NanoX-S88 verze 3.6

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod Dokusan » čtv 24 dub, 2014 8:10 am

OK, děkuji velice za odpovědi, jakmile seženu vhodné napájení, otestuji
Dokusan
 
Příspěvky: 172
Registrován: úte 15 led, 2013 8:48 am

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod BohousP » čtv 24 dub, 2014 9:40 am

fulda píše:Tak pokud je to ze zadu dost děravé, tak je to v pohodě. Případně tomu ještě udělej zezadu pár dírek vrtačkou.


Hodně záleží od zátěže, tedy odběru do kolejiště. Připadně, pokud bude krabice teplá, dost může pomoct i nějaký malý ventilátorek.http://www.gme.cz/ventilatory
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2283
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod Jojo » čtv 24 dub, 2014 6:42 pm

Zatial to nikto nechladil ventilatorom. :!:
Myslím ,že chyba bude niekde inde. :D Chladice vyzeraju ok.
H0 ,bez epochy,Traincontroler 7 Silver originál,len digitál.
Uživatelský avatar
Jojo
 
Příspěvky: 408
Registrován: úte 03 čer, 2008 7:58 am
Bydliště: Trenčín,Slovensko

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod fulda » pát 25 dub, 2014 6:08 am

Mno já už se setkal s centrálou zabudovanou uprostřed styrodurového kolejiště a tam to na ten ventilátor rozhodně je, protože to vůbec nedejchá. Pokud leží na stole, nebo je někde na spodku rámu, tak není žádný problém.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod BohousP » pát 25 dub, 2014 6:32 am

Jojo píše:Zatial to nikto nechladil ventilatorom. :!:
Myslím ,že chyba bude niekde inde. :D Chladice vyzeraju ok.

Chlazení malým ventilátorem je úplně běžné i u spotřební elektroniky. Reagoval jsem na konkrétní dotaz - pokud se bude krabice přehřívat, je rozhodně lepší to teplo foukat ven ... Pokud se použije jen větší chladič, teplo stejně nemá kam utíkat, pokud to bude v uzavřeném prostoru.
Já mám trochu větší chladiče, ale NanoX mám v perforovaném plechovém obalu od spínaného zdroje z PC - tam proudí vzduch i bez ventilátoru, který jsem vyhodil.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2283
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod michal_n_cz » ned 27 dub, 2014 10:50 pm

Dokusan píše:Díky moc, když jsem si pořádně prohlédl foto na N-shopíku, ze kterého centrálu mám a tu co mi fyzicky přišla, je patrné, že mi přišla již osazená chladiči. Snad jsou tyto chladiče dostačující (viz foto)


Tady jde o to, že ta deska je nešťastně navržená. To je tak na vyzkoušení a ověření konstrukce a na občasné používání. Všichni kopírují jednu chybu. Elektrolytické kondenzátory se prakticky bezprostředně dotýkají chladiče aktivních součástek. Ty lineární stabilizátory se více, či méně podle zatížení a podle toho co je na vstupu hřejí, těm nevadí že topí, že na nich třeba neudržíte prst. Ale ty elektrolyty v bezprostřední blízkosti trpí, postupně se zhoršují jejich parametry a snižuje se jejich životnost. Poblíž vývodů stabilizátorů mají být jen ty 100nF, jenže ty by měli být v keramice a ne ty šedivé svitkové co jsou na foto...
Uživatelský avatar
michal_n_cz
 
Příspěvky: 748
Registrován: stř 09 led, 2008 9:17 pm
Bydliště: Olomouc

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod Jojo » úte 29 dub, 2014 4:18 pm

fulda píše:Mno já už se setkal s centrálou zabudovanou uprostřed styrodurového kolejiště a tam to na ten ventilátor rozhodně je, protože to vůbec nedejchá. Pokud leží na stole, nebo je někde na spodku rámu, tak není žádný problém.


Tak presne. Snad ale viem, že to musi dychat.
Nemožno všetko zavriet do krabičky. Potom chladit.
H0 ,bez epochy,Traincontroler 7 Silver originál,len digitál.
Uživatelský avatar
Jojo
 
Příspěvky: 408
Registrován: úte 03 čer, 2008 7:58 am
Bydliště: Trenčín,Slovensko

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod Dokusan » stř 30 dub, 2014 5:56 am

BohousP píše:
Jojo píše:Já mám trochu větší chladiče, ale NanoX mám v perforovaném plechovém obalu od spínaného zdroje z PC - tam proudí vzduch i bez ventilátoru, který jsem vyhodil.


To je dobrý nápad, doma se mi nějaké zdroje válí, zkusím to také tak
Dokusan
 
Příspěvky: 172
Registrován: úte 15 led, 2013 8:48 am

NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod kraljiri » sob 11 říj, 2014 3:43 pm

Problém krabičky a chlazení elegantně řeší brněnská NanoX v.2,5, kde je vše na jednom spoji v elegantní krabičce s mohutným chladičem. Program je ve verzi 3.6. Centrála má galvanicky oddělenou zem a tím eliminuje občasné vypadávání, ztrátu komunikace při připojení na stolní PC. Současná cena je něco málo přes dva tisíce. Pokud budete chtít další podrobnosti, nebo návod k nahlédnutí, napiště si na kral-jiri@email.cz.
Přílohy
P5251575 menší.jpg
Pohled ze strany součástek
P5251583 menší.jpg
Pohled na osazení SMD
P5251582 menší.jpg
Čelní pohled
Jiří Král, www.dccdoma.cz
Uživatelský avatar
kraljiri
 
Příspěvky: 26
Registrován: čtv 23 pro, 2010 7:16 pm
Bydliště: Brno

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod fulda » stř 15 říj, 2014 7:35 pm

Pro lidi co používají NanoX v 3.6 a mají verzi 9.4.14 a nebo novější, tak sem hodím možnosti nastavení, všimnul jsem si, že to nikde jinde není:

Lze nastavit, kterou centrálu NanoX emuluje. Zapíše se v PoM režimu CV7=50 a pak následující:
CV7=76 Roco Lokmaus (Xbus v3.0)
CV7=77* Lenz LZV100 (Xbus v3.6)
CV7=78 Multimaus v1.03 (Xbus v3.0, turnout number +4)
CV7=79 Multimaus v1.03 (Xbus v3.0)

Protože některé PC programy v režimu lokmaus nedokáží použvat PoM režim, lze také zapsat v pžímém režimu CV7=79 pro přepnutí do režimu MultiMaus.

Další přepínače (zase nejprve v PoM CV7=50)

CV7=44 'Stretching zeroes' on
CV7=45* 'Stretching zeroes' off
CV7=60* S88 on
CV7=61 S88 off, for use with NanoX (put 10K resistor between pin 4 and pin 10 of the PIC)
CV7=92* RailCom off
CV7=93 RailCom on

(hvězdička označuje výchozí hodnotu)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

S88

Příspěvekod sidlo » čtv 16 říj, 2014 3:28 pm

fulda píše:Pro lidi co používají NanoX v 3.6 a mají verzi 9.4.14 a nebo novější, tak sem hodím možnosti nastavení, všimnul jsem si, že to nikde jinde není:

CV7=60* S88 on
CV7=61 S88 off, for use with NanoX (put 10K resistor between pin 4 and pin 10 of the PIC)


Centrálu jsem koupil na konci května, výrobce DIGI-CZ. Hlásí se mi jako:

Kód: Vybrat vše
Command Station:  LZ100/LZV100
Software Version: 3.6
Status:           Normal
Interface:
Hardware Version: 3.0
Software Version: 1


Trochu mě mate ta sw ver. 3.6, v té době to bylo prezentováno jako testovací verze pouze na zvláštní přání. Možná že to přešlo do produkčního stavu dříve. Ale na to se nechci ptát.

Chci se zeptat, pokud bych vypnul S88 v centrále, tak musím zařadit odpor 10K mezi pin 4 a 10?
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2158
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod fulda » čtv 16 říj, 2014 6:14 pm

sidlo píše:Centrálu jsem koupil na konci května, výrobce DIGI-CZ.

V té době se jako výchozí prodávala verze ze dne 24.6.2013
Verze z 9.4.2014 se dá pořídit jako experimentální. Dokonce si myslm, že se nevybírá příplatek za experimentálnost, protože tam není žádná HW změna.
Ta poznámka o pinech 4 a 10 platí pro NanoX bez S88
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod cernos » čtv 08 led, 2015 8:20 pm

Zdravím vás zase všechny vespolek. Nechtělo se mi zakládat nový vlákno, tak to dám sem.
Po skoro dvou letech modelaření v měřítku 1:1 jsem se vrátil ke kolejišti a jak rychle jsem se na to vrhnul, tak rychle jsem zase skončil.
Mám tuto http://www.fucik.name/masinky/nanox_opt/ Nano-X + S88 centrálu a tento http://dcckoleje.marekiss.cz/s88usb.html modul pro připojení k PC. Protože jsem během stavby potřeboval demontovat napájecí zdroj, tak jsem ho vzápětí musel namontovat zpět. Bohužel jsem d.ebil připojil 19V stejnosměrných místo na konektor pro napájení na konektor +12V (tuším že je to tam kvůli posílení S88, nevím). Popisky na straně součástek bohužel nemám, protože to přeci nepotřebuju, to připojím správně ne..... Mno po strčení trafa do zásuvky se konal dýmánek, něco zasmrádlo a mám po hehe. Teda takhle, po připojení MM ovladače do Nano-X jsem v klidu schopen ovládat jak výhybky tak stroje, ale nemohu toto ovládat přes NTB. Co si vybavuji z dob funkčních, tak po spuštění kolejiště se na USB modulu rozsvítila jedna z LEDek. Po připojení do USB portu se rozsvítila druhá LEDka USB modulu. Momentálně se mi rozsvítí jen ta po připojení počítače. Jak centrálu, tak modul jsem z kolejiště demontoval a provedl oční kontakt - vše se zdá být v pořádku, žádný kondík nafouklý, nikde nic spáleného. Poraďte, prosím, kde začít hledat? Která součástka na USB modulu by to mohla schytat?
Snad jsem to napsal trochu srozumitelně. Děkuji moc za jakoukoliv radu, Lukáš
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos
 
Příspěvky: 387
Registrován: stř 09 úno, 2011 6:09 am
Bydliště: Prachatice

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod michal.kubista » pát 09 led, 2015 9:31 am

Ahoj,
těch 19V jsi připojil na 12V výstup a nebo 5V výstup? S88 je 5V, těch 12V je pro expressnet. Pak píšeš, že šli čmoudíky, ale né z čeho? (Centrála nebo GenLi)

Podle popisu a z funkčnosti ovládání tipuju, že jsi opravdu trefil 12V výstup.
Zkontroluj na NanoX, zda na výstupu stabilizátoru, je 12V. Pak kolem stabilizátoru jsou kondenzátory na 16V a 19V se jim nemuselo líbit. Zkontroluj, zda nejsou nafouknuté nebo dokonce vybuchlé.
Na GenLi nemám schéma, podívám se doma, co mohlo odejít. Jestliže připojený MM funguje, tak vážnější problém bude tady, takže večer.
michal.kubista
 
Příspěvky: 350
Registrován: úte 06 říj, 2009 1:48 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: NanoX-S88 verze 3.6

Příspěvekod cernos » pát 09 led, 2015 9:40 am

Ahoj,
těch 19V jsem připojil na tomto obrázku http://www.fucik.name/masinky/nanox_opt/nanox_s88.JPG na tu černou svorku dole uprostřed. Ty čmoudíky šly, ale nevím odkud. Mám oba moduly zespodu kolejiště, připojil jsem trafo, ucítil smrad a tak jsem zase skočil po trafu. Nebyl čas se koukat odkud to šlo :(
Kondíky jsem vizuelně kontroloval a zdají se být v pořádku. Jedná se o pár-korunové položky, tak je dneska koupím a vyměním. Stabilizátor si taky jeden vezmu, ten se nikdy neztratí.
Zatím díky za postřehy
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos
 
Příspěvky: 387
Registrován: stř 09 úno, 2011 6:09 am
Bydliště: Prachatice

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků