DCC centrála Z21

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod D » stř 12 úno, 2014 9:32 pm

Xpaulus:
Aktualizaci dekodérů najdeš v programu údržby na počítači (Z21 Maintenance). Aby se možnost zobrazila, je nutno program spojit s centrálou.
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 1108
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod Xpaulus » stř 12 úno, 2014 9:52 pm

D píše:Xpaulus:
Aktualizaci dekodérů najdeš v programu údržby na počítači (Z21 Maintenance). Aby se možnost zobrazila, je nutno program spojit s centrálou.

Ja, naturlich. Díky, je to v kuchařce konkrétně na str. 22 v němčině. Ale protože jsem dosud žádný dekoder neupdatoval a překladač hlásí něco o zkušební funkci, radši počkám jestli by sem někdo nehodil polopatický návod nebo aspoň ujištění, že to zkusel s dekoderem např. MX645 z verze xx na verzi yy a nastavení zvuku zůstalo a povedlo se ..nebo jiný výsledek. Díky.
Xpaulus
 
Příspěvky: 55
Registrován: pát 01 úno, 2013 3:22 pm
Bydliště: Praha, občas Ostrava, někdy Plzeň

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod petr47 » čtv 13 úno, 2014 10:17 pm

Aha,potřebuješ pokusného králíka...no naštěstí nemám moc času, ale o víkendu to možná prubnu... :lol:
Začínám znova po 30 letech...
Epocha III-IV_digitál, Roco Multimaus + Z21+ TC 8.0 Silver
petr47
 
Příspěvky: 98
Registrován: ned 12 pro, 2010 10:00 pm
Bydliště: Plzeň

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod zdeno » pát 14 úno, 2014 7:52 am

Xpaulus píše:
D píše:Xpaulus:
Aktualizaci dekodérů najdeš v programu údržby na počítači (Z21 Maintenance). Aby se možnost zobrazila, je nutno program spojit s centrálou.

Ja, naturlich. Díky, je to v kuchařce konkrétně na str. 22 v němčině. Ale protože jsem dosud žádný dekoder neupdatoval a překladač hlásí něco o zkušební funkci, radši počkám jestli by sem někdo nehodil polopatický návod nebo aspoň ujištění, že to zkusel s dekoderem např. MX645 z verze xx na verzi yy a nastavení zvuku zůstalo a povedlo se ..nebo jiný výsledek. Díky.

protoze A2C ma ban, tak mne porposil o odpoved :
A potvrdiť mu že aktualizácia Zimo MX645 je možná a funguje na centrále Z21 a nevymaže nastavenia CV dekodéra :)
MX640 nie je podporované
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1728
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod A2C » pon 17 úno, 2014 3:10 pm

Ako už Zdeno písal, pokiaľ na Z21 vykonáte update firmware, nič sa nestane, nový firmware, CV nezmaže.
Ak ale budete nahrávať nový zvuk tak Vám zmaže celý dekodér. Čo je logické.
v najnovšej aktualizácii Z21 mainterance 1.06 sa už píše že je možné updatovať dekodéry od roku výroby 2010, čo ale nie je celkom pravda moja MX640 sa updatovať nedá, čo je zrejme spôsobené tým že sa MX640 robila už skôr :)
V každom prípade sa mi zdá že Roco bude podporu rozširovať i o staršie dekodéry, predtým tam totiž bolo napísané že sú podporované iba dekodéry od Roco, teraz už i Zimo do dátume výroby 2010, takže sa máme na čo tešiť :)
ČSD ep.IIa,IIb, a III + čo sa mi páči hlavne ŽSR do 1999. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
Uživatelský avatar
A2C
 
Příspěvky: 1289
Registrován: čtv 21 led, 2010 10:32 am
Bydliště: Bratislava, Dúbravka

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod zdeno » sob 01 bře, 2014 10:08 am

centrala Z21 nepodporuje pod Loconetem funkce F13 - F28, pozna pouze zmrsene pakety A3 a D4 od Uhlenbrock.
Takze klamali vsichni, kdo si mysli, ze o tom neco vedi. Vedi prdlajs a jeste se s tim chlubi.
---
Takze kompatibilita pro Z21 je mizerna a plati jen pro funkce F0 - F8. Vsechny funkce nad tim pouzivaji pakety Uhlenbrock a ty nejsou schvalene pro Digitrax Loconet.
Je to smutne, ale ovladace DT400 nebudou fungovat na Z21 pro funkce F9-F28. Navic mam silne podezreni, ze nebudou fungovat na IBX od Uhlenbrock. Je ale mozne, ze IBX podporuje oba formaty.
---
Takto vypada paket A3 pro ovladani funkce F9-F12, ktery je navazan na slot 1 s adresou tam uvedenou. JMRI tyto pakety nepozna.
10:17:53.960: [Rx - A3 01 00 5D] Unable to parse command.
contents: A3 01 00 5D
---
Takto vypada paket pro funkce F13-F20, kde pouziva vlastni pakety s opcode D4, ktere nejsou v norme Digitrax
10:18:04.210: [Rx - D4 20 01 08 01 03] Unable to parse command.
contents: D4 20 01 08 01 03
---
Pakety pro funkce F21-F28 pod Uhlenbrock mi nejsou zname, nevim ci existuji.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1728
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod zdeno » pon 03 bře, 2014 10:55 am

tak jsem zase trosku dal a zkusim popsat pakety Uhlenbrock, ktere pouziva Z21 a jsem zvedavy, jeste ktere jine centraly Loconet.
---
Pakety s opcode A3 :
<A3>, <slot>, <bit.0 = F9, bit.1 = F10, bit.2 = F11, bit.3 = F12>, <CHK>
Pakety s opcode D4 :
<D4>, <20>, <slot>, <8>, <b.0=F13, b.1=F14, b.2=F15, b.3=F16, b.4=F17, b.5 = F18, b.6 = F19>, <CHK>
Pakety s opcode D4 :
<D4>, <20>, <slot>,<5>, <b.4= F20>, <CHK>

Pokud nekdo vi, jak vypadaji pakety na F21-F28, budem rad, kdyz to tu napise.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1728
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod Dzavoronok » sob 15 bře, 2014 3:58 pm

Uvažuji o koupi centrály Z21 k ovládání příslušenství (výhybky+návěstidla). Lokomotivy chci ovládat přes MM. Nemáte prosím někdo ponětí, kde by se dalo kouknout na fungování centrály v praxi než se defintivně rozhodnut??? Není to levná záležitost a nechci jít do něčeho co pak hodím do koše.
Předem díky za nápady
Začátečník
Dzavoronok
 
Příspěvky: 22
Registrován: pon 23 lis, 2009 6:23 am

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod fulda » sob 15 bře, 2014 4:08 pm

Dzavoronok píše:Uvažuji o koupi centrály Z21 k ovládání příslušenství (výhybky+návěstidla). Lokomotivy chci ovládat přes MM. Nemáte prosím někdo ponětí, kde by se dalo kouknout na fungování centrály v praxi než se defintivně rozhodnut??? Není to levná záležitost a nechci jít do něčeho co pak hodím do koše.
Předem díky za nápady

V hospodě :?:
Pavel jí tam přinesl a slbil, že když si doneseme dost příslušenstv, tak jí příště vezme zas.
Tak vem semafór a je to.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod Dzavoronok » sob 15 bře, 2014 4:24 pm

Jako fór dobrý. Spíš jsem myslel konkrétní zapojení do provozu. Tak zkuste prosím jiné duchapřítomnější nápady.
Začátečník
Dzavoronok
 
Příspěvky: 22
Registrován: pon 23 lis, 2009 6:23 am

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod fulda » sob 15 bře, 2014 6:01 pm

Co se ti na té myšlence nepozdává? Máš šanci si s tím celej večer hrát podle svojich představ. Když si j necháž ukézat v obchodě, tak ti ukážou ty funkce, které bezvadně funguj a jen na jejich zařízení.
V hospodě si normálně jezdíme s vláčkama: http://www.youtube.com/watch?v=fkI5sFeZ6xc
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod Dzavoronok » sob 15 bře, 2014 6:40 pm

To je ale hodně zjednodušená verze. Chtěl bych poznat fungování výhybek, návěstidel atd.. Ještě bych se chtěl zeptat na vhodný SW? Který mi doporučíte?
Začátečník
Dzavoronok
 
Příspěvky: 22
Registrován: pon 23 lis, 2009 6:23 am

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod fulda » sob 15 bře, 2014 7:03 pm

Software ti nedoporučím, nevyznám se v nich. Já mám RailCo 7 a RocRail, ale nepoužívám ani jedno.
Pokud budu v dobrém rozmaru, tak dodělám a donesu nějaké kolejivo i s mašinkou.

Dneska na burze efektně dcera upustila jednu lokotku na podlahu, tak jí projedu vteřiňákem a bude jako nová.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod smekac » ned 16 bře, 2014 1:58 pm

Od včerejška mám doma pujčenou centrálu Z21, ač za normální situace nejsem digitalista tak to není uplně špatný nápad, celkem se mi to i líbí. Ale třeba mě zarazilo, že jsem nenašel možnost, jak dostat do tabletu zpětné hlášení. Případně kdybych si udělal layout a na něm chtěl zobrazovat obsazené a volné koleje, tak jsem nahraný ... Má pro to někdo nějaký tip ?
smekac
 
Příspěvky: 59
Registrován: ned 21 bře, 2010 4:12 pm
Bydliště: Praha

Re: DCC centrála Z21

Příspěvekod zdeno » ned 16 bře, 2014 8:51 pm

smekac píše:Od včerejška mám doma pujčenou centrálu Z21, ač za normální situace nejsem digitalista tak to není uplně špatný nápad, celkem se mi to i líbí. Ale třeba mě zarazilo, že jsem nenašel možnost, jak dostat do tabletu zpětné hlášení. Případně kdybych si udělal layout a na něm chtěl zobrazovat obsazené a volné koleje, tak jsem nahraný ... Má pro to někdo nějaký tip ?


Z21 je takovy bastard, snazi se o hodne, ale ve skutecnosti to nemusi byt az tak dobre. Treba podpora funkci od Uhlenbrocku neni zrovna pode normy a tak predpokladam, ze to asi nebude jedina zhovadilost, kterou ROCO udelalo spatne.
Centralu budem mit koncem dalsiho tydne a az ji otestujem, napisem o tom. Je fakt, ze budem testovat jen Loconet a ne ROCO. Ale to nevadi, vsak ROCO muze otestovat nekdo jiny. ;-)
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1728
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků