Zapojení více S88 z DCCkoleje

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Zapojení více S88 z DCCkoleje

Příspěvekod BohousP » pon 01 dub, 2019 8:02 am

sidlo píše:Už jste někdo použil přídavné napájení modulů S88 na dlouhých kabelech? Jak jste to realizovali?

Na deskách DIGI-CZ 210 (smd technologie) je příprava na přídavný konektor a diodu. (http://www.masinky.info/wp-content/uplo ... ervena.jpg nebo http://www.masinky.info/wp-content/uplo ... 592728.jpg - svorky VIN vpravo uprostřed, dioda je ze spodní strany.) Dioda je pouze ochranná, slouží proti přepólování zdroje. Musí být s co nejmenším úbytkem (Schottkyho dioda), nebo jí můžeš vynechat - nahradit vodičem, ale pak se nesmíš splést s polaritou. Zapojuje se na nejvzdálenějším konci sběrnice S88, aby se zbytečně netloukly zdroje.
Celý popis na http://www.masinky.info/2015/03/detektor-obsazeni-s88/.
Verze S88 z DCCkoleje používá podobný princip, jen je to už tak trochu vykopávka, nicméně fungující. Takže by mělo stačit připojit si k +5V diodu s svorkovnici.
Naposledy upravil BohousP dne pon 01 dub, 2019 8:11 am, celkově upraveno 1
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2306
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Zapojení více S88 z DCCkoleje

Příspěvekod sidlo » pon 01 dub, 2019 8:11 am

Pokud tam bude ochranná dioda, tak by k přetokům mezi zdroji nemělo docházet. Je to tak?
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2230
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Zapojení více S88 z DCCkoleje

Příspěvekod BohousP » pon 01 dub, 2019 8:14 am

sidlo píše:Pokud tam bude ochranná dioda, tak by k přetokům mezi zdroji nemělo docházet. Je to tak?

Zcela přesně vzato by se měla dát dioda i na straně centrály. Ale nedělá se to. Pokud je sběrnice dost dlouhá, úbytky se srovnají cestu na přechodových odporech. Samozřejmě, napájení musí být 5V.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2306
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Zapojení více S88 z DCCkoleje

Příspěvekod sidlo » pon 01 dub, 2019 8:27 am

Jde mi o zapojení enkodérů na dlouhých kabelech. Tam jsou úbytky napětí už hodně velké. Zřejmě se nevyhnu potřebě více napájecích míst. Nabízí se otázky.
1. Napájení modulů bude vyřešeno. Co bude se signály RESET/LOAD/CLOCK?
2. Je potřeba nějak zakončovat vedení?
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2230
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Zapojení více S88 z DCCkoleje

Příspěvekod BohousP » pon 01 dub, 2019 8:34 am

sidlo píše:Jde mi o zapojení enkodérů na dlouhých kabelech. Tam jsou úbytky napětí už hodně velké. Zřejmě se nevyhnu potřebě více napájecích míst. Nabízí se otázky.
1. Napájení modulů bude vyřešeno. Co bude se signály RESET/LOAD/CLOCK?
2. Je potřeba nějak zakončovat vedení?

Bohužel, nemám zkušenosti s S88N a dlouhým vedením. Signály jsou všechny na úrovni TTL, takže je to dost velký problém. S88 byla primárně navržena jako levná a jednoduchá sběrnice pro domácí použití. Takže jedině metoda pokus-omyl ... :cry:
S jakými délkami uvažuješ?
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2306
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Zapojení více S88 z DCCkoleje

Příspěvekod sidlo » pon 01 dub, 2019 8:40 am

3 × 15 m Jak píšeš, bude to pokus omyl. Na 15 m kabelu je úbytek napětí 1,5 V.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2230
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Zapojení více S88 z DCCkoleje

Příspěvekod belgarat » pon 01 dub, 2019 9:20 am

sidlo píše:3 × 15 m Jak píšeš, bude to pokus omyl. Na 15 m kabelu je úbytek napětí 1,5 V.

Moje lami uvazovani rika, ze zatimco DATA bude regenerovano v kazdem modulu (tzn. 15m), tak reset/load/clock jsou prubezne a tudiz je mas vedene 45m daleko (?) Nedal by se k deskam doplnit podobny budic jako ma centrala ?
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1349
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Zapojení více S88 z DCCkoleje

Příspěvekod vvitty » pon 01 dub, 2019 9:33 am

Belgarat: samozřejmě dal.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 2112
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: Zapojení více S88 z DCCkoleje

Příspěvekod BohousP » pon 01 dub, 2019 9:36 am

co tak vyzkoušet GenLi HSI88 ? http://www.digi-cz.info/gen-li-usb-maxi/
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2306
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Zapojení více S88 z DCCkoleje

Příspěvekod fulda » pon 01 dub, 2019 10:23 am

Několik drobností:
  • Rozložení konektoru je tvořeno tak, aby se u normálního UTP drátu chovalo vedení jako stíněné
  • Seriózní S88 je postaveno na technologii CMOS tak, aby bylo možné ho provozovat od 15V do 3V, takže 1,5V na vedení není tak moc
  • Při použití externího napájení se dá síti celkem snadno celkem slušně ublížit (klíčové slovo je "zemní smyčka"). Proto nikomu neradím ho používat, když přesně neví co dělá.
  • Krom měření napětí je potřeba se zabývat ještě použitým časováním
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4529
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Zapojení více S88 z DCCkoleje

Příspěvekod fulda » pon 01 dub, 2019 10:43 am

belgarat píše:Moje lami uvazovani rika, ze zatimco DATA bude regenerovano v kazdem modulu (tzn. 15m), tak reset/load/clock jsou prubezne a tudiz je mas vedene 45m daleko (?) Nedal by se k deskam doplnit podobny budic jako ma centrala ?

Nechtěl bych tě chválit, ale označení (pro své uvažování) jsi vystihl :)

Stačí si přečíst například wikipedii, aby jsi věděl, že pro CMOS jsou logické úrovně definované jako násobek napájecího napětí.
wikipedia píše:
Kód: Vybrat vše
┌───────────┬────────────────┬────────────────┬──────────────────────┐
│Technology │ L voltage      │ H voltage      │ Notes                │
├───────────┼────────────────┼────────────────┼──────────────────────┤
│CMOS       │ 0 V to 1/3 VDD │ 2/3 VDD to VDD │ VDD = supply voltage │
└───────────┴────────────────┴────────────────┴──────────────────────┘

Takže při poklesu napětí směrem dál od zdroje nám klesá i poměr a tím pádem je vše v pořádku.
To by pochopitelně neplatilo pro obrácený směr a proto jsou tam ty zesilovače.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4529
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Zapojení více S88 z DCCkoleje

Příspěvekod BohousP » pon 01 dub, 2019 11:42 am

Hmm, tak to jsem ještě neviděl:
fulda píše:...
Seriózní S88 je postaveno na technologii CMOS tak, aby bylo možné ho provozovat od 15V do 3V, ...

Kam má paměť sahá, vždy tam bylo použito pouze 5V. Nepopírám, že s 15V by to bylo odolnější vůči rušení, ale nějak na to všichni pr... .
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2306
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Zapojení více S88 z DCCkoleje

Příspěvekod fulda » pon 01 dub, 2019 12:29 pm

BohousP píše:Hmm, tak to jsem ještě neviděl:
fulda píše:...
Seriózní S88 je postaveno na technologii CMOS tak, aby bylo možné ho provozovat od 15V do 3V, ...

Kam má paměť sahá, vždy tam bylo použito pouze 5V. Nepopírám, že s 15V by to bylo odolnější vůči rušení, ale nějak na to všichni pr... .

To ne, velké centrály používají větší napětí, jen levné kousky určené pro malá kolejiště jako NanoX používají 5V. Například digital-bahn.de jede na 12V, nebo Märklin Central Station 60212 (do roku 2007, pak už nevím).
Podívej se na popis pinů pro S88, všude je pin 1 na RJ45 psaný jako 5V/12V.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4529
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Zapojení více S88 z DCCkoleje

Příspěvekod BohousP » pon 01 dub, 2019 12:55 pm

Asi jseš starší ... já to nepamatuji (v praxi) :mrgreen: Ale máš pravdu. V normě to vyšší napětí je, obvody v detektorech to také snesou. Jen by se musel upravit vstup/výstup z centrály, což je otázka pár hradel nebo tranzistorů.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2306
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Zapojení více S88 z DCCkoleje

Příspěvekod fulda » pon 01 dub, 2019 1:58 pm

BohousP píše:Asi jseš starší ... já to nepamatuji (v praxi) :mrgreen: Ale máš pravdu. V normě to vyšší napětí je, obvody v detektorech to také snesou. Jen by se musel upravit vstup/výstup z centrály, což je otázka pár hradel nebo tranzistorů.

Ano, dokonce si myslím, že na digital-bahn.de nějaký shifter byl, prohlédni si TYTO barevné obrázky.

Zapojení by asi mohlo volně využít level shiftery z arduina, třeba TENTO by mohl fungovat celkem v klidu.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4529
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: halx a 6 návštevníků