je celkem logicka. Nicmene je treba rozlisovat mezi pricinou a nasledkem. Pokud je takto centrala zahlcena pozadavky na odeslani paketu pro zmenu rychlosti, tak je treba hledat pricinu v ovladaci nikoliv v centrale. Tovarni ovladace jsou navrhnute tak, ze i 100 a vice modelaru (ovladacu) muze ovladat kolejiste bez nejake citelne prodlevy.
Funkcnost byla testovana na tomto kolejisti:
http://www.trolleyville.com/tv/times/au ... Layout.htm
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Loconet

Příspěvekod sidlo » stř 20 črc, 2016 4:40 am

Asi 50 příspěvků zpět se objevila fantastická zpráva http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=6812&start=165#p200664 že existuje centrála, která zvládá obsluhovat 400 lokomotiv současně. Padlo tu několik dotazů - jak to dělá?

Bohužel místo odpovědi na zásadní otázku jsem na několika stranách četl pouze odbíhání od tématu. Mrzí mě, že jsem se nic podstatného nedozvěděl.

PS
Neznám Digitrax. Co znamená v odkazovaném textu tato věta?
In the plan, notice there were eight separate sections or loops in the layout. Each one of these loops was assigned a different Digitrax Radio Frequency for control of the locomotives.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1692
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Loconet

Příspěvekod radeksindy » stř 20 črc, 2016 6:16 am

Funkcnost byla testovana na tomto kolejisti:
http://www.trolleyville.com/tv/times/au ... Layout.htm


Z článku nijak neplyne, že by se někdo pokoušel najednou jednou centrálou řídit 100 lokomotiv. Tam je pouze zmíněno, že kolejiště umožňovalo více než 100 vlaků podle skutečnosti. To ovšem neznamená, že byly najednou v provozu.

Neznám Digitrax. Co znamená v odkazovaném textu tato věta?
"In the plan, notice there were eight separate sections or loops in the layout. Each one of these loops was assigned a different Digitrax Radio Frequency for control of the locomotives."


Řeč o frekvencích pro ovladače.

Rozumnou odpověď na otázku jak obsluhovat najednou 400 lokomotiv pomocí DCC nečekejte. Rozumně to nejde.
radeksindy
 
Příspěvky: 1704
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: Loconet

Příspěvekod BohousP » stř 20 črc, 2016 6:55 am

Tak zase jednou téma, které se zvrhlo v hádku o "ničem" (velmi kulatně řečeno). Smyšlenky, marketing, vysněné vlastnosti. Kdyby ten marketing dělal někdo placený výrobcem, tak to pochopím. Ale dělat to jen tak, z plezíru, je projevem něčeho podivného.

Edit - upraveny překlepy - chytofoun není psací stroj ...sorry :roll:
Naposledy upravil BohousP dne stř 20 črc, 2016 8:53 am, celkově upraveno 1
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2027
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Loconet

Příspěvekod fulda » stř 20 črc, 2016 8:50 am

BohousP píše:Ale dělat to jen tak, ze plezíru, je projevem něčeho podivného.
Když on by si tak přál, aby se ukázalo že má pravdu a že ten jeho úžasnej digitální systém všem natrhnul trenky.
Bohužel je občas potřeba připustit platnost některých zákonitostí a to je prostě problém.

Představ si to, jsi děcko a koukáš na vystoupení kouzelníka, kterej tahá z klobouku králíky... a pak ti někdo řekne, že to není kouzlo, ale klobouk s dvojitým dnem.
A nebo ještě horší - že třeba Ježíšek neexistuje.
No nenaštvalo by tě to?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4238
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Loconet

Příspěvekod BohousP » stř 20 črc, 2016 8:56 am

Fuldo, ale co když je tam tak rychlý procesor, že mu čas běží pomaleji než okolí? Tzv. okultní teorie relativity ...
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2027
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Loconet

Příspěvekod vvitty » stř 20 črc, 2016 8:57 am

fulda píše:...A nebo ještě horší - že třeba Ježíšek neexistuje...


A ted mam zkazeny prazdniny! Osklivy kluku! :mrgreen:
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 1914
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: Loconet

Příspěvekod fulda » stř 20 črc, 2016 9:20 am

BohousP píše:Fuldo, ale co když je tam tak rychlý procesor, že mu čas běží pomaleji než okolí? Tzv. okultní teorie relativity ...
To ne, spíš ten procesor bude směřovat ty pakety přímo k té mašině které jsou určeny a nebude s nimi zatěžovat ostatní mašiny a ani ostatní kolejivo.

vvitty píše:A ted mam zkazeny prazdniny! Osklivy kluku! :mrgreen:
Jejda, promiň, nevšiml jsem si že čteš tuhle žumpu.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4238
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Loconet

Příspěvekod BohousP » stř 20 črc, 2016 9:25 am

Navrhuji přemístnění do vlákna "Pro zasmání", nebo vytvoření nového s názvem "DCC-Bulvár". A přesunout tam příspěvky třeba od viewtopic.php?f=6&t=6812&start=165#p200664
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2027
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Loconet

Příspěvekod vvitty » stř 20 črc, 2016 12:04 pm

fulda píše:
vvitty píše:A ted mam zkazeny prazdniny! Osklivy kluku! :mrgreen:
Jejda, promiň, nevšiml jsem si že čteš tuhle žumpu.


To vis, prazdniny, okurkova sezona, tech novych prispevku tu zas tak moc neni kdyz nikdo nemodelari, tak jsem zabrousil i sem.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 1914
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: Loconet

Příspěvekod fulda » stř 20 črc, 2016 1:59 pm

vvitty píše:To vis, prazdniny, okurkova sezona, tech novych prispevku tu zas tak moc neni kdyz nikdo nemodelari, tak jsem zabrousil i sem.

To není okurková sezóna, to je sezóna na lodní modelařinu :)
Obrázek

Obrázek

Obrázek
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4238
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Loconet

Příspěvekod Morris Zapp » ned 29 dub, 2018 6:32 pm

Tak tady pročítám starší diskuse a k tomuhle:
radeksindy píše:Rozumnou odpověď na otázku jak obsluhovat najednou 400 lokomotiv pomocí DCC nečekejte. Rozumně to nejde.
mně napadá: co takhle rozdělení layoutu na víc sekcí, každá s vlastní ústřednou, propojené přes bridge?
TT, moduly, epocha III/IV
Uživatelský avatar
Morris Zapp
 
Příspěvky: 612
Registrován: ned 04 dub, 2010 3:06 pm

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků