Loconet

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Loconet

Příspěvekod Ferda » ned 29 dub, 2018 11:36 pm

Tohle se na modulech provozuje, ale jednoduché to určitě není. :roll:

Občas se digitalisti docela zapotí, než to rozchodí...
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Uživatelský avatar
Ferda
 
Příspěvky: 1575
Registrován: stř 07 říj, 2009 3:34 pm
Bydliště: Ostrava

Re: Loconet

Příspěvekod Jirka_US » pon 30 dub, 2018 5:21 am

Morris Zapp píše:Tak tady pročítám starší diskuse a k tomuhle:
radeksindy píše:Rozumnou odpověď na otázku jak obsluhovat najednou 400 lokomotiv pomocí DCC nečekejte. Rozumně to nejde.
mně napadá: co takhle rozdělení layoutu na víc sekcí, každá s vlastní ústřednou, propojené přes bridge?

Bridge neni treba pokud se tedy nepouzivaji Fredy a nemate za cil prekonat rekord z Quinesovy knihy (viz muj odkaz na clanek). Mimo jine to byl jeden z hlavnich duvodu uvedeni centraly DCS240, tedy na zaklade pozadavku modularu.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1115
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Loconet

Příspěvekod Morris Zapp » pon 30 dub, 2018 8:12 am

Jirka_US: článek pěkný, layout skutečně obří (ovšem jeho pravoúhlost je děsivá!). 4500 m2, to my tady v Kotlince neumíme (zatím :lol: ). Ne, 1000 m2 hala, naplněná layoutem (TT), je na mě už skoro zbytečně moc.
Kolik tam tak jezdilo zároveň lokomotiv?
K té centrále: otázka "JAK to dělá?" zůstává stále nezodpovězena...
TT, moduly, epocha III/IV
Uživatelský avatar
Morris Zapp
 
Příspěvky: 545
Registrován: ned 04 dub, 2010 3:06 pm

Re: Loconet

Příspěvekod radeksindy » pon 30 dub, 2018 8:35 am

mně napadá: co takhle rozdělení layoutu na víc sekcí, každá s vlastní ústřednou, propojené přes bridge?

Správně, proto to vzniklo 8)

Kolik tam tak jezdilo zároveň lokomotiv?
K té centrále: otázka "JAK to dělá?" zůstává stále nezodpovězena...


Je nutné rozlišovat počet lokomotiv na kolejišti a počet současně ovládaných lokomotiv. Z DCC svorek na cenrále lze ven dostat asi 120 paketů za sekundu, takže obsloužit všech 400 jedoucích lokomotiv zabere asi 10s. Digitrax nezavedl tak velký počet slotů kvůli modulovce, ale kvůli americkým kolejištím. Typicky mají v hidden yards schovanou velkou spoustu souprav, které mají více než jednu lokomotivu a 120 slotů DCS100 se rychle vyčerpá. Velký počet slotů v centrále umožní modelářům sestavit a udržet soupravy bez nutnosti neustále obnovovat informace v centrále, nikoli je všechny najednou prohánět po kolejišti.
radeksindy
 
Příspěvky: 1655
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: Loconet

Příspěvekod Morris Zapp » pon 30 dub, 2018 8:39 am

Aha, dík, už to začíná dávat smysl...

A funkcí bridge tedy je dát opouštěné centrále informaci, že má zahodit slot lokomotivy, která odjíždí k jiné centrále..?
TT, moduly, epocha III/IV
Uživatelský avatar
Morris Zapp
 
Příspěvky: 545
Registrován: ned 04 dub, 2010 3:06 pm

Re: Loconet

Příspěvekod zdeno » pon 30 dub, 2018 12:16 pm

Ja uz jsem par ruznych central Loconet postavil a naprogramoval, teda o tom neco malicko vim. ;-)
---
Zahazovat nepouzivane sloty je od zacatku do Loconetu zabudovane a myslim, ze to nedela problemy.
Ale pokud je to dobre naprogramovane, tak je to ulne sumafuk, ci je slot ve stavu IDLE nebo FREE.
Tim myslim, ze pokud dojdou sloty ve stavu FREE, tak centrala si sama vezme nejvhodnejsi slot IDLE.
---
Bridge neboli Gateway je dost prepatnaceny kus zeleza, ktery se dal udelat mnohem jednoduseji a jinak.
Podle mne by stacilo zabezpecit, aby si ovladace pamatovaly posledni stav a pri prihlaseni jej poslaly do centraly.
Moje ovladace to uz umi a teda nepotrebuji Gateway vubec, muzou se okamzite prepichnout z jedne centraly do druhe, bez ztraty informace.
Podle mne je snazsi upgradovat par ovladacu na dane setkani, nez se trapit s montaží, nastavovanim a zprovoznenim Gateway.
---
Pokud se jedna o DCC, tam je nutne zabezpecit prechodovy usek, protoze se neda zabezpecit totozny signal DCC na rozhrani obou central.
Naposledy upravil zdeno dne pon 30 dub, 2018 2:59 pm, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1310
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Loconet

Příspěvekod radeksindy » pon 30 dub, 2018 12:22 pm

Uvolnění slotu se nechává na mechanismu centrály. Pokud není informace ve slotu ovladačem obnovována, má centrála nastavený čas, po jehož uplynutí uvolní slot pro další použití. Důležitější je, že Gateway přepíše slot z jedné do druhé centrály a nenechá registraci lokomotivy na mechanismu připojování samotného ovladače.
radeksindy
 
Příspěvky: 1655
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: Loconet

Příspěvekod Jirka_US » pon 30 dub, 2018 12:42 pm

radeksindy píše: Digitrax nezavedl tak velký počet slotů kvůli modulovce, ale kvůli americkým kolejištím.

Jen technicka poznamka.Ty jsi byl na predstaveni te centraly, v ktere rade jsi sedel ? Ja jen, ze tam rikali trochu neco jineho nez ty pises....Mozna doslo k chybe pri prekladu, nevim....
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1115
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Loconet

Příspěvekod zdeno » pon 30 dub, 2018 12:55 pm

radeksindy píše:Uvolnění slotu se nechává na mechanismu centrály. Pokud není informace ve slotu ovladačem obnovována, má centrála nastavený čas, po jehož uplynutí uvolní slot pro další použití. Důležitější je, že Gateway přepíše slot z jedné do druhé centrály a nenechá registraci lokomotivy na mechanismu připojování samotného ovladače.

To je pouhe slovickareni, neni nijaky rozdil mezi prepsanim slotu od ovladace nebo od druhe centraly.
Lepe napisane, zapisuji se naprosto stejne data, teda rozdil je jedine v tom, ze Gateway je kurnik slozitejsi.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1310
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Předchozí

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: r.hahn a 4 návštevníků