Roco centrála jako Booster

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod _Mike_ » sob 23 črc, 2011 6:23 pm

Dobre vediet,ze je nieco taketo mozne.
Co sa tyka toho zapojenia centraly cez RS232 k PC ... nakolko to je spolahlive?
_Mike_
 
Příspěvky: 25
Registrován: stř 06 dub, 2011 12:01 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod fulda » sob 23 črc, 2011 7:00 pm

ach, takže jsem znovy vynalezl kolo. No nevadí, stejně jsem byl zvědavej co je uvnitř.


Myslíš to RS232 které popisuje Houmr na svijich stránkách? To funguje cca 50% lidí.
Vyplatí se investovat o trochu více času a postavit si nějaké LI zařízení, je jich spousta.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod _Mike_ » sob 23 črc, 2011 8:31 pm

Iba 50% ? Z akeho dovodu?

Nad LI uvazujem, len stavat si vlastne je zatial nad moje schopnosti, kym Roco centralu mam a kabel RJ11-DB9 si spravim kedykolvek.
_Mike_
 
Příspěvky: 25
Registrován: stř 06 dub, 2011 12:01 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod fulda » ned 24 črc, 2011 6:23 am

_Mike_ píše:Iba 50% ? Z akeho dovodu?

Nad LI uvazujem, len stavat si vlastne je zatial nad moje schopnosti, kym Roco centralu mam a kabel RJ11-DB9 si spravim kedykolvek.


Z jakeho duvodu nevim, zatim mam jen ohlasy lidi kterejm to nefunguje a ja sam jsem to nezkousel.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod fulda » úte 09 srp, 2011 5:04 pm

Ahoj,

tak mi Radek Strnad zapůjčil svůj zesilovač Roco 10764 a já jsem si hrál s jeho propojením se svojim Fleischmann 680801 (to je to samé, jenom v jiném barevném podání)
Nejprve jsem zjistil, že nemám doma RJ11 konektory, takže jsem si musel dojít na náměstí dojít koupit kabel k telefonnímu sluchátku:
Obrázek
(pozor - né telefonní kabel, to jsou RJ12 a ty jsou větší)

Tenhle kabel má takovej jeden nedostatek - prohazuje piny (1-4,2-3,3-2,4-1), to není podle Roco správně, ale podle schématu to není zase tak úplně špatně, jenom je vliv vodiče přenášejícího chyby trochu oslabenej. Pro jistotu jsem to vyzkoušel:
Obrázek
Funguje to celkem dobře, až na to, že propagace zkratu a přetížení trvá o trochu déle. Nicméně ani tak to nikterak nepoškodilo moje eNkové blechy.

Pak jsem kabel přestřihnul a zapojil ho jak má bejt (1-1, 2-2, 3-3, 4-4), to už vše chodilo na jedničku:
Obrázek

Nakonec jsem si udělal drátek z "booster out" do "Master" tak jak jsem ho popsal o dva řádky vejš a taky funguje na jedničku:
Obrázek
(trochu blbej obrázek, bo se na něm moc nepozná co kam vede, nechal jsem tam pohozené i nepotřebné dráty)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod fulda » sob 08 říj, 2011 2:07 pm

Ahoj vespolek,

pokud by někoho zajímalo, tak jsem dneska testoval zařízení, které se pracovně jmenuje NanoX2Roco10761 - jedná se vlastně o možnost, jak roco boosteru (10764 nebo 10761) přidělat rozhraní CDE známé třeba od Lenze nebo právě od NanoX.

Tady je ilustrativní obrázek:
Obrázek Obrázek
Je na něm NanoX, které má svorky CDE a dvě malé destičky, jedná se o dvě verze toho samého - z jedné strany svorky jako na CDE boosteru, z druhé strany master výstup do Roco zesilovače.

Jako hodnocení bych napsal, že zařízení funguje na 66%. To znamená že:
:D Lze připojit Roco booster a jezdit s ním
:D Bezpečně se propisuje pžetížení/zktat do centrály (pokud máte verzi se vstupem E :!: )
:( Nedá se přejíždět mezi úsekama ovládanejma přímo NanoX a Roco

To v praxi znamená, že lze zařízení použít například takto:
  1. Pokud mám rozdělené napájecí okruhy, tak napájet napřiklad příslušenství z jednoho a koleje z druhého zdroje
  2. Používat NanoX jen jako centrálu a kolejiště napájet několika Roco zesilovači

Koho tohle zařízení zajímá, mohu doplnit další informace nebo zapůjčit na vyzkoušení.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod fulda » čtv 20 říj, 2011 7:05 pm

Musím se pochválit (nikdo to za mne neudělá)

už mi funguje i přejíždění mezi úsekama, takže už jsem schopnej provozovat Roco 10764 (10761 a další) jako plnohodnotnej booster.

Video z provozu
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod fulda » ned 13 lis, 2011 10:17 am

Pro informaci: schéma a popis
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod Houmr » ned 13 lis, 2011 6:42 pm

Šikulka :D
"HO" - DCC - III - IV
Uživatelský avatar
Houmr
 
Příspěvky: 1324
Registrován: sob 07 říj, 2006 5:44 pm
Bydliště: Bukovice

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod fulda » stř 23 lis, 2011 3:19 pm

Ano, v obou případech se bude druhý zesilovač chovat jako zesilovač :mrgreen:

A kdo nesleduje moje stránky pravidelně, možná si nevšiml tohoto
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod fulda » čtv 15 pro, 2011 10:38 am

Mimochodem, může se stát, že používáte roco set (Zesilovač 10764 a Multimaus) a jste s ním celkem spokojeni, ale už provozujete kolejiště jenom z počítače a nebo třeba pomocí panelovejch ovladačů a tak se vám nehodí ta neustále trčící multimaus, která láká "okukovače" aby s ní zatočili.

Takže před nějakou dobou se DAC (Dragos Condruz) zabejval myšlenkou udělat instantní master zařízení. (Pokud použiju terminologii NMRA, tak k zesilovači {napájecí stanici} přidělat centrálu {příkazovou stanici})
Pořizovací náklady součástek v nejjednoduší verzi budou cca 200,-
Pokud někoho tahle myšlenka zajímá, tak jí mohu nějak rozvést.


Obrázek
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod Aleson » pon 02 dub, 2012 7:59 pm

Ahoj všem. Mám otázku.
Kopil jsem 2. Roco centrálu 10764 a chci ji použít jako Booster. Četl jsem toto vlákno a v jednom příspěvku se táže gaben :

Pochopil som teda správne?
Prvá varianta:
- Keď prepojím 1. ZOSILŇOVAČ Roco 10764 (na ktorom je pripojený MultiMaus) výstupom "Booster Out" (upraveným 4/6pin - podľa obr. vyššie vo vlákne) káblom s 2. ZOSILŇOVAČOM Roco 10764, na ktorom vstup bude (6pin) "Master", tak 2. ZOSILŇOVAČ Roco 10764 sa bude správať korektne, t.j. ako BOOSTER (= násobiaci zosilňovač).

Odpověď od fuldy je :
Ano, v obou případech se bude druhý zesilovač chovat jako zesilovač.

Protože jsem našel hotový kabel 4/6 s propojením pinů 1-1,2-2,3-3,4-4, propojil jsem Master centrálu s tou druhou
přesně, jak je popsáno v tom dotazu . Na této 2. 10764 však svítí červená led a lokomotiva na koleji se ani nehne.
Obě centrály použité samostně fungují se stejnou mašinou normálně.
6-pinový konektor na kabelu má neosazené dvě krajní pozice. Je to tak dobře ? Kde by mohl být problém ? Na fotkách
je asi použité propojení kabelem 4/4 pin ze zdířky Master out do druhé stejné zdířky Master out. Mám tedy vyrábět nový kabel a tvrzení fuldy k prvé variantě neplatí ? Předpoládám, že kolejové úseky napájené oběma zesilovači jsou od sebe
oddělené přerušením obou kolejnic.

Můžete mi prosím poradit ?

Díky.
Aleson
 
Příspěvky: 122
Registrován: pát 24 čer, 2011 9:33 pm

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod fulda » úte 03 dub, 2012 8:11 am

Však tam píšu - UPRAVENEJ. Pokud používáš kabel 6/4 kterej se připojuje do master, tak potřebuješ zapojení, které jsem popsal tady: viewtopic.php?f=6&t=2279#p82301

Pokud máš kabel 4/4, tak se dají propojit dva booster-out a je to. (Ten kabel, kterej se používá pro telefonní sluchátko u stolního telefonu, to používali naše babičky pro komunikaci)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod Aleson » úte 03 dub, 2012 7:32 pm

Jo, díky fuldo za rychlou odpověď. O upraveném kabelu v tomto vlákně píšeš, ale nevšiml jsem si odkazu na jeho zapojení. No, jsem trochu netrpělivej, takže jsem dnes koupil dvě 4pinový RJčka, nakrympoval na 4 žilový kabel, propojil obě zásuvky Booster out a už to funguje . :-)

A jen tak mimochodem, já jsem používal ještě telefony s rotační číselnicí a sluchátko tam bylo připojený natvrdo spirálovou
šňůrou s pájecími "očky", který se strkaly pod šroubky.... :lol:
Aleson
 
Příspěvky: 122
Registrován: pát 24 čer, 2011 9:33 pm

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod fulda » úte 03 dub, 2012 8:09 pm

Jo jo, však já taky. Jednou jsem ho přinesl do práce, pod očka jsem namontoval kabel s RJ a poslal tiket síťařům, že mi nefunguje telefon.

Tady je ještě spousta lidí, co pamatukou když parní lokomotivy jezdili běžně na tratích.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků