Modul Train o Matic S88

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Modul Train o Matic S88

Příspěvekod TTmili » stř 08 dub, 2026 6:56 am

Moc jsem nenašel vhodné téma kam přifařit dotaz na tenhle modul. Podle popisu se to tváří jako DR4088 OPTO, kterou bych potřeboval, ale je už dlouho nedostupná (pokud pominu objednání DPS přes Aliexpress s poštovným přes 900Kč). Problém je ale trochu v tom, co se píše v návodu, totiž že vzhledem k možnému uzemnění S88 centrálou (přes připojení k PC, chápu-li to dobře) se nesmí modul připojit napřímo ke kolejím. Pokud to platí, nejde naopak podle mě modul využít podobně jako DR4088 OPTO pro detekci obsazení kolejovými kontakty, což by se mi pro skryťák náramně hodilo (na určení konce nákladních vlaků).
Jak byste chápali zmíněnou poznámku v návodu, eventuelně nemá někdo nápad co zvolit jako alternativu z DR4088 OPTO? Případně nemá někdo jeden modul nadbytečný (třeba i výměnou za CS).
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Re: Modul Train o Matic S88

Příspěvekod Pater » úte 14 dub, 2026 10:17 am

TTmili píše:Problém je ale trochu v tom, co se píše v návodu, totiž že vzhledem k možnému uzemnění S88 centrálou (přes připojení k PC, chápu-li to dobře) se nesmí modul připojit napřímo ke kolejím.
Ano, modul zpětného hlášení se nesmí připojovat přímo ke kolejím. K detekci obsazení a optickému oddělení slouží moduly BOD2, nebo BOD4 stejného výrobce, které se k modulu zpětného hlášení připojují.
TTmili píše:Pokud to platí, nejde naopak podle mě modul využít podobně jako DR4088 OPTO pro detekci obsazení kolejovými kontakty, což by se mi pro skryťák náramně hodilo (na určení konce nákladních vlaků).
Pokud potřebuješ k modulu zpětného hlášení připojit nějaké kontakty, musí být bez potenciálu (kontakty relé, otevřený kolektor optočlenu).
N, DCC, NanoX, Rocrail, Paterweb
Pater

Zpět na DCC v praxi