Stránka 1 z 3

Zapojení více S88 z DCCkoleje

PříspěvekNapsal: stř 11 led, 2012 11:08 am
od otompotom
Ahoj jak to tady tak pročítám tak zjišťuji že H.centrála a další věci jsou bez podpory, protože H-centrálu mám a mám i dva moduly S88 tak se chci zeptat jak je to s jejich napájením když je zapojím za sebe. Koukal jsem že fulda,před kterým se hluboce klaním, má na stránkách S88 s extra napájením tak teď nevím co dál. Předělat H-centrálu na nanox od fuldy a stejně i S88 nebo se to dá použít tak jak to je. Pokud to takto zapojím zbude mi energie i na ostatní :shock:

Chápu že mám obvykle asi hloupé dotazy ale to jsem celý já :D .

Děkuji

Re: Zapojení více S88 z DCCkoleje

PříspěvekNapsal: stř 11 led, 2012 11:35 am
od cernos
Pokud koukám na schéma S88 z DCCKolejí, který mám i já doma, a na schéma od Jindry, tak tam stačí jen doletovat kablík (konektor) k napájení. A napájet by to mělo jít buď z Jindorovo NanoX nebo externím 5V zdrojem (pokud máš jen H-centrálu)? Myslím si to dobře?

Re: Zapojení více S88 z DCCkoleje

PříspěvekNapsal: stř 11 led, 2012 11:54 am
od fulda
Pro dva moduly nedělej nic. Jak je napsáno v mojem doprovodném textu - to druhé napájení se používá v případě, že počty modulů jsou v desítkách a jejich vzdálenost v "kilometrech" (kilometry jsou ftip)

Re: Zapojení více S88 z DCCkoleje

PříspěvekNapsal: stř 11 led, 2012 12:02 pm
od otompotom
Aha tak to jsem se vylekal zbytečně, ano mám H-centrálu.

Díky moc.

Re: Zapojení více S88 z DCCkoleje

PříspěvekNapsal: stř 11 led, 2012 2:37 pm
od Houmr
Já mám zapojený plný počet S88 za sebou u Hcentrály, tedy 16ks, bez problémů s napájením, vše šlape.

Re: Zapojení více S88 z DCCkoleje

PříspěvekNapsal: stř 11 led, 2012 2:45 pm
od otompotom
Ahoj tak to je v pohodě, škoda že kluci z DCCkoleje na to asi nemají čas.

pokračování zamčeného vlákna DCC

PříspěvekNapsal: sob 29 lis, 2014 9:42 am
od sidlo
Bohužel vlákno DCC viewtopic.php?f=43&t=5350 je zamčené, chápu důvody. Proto zneužiju jiné vlákno, abych mohl pokračovat.

Od zdeno viewtopic.php?f=43&t=5350&start=75#p160395
to nejde, protoze to ma rozdilne klidove stavy


Přeložil jsem si to takto: Původní řešení s měřícím transformátorem bylo navrženo pro Loconet. Odborník to umí naroubovat i na S88. Tím ale vznikne poměrně komplikované zapojení. Proto bude řešení se snímáním úbytků napětí na diodách pro S88 lepší.

Re: pokračování zamčeného vlákna DCC

PříspěvekNapsal: sob 29 lis, 2014 10:12 am
od zdeno
sidlo píše:Od zdeno viewtopic.php?f=43&t=5350&start=75#p160395
to nejde, protoze to ma rozdilne klidove stavy

Přeložil jsem si to takto: Původní řešení s měřícím transformátorem bylo navrženo pro Loconet. Odborník to umí naroubovat i na S88. Tím ale vznikne poměrně komplikované zapojení. Proto bude řešení se snímáním úbytků napětí na diodách pro S88 lepší.

V tomto pripade souhlasim. Ma to dve dost velke nevyhody :
1/ ubytek napeti, teda viditelne zpomaleni loko, hlavne v malych rychlostech, ale to se da osetrit pomoci BEMF.
2/ nespojita indikace, teda detekce se muze trefit do "0" a indikuje neobsazeni. Taky BEMF muze s detekci docela dobre zazmatkovat, protoze odpojuje odber proudu.
To se netyka analog indikace LED diodou, ale jen pocitacoveho zpracovani, kdy casy nad 5mS jsou pro procesory obludne velike.

PS taky RailCom vyzaduje odstaveni napajeni a to muze ovlivnit detekci.

Re: pokračování zamčeného vlákna DCC

PříspěvekNapsal: sob 29 lis, 2014 10:49 am
od sidlo
zdeno píše:... nespojita indikace ... pocitacoveho zpracovani ... taky RailCom vyzaduje odstaveni napajeni ...


To jsou pro mně důležité poznámky. Jsem ve fázi projektování a při realizaci bych se potom divil, že to nefunguje. Lokopin tady http://www.lokopin.wz.cz/digital/detektory.htm#DO navrhuje úpravu obvodu S88 změnou optočlenu a doplnění kondenzátorem. Nemám praktickou zkušenost, tak nevím jak moc funkce BEMF, RailCom atd. ovlivní spolehlivost detekce pomocí S88.

Re: Zapojení více S88 z DCCkoleje

PříspěvekNapsal: sob 29 lis, 2014 10:54 am
od BohousP
Problémy, které zde uvádí Zdeno, se dají (částečně, ale z velké části) řešit:

1/ ubytek napeti, teda viditelne zpomaleni loko, hlavne v malych rychlostech, ale to se da osetrit pomoci BEMF.
Tady je možné změny napětí mezi úseky vyřešit tak, že VŠECHNY úseky budeš napájet přes Graetze, i ty, kde nebude (možná jen dočasně) použitá detekce obsazení. Srovná se tím napětí, navíc v budoucnosti lze lehce rozšířit počet vyhodnocovaných bloků. Lze využít bloky po 4 Graetzových můstcích viz http://www.fucik.name/masinky/zv/#DETECT, odpory ani optočleny není nutné osazovat.
2.) nespojitá detekce je diskutabilní. Teoreticky to nastat může, ale při opakovaném čtení je to už daleko menší pravděpodobnost. Proti krátkodobým náhodným stavům může pomoct použití optronu s antiparalelními LED ("svítí" při obou polaritách), proti zákmitům zase výstupní kondenzátor. Blíže u Martina Pinty http://lokopin.wz.cz/digital/detektory.htm#DO. Vhodné typy optronů PC844 (KP30400A) - čtyřnásobný, PC824 - dvojitý, PC814 (K30101B) - jednoduchý.
Pro eliminaci odpojování odběru mašin může pomoct použití přemostěných náprav odporovým lakem na vagonech, případně jejich osvětlení. Pokud je lokomotiva samotná, je to horší (ten odporový lak lze aplikovat asi i tady, ale to už je zvrácenost :D ...).
Edit: Než jsem to dopsal, kolega Sidlo mne předběhl v citaci Lokopina :P.

Re: Zapojení více S88 z DCCkoleje

PříspěvekNapsal: sob 29 lis, 2014 11:25 am
od zdeno
ja bych to definoval asi tak, ze potrebujeme setrvacnost asi 100-200mS, aby se vykryly vypadky napajeni pri pouziti BEMF a RailCom.
Radsi jsem napisal vice, aby se mohl pouzivat i rezim 0, teda ovladani analogove loko na DCC.
---
Pokud se to takto definuje tak je to otazka integracniho RC clenu o case asi 500mS. Teda R x C = 0,5 pozadovane hodnoty. Napriklad 0.0001F x 10 000ohmu = 1S.
To je vsak jen velmi hruba specifikace, protoze zapominame na svod kondenzatoru a vstupni odpor nasledujiciho obvodu. Idealni reseni by byl monostabilni obvod o delce impulsu vetsi, nez je nejdelsi vypadek napajeni (100mS). To se da zabezpecit i programove, jen by se tam ten procesor musel dat, nebo vyuzit ten, co vyhodnocuje data ze sbernice S88.

teoretizování nad detekcí obsazení

PříspěvekNapsal: sob 29 lis, 2014 1:30 pm
od fulda
BohousP píše:2.) nespojitá detekce je diskutabilní. Teoreticky to nastat může, ale při opakovaném čtení je to už daleko menší pravděpodobnost.

Už i ty Bohouši?

Takže - Na vstupu S88 je jako náhodou R-S klopný obvod, protože jedoucí mašinka mimo jiné celkem dost drncá, takže by té nespojitosti bylo vc než dost.

Koho zajmají detektory založené na měřcích transformátorech, tak jich mám pár po kapsách. všechny celkem složité ve srovnání s gretzem.

Použiju obrázek detektorů založených na úbytku napětí. Všimněte si, že první je jen na dvě diody, ale zase má společnou zem s centrálou (to je vhodné do detektorů, které používají RS, protože je oddělená sběrnice a zároveň je detektor z koleje napájen). Druhej model je opticky oddělenej, ale používá 4 diody.

Další možnost je to Zdenovo trafo, to se dá udělat docela elegantně (viz následující obrázek). Optočlen musí bejt dvoudiodovej, nebo se musí vrátit ta bipolární dioda na začátek (1N4148). Bohužel je trochu dost nestabilní a přenáší do diod všeljaké proudové špičky. (ty se snaží zastavovat kondenzátor, ale není to stoprocentní)

Velice dobrej detektor je ten od Mike Boltona (poslední obrázek), ten je jen na jeden procházející drát, ale bohužel je trochu dost komplikovanej.

Jo a hezké povídání o detektorech je třeba TADY
Obrázek

detekce_tr.gif
detekce_tr.gif (3.39 KiB) Zobrazeno 2999 krát


BOD_merg.JPG

Re: Zapojení více S88 z DCCkoleje

PříspěvekNapsal: sob 29 lis, 2014 3:03 pm
od zdeno
cetl jsem o tech jednodratovych toroidech pred roky na FREMO, bylo to dobre, akurat je problem, ze to je na modulovku a je to vhodne na pokazde jinou konfiguraci. Pro pevne kolejiste je to zbytecne slozite a drahe.
---
To dvojdiodove opto reseni je perfektni, presne podle meho gusta. Vyzkousim.
Podle mych zkusenosti neni problem bodove sejmuti obsazeni, ale liniove. Treba celou stanicni kolej, kde BEMF nebo RailCom muzou zablokovat sejmuti hodnot. Nebo naindukovane ruseni muze zpusobit falesne obsazeni.

Re: teoretizování nad detekcí obsazení

PříspěvekNapsal: sob 29 lis, 2014 4:08 pm
od sidlo
fulda píše:Takže - Na vstupu S88 je jako náhodou R-S klopný obvod, protože jedoucí mašinka mimo jiné celkem dost drncá, takže by té nespojitosti bylo vc než dost.


Jak ten R-S klopný obvod zamezí falešné (ne)detekci při náhodném (nespojitém) odběru proudu?

Re: Zapojení více S88 z DCCkoleje

PříspěvekNapsal: pon 01 dub, 2019 7:39 am
od sidlo
Už jste někdo použil přídavné napájení modulů S88 na dlouhých kabelech? Jak jste to realizovali?