Intellibox vs Digitrax

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Intellibox vs Digitrax

Příspěvekod mikinko » úte 19 bře, 2019 10:06 am

Aktuálne riešim problémy s IBX (jeden člen nášho krúžku omylom strčil napájací konektor do S888 a tak je IBX mimo a netuším, či sa ho podarí opraviť). Ak IBX "neožije", zvažujem kúpu novej centrály. Len by som sa rád opýtal tých, ktorí majú praktické skúsenosti na pár otázok :
1. možnosť - IBX II - toto zvažujem, lebo je relatívne drahý a kupujem to, čo ani nebudem potrebovať (displej, ovládače na IBX, ....). Výhodou oproti IBX je to, že umožňuje rozšírené funkcie (nielen 8 ako na IBX). Ale mám otázky - po koľajisku máme rzvody LocoNET a ovládanie a programovanie cez DaisyII. Daisy II umožňuje tuším 32 funkcií. A teda otázka - ak cez Loconet pripojím Daisy II, môžem s IBX ovládať u vozidiel všetkých 32 funkcií ? Lebo cez IBX 1 šlo len 8 (keď som zvolil funkciu viac ako 8, tak sa nič nestalo ... logicky).
2. Možnosť - Digitrax. Tu by som mal pár otázok :
- výstupy som pozeral, tak sú klasické DCC a LocoNet. Teda do koľají ide to isté DCC ako z IBX ? Alebo je tam iný formát ?
- pozitívom je výkon - keď som pozeral, tak až 8A, čo by znamenalo, že nepotrebujem na koľajisku riešiť booster (IBX má len 3A a to je niekedy pri pár mašinách na hrane, ale 8A bude v pohode s rezervou - súčasne totiž jazdia maximálne 3-4 mašiny)
- aké je napájanie ? Mal som pocit, že je tam DC (usmernené). Teda výstup z trafa musím ešte usmerniť ?
- použitie komponentov - čo môžem v prípade digitraxu použiť :
- lokomotívy klasické DCC by nemal byť problém ?
- príslušenstvo - ovládanie vyhybiek máme dekodéry KUEHN - je možné bez problémov ovládať aj z Digitraxu (predpokladám cez výstup DCC do koľají)
- je možné cez Loconet pripojiť priamo Daisy II - asi by nemal byť problém
- koľko funkcií je možné ovládať cez centrálu Digitrax a daisy II?
- Používame aj Roco myši cez konverter z Loconetu (od Uhlenbrocku). Je možné použiť aj pre Digitrax (tiež predpkladám, že by nemal byť problem, keďže je tam ten Loconet).
- je možné ovládať Digitrax cez PC program TrainControler? Začínam sa síce hrabať v JMRI, ale to bude ešte na dlho kým niečo rozumné nenakonfigurujem ... A v TrainControlleri som ale Digitrax nenašiel ...
- je možné ovládať z digitraxu aj dekodéry ND4 (MTB) ? Asi by tiež nemal byť cez DCC výstup (koľaje) problém ....
Vopred vďaka za vaše odpovede a postrehy ....
mikinko
 
Příspěvky: 1156
Registrován: ned 06 pro, 2009 7:05 am
Bydliště: Žilina

Re: Intellibox vs Digitrax

Příspěvekod MiG » úte 19 bře, 2019 11:59 am

mikinko píše:- výstupy som pozeral, tak sú klasické DCC a LocoNet. Teda do koľají ide to isté DCC ako z IBX ? Alebo je tam iný formát ?

Digitrax nebo IBX nebo z Z21...
mikinko píše:- pozitívom je výkon - keď som pozeral, tak až 8A, čo by znamenalo, že nepotrebujem na koľajisku riešiť booster (IBX má len 3A a to je niekedy pri pár mašinách na hrane, ale 8A bude v pohode s rezervou - súčasne totiž jazdia maximálne 3-4 mašiny)

8A je spíš negativum. Abyste vypnul "zkrat" musíte v kterémkoliv místě kolejiště dosáhnout 8A. A když jen 7.5A, pálíte vše, co je v proudové cestě.

IBX basic by měl "umět" funkce až do 12, stejně i IB-com
MiG
 
Příspěvky: 931
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Intellibox vs Digitrax

Příspěvekod HonzaM » čtv 21 bře, 2019 12:35 pm

Pokusím se odpovědět na některé otázky. Mám centrálu Digitrax DCS 200 8 A.
mikinko píše:2. Možnosť - Digitrax. Tu by som mal pár otázok :
- výstupy som pozeral, tak sú klasické DCC a LocoNet. Teda do koľají ide to isté DCC ako z IBX ? Alebo je tam iný formát ?

Formát se nikak neliší.
mikinko píše:- pozitívom je výkon - keď som pozeral, tak až 8A, čo by znamenalo, že nepotrebujem na koľajisku riešiť booster (IBX má len 3A a to je niekedy pri pár mašinách na hrane, ale 8A bude v pohode s rezervou - súčasne totiž jazdia maximálne 3-4 mašiny)

8 A verzi rozhodně nedoporučuji, stálo mě to zničená dvojkolí a poškozené podvozky. Stačí totiž aby součet odporů na cestě kolejového napájení byl tak velký, že poteče proud menší než 8A, takže proudová pojistka centrály nevypne, dovedete si ale určitě představít co udělá proud třeba 7 A se sběrači proudu z koleček v mašině. Rozhodně je lepší používat boostery s proudovou pojistkou třeba i na méně než 3A do vzájemně elektricky oddělených částí kolejiště.
mikinko píše:- aké je napájanie ? Mal som pocit, že je tam DC (usmernené). Teda výstup z trafa musím ešte usmerniť ?

Ne, napájecí napětí může být střídavé.
mikinko píše:- použitie komponentov - čo môžem v prípade digitraxu použiť :
- lokomotívy klasické DCC by nemal byť problém ?
- príslušenstvo - ovládanie vyhybiek máme dekodéry KUEHN - je možné bez problémov ovládať aj z Digitraxu (predpokladám cez výstup DCC do koľají)

Ano
mikinko píše:- je možné cez Loconet pripojiť priamo Daisy II - asi by nemal byť problém
- koľko funkcií je možné ovládať cez centrálu Digitrax a daisy II?

Na tohle nedokážu odpovědět, Daisy II v současné době nemám a ovladač. Centrála to dokáže, se Zdenovým ovladačem OTO i 27 funkcí.
mikinko píše:- Používame aj Roco myši cez konverter z Loconetu (od Uhlenbrocku). Je možné použiť aj pre Digitrax (tiež predpkladám, že by nemal byť problem, keďže je tam ten Loconet).

To jsem nezkoušel.
mikinko píše:- je možné ovládať Digitrax cez PC program TrainControler? Začínam sa síce hrabať v JMRI, ale to bude ešte na dlho kým niečo rozumné nenakonfigurujem ... A v TrainControlleri som ale Digitrax nenašiel ...

Samozřejmě to možné je, sám TrainController používám.
mikinko píše:- je možné ovládať z digitraxu aj dekodéry ND4 (MTB) ? Asi by tiež nemal byť cez DCC výstup (koľaje) problém ....

Ano, používám to na svých modulech.

Nezvažovali jste centrálu DR5000? K té lze použít jak Daisy II, tak Multimaus, navíc i Wifi, třeba WLANmaus.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2018
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Intellibox vs Digitrax

Příspěvekod MiG » čtv 21 bře, 2019 12:49 pm

HonzaM píše:
mikinko píše:- aké je napájanie ? Mal som pocit, že je tam DC (usmernené). Teda výstup z trafa musím ešte usmerniť ?

Ne, napájecí napětí může být střídavé.

Podle toho, co je na stránkách Digitraxu k DCS240, tak mám velmi silný pocit, že přešli na stejnosměrné napájení.
MiG
 
Příspěvky: 931
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Intellibox vs Digitrax

Příspěvekod mikinko » čtv 21 bře, 2019 1:03 pm

Honzo, díky za info. Zvažujem aj tú druhú centrálu, čo si napísal. Len sa v tom terazky začínam orientovať, lebo dlhé roky som to neriešil (fičali sme na IBX).
A inak, keď už sme pri tom, aký by si k IBX, alebo k tej 5000 (inak tá vyzerá fakt zaujímavo) odporučil booster .... tam mi stačí čo najlacnejší, ale spoľahlivý na klasické DCC do koľají ...
mikinko
 
Příspěvky: 1156
Registrován: ned 06 pro, 2009 7:05 am
Bydliště: Žilina


Re: Intellibox vs Digitrax

Příspěvekod HonzaM » čtv 21 bře, 2019 6:30 pm

MiG píše:Podle toho, co je na stránkách Digitraxu k DCS240, tak mám velmi silný pocit, že přešli na stejnosměrné napájení.

Nevím proč ten “velmi silný pocit”, když je tam naprosto jasně a s vykřičníkem napsáno, že DCS240 akceptuje pouze stejnosměné napájecí napětí (na rozdíl od starších modelů, které bylo možné napájet střídavým napětím). Já jsem jasně napsal že píšu o DCS200, kterou mám.
Naposledy upravil HonzaM dne čtv 21 bře, 2019 8:16 pm, celkově upraveno 1
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2018
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Intellibox vs Digitrax

Příspěvekod HonzaM » čtv 21 bře, 2019 6:41 pm

mikinko píše:Honzo, díky za info. Zvažujem aj tú druhú centrálu, čo si napísal. Len sa v tom terazky začínam orientovať, lebo dlhé roky som to neriešil (fičali sme na IBX).
A inak, keď už sme pri tom, aký by si k IBX, alebo k tej 5000 (inak tá vyzerá fakt zaujímavo) odporučil booster .... tam mi stačí čo najlacnejší, ale spoľahlivý na klasické DCC do koľají ...

K DR5000 lze připojit v podstatě jakýkoli booster, má totiž několik možností připojení. Pokud jde o SPAX, sám jsem ho na klubových setkáních používal ve spojení s Digitraxem. DR5000 jsem v té době ještě neměl. K DR5000 se ovšem nejlépe hodí DR5033, který je o dost dražší, ale je včetně zdroje a v průmyslově vyrobené skříňce, není to jen holá deska jako SPAX.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2018
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Intellibox vs Digitrax

Příspěvekod mikinko » ned 24 bře, 2019 5:09 pm

Diky za info, idem podrobnejšie preskúmať tú DR5000. Asi to bude lepšia voľba ako ten Digitrax. K tomu prúdovému zaťaženiu - ja som si možno trochu naivne myslel, že skratový prúd je iný ako výkon centrály (niečo na spôsob prúdového chrániča v klasickej 220V rozvodnej sústave) .... Lebo ak skrat je vyhodnotený len cez tých 8A tak to fakt nie je žiadna sláva ....
mikinko
 
Příspěvky: 1156
Registrován: ned 06 pro, 2009 7:05 am
Bydliště: Žilina

Re: Intellibox vs Digitrax

Příspěvekod zdeno » pon 25 bře, 2019 7:57 am

Centrala DR5000 ma jednu obrovskou nevyhodu, potrebujes ku ni pocitac !!
Nema totiz vubec zadne nastavovaci prvky, krome emerg. stop.
Teda pokud mas problem s mistem, muze to byt dulezite pro rozhodovani !!
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Intellibox vs Digitrax

Příspěvekod mikinko » pon 25 bře, 2019 9:36 am

Ja toto naopak považujem za veľkú výhodu. Lebo na IBX mi tlačítka viac menej zapadali prachom. Koľajisko ovládané cez PC a programovanie a nastavovanie cez Daisy II ...
A u tej DR5000 keď budem chcieť, tak sa pripravuje aj modul na ovládanie loko a príslušenstva ... takže sa to bude dať dokúpiť. To sa mi zdá lepšie riešenie (prikúpim si čo potrebujem) ako systém IBX, kde za vyše 400 € kupujem aj to, čo nechcem, nepotrebujem ....
mikinko
 
Příspěvky: 1156
Registrován: ned 06 pro, 2009 7:05 am
Bydliště: Žilina

Re: Intellibox vs Digitrax

Příspěvekod HonzaM » pon 25 bře, 2019 10:45 am

zdeno píše:Centrala DR5000 ma jednu obrovskou nevyhodu, potrebujes ku ni pocitac !!
Nema totiz vubec zadne nastavovaci prvky, krome emerg. stop.
Teda pokud mas problem s mistem, muze to byt dulezite pro rozhodovani !!

To je hodně nepřesné a zavádějící tvrzení. Stolní počítač nebo notebook má skoro každý, hlavně ale ho nepotřebuješ k jejímu provozu. Můžeš ji klidně používat tak jak ji koupíš a počítač vůbec nepřipojovat, potřebuješ ho jen když potřebuješ udělat update (což ale není nutné, není to něco bez čeho by nefungovala). Když Ti ji podejce dodá už s nastaveným protokolem (to děláme), můžeš ji rovnou ovládat i mobilem a tabletem. Výhodou je, že ji k počítači můžeš připojit rovnou, aniž bys potřeboval dokupovat nějaké rozhraní, navíc software který si stáhneš zadarmo můžeš používat i k ovládání vlaků a příslušenství.
N, epocha 5,6, Digitrax, DR5000, MGP, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2018
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Intellibox vs Digitrax

Příspěvekod mikinko » pon 25 bře, 2019 11:19 am

HonzaM píše:
zdeno píše:Centrala DR5000 ma jednu obrovskou nevyhodu, potrebujes ku ni pocitac !!
Nema totiz vubec zadne nastavovaci prvky, krome emerg. stop.
Teda pokud mas problem s mistem, muze to byt dulezite pro rozhodovani !!

To je hodně nepřesné a zavádějící tvrzení. Stolní počítač nebo notebook má skoro každý, hlavně ale ho nepotřebuješ k jejímu provozu. Můžeš ji klidně používat tak jak ji koupíš a počítač vůbec nepřipojovat, potřebuješ ho jen když potřebuješ udělat update (což ale není nutné, není to něco bez čeho by nefungovala). Když Ti ji podejce dodá už s nastaveným protokolem (to děláme), můžeš ji rovnou ovládat i mobilem a tabletem. Výhodou je, že ji k počítači můžeš připojit rovnou, aniž bys potřeboval dokupovat nějaké rozhraní, navíc software který si stáhneš zadarmo můžeš používat i k ovládání vlaků a příslušenství.

Honzo, otázočka ... načo je možné využiť na DR5000 rozhranie Ethernet (LAN) ? Lebo zatiaľ čo som našiel info k tejto centrále, tak je možnosťami niekde úplne inde ako IBX .... vyzerá to fakt vymakane ....
mikinko
 
Příspěvky: 1156
Registrován: ned 06 pro, 2009 7:05 am
Bydliště: Žilina


Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: malibu10 a 2 návštevníků