Compact versus set 90

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Compact versus set 90

Příspěvekod Pepa » ned 30 zář, 2007 4:45 pm

Ahoj všem. Rozhodl jsem se, že postavím synovi (a nejen jemu :D )kolejiště cca 2x1m v TT. Bude to ovál s lokálkou + 2 vlečky cca 15 vyhýbek a 15 m kolejí. Stojím před rozhodnutím zda digitální ovládání a jaké. Asi jsem se rozhodl pro Lenze, ale nevím jakého. Vše sem na fóru přečetl asi 3x, ale stejně jsem nezmoudřel. Proto bych se chtěl zeptat na rozdíl Compactu oproti setu 90 či 100. Je mi jasné, že Compact zvládne v TT 5 loko, 99 adres,či pouze programování na koleji. Toto mi nepřijde úplně rozhodující vzhledem k příznivé ceně Compactu. Nemám ale představu tolik o funkcích - Compact - 5, set 90 - 13. Když chci, aby loko svítila, zvuk by byl asi taky vděčně přijat, možná rozjezd, brzda - kolik je to funkcí? Jaké další funkce potřebuji nebo existují? Když si pořídím druhý ovladač tak u Compactu pro něj platí taky 5 funkcí, nebo je to dohromady? Neplánuji prozatím zastavování u návěstidel apod. Je Compact přehledný a pohodlný pro ovládání lokomotiv (displej, volba adresy apod)? A ještě jedna otázka trafo TR150 můžu použít ke Compactu, nebo musím použít pouze TR100? Díky Pepa
Pepa
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned 30 zář, 2007 4:45 pm

Příspěvekod Pája » ned 30 zář, 2007 5:48 pm

Set 90-určitě,Compact je ořezanej funkcema a rozsahy adres a cena setů teď šla dost dolu.Někde sem zahlídl tu 90-ku cca za 8 000,-
Uživatelský avatar
Pája
 
Příspěvky: 834
Registrován: stř 08 srp, 2007 6:05 pm
Bydliště: Praha -Suchdol

Re: Compact versus set 90

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 01 říj, 2007 10:00 am

Pepa píše:Ahoj všem. Rozhodl jsem se, že postavím synovi (a nejen jemu :D )kolejiště cca 2x1m v TT. Bude to ovál s lokálkou + 2 vlečky cca 15 vyhýbek a 15 m kolejí. Stojím před rozhodnutím zda digitální ovládání a jaké. Asi jsem se rozhodl pro Lenze, ale nevím jakého. Vše sem na fóru přečetl asi 3x, ale stejně jsem nezmoudřel. Proto bych se chtěl zeptat na rozdíl Compactu oproti setu 90 či 100. Je mi jasné, že Compact zvládne v TT 5 loko, 99 adres,či pouze programování na koleji. Toto mi nepřijde úplně rozhodující vzhledem k příznivé ceně Compactu.


Compact má oproti setu tato omezení,
1. neumí zpracovat zpětnou vazbu = nemá vstup RS
2. Má omezený rozsah adres = umí používat jen krátké adresy do 99.

Pepa píše:Nemám ale představu tolik o funkcích - Compact - 5, set 90 - 13. Když chci, aby loko svítila, zvuk by byl asi taky vděčně přijat, možná rozjezd, brzda - kolik je to funkcí? Jaké další funkce potřebuji nebo existují? Když si pořídím druhý ovladač tak u Compactu pro něj platí taky 5 funkcí, nebo je to dohromady?


Další omezení se týkají jen vlastního ovladače na COMPACTu
Připojíš-li ovladač např. LENZ 90 či 100 pak asi můžeš ovládat i další funkce. Stejně pokud plánuješ provoz více jak dvou souprav pak si je budeš muset tak jako tak pořídíit.

Rozjezd a brzda nejsou funkce to je součást ovládání rychlosti.


Pepa píše:Neplánuji prozatím zastavování u návěstidel apod. Je Compact přehledný a pohodlný pro ovládání lokomotiv (displej, volba adresy apod)? A ještě jedna otázka trafo TR150 můžu použít ke Compactu, nebo musím použít pouze TR100? Díky Pepa


Přehledný pro ovládání COMPACT je. Co se týče trafa, tak pokud dává předepsané napětí a má dostatečný výkon pak můžeš.
Osobně Ti ale stejně raději doporučím si koupit set 100 či 90.
Tam žádná omezení nejsou.
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 1866
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Příspěvekod Pepa » pon 01 říj, 2007 8:15 pm

Dík za rady, ale stejně jsem vše nepochopil. Ono je to poměrně těžké se rozhodnout pouze na základě toho co píší prodejci, či co vyluštím od Vás, kdo se tím zabíváte každý den. Tedy se ještě zeptám na toto:
Zpětnou vazbou myslíš indikaci stavu vyhýbek či obsazení kolejového úseku?
Krátká adresa do 99 je tedy nepřehledná na displeji - při provozování více loko, jestli tomu dobře rozumím?
5 funkcí je tedy málo, kolik jich tedy potřebuji? A jaké?
Myslíš si tedy, že můj plán později dokoupit ke kompaktu set 90 je nesmysl? Compact by mi pak zbyl jako 2. ovladač.
Díky Pepa.
Pepa
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned 30 zář, 2007 4:45 pm

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 02 říj, 2007 1:00 pm

Pepa píše:Dík za rady, ale stejně jsem vše nepochopil. Ono je to poměrně těžké se rozhodnout pouze na základě toho co píší prodejci, či co vyluštím od Vás, kdo se tím zabíváte každý den. Tedy se ještě zeptám na toto:
Zpětnou vazbou myslíš indikaci stavu vyhýbek či obsazení kolejového úseku?


Ano.

Pepa píše:Krátká adresa do 99 je tedy nepřehledná na displeji - při provozování více loko, jestli tomu dobře rozumím?


Ne tak to není.
Uvědom si kolik rukou máš na jeden ovladač :wink: :wink: :wink: :wink:

Pepa píše:5 funkcí je tedy málo, kolik jich tedy potřebuji? A jaké?
Myslíš si tedy, že můj plán později dokoupit ke kompaktu set 90 je nesmysl? Compact by mi pak zbyl jako 2. ovladač.
Díky Pepa.

Pro mne to je sice možné, ale asi ne úplně ideální.
Druhý ovladač je při ovládání více jak dvou loko prostě nutný.
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 1866
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Příspěvekod Houmr » úte 02 říj, 2007 1:18 pm

No jen doplním. Možná bys měl dobré stáhnout si manuály a pak bys asi věděl víc.
Samozřejmě že ovladač Compact můžeš použít jako druhý ovladač k setu 90, nebo 100, asi tak jsi to myslel né?
Funkce - nevím kolik jich umí zapínat Compact. To bys našel v manuálu.
Důležité ovšem je kolik jich umí ovládat dekodér zabudovaný v mašině.
Gold Lenz má 4 funkčí výstupy. pokud chceš víc výstupů, tak musíš do mašiny přidat Funkční dekodér. Stáhni si manuály a určitě pak budeš chytřejší, je to tak dobře popsané. Najdeš je tady:
http://magazin.modely.biz/download.php?sekce=7
Uživatelský avatar
Houmr
 
Příspěvky: 1324
Registrován: sob 07 říj, 2006 5:44 pm
Bydliště: Bukovice

Příspěvekod Pepa » ned 07 říj, 2007 4:02 pm

Zdenku pořád mi není jasný těchh 99 adres lokomotiv na 1 ovladači. Já jich nikdy asi tolik mít nebudu. :cry: Tak proč je to málo?
Houmre dík nějak sem ten přehled manuálů přehlédl. Ale compact mi tam chybí v češtině, ale ostatní jistě přelouskám. Co se týče loko dekodérů, tak to nechápu vůbec. To se do mašiny tedy montují 2, když bych chtěl i zvuk? Vejde se to vůbec do TT?
Pepa
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned 30 zář, 2007 4:45 pm

Příspěvekod dan » ned 07 říj, 2007 5:13 pm

http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2007100003

V každé mašině nusíš mít dekodér základní dekodéry umí ovládat jízdu a dvě funkce (2 funkce na světla přední a zadní) do TT se dělají i malé dekodéry např. zimo které mají 4 funkce ( 2 funkce na světla, 2 zůstanou volné např. na kouřový generátor, reflektor atd.)

Pokud chceš funkcí víc dává se do loko dekodér funkci který se připojuje na hlavní dekodér, ale mám obavu že se to do TT ani nevejde.

Co se týká zvuku podívej se na odkaz nahoře, prodávají se dekodéry které obsahují i zvuk to je do TT ideální, ale nevejde se to zdaleka do všech mašin.
Uživatelský avatar
dan
 
Příspěvky: 512
Registrován: úte 10 říj, 2006 10:33 pm
Bydliště: Strašín, Říčany

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 08 říj, 2007 4:17 pm

Pepa píše:Zdenku pořád mi není jasný těchh 99 adres lokomotiv na 1 ovladači. Já jich nikdy asi tolik mít nebudu. :cry: Tak proč je to málo?


No to jde o to abys pochopil, že já nemyslím 99 kusů lokomotiv ale možnost ovládání lokomotiv s adresou 1 až 99.

Compact neumí ovládat lokmotivy s adresou nad 99 !!!

Co se týče kusů lokomotiv pak věz že jedním ovladačem těžko stíháš ovládat dvě lokomotivy současně. Tři bych považoval za těžkou schízu.

Pepa píše:Houmre dík nějak sem ten přehled manuálů přehlédl. Ale compact mi tam chybí v češtině, ale ostatní jistě přelouskám. Co se týče loko dekodérů, tak to nechápu vůbec. To se do mašiny tedy montují 2, když bych chtěl i zvuk? Vejde se to vůbec do TT?


Ano i ne, pokud máš dekodér i se zvukem pak je jen ten jeden.
Pokud přidáváš zvukový modul pak máš ty destičky dvě - dekodér a modul. Viz ZababaWiKi zapojení DCC lokomotiv.
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 1866
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Příspěvekod nadkachna » stř 02 led, 2008 2:05 pm

Rozhodl jsem se pro začátek a první seznámení se s digitálem pro koupi Compactu a nechce se mě dávat tisícovku za originální zdroj. Nemáte někdo tip na nějaké vhodné trafo?
nadkachna
 
Příspěvky: 248
Registrován: stř 28 lis, 2007 12:02 pm

Příspěvekod JOHNZ » sob 05 led, 2008 9:39 pm

nadkachna: Su tam modulatory a citliva elektronika ... neoriginalne trafo moze velmi rychlo odpiect centralu a budes mat miesto usetrenej tisicky skodu 5000 ...
JOHNZ
 
Příspěvky: 82
Registrován: sob 05 led, 2008 9:24 pm

Příspěvekod nadkachna » sob 05 led, 2008 9:53 pm

Já se ptal hlavně proto, že když jsem jej na Hobby shopu objednával, prodávající mě zcela automaticky řekl, ať to napájím stávajícím trafem - asi měl na mysli Z1. Ale raději půjdu do originálu TR100, ať mám klid v duši - jak píšeš, nestojí to za to a při reklamaci by mě asi pěkně vysmáli... :D Jen jsem zatím nenašel obchod, kde by ho měli skladem a mě se nechce čekat 4 týdny, než dorazí, když už mám ovladač doma :D
nadkachna
 
Příspěvky: 248
Registrován: stř 28 lis, 2007 12:02 pm

Příspěvekod Pája » ned 06 led, 2008 7:15 am

Zkus brknout do http://www.5pholding.cz ,tel 602321064 a nebo 286854597 třeba to trafo mají skladem.
Uživatelský avatar
Pája
 
Příspěvky: 834
Registrován: stř 08 srp, 2007 6:05 pm
Bydliště: Praha -Suchdol

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 06 led, 2008 9:27 pm

nadkachna píše:Rozhodl jsem se pro začátek a první seznámení se s digitálem pro koupi Compactu a nechce se mě dávat tisícovku za originální zdroj. Nemáte někdo tip na nějaké vhodné trafo?


Libor Schmidt pokud vím prodává trafa za cca 2/3 ceny původního.
Tedy asi 650 za 80 VA trafo.
Zdenek Valter
 
Příspěvky: 1866
Registrován: pon 09 říj, 2006 2:38 pm
Bydliště: Ústí n.L.

Příspěvekod nadkachna » pon 07 led, 2008 8:29 pm

Díky za tipy. Tak už mám doma i zdroj (nakonec originál Lenz) a proháním svůj první digi stroj - "sergeje" od Tilliga. No co vám budu povídat, oproti tomu, co jsem měl doteď (lokomotivy BTTB napájené ovladačem Z2) jsem jak v Jiříkově vidění :lol: :lol:
nadkachna
 
Příspěvky: 248
Registrován: stř 28 lis, 2007 12:02 pm

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků