Stránka 31 z 31

Re: Servo dekodér

PříspěvekNapsal: čtv 16 kvě, 2019 2:11 pm
od tondakladno
belgarat píše:Pardon - spatne vyjadreno. Tvuj + tondakladno prispevek uspokojive vysvetluji pozorovane chovani a predpokladam ze mate (oba) pravdu. Lepsi melo znamenat = ucelenejsi, lepe podanou pro blbouny apod. I kdyz ty obrazky bude tezke porazit :)

Kazdopadne diky panove ;) za cas nad tim straveny. Pujdu si koupit lepsi bizuterii, asi znova do GME.


Ve výše uvedeném příspěvku jsem psal, že se mi na zapojení něco nezdá. Pro správnou funkci je potřeba odstranit rezistor R4 a nahradit ho rezistorem 1k až 3k, který je zapojen mezi výstupem stab. a zemí. ( Paraelně k R3 a C ). Při tomto zapojení je na gate nula V a tranzistor je plně otevřen. Nový rezistor R4 plní dvě funkce. Jako vybíjecí ( přes R3+R4 ) a za druhé jako zátěž pro stab. Proč jako zátěž, když zátěž tvoří servo, protože díky RC článku začne tranzistor otevírat až po 1,2 s. Otevírání trvá 3,4 s. Myslím, že je tento čas zbytečně dlouhý. I toto zapojení jsem si nasimuloval a na osciloskopu viděl průběh napětí na gate. S touto malou úpravou Ti to bude chodit i na ten druhý Mosfet.

Re: Servo dekodér

PříspěvekNapsal: čtv 16 kvě, 2019 2:21 pm
od MiG
Já bych spíš nejprve zkusil "obalit" ten 7805 keramickými kondenzátory 100nF. Je možné, že se po výměně 9520 za 9530 rozkmitává.
Tomu by pak mohlo odpovídat to "divné" napětí 2.05V.

Re: Servo dekodér

PříspěvekNapsal: čtv 16 kvě, 2019 2:43 pm
od tondakladno
MiG píše:Já bych spíš nejprve zkusil "obalit" ten 7805 keramickými kondenzátory 100nF. Je možné, že se po výměně 9520 za 9530 rozkmitává.
Tomu by pak mohlo odpovídat to "divné" napětí 2.05V.

O tomto " divném " napětí nevím. Zaměřil jsem se na Belgaredův problém. O jakých 2,05 V jde ?

Re: Servo dekodér

PříspěvekNapsal: čtv 16 kvě, 2019 3:27 pm
od MiG
To psal belgarat.

Re: Servo dekodér

PříspěvekNapsal: sob 18 kvě, 2019 2:35 pm
od Pater
MiG píše:Já bych spíš nejprve zkusil "obalit" ten 7805 keramickými kondenzátory 100nF.

Pravda, na blokovací kondenzátory jsem zase zapomněl. Díky "rozlité" zemi na plošném spoji, není problém přilepit dva SMD kondenzátory velikosti 0805. Až bude chvilka opravím.

Re: Servo dekodér

PříspěvekNapsal: ned 19 kvě, 2019 9:20 am
od tondakladno
Pater píše:
MiG píše:Já bych spíš nejprve zkusil "obalit" ten 7805 keramickými kondenzátory 100nF.

Pravda, na blokovací kondenzátory jsem zase zapomněl. Díky "rozlité" zemi na plošném spoji, není problém přilepit dva SMD kondenzátory velikosti 0805. Až bude chvilka opravím.

Je zbytečný a hlavně odstraň R4.

Re: Servo dekodér

PříspěvekNapsal: pon 20 kvě, 2019 7:14 am
od belgarat
Jako spravny jouda si pokus na nepajivem poli (ackoliv mezitim mi tu pristaly IRF9530) zopakuji, v poradi podle duveryhodnosti; zaprve s blokovacimi kondenzatory. Zadruhe s upravou podle @tondakladno.
Ad divne napeti: 2,05-07 (sorry, merak) jsem nameril na vystupu MOSFETu pri Ug=0,43V (viz vyse).

@Pater: prosim, proc je lepe miti na gate napeti stanovene odporovym delicem a ne (nejradeji) 0V ?

Re: Servo dekodér

PříspěvekNapsal: pon 20 kvě, 2019 8:40 am
od MiG
Jestli jsou na nepájivém poli napájecí větve rozděleny (7805 a 78L05), tak 1G kondenzátor by měl být podle mého spíš u výkonové větve (7805).

Re: Servo dekodér

PříspěvekNapsal: pon 20 kvě, 2019 9:44 am
od zdeno
MiG píše:Jestli jsou na nepájivém poli napájecí větve rozděleny (7805 a 78L05), tak 1G kondenzátor by měl být podle mého spíš u výkonové větve (7805).

nebylo by lepsi pouzivat mF, uF a nF ??

Re: Servo dekodér

PříspěvekNapsal: pon 20 kvě, 2019 9:55 am
od MiG
Používám to, co je nakreslený ve schematu.
Má rada nemá být kviz inteligence, že 1mF je 1G.

Re: Servo dekodér

PříspěvekNapsal: úte 21 kvě, 2019 8:33 am
od Pater
belgarat píše:@Pater: prosim, proc je lepe miti na gate napeti stanovene odporovym delicem a ne (nejradeji) 0V ?

Nikde jsem nenapsal, že si nemůžeš zapojení upravit. Pokud si vymyslíš zapojení, můžeš mít napětí na gate i záporné. Tím odporovým děličem je nastaven maximální proud drejnem pro 4 serva (cca1,6A). Vycházel jsem z datasheetu výrobce International Rectifier. Pokud máš tranzistory mimo katalogové hodnoty, tak si musíš zapojení upravit.

Re: Servo dekodér

PříspěvekNapsal: úte 21 kvě, 2019 9:01 am
od tondakladno
Pater píše:
belgarat píše:@Pater: prosim, proc je lepe miti na gate napeti stanovene odporovym delicem a ne (nejradeji) 0V ?

Nikde jsem nenapsal, že si nemůžeš zapojení upravit. Pokud si vymyslíš zapojení, můžeš mít napětí na gate i záporné. Tím odporovým děličem je nastaven maximální proud drejnem pro 4 serva (cca1,6A). Vycházel jsem z datasheetu výrobce International Rectifier. Pokud máš tranzistory mimo katalogové hodnoty, tak si musíš zapojení upravit.

Musím reagovat. Ten tranzistor má plnit funkci spínače ( zap./vyp.) a né elektronického odporu. Zkus si změřit při zapnutí napětí mezi DS. Maximální proud serva je dán konstrukcí a tak ho nemusím nějak nastavovat !!! Není ostuda, když řekneš, že R4 je opravdu zbytečný. Každý dělá chyby.

Re: Servo dekodér

PříspěvekNapsal: úte 21 kvě, 2019 12:57 pm
od belgarat
Pater píše:Nikde jsem nenapsal, že si nemůžeš zapojení upravit. Pokud si vymyslíš zapojení, můžeš mít napětí na gate i záporné. Tím odporovým děličem je nastaven maximální proud drejnem pro 4 serva (cca1,6A).

Ptal jsem se proto, abych lepe porozumel; zapojeni co navrhoval @tondakladno evidentne stahuje G k 0 (maximalne otevira mosfet, v ramci moznosti), tak jsem chtel porozumet tomu proc Tve reseni definuje nejakou napetovou uroven. Nekritizuji ... nerozumim a rad se dovzdelam - ackoliv je to pro jine jasne jak facka. I zdanlive podivne (mozna predevsim takove) zapojeni ma obvykle svuj ucel nebo zamer.

Tak tedy jina otazka: duvod omezeni pro proud k servum ? Ochrana zdroje / definovany max. odber dekoderu ?

Re: Servo dekodér

PříspěvekNapsal: úte 21 kvě, 2019 1:56 pm
od Pater
belgarat píše:Tak tedy jina otazka: duvod omezeni pro proud k servum ? Ochrana zdroje / definovany max. odber dekoderu ?

Co třeba použitý můstek, kapacita vyhlazovacího kondenzátoru, nebo použitý stabilizátor.
A znova: Napěťová úroveň na gate může být i jiná. Zveřejnil jsem ověřené zapojení. Mimochodem je funkční i s IRF9520 (mám na stole). Netvrdím, že mé zapojení je jediné možné. Nikomu nebráním, vymyslet si vlastní zapojení, odzkoušet a po úspěšném provozu publikovat.

Re: Servo dekodér

PříspěvekNapsal: úte 21 kvě, 2019 2:09 pm
od belgarat
Pater píše:
belgarat píše:Tak tedy jina otazka: duvod omezeni pro proud k servum ? Ochrana zdroje / definovany max. odber dekoderu ?

Mimochodem je funkční i s IRF9520 (mám na stole).

Zkusim napichat do nepajiveho pole jeste jednou. Chyba mezi soucastkami a zidli by byla prijemne reseni :-D