DCC pro tutany

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod Tomas Lebeda » stř 11 dub, 2018 8:28 am

BohousP píše:DCC má frekvenci kolem 7 kHz, navíc obdélníkový tvar (tedy velké množství vyšších harmonických frekvencí). Na přechodu PN nestihnou rekombinovat díry a elektrony a proud jistou dobu protéká i opačným směrem (doba ttr v datasheetu). Když je porovnatelná s dobou půlperiody, prakticky nedojde k usměrnění. Nejlepší je to vidět na osciloskopu - viz např. obr. http://old.spsemoh.cz/vyuka/zel/obrazky ... eni2vf.png . Čím vyšší frekvence, tím delší "přeběh" (ttr ) v porovnání s délkou periody.


Takže pokud "pomalé" diody na DCC signálu nepoužívám pro usměrnění,
ale pouze pro snížení napětí, resp. vytvoření rozdílů napětí na jednotlivých kolejnicích, tak je to v pohodě?
Tomas Lebeda
 
Příspěvky: 163
Registrován: úte 24 led, 2017 12:41 pm
Bydliště: Praha 6

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod belgarat » stř 11 dub, 2018 8:45 am

Tradicni usmernovaci mustky https://www.gme.cz/diodovy-mustek-b250c4000 pouzivane v "DYI" konstrukcich jsou take pomale ?
Belgarat (nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu)
belgarat
 
Příspěvky: 788
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod MiG » stř 11 dub, 2018 9:03 am

Tomas Lebeda píše:Takže pokud "pomalé" diody na DCC signálu nepoužívám pro usměrnění,
ale pouze pro snížení napětí, resp. vytvoření rozdílů napětí na jednotlivých kolejnicích, tak je to v pohodě?

Je možné, že na hranách signálu (při změně polarity) nebude úbytek po dobu ttr žádný. Takže špičky napětí.
Je paralelně propustná dioda s úbytkem, který se dá najít v katalogu a rekombinující "nepropustná" dioda s úbytkem, který nikde není napsaný.
MiG
 
Příspěvky: 645
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod fulda » stř 11 dub, 2018 10:05 am

MiG píše:... který nikde není napsaný...
Tohle je asi nepodstatnější - chová se to způsobem, který nikde není popsaný. A co je zásadní, tak ani nemusí být pokaždé stejný.
Pak se setkáváme s tím že "mně to chodí správně", "tohle je špatný dekodér, blbne mu ..." (většinou pozdě zapíná světla, nebo blbne ABC nebo přechází do analogu)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4095
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod rostikator » stř 11 dub, 2018 11:32 am

takže, když to napíšu v parametrech
trr co nejmenší

Urrm = stačí do 250V ?
If = stačí 1A ?
Uf = 1,7V ???
trr = co nejmenší ?
rostikator
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon 09 dub, 2018 6:36 am

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod Tomas Lebeda » stř 11 dub, 2018 12:27 pm

Dle sousedniho vlakna napr. dioda UF4007
to je asi lepsi charajteristika nez trr= co nejmensi :)
Tomas Lebeda
 
Příspěvky: 163
Registrován: úte 24 led, 2017 12:41 pm
Bydliště: Praha 6

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod BohousP » stř 11 dub, 2018 1:12 pm

belgarat píše:Tradicni usmernovaci mustky https://www.gme.cz/diodovy-mustek-b250c4000 pouzivane v "DYI" konstrukcich jsou take pomale ?

Ano
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1940
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod BohousP » stř 11 dub, 2018 1:26 pm

rostikator píše:takže, když to napíšu v parametrech
trr co nejmenší

Urrm = stačí do 250V ?
If = stačí 1A ?
Uf = 1,7V ???
trr = co nejmenší ?

Záleží, na co to potřebuješ. 250V po model.železnici postačuje, může být i méně, ale pod 50V bych nešel.
If =proud v propust.směru Do zdrojů klidně i 6A, pro úseky 1A stačí. Uf =úbytek v propust.směru (závisí na If). Pro ABC vhodný co nejvyšší (stačí méně diod), obecně je lepší malý (diody méně hřejí). ttr nemusí být nutně 4ns, ale málo je pro DCC lepší.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1940
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod BohousP » stř 11 dub, 2018 1:33 pm

Tomas Lebeda píše:
Takže pokud "pomalé" diody na DCC signálu nepoužívám pro usměrnění,
ale pouze pro snížení napětí, resp. vytvoření rozdílů napětí na jednotlivých kolejnicích, tak je to v pohodě?

Ne, deformují tvar DCC. Rozdíl v ceně je minimální, je lépe zvyknout si, že pro DCC kupuji rychlé diody. UF4007 při 50 ks stojí 70 haléřů.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1940
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod Kajinek11 » pon 28 kvě, 2018 10:29 pm

Tak jsem začal poznávat DCC. Nevypadá to nijak složitě, ale hned jsem narazil na nějaké nejasnosti, či potíže. Bohužel si s nimi nevím rady. Přes MM jsem začal editovat CV a přijde mi, že některá reagují a některá ne.

Nevím co mám přesně za dekodéry. Zkoušel jsem to u třech mašin TT.

ROCO Sergej
ROCO Brejlovec
MTB Zamračená

Hlasitost reproduktoru CV 266 mi přijde, že nereaguje na nastavenou hodnotu CV. Je to pořád stejné.
Zvuk brzdy CV 287 totéž - bez reakce na mou hodnotu.
Jediné co jsem zkoušel editovat a z úspěchem byla hodnota CV1 a CV27, kde jsou aktivoval ABC.

Je to u všech mašin (dekodérů) stejné, takže chyba materiálu je vyloučena. Tak co dělám blbě?
Kajinek11
 
Příspěvky: 296
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod jipol57 » úte 29 kvě, 2018 6:56 am

Předpokládám, že dekodéry jsou Zimo. A jakou máš centrálu a jaké verze firmwaru. Jestli jsi ještě nic neupdatoval, tak měnit CV můžeš jen do 255. Na vyšší má Zimo fígl, pro posunutí adresy o 100:
Zadáš CV 7,110. Místo 266 dáš CV 166,xx. Pro návrat do normálního zadávání, dáš CV 7,0, nebo by mělo stačit odpojit dekodér, mašinku od napájení.
S novým firmware MM 1,6, už jde programovat do CV 1024, ale jestli používáš jinou centrálu než ROCO, tak to přináší potíže. Popis jinde.
Najdi si návod na Zimo. Je jich dost i v češtině.
jipol57
 
Příspěvky: 79
Registrován: pát 06 dub, 2018 5:18 pm

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod Kajinek11 » úte 29 kvě, 2018 7:04 am

Dekuju za odpoved. Mas pravdu, to jsem zapomnel napsat, ze mam pouze MM a verzi firmware, nevim, Pokusim se zjistit. Ten figl je dobry, to vyzkousim :D
Kajinek11
 
Příspěvky: 296
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod jipol57 » úte 29 kvě, 2018 7:12 am

Ještě doplním, že u těch vyšší adres vyčtené hodnoty někdy nesouhlasí, a zobrazí se hodnota ze skutečné CV. Každý dekoder se choval jinak. Takže někdy zadávání naslepo, že se původní hodnota nedá vyčíst.
S novým 1.6 a z21start to ale funguje perfektně do CV1024.
jipol57
 
Příspěvky: 79
Registrován: pát 06 dub, 2018 5:18 pm

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod Kajinek11 » úte 29 kvě, 2018 8:37 am

Verze 1.02 a figl pres CV 7 - 110 mi stejne nefunguje. Loko porad rve jak tur, a to jsem zadaval zvuk CV 166 - 10 . Tak nevím..

Nevíte kdo by mi updatenul MM na 1.6? Mám ho koupený z druhé ruky. Jen doplním, že časem si chci pořídit lepší centrálu, ale pro začátek a stavbu kolejiště mi to stačí.
Kajinek11
 
Příspěvky: 296
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod Tomas Lebeda » úte 29 kvě, 2018 9:24 am

Kajinek11 píše:Nevíte kdo by mi updatenul MM na 1.6? Mám ho koupený z druhé ruky. Jen doplním, že časem si chci pořídit lepší centrálu, ale pro začátek a stavbu kolejiště mi to stačí.


Pokud nemáš z21 tak si před updatem MM na 1.05 raději přečti to vlákno na které tě upozornil Jipol57
http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=11401

Edit:opraveno číslo updatu
Naposledy upravil Tomas Lebeda dne úte 29 kvě, 2018 1:03 pm, celkově upraveno 1
Tomas Lebeda
 
Příspěvky: 163
Registrován: úte 24 led, 2017 12:41 pm
Bydliště: Praha 6

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků