Servo dekodér

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Servo dekodér

Příspěvekod vvitty » pát 24 bře, 2017 5:04 pm

Pekne :P
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 1917
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: Servo dekodér

Příspěvekod belgarat » stř 18 říj, 2017 8:24 am

michal.kubista píše:A mě napadá jiné řešení. Do serva pustit nejprve nižší napětí, které s motorkem nepohne, ale stačí na srovnání elektroniky a případně napětí postupně navýšit. Jde to pomocí PWM. Každé servo má napájení řízené samostatně.


Potvrzuji, tento experiment vcera uspesne probehl na TowePro SG90, akorat jsem musel ty "duty" pulzy a frekvenci upravit na radove desitky mikrosekund. Paka vubec necukla, vydala se pozadovanym smerem.

Take se mi osvedcilo NEJPRVE pustit pwm pro rizeni polohy paky a az pak zapnout (zcela) napajeni serva. Servo cuklo, ale jen nepatrne - vychylka paky cca 1-1,5mm.
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 976
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Servo dekodér

Příspěvekod BohousP » stř 18 říj, 2017 8:38 am

belgarat píše:
michal.kubista píše:A mě napadá jiné řešení. Do serva pustit nejprve nižší napětí, které s motorkem nepohne, ale stačí na srovnání elektroniky a případně napětí postupně navýšit. Jde to pomocí PWM. Každé servo má napájení řízené samostatně.


Potvrzuji, tento experiment vcera uspesne probehl na TowePro SG90, akorat jsem musel ty "duty" pulzy a frekvenci upravit na radove desitky mikrosekund. Paka vubec necukla, vydala se pozadovanym smerem.

Take se mi osvedcilo NEJPRVE pustit pwm pro rizeni polohy paky a az pak zapnout (zcela) napajeni serva. Servo cuklo, ale jen nepatrne - vychylka paky cca 1-1,5mm.

Ano, tento princip funguje už dávno. http://maximaus.unet.cz/vyh.htm Bylo to diskutováno i v tomto fóru. Ale, popravdě, našly se i typy serv, u kterých ani toto nepomůže. I když je jich minimum.
EDIT: seznam vyzkoušených serv http://maximaus.unet.cz/serva.txt
Naposledy upravil BohousP dne stř 18 říj, 2017 9:08 am, celkově upraveno 1
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2029
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Servo dekodér

Příspěvekod fulda » stř 18 říj, 2017 9:02 am

Jak jsem již psal asi milionkrát - na tomto postupu je hezké to, že se chová pro každé servo jinak. A slovem "každé servo" se myslí více méně každá minoritní úprava.
Takže testovat na vzorku menším než desítky (raději stovky) serv a prohlásit test za úspěšný je blbost.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Servo dekodér

Příspěvekod belgarat » stř 18 říj, 2017 9:24 am

Ano ... ale vzhledem k tomu, ze zmineny servodekoder je v prodeji: http://www.digi-cz.info/dekodervv1/, nebude to "chova se kazde servo jinak" budto vyznamne, nebo minimalne bude uplne stejne vyznamne, jako u prodavaneho vyrobku, neni-liz pravda ?

Pritom upravit napr. https://sites.google.com/site/sidloweb/ ... ro-15-serv na postupny nabeh napajeni pomoci PWM asi nebude velky problem. Na rozdil od zminovaneho DIGI-CZ vyrobku ma navic uzivatel sanci, bude-li chtit, pomerne jednouse upravit pomery zapinani "na miru" svych nestandardnich serv. Treba prave moznost uprav je pro mne osobne motivace proc se snazit neco takoveho "odpokusovat" nez proste koupit.

Samozrejme jsem to netestoval na 1 KUSU serva, mam jich doma ted asi 20, ze 2 ruznych "vrhu". Souhlasim, na statistiku je to stale nedostatecne.
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 976
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Servo dekodér

Příspěvekod fulda » stř 18 říj, 2017 11:42 am

belgarat píše:Samozrejme jsem to netestoval na 1 KUSU serva, mam jich doma ted asi 20, ze 2 ruznych "vrhu". Souhlasim, na statistiku je to stale nedostatecne.

OK, tak já ti poradím - najdi si servo, které má IO AA51880 a porovnej jeho chování s takovým, které má IO KC2462. To je taková lehká rozcvička.

Ale jinak ti to nebudu rozporovat, určitě o tom víš dost.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Servo dekodér

Příspěvekod belgarat » stř 18 říj, 2017 12:11 pm

fulda píše:OK, tak já ti poradím - najdi si servo, které má IO AA51880 a porovnej jeho chování s takovým, které má IO KC2462. To je taková lehká rozcvička.
Ale jinak ti to nebudu rozporovat, určitě o tom víš dost.


Mylis se, vim o tom velice malo a jsem docela rad, ze se mi s tim malem podarilo "porazit" nakoupeny hardware. S IO KC2462 myslim nic nemam, a vim aspon tolik, ze podle http://maximaus.unet.cz/serva.txt mozna ani neni duvod jej v obdobnem zapojeni (znova) zkouset.

Je neco spatneho usilovat o domaci vyrobu zarizeni pro "bezne koupitelna" serva (s AA51880 mam mmch vetsinu, nakoupenou v ruznem case od ruznych prodejcu) ? Kdo bude chtit podobne "zarizeni" vyuzit, muze zajiste ovlivnit nakup serva aby mel vetsi sanci na "necukani". Dokonce, pokud to tu nekdo jiny cte, muzeme diky zdejsimu foru otestovat daleko vetsi mnozstvi variant serv nez by dokazal jednotlivec. Zapojeni je do 20(?) korun, ma-li experimentator nepajive pole, vodice a Arduino Nano.

Nebo je podobny pokus spatny ciste proto, ze zarizeni s podobnymi parametry a omezenimi jsou uz v prodeji ?

Edit:mimochodem - psal jsem, ze slo o uspesny pokus na konkretnim typu serva. Ne ze jde o reseni pro vsechny serva. Muzeme to tvrzeni dale zuzit na konkretni ridici chip, vic jsem (zatim) opravdu nezjistil :)
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 976
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Servo dekodér

Příspěvekod fulda » stř 18 říj, 2017 1:10 pm

Já jsem k tomu řekl, že se mi nelíbí prohlašovat za dogma to, že se někomu jednorázově podařilo najít kombinaci serva, které se takto dá spouštět.
Prostě mám trochu jiné představy o provedení práce kterou prohlásím za následování hodnou.

Já jsem si prostě udělal mnohem širší průzkum a pak jsem udělal dekodér tak, jak jsem ho udělal. Za svojí prací jsem si stál natolik, že jsem si jí nechal certifikovat.
Cesta to nebyla jednoduchá a udělal jsem cestou několik zásadních chyb. Děkuji těm, kdož mi pomáhali.

Myslel jsem si, že budeš stát o radu kde děláš v úvahách chybu, ale nutit se nikomu nemusím, prostě jen po tisícprvní napíši, že pokud by někdo tento postup chtěl opakovat, tak aby si dal pozor na všechna jeho nepopsaná omezení.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Servo dekodér

Příspěvekod vvitty » stř 18 říj, 2017 1:37 pm

belgarat píše:Edit:mimochodem - psal jsem, ze slo o uspesny pokus na konkretnim typu serva. Ne ze jde o reseni pro vsechny serva. Muzeme to tvrzeni dale zuzit na konkretni ridici chip, vic jsem (zatim) opravdu nezjistil :)


Muzes to klidne zuzit na konkretni kus. Cinane jsou ve vyrobe dost kreativni a i jedna dodavka se stejnou nalepkou muze obsahovat nekolik ruznych variant zapojeni a chovani - tedy pokud se bavime o dodavce v rozsahu alespon desitek kusu.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 1917
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: Servo dekodér

Příspěvekod belgarat » stř 18 říj, 2017 2:20 pm

fulda píše:Myslel jsem si, že budeš stát o radu kde děláš v úvahách chybu, ale nutit se nikomu nemusím, prostě jen po tisícprvní napíši, že pokud by někdo tento postup chtěl opakovat, tak aby si dal pozor na všechna jeho nepopsaná omezení.


Moznost rady je vice nez vitana. Jak tedy jinak: zaskuby neresit (resp. resit vhodnou mechanikou, nebo resit jen proudovy naraz pri zapnuti napajeni modelu - mam ted) ? Nesnazit se spinat napeti ? Pracovat se servem _jinak_ (jak ?) aby bylo pokryte vetsi spektrum vyrobku ktere muzu v prubehu stavby nakoupit ?

Nebo tou radou myslis, ze ze zkusenosti vychazi, ze vyuzivat "fint" typu PWM je extremne nespolehlive - muzes nasmerovat na zpusob, ktery je spolehlivejsi, znas-li ?
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 976
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Servo dekodér

Příspěvekod fulda » stř 18 říj, 2017 5:09 pm

Já jsem se rozhodl použít takovou poměrně zastaralou metodu - použil jsem nezávislé napájení s dostatečně mohutným zdrojem a mechanicky odolné spojení.
Pochopitelně jsem nepoužil ta nejlacinější serva která existují.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Servo dekodér

Příspěvekod sidlo » stř 18 říj, 2017 5:21 pm

fulda píše:Já jsem si prostě udělal mnohem širší průzkum a pak jsem udělal dekodér tak, jak jsem ho udělal. Za svojí prací jsem si stál natolik, že jsem si jí nechal certifikovat.

fulda píše:Já jsem se rozhodl použít takovou poměrně zastaralou metodu - použil jsem nezávislé napájení s dostatečně mohutným zdrojem a mechanicky odolné spojení.
Pochopitelně jsem nepoužil ta nejlacinější serva která existují.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1702
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Servo dekodér

Příspěvekod zdeno » stř 18 říj, 2017 5:42 pm

muzem odkazat na vykuchane servo, ktere nema vubec nijake problemy.
Myslim, ze problem reklamace je mizivy pri cenach 2-3 Eura za kus a omezi se jeste tim, ze se servo vyzkousi pred rozebráním.
Navic tam stejne musi byt nejaka elektronika, takze je uplne jedno, jak se to udela.

http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2015010001
To je pro Loconet.

http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2014040002
toto je pro DCC
---
Myslim, ze je zbytecne nosit drivi do lesa ;-)
Naposledy upravil zdeno dne pát 20 říj, 2017 7:14 am, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1531
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Servo dekodér

Příspěvekod Ferda » stř 28 úno, 2018 4:35 pm

Zdeno, jestli jsem to správně pochytil, tak po dosažení koncové polohy se vypíná napájení motorku. Takže mě napadlo, zda když by potom došlo k nechanickému posunu, tak se to bude chovat jako by to nebylo napájeno a servo samo se nebude snažit znovu se dostat do definované koncové polohy. K opětovnému návratu bude třeba nový příkaz.
Standardně se servo bude při pokusu o vychýlení z požadované polohy bránit a neustále se bude snažit se do nastavené polohy vracet. Tady by tomu tak asi nebylo. Nebo se mýlím?
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Uživatelský avatar
Ferda
 
Příspěvky: 1575
Registrován: stř 07 říj, 2009 3:34 pm
Bydliště: Ostrava

Re: Servo dekodér

Příspěvekod zdeno » čtv 01 bře, 2018 4:37 pm

Ferda píše:Zdeno, jestli jsem to správně pochytil, tak po dosažení koncové polohy se vypíná napájení motorku. Takže mě napadlo, zda když by potom došlo k nechanickému posunu, tak se to bude chovat jako by to nebylo napájeno a servo samo se nebude snažit znovu se dostat do definované koncové polohy. K opětovnému návratu bude třeba nový příkaz.
Standardně se servo bude při pokusu o vychýlení z požadované polohy bránit a neustále se bude snažit se do nastavené polohy vracet. Tady by tomu tak asi nebylo. Nebo se mýlím?

Moje reseni je univerzalni a myslim, ze dobre otestovane. Jeho vyhoda je v tom, ze se neprovadi dalsi meziprevod na impuls a jeho nasledne dekodovani.
Taky vrceni je uplne odstraneno, protoze motorcek ma urcitou setrvacnost a "prebehne" dal do vypinaciho pole. Teda musel by se vratit opravdu hodne, aby to zacalo vrcet.
Navic tento dobeh se da programem ridit, takze prebehnuti je nastavitelne.
---
Na zacatku jsem pouzival komparatory a prave z duvodu vrceni jsem presel na ADC prevodniky, ktere jsou variabilnejsi.
A pokud se pouzije 10-bitovy ADC prevodnik se zrusenim 3-bitu na 7-bitu (127), tak je to neskutecne stabilni.
Zatim jsem neprisel na nijakou nevyhodu, snad jen zruseni zaruky u noveho serva a to pri cene 3 Eura za kus neni az tak bolestive.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1531
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků