NanoX-S88 verze 3.6

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod fulda » ned 06 kvě, 2018 12:25 pm

Jirka_US píše:
fulda píše:Ano, v celém pracovním rozsahu toho obvodu a při zachování vstupních podmínek uvedených v datasheetu.

Vyborne, tak alespon zde se shodneme. Nyni mame na rade koncovy stupen. Pro jistotu se jeste zeptam nez pokrocime k dalsim vypoctum, jaky trvaly maximalni proud (tj.ca.30 minut a vice) dostanu z Nanoxu dle uvedeneho schematu, pokud budeme uvazovat Rsense 0.5Ohmu (paralelni kombinace R14 a R5). Pro zacatek nebudeme uvazovat jine hodnoty nebo modifikace, ktere se obcas vyskytnou.

Proud je omezen softwarově, to je napsáno v dokumentaci.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod Jirka_US » ned 06 kvě, 2018 12:27 pm

Ktera uvadi jakou hodnotu ?
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod BohousP » ned 06 kvě, 2018 4:58 pm

Toto vlákno je o NanoX, nikoliv o smyšlenkách a fiktivních nesmrtelných řešeních. Fulda na vaši nesmírně zajímavou a poučnou hádku založil samostatné vlákno http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=7&t=11399&sid=ebf0708fbb101a1beda1989b9777b35d#p235159, tak se vraťte tam a Jirko, nešiř to jako metastázy do celé diskuse.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2029
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod Jirka_US » ned 06 kvě, 2018 5:37 pm

BohousP píše:Toto vlákno je o NanoX, nikoliv o smyšlenkách a fiktivních nesmrtelných řešeních. Fulda na vaši nesmírně zajímavou a poučnou hádku založil samostatné vlákno http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=7&t=11399&sid=ebf0708fbb101a1beda1989b9777b35d#p235159, tak se vraťte tam a Jirko, nešiř to jako metastázy do celé diskuse.

1) Presne tak, toto je vlakno o NanoX dle uvedeneho schematu a rad bych zde fuldovi vysvetlil, ze tato kontrukce nema kompenzaci ztrat koncoveho stupne a tyka se vyhradne teto kontrukce (popr. Spaxu), do jakeho jineho vlakna bych to mel psat pokud se mam ridit timto fuldovym sloganem:
fulda píše:Bohužel, jsou tu stále tací, kteří nemají kousek slušnosti, aby dokázali usoudit, že plevelením cizího vlákna si obdiv nezaslouží.

2) Proc tedy tady uvadi vyslovene nesmysly (viz nize) a mate jak ctenare, tak potencialni modelare, kteri si takovou centralu chteji postavit. Mas snad neco proti tomu, abych ve vlakne, ktere je k tomu primo urcene tuto funkci popsal, zminil se o nedostatcich a pripadne navrhnul nejake konstruktivni reseni ?
3)
BohousP píše:Toto vlákno je o NanoX, nikoliv o smyšlenkách a fiktivních nesmrtelných řešeních.

To prosim vysvetli fuldovi (uz jsi nekdy videl Nkovou masinka, ktera bere 2.5A ?), protoze jak kolovratek tvrdi ( v nekolika vlaknech), ze mu tecou proudy pres lokomotivy (tak velke, ze ji to nedela dobre) ikdyz uz jsme si to vysvetlili a dokonce i matemacky dokazali a zaver byl, ze ten vypocet je spravny, odpovida schematu, ktere si fulda sam nakreslil a odpovida parametrum, ktere si sam zadal. Tak o jakych smyslenkach je tedy rec ? Ja jsem za celou dobu o zadnem fiktivnm reseni nehovoril ani tady ani nikde jinde.
Takze pokud tady nekdo hovoril o fikcich, tak jsem to nebyl ja:
fulda píše:
Jirka_US píše:debata o centrale NanoX(DIY) presunuta sem:
Takže jestli tam je nějaká kompenzace, tak je asi před tím vnitřním odporem a takovou má i NanoX a Spax

Kde konkretne ta kompenzace je v NanoX podle toho schematu:
http://usuaris.tinet.cat/fmco/nanox_en.html

Tu prosím zajišťuje R13, takže napětí je stabilní v místě, kde se setkává měřící kabel a výstup. V Našem konkrétním případě je to ten uzel napravo od C2, nalevo od IC5. Schválně si to proměř.

Protoze se jedna o normalni funkci napetoveho stabilizatoru, ktera je popsana v kazde ucebnici, ale rozhodne se nejedna o nejakou kompanzaci ztrat vykonoveho stupne.

4) Muzes mne tedy prosim odpovedet na velmi jednoduchou a konkretni otazku, jaky je maximalni trvaly proud (vice nez 30 minut) pro konstrukci z toho schematu - NanoX
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod Rudolf » ned 06 kvě, 2018 6:55 pm

Ukončuji tuto diskuzi.

Admin
Uživatelský avatar
Rudolf
 
Příspěvky: 731
Registrován: ned 08 říj, 2006 11:10 am
Bydliště: Strakonice

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod Čouda » sob 28 črc, 2018 12:15 pm

Ahoj!

Poraďte prosím pitomcovi. Pořídil jsem si centrálu NanoX a stáhnul program JMRI. Zkoušel jsem je naučit, aby spolu mluvili a bez úspěchu. Diody na centrále OK, v JMRI je tlačítko napájení žluté (nevím, proč není zelené). Pokud zkusím vyčíst nějaké CV, tak mi to napíše, že funkce není podporována. Zkoušel jsem JMRI v 4.8 a 4.12. Obojí nefunguje. 4 hodiny se s tím trápím a ne a ne na to přijít. Ještě podotknu, že jsem komunikaci nastavil jako LI101 i s patřičnou přenosovou rychlostí - no zkrátka dle návodu. Co můžu dělat špatně? Pokud odpojím USB, tak JMRI držkuje, že není nic připojeno. Pokud je vše zapojeno, zdá se mi, že JMRI o centrále ví, ale nijak s ní nespolupracuje. Už se mě zmocňuje zoufalost. To bude určitě nějaká blbina..

Děkuji moc, Mira.
H0 70./80.léta DCC Moduly
Uživatelský avatar
Čouda
 
Příspěvky: 134
Registrován: sob 11 říj, 2008 8:59 am
Bydliště: Trutnov

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod BohousP » sob 28 črc, 2018 1:12 pm

TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2029
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod fulda » sob 28 črc, 2018 2:17 pm

odhaduji, že tu poslední. Tam je Pacovo GenLI, které nepodporuje příkazy LI101, ale LI100.
Příkazy LI101 podporuje TOHLE rozhraní a to se do ničeho neschovává, ale pokaždé se prodává samostatně.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod sidlo » sob 28 črc, 2018 2:55 pm

Pokud něco nefunguje ve verzi 4.12, tak to nebude fungovat ani ve verzích starších.
Pokud se JMRI startuje úplně poprvé, tak se musí začít s DecoderPro.
Obyčejně funguje připojení Lenz - Lenz LI100F - správný com port (nebo /dev/ttyUSB0 podle OS).
Pokud to návod k zařízení vysloveně vyžaduje, tak tam bude Lenz LI101.
V předvolbách Výchozí hodnoty (o řádek níže než Připojení) musí být všechny subsystémy nastaveny na XpressNet.
Po změně v předvolbách se vše uloží a provede restart JMRI.
Pokud je po restartu zapínací tlačítko žluté Neznámý, tak to znamená, že centrála nekomunikuje. Klikáním na zapínací tlačítko se mění stav na Zapnuto nebo Vypnuto. Pokud se toto nepodaří rozchodit, tak nemá smysl zkoušet něco dalšího.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1702
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod Čouda » sob 28 črc, 2018 4:07 pm

Ahoj!

Je to tak. Mám tu poslední. Bude to ale nějaká novější verze, kde jsou oranžové svorky na programovací kolej a zelené na výstup kolej/booster.

Čili, pokud to dobře chápu, mam nastavit LI100, vsechny čufliky na XpressNet.

Co se týče ovladače, tak se mi nějaký stáhl, mám win7, a zkoušel jsem i nainstalovat ovladač v návodu. V JMRI se mi zobrazuje jako COM5, ale vim houby, co to znamená.

Při sxperimentech se mi povedlo, že šlo přepinat tlačítko zelená/červená. Ale i přesto programování nefungovalo. Potom mi došlo, že jsem neměl nastaveny výchozí hodnoty všechny na xpressnet.
Závěrem, bude mi to fungovat, je to jen chyba nastavení nebo musím koupit fuldovo převodník?

Díky Mira
H0 70./80.léta DCC Moduly
Uživatelský avatar
Čouda
 
Příspěvky: 134
Registrován: sob 11 říj, 2008 8:59 am
Bydliště: Trutnov

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod sidlo » sob 28 črc, 2018 4:23 pm

Pokud to bude fungovat, tak je zbytečné kupovat jiný interface.
Pokud se stávající interface nepodaří rozchodit, tak je pravděpodobné že i s jiným modelem budou podobné problémy. Všechny dělají to samé, jenom to řeší trošičku jinak.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1702
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod fulda » sob 28 črc, 2018 5:22 pm

sidlo píše:Všechny dělají to samé, jenom to řeší trošičku jinak.
To je jasné, nemá cenu měnit trabanta, všechna ostatní auta jsou stejná, také mají čtyři kola a jezdí na benzín :)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod belgarat » ned 29 črc, 2018 7:11 pm

fulda píše:
sidlo píše:Všechny dělají to samé, jenom to řeší trošičku jinak.
To je jasné, nemá cenu měnit trabanta, všechna ostatní auta jsou stejná, také mají čtyři kola a jezdí na benzín :)


OK, v cem presne je trabant LI101 lepsi - aby se ridic mohl rozhodnout ? Neni zadny problem koupit super vyrobek za jeste vic super cenu a pak zjistit, ze "to navic" je vlastne k nepotrebe.
Edit: prozatim je jasna akorat podpora prikazu pro MM - tzn. prace s knihovnami lokomotiv (?)
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 976
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod sidlo » pon 30 črc, 2018 4:48 am

GenLi-101 je skvělé zařízení s přenosovou rychlostí 10× a více větší než GenLI-100 (100F).
NanoX-S88 je skvělá centrála pro domácí kolejiště. Podle mého názoru je to ve své třídě nejlepší centrála. Její omezení jsou 16 lokomotiv, 1000 adres příslušenství a 128 adres zpětného ohlasu.
Pro NanoX-S88 bohatě (s rezervou) stačí rozhraní GenLI-100 (100F). Pokud použijeme GenLI-101, tak bude její výkon využit tak maximálně (při plném zatížení) na 5 % kapacity.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1702
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod fulda » pon 30 črc, 2018 6:34 am

Já bych upozornil na tyto drobnosti:
  • GenLI101 má nativní USB a nepoužívá žádný převodník.
  • GenLI101 nemá díky galvanickému oddělení požadavky na zapínací sekvenci
Ostatní jsou drobnosti, jako změny v některých příkazech, které předcházejí kolizím.
Přenosová rychlost směrem k PC je u GenLi101 12 mega, zatímco u GenLI100 je to 9 kilo :)
a taky to galvanické oddělení - přiznejme si to, tahat zarušenej napájecí rozvod z kolejiště až do počítače je dost odvážné.

Nicméně v dnešní době WiFi je to jen taková škoda 136
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků