Servo dekodér

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Servo dekodér

Příspěvekod fulda » pon 28 zář, 2015 6:27 pm

Rudolf: chápu to správně, že to je multifunkční dekodér? (u nás se spíš říká dekodér do lokomotivy)
workous: dá, třeba na dcckolejích si můžeš přečíst jeden návod. Ale zavádí to nové chyby. Proto jsem udělal verzi kterou označuji jako 4 a která používá "základnovou stanici", ale to je úplně jiný model.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4095
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Servo dekodér

Příspěvekod workous » pon 28 zář, 2015 7:46 pm

takže radíš nový dekodér.....po osazení digi serva je to lepší, ale ......
Naposledy upravil workous dne pon 28 zář, 2015 8:46 pm, celkově upraveno 1
HO segmenty epocha workoušov - Roco Geoline
Uživatelský avatar
workous
 
Příspěvky: 1649
Registrován: sob 15 lis, 2008 12:05 pm
Bydliště: Chýnice u Prahy

Re: Servo dekodér

Příspěvekod vvitty » pon 28 zář, 2015 8:31 pm

s nezavislym napajenim to celkem prijatelne funguje na nekolika kolejistich o poctu dekoderu 20... nicmene je pak vhodne oddelit signal z DCC pres optron.
A v takovem pripade neni od veci z desky vyhodit "topeni" 7805 a napajet to rovnou 5V.
Magazín - http://www.pojezdy.eu/ < > Komponenty pro modeláře - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 1868
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: Servo dekodér

Příspěvekod workous » pon 28 zář, 2015 8:49 pm

5V na kolejišti mám to není problém hodil by jsi mi malůvku jak s tím "oddelit signal z DCC pres optron" děkuji předem. Nejsem v tom zběhlý, tak bych něco nepohnojil.
Naposledy upravil workous dne úte 29 zář, 2015 11:27 am, celkově upraveno 1
HO segmenty epocha workoušov - Roco Geoline
Uživatelský avatar
workous
 
Příspěvky: 1649
Registrován: sob 15 lis, 2008 12:05 pm
Bydliště: Chýnice u Prahy

Re: Servo dekodér

Příspěvekod fulda » pon 28 zář, 2015 8:54 pm

Nechtěl bych, aby tato stránka byla jakkoli spojována s mojí osobou a aby se někdo pokoušel se mne na cokoli ptát. Ta stránka normálně funguje: http://dcckoleje.marekiss.cz/servo.html
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4095
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Servo dekodér

Příspěvekod workous » pon 28 zář, 2015 9:01 pm

jj měl jsem uložený špatný odkaz a tak jsem napsal, že to nefunguje není to pravda - děkuji Martinovi za upozornění....
HO segmenty epocha workoušov - Roco Geoline
Uživatelský avatar
workous
 
Příspěvky: 1649
Registrován: sob 15 lis, 2008 12:05 pm
Bydliště: Chýnice u Prahy

Re: Servo dekodér

Příspěvekod sidlo » ned 04 říj, 2015 6:47 am

fulda píše:chápu to správně, že to je multifunkční dekodér? (u nás se spíš říká dekodér do lokomotivy)


NMRA Standards and Recommended Practices
http://www.nmra.org/sites/default/files/s-9.2.1_2012_07.pdf

S-9.2.1 DCC Extended Packet Formats píše:C: Instruction Packets for Multi Function Digital Decoders
...
Multi Function Digital Decoders are used for the purpose of controlling one or more motors and/or accessories.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1592
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Servo dekodér

Příspěvekod fulda » pon 19 pro, 2016 8:27 pm

jirkah píše:
fulda píše:Předmět: Motorický přestavník MP1 od MTB-MODELu

Hraji si s DCC dekodérem pro MP1.
Používá tři vodiče, přepínač zůstává volný pro přepínání srdcovky.
Na dekodéru jsou dvě LEDky, které signalizují v jaké je přestavník poloze.
TADY je krátké VIDEO.

Místo ledek je možné dát optrony a připojit je na zpětný ohlas, takže pak má počítač reálnou představu o poloze a také o probíhajícím přestavování.

Konečná velikost bude stejná jako přestavník, takže se dekodér bude moci dát přímo na přestavník, nebo proti přestavníku.

Co si o tom kdo myslíte?


Vypadá to dobře.Je něco takového pro servodekoder ?


Nevím co přesně myslíš?
Pro serva jsem dělal nějaké dekodéry TADY, ale je o ně malý zájem, tak je moc nerozvíjím.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4095
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Servo dekodér

Příspěvekod jirkah » pon 19 pro, 2016 9:04 pm

myslel jsem jednoduchou otázku jestli je něco takového pro servodekoder. To znamená , aby se dala připojit také led které signalizují v jaké je přestavník poloze . Nebo případně nahradit optrony a připojit je na zpětný ohlas . Už si rozumíme ? Vím , že existuje FBO , ale o tom jsem jen četl na stránkách a nikde ho v praxi neviděl.
......................................
Jiří Hocmann TT, NanoX 2015 ,MM
http://jhvlaky.webnode.cz
Uživatelský avatar
jirkah
 
Příspěvky: 248
Registrován: sob 29 zář, 2012 8:32 am
Bydliště: Plzeň jih

Re: Servo dekodér

Příspěvekod sidlo » pon 19 pro, 2016 9:13 pm

Tady je dekodér pro serva https://sites.google.com/site/sidloweb/elektrika/16-dekoder-pro-15-serv
Podle tohoto vzoru jsem přestavník postavil http://www.modulybrno.cz/servo-jako-prestavnik
V každém přestavníku je dvoupólový přepínač. Jeden pól je na srdcovku, druhý pól na zpětný ohlas o poloze výhybky.
Kódování ohlasu výhybek na S88 je tady https://sites.google.com/site/sidloweb/elektrika/zpetny-ohlas-s88
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1592
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Servo dekodér

Příspěvekod fulda » úte 20 pro, 2016 4:36 pm

jirkah píše:myslel jsem jednoduchou otázku jestli je něco takového pro servodekoder. To znamená , aby se dala připojit také led které signalizují v jaké je přestavník poloze . Nebo případně nahradit optrony a připojit je na zpětný ohlas . Už si rozumíme ? Vím , že existuje FBO , ale o tom jsem jen četl na stránkách a nikde ho v praxi neviděl.

Ano, neexistje. Jak říkám, je spoustu lidí, co se o to zajímají ale je opravdu málo těch, co to dotáhnou do konce.
A dělat pro každého jiný dekodér se mi nechce. Já když udělám dekodér pro 4 serva se základnovou stanicí, tak je to asi nejlevnější dekodér a přesto se zdá leckomu drahý, takže nemám úplně motivaci jej rozvíjet.

FBO normálně funguje (zase špatné vlákno), na internetu je možné najít pár videí lidí, kteří jej používají. Používá se převážně na menších domácích kolejištích kde se používají kompaktní panely a kde uživatele zajímá možnost panel odpojit a snadno přenášet. Případně například pokud mám jeden panel pro ovládání jedním uživatelem a nebo dvojici panelů, pokud jezdí na kolejišti uživatelé dva.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4095
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Servo dekodér

Příspěvekod BohousP » pát 06 led, 2017 11:31 am

Novinka pro zájemce o servodekodér. Je nová verze - jiný typ procesoru (PIC12F1822) a novější software v. 5.3. A to nejdůležitejší - tento dekodér získal certifikaci NMRA. Tím se nemůže pochválit žádný z dekodérů vyráběných jinými výrobci v ČR, z těch zahraničních také jen některé. Blahopřeji Fuldovi - autorovi software. Dekodér nese prodejní označení DIGI-CZ 294.
Sofware nelze použít pro předchozí verze - je jiný procesor. Deska zůstává stejná, i použití se základnovou stanicí.
Kromě něj získali certifikaci také dekodéry pro přestavníky "Želva" a Minidekodér pro 2 relé. Kdo nevěří a chce vidět certifikáty (určitě se aspoň jeden nevěřící Tomáš najde...) , musí chvíli počkat, publikování NMRA chvilku trvá. :P
EDIT 15.3.2017: Certifikáty pro servodekodér a želvodekodér už dorazily - k vidění na http://www.digi-cz.info/certifikace-nmra/
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1940
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Servo dekodér

Příspěvekod BohousP » stř 15 bře, 2017 8:15 pm

Pro majitele dekodérů DIGI-CZ 004-N (t.j. servodekodéry pro použití se základnovou stanicí, tedy ty menší, které nemají stabilizátor 7805 na desce dekodéru) nabízí DIGI-CZ možnost upgrade - záměnu stávajícího procesoru 12F629 za nový procesor 12F1822 se software verze 5.3. Tím získáte plněhodnotný dekodér DIGI-CZ 294. Cena je 99 Kč. K objednání na http://www.digi-cz.info/dekoder-serva/.
EDIT 16.3.2017:
Rozdíl na první pohled patrný není, ale vyznačují se podstatně vyšší spolehlivostí čtení paketů (viz příspěvěk Fuldy viewtopic.php?f=6&t=10639&p=213300&hilit=verze#p213300). Proto také prošly dekodéry DIGI-CZ 294 certifikací NMRA.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1940
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Servo dekodér

Příspěvekod Ales » čtv 16 bře, 2017 9:59 pm

jirkah píše: Vím , že existuje FBO , ale o tom jsem jen četl na stránkách a nikde ho v praxi neviděl.


FBO (včetně TCO) mi normalně funguje -
viz popis : http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=1&t=7415&start=30#p194850

foto+popis : http://samone.rajce.idnes.cz/21-Elektronika-vyhybky/#20160103_195218.jpg

a video: https://youtu.be/SlLLSWMU-LI
H0, moje kolejiště : http://samone.rajce.idnes.cz
Uživatelský avatar
Ales
 
Příspěvky: 84
Registrován: stř 13 říj, 2010 6:10 pm

Re: Servo dekodér

Příspěvekod BohousP » pát 24 bře, 2017 4:48 pm

Tak oblíbený dekodér pro serva ex. DIGI-CZ 004, dnes DIGI-CZ 294 nemá jen nový mozek (procesor) a certifikát NMRA ale také vzhled. Převodem do smd získal na vzhledu a také zeštíhlel (cca 30x30 mm). Je určený pro 4 serva a napájení je ze základnové stanice. Popis na http://www.digi-cz.info/dekoder-serva/
DIGI-CZ-294-small2.png
DIGI-CZ-294-small2.png (257.26 KiB) Zobrazeno 1832 krát
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1940
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků