Loconet

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Loconet

Příspěvekod zdeno » čtv 09 srp, 2012 8:36 am

zakladam tohle vlakno pro priznivce prislusenstvi na Loconetu.
Myslim, ze nema cenu se "vtierat" nasilu do Lenzackych konfer a meli bychom mit svoji. Takze kdo ma zajem a chtel by neco vedet, klidne napiste. Loconet je rozsahly a je v principu jednoduchy a lehce aplikovatelny. Pro zacatecniky je dost slozity, hlavne v tom, ze je tam dost ruznych prikazu a veci, ktere nejsou dulezite a jejich pouziti jednou za rok, ho dela zdanlive slozity.
---
Nejvetsi problem Loconetu je nedostatek komponent pro cokoliv. Sehnat cokoliv jine nez LocoIo je problem a ten sam je dost drahy. Proto by bylo dobre rozbehnout vyrobu komponent pro Loconet tady a hlavne nebyt nenazrany. Podle mne se daji vyrobit komponenty pro vyhybky, navestidla a detekce do 10Eur za modul a cokoliv drazsi je uz odrb. Samozrejme zalezi na poctu ovladanych zarizeni, ale i to se da rozumne nastavit.
---
Loconet ma nekolik vyhod, treba konektor RJ12 je definovan jako standard a jeho pospojovani je otazkou minut i pri velkem modulovem kolejisti (nadrazi). To je neocenitelna vyhoda hlavne tam, kde se predpoklada jeho transport. Myslim si, ze i pevne kolejiste by se s tim nestratilo, protoze veci se kazi a mit moznost to vybrat a opravit na stole a HLAVNE otestovat a nastavovat CV, v klidu a pohodli, je velka vyhoda.
Dalsi vyhoda je, ze moduly navestidel a detekce nepotrebuji vlastni napajeni a do poctu, ktere utahnou piny 1 a 6, nemusi byt posilovany externe. Pri prumernem odberu 10mA na modul je to asi 30 pripojenych modulu. Ale neni vubec problem tahat soubezne +12V a zem a kdekoliv to na piny RJ12 pripojit. Vetsinou se to dela tak, ze se posiluji prestavniky a odtud se nasledne posili cely rozvod. Treba to jen promyslet, aby se to stridalo v rozumnych vzdalenostech. Tu je drobna obtiz v tom, ze silove konektory jsou drahe a velike. Mne se oplatilo pouzivat fastony, to jsou autokonektory, ktere se ale dost casto lamou a je vhodne je davat do nejake zpevnujici buzirky. Je vhodne pouzit barevne oznacenou silovou dvojlinku, aby se to nevyskratovalo. Samotne moduly maji ochrany diodou, tak je prepolovani neohrozi. V ramci jednoho modulu je mozne pouzivat uchyceni pod sroubek (wago), protoze se to nebude rozebirat.
---
Pokud bude zajem, muzeme pokracovat.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1535
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Loconet

Příspěvekod radeksindy » čtv 09 srp, 2012 9:12 am

Nejvetsi problem Loconetu je nedostatek komponent pro cokoliv. Sehnat cokoliv jine nez LocoIo je problem a ten sam je dost drahy.

Tak si ho vyrob, schéma, zdrojáky, vše je k dispozici. Cenově se vejde do 250Kč, bude záležet na použitých konektorech. Lehce přes 15Kč na každy vstup nebo výstup. Kdyby si chtěl na experimenty, tak mám doma momentálně ještě asi 15 kusů. Teď zrovna je používám na Starou Paku a na svůj skryťáček.

Jinak běžný dekodér příslušenství stojí u Digitraxu 60$ (doporučná cena, sehnat se dá od 45 do 50$), takže je to srovnatelné s běžnými DCC dekodéry příslušenství.
radeksindy
 
Příspěvky: 1711
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: Loconet

Příspěvekod zdeno » čtv 09 srp, 2012 10:15 am

Muj nazor na LocoIo poznas a neni zrovna publikovatelny ;-)
Hlavni namitka je, ze k tomu musis teprve pridat koncove zarizeni. Teda LocoIo je polotovar a treba toho jeste spoustu dookola.
Ja preferuji hotove veci, teda konkretne modul navestidla, vyhybky nebo detekce. Proste dratovani okolo LocoIo se mi nelibi.
---
Jedine na co se da pouzit primo, jsou navestidla, tam proti tomu nemam absolutne zadne namitky.
Kde shanis (kupujes, vyrabis) dalsi rozsirujici komponenty pro LocoIo ??
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1535
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Loconet

Příspěvekod radeksindy » čtv 09 srp, 2012 12:45 pm

Muj nazor na LocoIo poznas a neni zrovna publikovatelny ;-)
Hlavni namitka je, ze k tomu musis teprve pridat koncove zarizeni. Teda LocoIo je polotovar a treba toho jeste spoustu dookola.


Musíš si přidat koncové stupně, ale to udělán záměrně, abys každý vstup a výstup LocoIO mohl nakonfigurovat podle svého. Koncové stupně jsou primitivní, jde jen o pár součástek. Dá se jich najít na webu desítky. Já to dělám tak, že podle potřeby je vyrábím na kouscích univerzálního plošňáku. Přímo na stránkách LocoIO lze nalézt dost příkladů: http://users.telenet.be/deloof/

Ja preferuji hotove veci, teda konkretne modul navestidla, vyhybky nebo detekce. Proste dratovani okolo LocoIo se mi nelibi.

Nic ti nebrání si udělat LocoIO jenom pro ovládání LEDek přidáním odporů. Jenom to má tu nevýhodu, že v jednoduších případech budeš muset použít LocoIO pro návěstidla a jeden pro výhybky, zatímco já bych to by řešil jedním obvoddem s patřičnými koncovými stupni. Žádné drátovaná navíc tam není.
radeksindy
 
Příspěvky: 1711
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: Loconet

Příspěvekod zdeno » čtv 09 srp, 2012 3:02 pm

je to odlisny pohled na vec a ja to berem a ty zas pochop mne, ze se mi to nelibi.
LocoIo je predimenzovany protoze ma 16 I/O pinu a ne vsechny jdou v ramci jednoho modulu vyuzit. A pokud je pouzijes, musis je rozvect po celem modulu a spolu s nimi i rozvody napajeni. Teda krome navestidel, ktere se daji tahat pres odpory primo na navestidla. Takze pripojne moduly + dratovani = je toho dost, cemu se chci vyhybat. Ale hlavne mi vadi pristup a opravitelnost, kdy se musi demontovat vic veci, aby si prisel na to, kde je zrada.
Sam jsi mi kdysi tvrdil, ze univerzalnost je iba na dve veci. ;-)
---
Svoje periferie mam jeste od Denetu, ktere jsem jen prekopal na Loconet. Zatim mne nic nepresvedcilo, ze to neni dobre a tyto tri periferie jsou u mne stale v oblibe. Jedna se o prestavnik pro dve vyhybky, detekce pro 8 vstupu a modul navestidla, se 14 I/O piny, ktere se daji stejne jako LocoIO nadefinovat jakkoliv. Mam i klon s Atmega8, ktera ma 20 I/O pinu, ale ty mam jen dva kusy, je to zbytecne velike.
---
Ted vyrabim na objednavku jedno domaci kolejiste, zatim to jsou jen koleje a polystyren a mam zapojenou jen komplet elektriku a elektroniku. Uz to skoro mesic testujem a vyladujem a furt se mi to nelibi. Je to ovladane pres RailCo a vyladit to, je beh na dlouhe trati. Naposledy jsem predelaval vsechny prestavniky se servem a serva jsem vykuchal a nechal jen motor a prevody. K tomu jsem musel nasledne preprogramovat ovladace. Ted je to mnohem lepsi. Problem byl v tom, ze serva se neustale chvela podle ubytku napeti na rozvodech. Je zajimave, ze odber byl 1.5A az 2A v klidovem stavu (17 serv) a to mi dost vadilo.
Ne nadarmo tvrdi letecti modelari, ze musi byt oddelen silovy rozvod od elektroniky.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1535
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Loconet

Příspěvekod radeksindy » pát 10 srp, 2012 9:49 am

Problém je hlavně v tom, že hledáš problémy kde nejsou.

LocoIo je predimenzovany protoze ma 16 I/O pinu a ne vsechny jdou v ramci jednoho modulu vyuzit. A pokud je pouzijes, musis je rozvect po celem modulu a spolu s nimi i rozvody napajeni.

No a co, tak použiješ jenom některé vstupy a výstupy. Problém je v tom, že i kdyby si měl menší variantu, tak nic neušetříš. Maximálně místo procesoru za 70Kč, budeš mít menší za 50Kč, zbytek součástek musí zůstat. Když bud mít malý dekodér, tak sice jeho použitím uštřím 20Kč oproti velkému, ale v místě, kde bych musel dát dva místo jednoho, ztrácím přes 200Kč. Navíc si spočítej kolik vstupů a výstupů potřebuješ na řešení zhlaví se dvěma vyhýbkami (tři staniční koleje, návěstidla, snímací úseky). Opakuji: Jen hledáš problémy kde nejsou. 8)
radeksindy
 
Příspěvky: 1711
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: Loconet

Příspěvekod zdeno » pát 10 srp, 2012 10:20 am

je to divne, misto abychom pritahli dalsi zajemce o Loconet, tak se tu hadame o somarinach. Nemyslis, ze to je kontraproduktivne.
---
Neni to vlastne jedno, jak si to kdo udela a zbastli. Problem je, za na trhu nejsou pro Loconet veci a stranky, na ktere odkazujes jsou spis odstrasujici, nez inspirativni. Jenom ty dvojstranne plosaky jsou cenove za vic nez 200Kc za kus a to je sila. Za to mam 2 kvalitni procesory.
---
Proste nam tu chybi stavebnice, navrhnute na jednostrannem plosaku, ktere by si mohl kdokoliv vyrobit a osadit.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1535
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Loconet

Příspěvekod radeksindy » pát 10 srp, 2012 11:58 am

je to divne, misto abychom pritahli dalsi zajemce o Loconet, tak se tu hadame o somarinach. Nemyslis, ze to je kontraproduktivne.

Protože vymýšlíš fiktivní problémy místo toho, abys to vzal a vyzkoušel.


Neni to vlastne jedno, jak si to kdo udela a zbastli. Problem je, za na trhu nejsou pro Loconet veci a stranky, na ktere odkazujes jsou spis odstrasujici, nez inspirativni. Jenom ty dvojstranne plosaky jsou cenove za vic nez 200Kc za kus a to je sila. Za to mam 2 kvalitni procesory.


Ale ty nemusíš kupovat hotový výrobek, tak si to postav udělej sám. Na těch stránkách je úplně všechno co potřebuješ. Schémata, firmware, konfigurační nástroje - VŠECHNO. Překresli si to, udělej vlastní plošňák, nakup si součástky a za cenu kolem 250Kč budeš mít komplet dekodér.

Kdyby sis je přečetl, tak jsou inspirativní více než dost, odpověděli by na většinu tvých otázek. Některým by například osvětlili, jak jednoduché je udělat ovládací pult, například by ses dozvěděl jak udělat přejezdový blikač, jak vyrobit koncové stupně atd.

Proste nam tu chybi stavebnice, navrhnute na jednostrannem plosaku, ktere by si mohl kdokoliv vyrobit a osadit.

Tobě chybí :-) Momentálně vím miniálně o třech verzích LocoIO, které jsou tady u nás k mání. Kromě mých verzí, ve kterých už nepokračuji, tak další mají kluci v Brně a další verzi má i zde přítomný Zx1974. Má to jen tu ekonomickou stránku věci, výroba takových věcí má smysl jen po určitých nemalých kvantech, takže se dá toho uložit na pár let dost peněz.
radeksindy
 
Příspěvky: 1711
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: Loconet

Příspěvekod zdeno » pát 10 srp, 2012 1:51 pm

Tak to neni, ja mam vsechno, co potrebuji. Problemy nejsou fiktivni, ale realme, jinak by tu mel Loconet kazdy.
Nebo je snad Lenz o tolik jednodussi ?? Tomu neveris ani ty, tak proc je Loconet az na druhem nebo tretim miste v oblibenosti.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1535
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Loconet

Příspěvekod radeksindy » pát 10 srp, 2012 3:05 pm

Nebo je snad Lenz o tolik jednodussi ?? Tomu neveris ani ty, tak proc je Loconet az na druhem nebo tretim miste v oblibenosti.

Ne, ale rozšířenost nemá nic společného s technickou stránkou věci. Důvodů je několik:

1. Digitrax na Evropu kašle. On v Evropě žije z toho, že se dohodl s jinými výrobci a ti to vyrábějí. Už skoro dva roky nabízí Digitrax bezdrátové ovladače ve frekvenčním pásmu použitelném i v Evropě. Můžeš poslat starý ovladač a oni za pár dolarů provedou upgrade. Super, akorát nesmíš být zákazník z Evropy :-) Takže to teď řeším přes kolegu z USA. Celkově moc prodejců tady v Evropě ani není. LocoNet si vybojoval pozici tak trochu navzdory tomu všemu. Jeho technické výhody a používání v určitých kruzích donutili evropské výrobce se jím zabývat. Dostal se do IBX, Uhlenbrock přejal od FREMO FREDa, začal nabízet komponenty, bude i v Z21 od ROCO.

2. V ČR to bylo vždy o řád horší, digitál tady začal o dost let později, léta se tedy neprodával jiný systém než Lenz. Ještě před lety jsme řešili dovoz IBX individuálně. ROCO které mělo v ČR silnou pozici (a stále má), je trochu svázáno s Lenzem. Navíc se dnes všem tak torchu slily pojmy digitální řízení a DCC a málokdo si uvědomuje, že DCC jen jeden ze způsobů. V případě řízení lokomotiv to dnes je samozřejmě pravda (Seletrix je zombie, systémy pro Märklin jsou speciální kategorie). Kdo dnes zná FMZ a podobné. Jenomže u příslušenství se nabízí více možností a ty se do povědomí moc nedostaly.

Hlavně není možno posuzovat podle toho, co vidím tady. V oblasti digitálu náš trh není moc koupěschopný. Pochybuji, že je tady významě velká skupina lidí schopná ufinancovat digitalizaci kolejiště z továrních komponent. Takže převládá bastlířina a protože většina lidí nechápe jak to funguje, tak používají co jim ti schopnější ukážou nebo doporučí. Dan Buchtela tady někde ve fóru psal, jaký je podíl DCC řízených stanic v N sekci Zababova. Hlavní důvod byl, že tam byl člověk ochotný a schopný to udělat, poradit, naprojektovat atd. Rozhodně v tom nejsou ani technické ani ekonomické důvody.
radeksindy
 
Příspěvky: 1711
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: Loconet

Příspěvekod zdeno » pát 10 srp, 2012 3:55 pm

kdyz napisem, ze tu je malo reprodukovatelnych jednoduchych veci, smahem mne oznacis za exota vymyslejiciho problemy a hned nasledne priznas, ze tu je veci malo a jsou drahe a pracne na vyrobu. ;-)
---
Jak jsi sam napisal, nema to Loconet jednoduche a neni na trhu nic krome Uhlenbrock a ten je neskutecne drahy. Na druhe strane se obavam patentove politiky Digitraxu a Uhlenbroku, ze pokud se tu rozbehne Loconet na trosku vetsi urovni, tak nam slapnou do usmevu. Takze se da jit jen cestou hobby a nech si to kazdy postavi sam. No a proto volam po vytvoreni reprodukovatelnych jednoduchych veci. Podle mne Locobuffer a LocIo jsou uz poradne zastarale a melo by se prejit na USB nebo WiFi, protoze bez moznosti pripojeni k PC je to polovicni a divne. Prece jenom LPT a COM jsou na ustupu a uz bych se na ne nespolehal do budoucnosti. Nebranim se ani vecem, ktere nejsou zavisle na PC, ale potom tam musi byt neco, co ho nahradi.
---
Takze pokud bychom chteli Loconet zpopularizovat, tak by si navrhnul co ??
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1535
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Loconet

Příspěvekod Zx1974 » pát 10 srp, 2012 7:38 pm

Z odkazu uvedného radkem jsem upravil desky pro LocoIO, Locoservo a Locobuffer na jednovrstvé (pokud má něko zájem, tak mu pošlu podklady v Eagle). Locobuffer je v původní verzi pro RS232, pro USB verzi není uvolněn HEX, navíc ten je třeba obvykle jen jeden, tak zas investice 62.95USD do hotového od RRcirkits http://rrcirkits.com/description/index.html není tak bolestivá.
Zx1974
 
Příspěvky: 353
Registrován: úte 17 říj, 2006 10:01 am
Bydliště: Písek

Re: Loconet

Příspěvekod radeksindy » pát 10 srp, 2012 8:09 pm

smahem mne oznacis za exota vymyslejiciho problemy a hned nasledne priznas, ze tu je veci malo a jsou drahe a pracne na vyrobu. ;-)

To se řekl kde???

Jak jsi sam napisal, nema to Loconet jednoduche a neni na trhu nic krome Uhlenbrock a ten je neskutecne drahy

Tovární výrobky pro LocoNet nejsou o nic dražší (a to ani ty z USA) než výrobky pro jiné systémy, nic jiného jsem tu nepsal.

rozbehne Loconet na trosku vetsi urovni, tak nam slapnou do usmevu

Kdokoli může kontaktovat Digitrax, podepsat NDA, získat licenční souhlas. Uhlenbrock to taky nemůže dělat jen tak. Pokud to nebudeš prodávat, pak si můžeš dělat co chceš, norma LocoNetu je volně přístupná.

volam po vytvoreni reprodukovatelnych jednoduchych veci

Rozlišuj dva druhy zájemců. Ti co jsou v elektronice zběhlí, pro ty LocoIO jednoduchá zaležitost. Bohužel pro 99% lidí je odporový dělič složitá věc a jediný způsob jak reprodukovat věc, je koupit si ji ještě jednou. To je úplně stejné jako s DCC komponentama. Ty mají zcela shodnou složitost.

Podle mne Locobuffer a LocIo jsou uz poradne zastarale a melo by se prejit na USB nebo WiFi, protoze bez moznosti pripojeni k PC je to polovicni a divne.

V čem je LocoIO zastaralé? Chybí ti snad nějaká možnost nebo vlastnost?
Připojení k PC existuje od počátku LocoNetu, LocoBuffer s USB existuje nejméně 5 let, v současné době si můžeš koupit USB rozhraní PC/LocoNet od Uhlenbrocku a RRCircuits. Nemluvě o tom, že třeba IBX má rozhraní v sobě. Co si ještě vymyslíš?

Kam si chtěl dát WiFi?

Takze pokud bychom chteli Loconet zpopularizovat, tak by si navrhnul co ??

V první řadě by bylo potřeba umlčet tebe :lol: Pak máš dvě možnosti. Buď seženeš milión a uděláš pořádnou reklamní tour. Nebo zkusíš něco udělat tak, aby si mohl případným zájemcům poradit a vysvětlit. Hlavně zjistit co opravdu existuje a jak to funguje. Mít s tím nějakou praktickou zkušenost. Možná zkusit někomu pomoci s jeho stanicí, aby každý viděl jak to jednoduše funguje. Jednoduché.
radeksindy
 
Příspěvky: 1711
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: Loconet

Příspěvekod zdeno » sob 11 srp, 2012 5:08 am

nepovysuj se, oba vime, ze jsi vynikajici teoretik, ale prakticke zkusenosti mas mizerne a vyvoj naprosto nulovy.
Jsi jeden z mala, ktery si muze dovolit kupovat hotove veci a neni az tak odkazany na madehome. Coz je sice dobre pro tebe, ale mizerne pro Loconet.
Tim koncim na tvoje osobni invektivy vuci mne. Se ti divim, ze na mne stale musis utocit.
---
Stale nechapes, ze nekoho neco naucit, neni otazka 1 roku, ale je to beh na dlouhe trati. A to same je prosazovat nove veci, treba Loconet. Ono uz ani vlastne nejde vymyslet extra nove veci, ale jen upravovat a vylepsovat stare.
Vzpominal jsi WiFi, kde ho zapojim, ale nova centrala Z21 ho ma zabudovane. Dokonce ma implementovany Loconet ;-)
---
Asi mas pravdu, nejlepsi bude se na to vykaslat a nech si kazdy pomuze jak chce a umi. Po nas potopa a nech si kazdy trhne nohou.
Vis tohle napisat je snadne, ale kdo treba tebe naucil, to co umis ?? Nemel by si v tom nejak pokracovat ?? Aspon trosicku ;-)
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1535
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Loconet

Příspěvekod Ferda » sob 11 srp, 2012 9:05 am

A co to zkusit Fuldovou cestou?

Místo teoretických debat prezentovat nějaká konkrétní zařizení, vysvětlit jejich funkci a výhody použití, zveřejnit podklady ke stavbě a hlavně předvést nějakou konkrétní aplikaci in natura.

Ani DCC to v začátku nemělo lehké a kdyby nebyli lidé, kteří nabídli levnější HomeMade řešení, tak by jeho použití v Čechách a na Slovensku dodnes nebylo moc rozšířené. Komplet fabrické řešení má v u nás málokdo.
S Loconetem to je podobné. Lidé vědí o Loconetu, patrně jen to, že je to poměrně robustní systém (jaký většinou pro svuj záměr nepotřebují), používaný na modulovce k řízení trakce a že centrála od Uhlenbrocku příjde na 12 klacků a ještě ji musí shánět za mořem.
Pokud se na to podíváš z tohoto pohledu, pak se není co divit, že to lidi rychle pustí z hlavy.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Uživatelský avatar
Ferda
 
Příspěvky: 1575
Registrován: stř 07 říj, 2009 3:34 pm
Bydliště: Ostrava

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: MartinO a 2 návštevníků