DCC pro tutany

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod BohousP » stř 07 čer, 2017 6:56 pm

Bedlisch píše:
Kajinek11 píše:...Ale zase abych s tim co si poridim mohl pripadne kolejiste o dvou velkych skrytacích a cca 20 zvukovych lokomotivach provozovat....

Takže Nano-X NE. Umí 16 lokomotiv, což je asi jeho největší slabina, jinak jsem s ním naprosto spokojenej.


No, pokud s těmi 20 mašinami bude jezdit naráz, tak to NanoX skutečně nezvládne. Ale jestli to zvládne obsluha ...
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2261
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod Bedlisch » stř 07 čer, 2017 7:49 pm

Ale Bohouši :wink: takhle to není. Nezáleží kolika mašinami bude jezdit, ale kolik jich budou ovladače oslovovat. Viz praktická zkušenost, kolega, jenž má poněkud více lokomotiv, a k ovládání jen 2 myši, tak mu po čase občas sem tam nějaká loko sama vyrazila kupředu. Když však odmazal z knihovny Rocomyši nějaké lokomotivy, tak se Nano-x uklidnilo.
Já s Nano-X doma problém nemám, neb max počet loko na testovacím okruhu je u mě tak max 4ks.
Bedlisch
 
Příspěvky: 233
Registrován: úte 09 lis, 2010 8:43 pm
Bydliště: Liberec

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod sidlo » čtv 08 čer, 2017 4:52 am

A není to spíše problém Roco multimaus, že se snaží oslovovat i lokomotivy se kterými nejezdí?
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2082
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod BohousP » čtv 08 čer, 2017 5:12 am

Bedlisch píše:Ale Bohouši :wink: takhle to není. Nezáleží kolika mašinami bude jezdit, ale kolik jich budou ovladače oslovovat.

Aha... Mě se to také nestalo, ale už jsem o tom kdysi dávno něco slyšel. Takže se omlouvám​ za dezinformaci.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2261
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod HonzaM » čtv 08 čer, 2017 5:55 am

Bedlisch píše:
Kajinek11 píše:...Ale zase abych s tim co si poridim mohl pripadne kolejiste o dvou velkych skrytacích a cca 20 zvukovych lokomotivach provozovat....

Takže Nano-X NE. Umí 16 lokomotiv, což je asi jeho největší slabina, jinak jsem s ním naprosto spokojenej.

A proč by nemohl užít DR5000, jaký je důvod pro použití Nano-X (kromě toho že ji vyrábí a tudíž propaguje BohousP)? Po slevě díky silnější koruně ho DR5000 nepřijde dráž, pokud bude počítat s připojením k počítači a wifi. A může mít v provozu současně 120 lokomotiv a ne 16.
Naposledy upravil HonzaM dne ned 11 čer, 2017 7:37 am, celkově upraveno 1
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1963
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod Bedlisch » čtv 08 čer, 2017 6:27 am

sidlo píše:A není to spíše problém Roco multimaus, že se snaží oslovovat i lokomotivy se kterými nejezdí?

To sice ano, ale ve výsledku je to jedno. Neb když si kolega pořídí jako start set Rocomyš s krabičkou, což je pro vstup do DCC ideální varianta, tak předpokládám, že při rozšiřování DCC ji už vyhazovat nebude. Proto je lepší uvažovat o něčem jiném než Nano-X. A to říkám jako majitel 2x Nano-X, které jsem si sám stavěl a které k svoji plné spokojenosti používám. Pro propojení s PC používám normální Gen-Li s koupeným převodníkem USB-COM. Ano existuje přímo propojení Xpressnet-USB, ale řešení s převodníkem USB-COM má výhody, že v případě nového operačního systému nemusím pracně shánět nové ovladače, ale v případě nouze koupím jen jiný převodník USB-COM s patřičnou podporou. A propo, za 1500Kč asi lepší ovladač než Rocomyš se nesežene.
BTW: vím, že tady panuje představa, že Nano-X umí ovládat najednou 16 lokomotiv, tak stojící loko se zapnutými světly se do toho počítá, nebo ne? :wink:
Bedlisch
 
Příspěvky: 233
Registrován: úte 09 lis, 2010 8:43 pm
Bydliště: Liberec

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod BohousP » čtv 08 čer, 2017 6:52 am

HonzaM píše:A proč by nemohl užít DR5000, jaký je důvod pro použití Nano-X (kromě toho že ji vyrábí a tudíž propaguje BohousP)? Po slevě díky silnější koruně ho nepřijde dráž, pokud bude počítat s připojením k počítači a wifi. A může mít v provozu současně 120 lokomotiv a ne 16.

Skutečně, centrála Nano-X je určena pro průměrného modeláře, kterému těch 16 loko postačí. Je potřeba také vidět, kdy vznikla první koncepce, tehdy ještě o WiFi pro modeláře nikdo neuvažoval. Na druhou stranu, je ověřená léty a tisíci modelářů v Evropě. To, že jsem tuto centrálu vylepšil a prodávám ji, není rozhodující.
Cena DR5000 je skutečně dobrá, i první chyby se snad už podařilo vychytat. Silnější koruna - to je zaklínadlo pro novináře a politiky. Normální člověk si spočítá, že ušetří 80 Kč (160 euro * 50 haléřů), to není suma, která by mě přesvědčila. Ale je pravda, že kdybych se rozhodoval dnes, možná bych do DR5000 šel. Ale čtvrtou centrálu už nechci.
Ale toto vlákno není o rozboru výhod a nevýhod centrál, proto bych nepokračoval. Tazatel (snad) odpověď už dostal. I když se 100% spolehlivostí mu neporadí asi nikdo ...
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2261
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod Kajinek11 » čtv 08 čer, 2017 7:19 am

Diky vsem,

je to velmi poučné a potřebné!!! Mám možnost neudělat chybu na startu a to bych opravdu nerad... BohousiP, myslim, ze vlakno se rozjelo spravnym smerem a postupne v tom nachazim pochopeni. Ze zkusenosti z modelariny vim, ze setrit se nevyplati. Kdykoliv jsem se snazil usetrit, tak jsem pak nakonec preplatil vice, protoze jsem nakoupene veci predelaval nebo vyhazoval (domy, vagony, dekodery, stromky, elektro soucastky...), prostr jsem si zvedal latku a levne veci se mi nelibily. Takze nyni se priklapim k variante koupit na Aukru MM a dokoupit DR5000. Ale jeste to musim poradne procist, abych vlasten vedel co kupuji. Takze jeste jendou diky za rady a at klidne vlakno pokracuje, kazdy nazor se pocita do rozhodovani...
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 490
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod Kajinek11 » čtv 08 čer, 2017 9:03 am

Tak a ted uz opravdu snad naposled :)

Vypadá to, že jsem se nechal převědčit o DR5000, tím bych měl mít s rezervou pokryty všechny budoucí možnosti..

Dájí se z totuto centrálou programovat zvukové loko dekodéry? Především ZIMO? (upozorňuji, že zatím přesně nevím co programováná znamená, ale představuji si, že načtu aktuálně použitá CV, dále volím rychlost vozidla v závislosti na poloze ovladače, nahrávám zvuky a definuji další funkce pro funkční talčítka F... Dělám si totiž vozidla sám a rád bych je osazoval dekodéry apak je buud potřebovat nastavit...

Umí to ta centrála?
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 490
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod vvitty » čtv 08 čer, 2017 9:21 am

Nastavit CV a zpetne precist podle dokumentace umi.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 2085
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod BohousP » čtv 08 čer, 2017 9:46 am

Nahrávání zvuků do dekodéru asi umět nebude. Na to jsou potřebné jinačí programátory. Ale píšu ASI, čímž rozumím tak 95% pravděpodobnost.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2261
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod sidlo » čtv 08 čer, 2017 9:53 am

Na videu na konci stránky https://sites.google.com/site/sidloweb/jmri/dr5000 je demonstrována paralelní činnost centrály DR5000. Na hlavní koleji je normální provoz a na programovací koleji je vyčítání a nastavování CV dekodéru.

Co se týká zvukových dekodérů tak jsem vždy nastavoval pouze CV. Nahrávání zvuků do dekodéru je jiná liga. Zvuky nakupuji vždy už nahrané od jacka http://www.jacek-modely.cz/. Potom už jenom měním adresy, zrychlení, atd.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2082
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod Ferda » čtv 08 čer, 2017 10:48 am

Lepší zvuky do ZIMO než od Jacka stejně neseženeš.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Uživatelský avatar
Ferda
 
Příspěvky: 1575
Registrován: stř 07 říj, 2009 3:34 pm
Bydliště: Ostrava

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod Kajinek11 » čtv 08 čer, 2017 10:53 am

nemyslel jsem menit zvuky od Jacka, ale nahravat treba stanicni hlaseni.. To je to takovy problem?
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 490
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod BohousP » čtv 08 čer, 2017 11:06 am

Problém je, že potřebuješ speciální programátor. Mimochodem, staniční hlášeni je lepší dělat mimo lokomotivu, nějakým malým zvukovým modulem v budově nádraží. http://www.honzikovyvlacky.cz/2014/04/12/honzikovo-kolejiste-32-ozvuceni-kolejiste/
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2261
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník