Roco centrála jako Booster

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod ESP151 » stř 16 říj, 2013 3:27 pm

Zdravim Vás! Zkoušim připojit druhou centrálu jako booster. Vyzkoušel jsem jak kabel 4-6, tak 4-4. ale při průjezdu přerušeného úseku mi to pořád hází zkrat. Zkoušel jsem i přepólovat koleje, prostě nic. Samostatně to na obou úsecích jinak jezdí, ale jak chci přejet, tak to nejde.
ESP151
 
Příspěvky: 3
Registrován: úte 15 říj, 2013 10:25 am

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod fulda » stř 16 říj, 2013 5:36 pm

Pokud používáš Rokácké spojení, tak je mimořádně citlivé na stejnou hodnotu napájení.
Dá se to řešit buď dostatečně tvrdé a stejné zdroje,
nebo oddělením zemnění
a nebo přechodovýma úsekama se žárovkama
Naposledy upravil fulda dne stř 16 říj, 2013 7:30 pm, celkově upraveno 1
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4243
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod Luděk » stř 16 říj, 2013 7:08 pm

Uživatelský avatar
Luděk
 
Příspěvky: 131
Registrován: pát 09 pro, 2011 5:29 pm
Bydliště: Brno

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod D » stř 16 říj, 2013 8:24 pm

ESP151:
K použití zesilovače Roco 10764 jako samostatného boosteru potřebuješ upravený booster kabel. Popsal to tady fulda, detaily uvádím na stránce se zapojováním centrály. Je tam i video přejezdu vlaku mezi úsekem napájeným z centrály a tím z boosteru. Při správném zapojení sice dochází k fázovému posunu DCC, který při přejezdu vozidlem přes rozhraní způsobí mikro zkraty (projevují se pískáním), ale to nevadí, přesně takto to Roco myslelo a boostery to musí ustát za provozu. Na problémy s originálním zapojením můžeš narazit až při větším odběru z více vozidel nebo při větším fázovém posunu vlivem řetězení boosterů.

Podle mě to máš jen špatně zapojené.

--

Existuje ještě jedno, dosud poměrně neznámé, alternativní zapojení, které jsem našel na německé diskuzi. Využívá rozbočení Master signálu. Zkušenosti s ním ovšem nemám, zejména nevím, jak to reaguje na další přidávané myši do zásuvky (zásuvek?) Slave. Zatím ho tedy nemohu doporučit.
Přílohy
roco-alternativa.png
roco-alternativa.png (102.89 KiB) Zobrazeno 4376 krát
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 969
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod fulda » stř 16 říj, 2013 9:08 pm

D píše:Existuje ještě jedno, dosud poměrně neznámé, alternativní zapojení, které jsem našel na německé diskuzi. Využívá rozbočení Master signálu. Zkušenosti s ním ovšem nemám, zejména nevím, jak to reaguje na další přidávané myši do zásuvky (zásuvek?) Slave. Zatím ho tedy nemohu doporučit.

Tohle zapojení není nic proti ničemu.
Tedy - v praxi je stejně uvnitř roco kostky přímej drát mezi piny 1 a 6 a odpovídajícími piny na booster out, takže k žádnému posunu nedochází, neb jsou všichni posunutí stejně.
A s použitím této rozdvojky dostaneš mimo jiné dvě fungující slave zásuvky. Ono je jedno, jestli dáš rozdvojku před a nebo použiješ jako rozdvojku ty konektory na čelním panelu, faktické zapojení je stejné. Mohu dodat i schémata, ale pro jednoduchost stačí vědět, že mezi telefonníma konektorama na čelním panelu jsou jen dráty a jedinej, kterej je opravdu připojenej do elektroniky je master.
Jen jedné věci bych se asi trochu bál - propojíš také napájení +12V kterým se 10764 snaží napájet MM, takže vznikne jakýsi napájecí okruh. Uvnitř zesilovače je jednoduchá 7812, dokonce s diodou proti napětí na výstupu když není žádné na vstupu, ale nikdy jsem nezjišťoval, co dělají dvě zapojené paralelně.

Ale k původnímu problému - změř si napětí na výstupu zdrojů. které používáš, nesmí se o moc lišit. A pokud se ti povede, tak ho změř i při zátěži.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4243
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod ESP151 » čtv 17 říj, 2013 6:02 pm

Tak jsem měl nakonec blbě ten upravený boosterkabel. Už to ty úseký přejíždí, jen u jednoho na jednu stranu stále zkratuje. Ale na to mrknu o víkendu, teď byla ta zkouška na rychlo. I tak děkuji za Vaše názory a rady.
ESP151
 
Příspěvky: 3
Registrován: úte 15 říj, 2013 10:25 am

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod BohousP » čtv 17 říj, 2013 8:49 pm

fulda píše:... Jen jedné věci bych se asi trochu bál - propojíš také napájení +12V kterým se 10764 snaží napájet MM, takže vznikne jakýsi napájecí okruh. Uvnitř zesilovače je jednoduchá 7812, dokonce s diodou proti napětí na výstupu když není žádné na vstupu, ale nikdy jsem nezjišťoval, co dělají dvě zapojené paralelně.


To by se dalo vyřešit poměrně "elegantně" - přerušením (nebo nezapojením) vodiče +12V v jednom z kabelů vedoucím z rozdvojky do Master konektoru zesilovače 10764. A bude po ptákách ... :D
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2029
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod fulda » pát 18 říj, 2013 7:27 am

BohousP píše:
fulda píše:... Jen jedné věci bych se asi trochu bál - propojíš také napájení +12V kterým se 10764 snaží napájet MM, takže vznikne jakýsi napájecí okruh. Uvnitř zesilovače je jednoduchá 7812, dokonce s diodou proti napětí na výstupu když není žádné na vstupu, ale nikdy jsem nezjišťoval, co dělají dvě zapojené paralelně.

To by se dalo vyřešit poměrně "elegantně" - přerušením (nebo nezapojením) vodiče +12V v jednom z kabelů vedoucím z rozdvojky do Master konektoru zesilovače 10764. A bude po ptákách ... :D

To zcela jistě ano, spíš jde o to, že nemá moc cenu to dělat. V případě s rozdvojkou potřebuješ šesti drát a rozdvojku, která rozdvojuje všech 6 pinů a paj přestřihnout vodič číslo 2. Ale proč, když stačí použít booster out, kterej je čtyřdrátovej, bezvadně do něj pasuje drát k telefonnímu sluchátku a nemusíš nic stříhat.

Naopak jsem si někdy říkal, že bych udělal takovou trochu pokrokovější "rozdvojku", která by nepropojovala napájení a hlavně nepropojovala zemnící vodiče. Ale kdo by to používal?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4243
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod D » pát 18 říj, 2013 8:13 am

fulda:
> …pokrokovější "rozdvojku", … Ale kdo by to používal?
Třeba já, pokud by ta s propojenými zeměmi nefungovala spolehlivě (jakože zatím funguje).
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 969
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod fulda » pát 18 říj, 2013 9:10 am

D píše:fulda:
> …pokrokovější "rozdvojku", … Ale kdo by to používal?
Třeba já, pokud by ta s propojenými zeměmi nefungovala spolehlivě (jakože zatím funguje).

Mno a jelikož jsi jedinej, a ještě k tomu máš to své pokud, kterým to okamžitě vylučuješ, takže nikdo :mrgreen:
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4243
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod PaMi » stř 11 bře, 2015 9:14 pm

V posledním RailroaderMagazine je popsáno, jak vyrobit booster ze starého lampového radia :D
Jak autor v článku popisuje, tento booster velmi dobře funguje také jako topení.
Přílohy
Zesilovac_DCC.jpg
Zesilovac_DCC.jpg (145.13 KiB) Zobrazeno 3627 krát
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
Uživatelský avatar
PaMi
 
Příspěvky: 442
Registrován: úte 04 bře, 2008 1:57 pm

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod BohousP » čtv 12 bře, 2015 7:13 am

PaMi píše:V posledním RailroaderMagazine je popsáno, jak vyrobit booster ze starého lampového radia :D
Jak autor v článku popisuje, tento booster velmi dobře funguje také jako topení.

RetroDIGITRAX
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2029
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod Ferda » čtv 12 bře, 2015 11:20 am

Zdá se, že tady jde vývoj opačným směrem než u žárovek.

Tady je to od topení k zařízení.
Zajímavé je, že ten starší booster vypadá úplně jinak než ty dnešní.

U žárovek to je opačně.
Celý život jsem kupoval žárovky na svícení.
A dnes kupuji topné koule.
Kupodivu vypadají úplně stejně jako původní žárovky.

:D
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Uživatelský avatar
Ferda
 
Příspěvky: 1575
Registrován: stř 07 říj, 2009 3:34 pm
Bydliště: Ostrava

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod Franky » úte 08 kvě, 2018 7:19 pm

Dám to asi sem. Mám dotaz k zesilovači Roco 10764, který se prodává s myší a mám ho ze start setu. S ohledem na to, že se uvádí, že lokomotiva má odběr cca. 300 mA (předpokládám, že je myšleno jedoucí a že měřítko nerozhoduje) přemýšlím, jestli moje kolejiště utáhne jeden zesilovač, popř. zda už nyní při stavbě počítat s rozdělením např.na dva úseky. Kolejiště bude mít skryté nádraží o 8 kolejích a hlavní stanici rovněž o 8 kolejích. Ovládání pouze "na ruku" tzn. umím si představit maximální stav, kdy na kolejišti bude 16 lokomotiv a z toho tak max. 4 v pohybu (např. 2 na ruku a 2 třeba pendlovací provoz). Dá se řící kolik odebírá stojící lokomotiva? Můj vozový park zatím není tak rozsáhlý, abych např. udělal zátěžový test. Má s tím někdo zkušenost?
Uživatelský avatar
Franky
 
Příspěvky: 258
Registrován: pát 09 pro, 2011 12:03 pm
Bydliště: Praha - Vršovice

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod fulda » stř 09 kvě, 2018 6:36 am

Trochu záleží, jak se chápe stojící.
Stojící lokomotiva nesmí brát víc než 250mA (to říká norma)
Dekodér po zapnutí vezma krátkodobě (spouštěcí špička) tak 80mA, dlouhodobě tak 10. Ale kazí se to osvětlením a zvukama. Stojící/zvučící lokomotiva bude kolem 200mA.

Reálně - málokdo vydrží poslouchat 16 zvučících lokomotiv. Většinou zvučí jedna - ta která jede.
Takže moje rada pro dnešní den:

- ano, pokud je to technicky možné, tak si udělej rozdělení kolejí na dvě části - například skryťák a ostatní, ale pod kolejištěm to rovnou propoj do jedné svorky a do jedné centrály.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4243
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků