Pomoc s rozdělení úseků

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Pomoc s rozdělení úseků

Příspěvekod fulda » úte 13 lis, 2018 9:42 am

belgarat píše:2 Diody pro NEdetekovane useky
Myslel jsi 4 diody? (dvě antiparalelní dvojice?)
TADY je nějaký popis na zmiňovaném lokopinovi.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Pomoc s rozdělení úseků

Příspěvekod belgarat » úte 13 lis, 2018 9:49 am

Dik, myslel :( nebo spis jsem vubec nemyslel.
Opravdu bych nemel psat o elektrice :)
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1332
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Pomoc s rozdělení úseků

Příspěvekod MartinO » úte 13 lis, 2018 1:32 pm

belgarat píše:
MartinO píše:A můžu to propojovat napřímo. Někde jsem četl, že se to má dělat přes DO nebo diody?


Edit: vyskrtany blbosti, viz Fulduv komentar nize.

Zalezi na tom jakou technologii mas delane detektory obsazeni. 2 Diody pro NEdetekovane useky se doporucuji kvuli stejnemu napeti jako pro ty detekovane proudovymi detektory, kere vyuzivaji ubytku napeti na 2 seriove zapojenych diodach. V pripade docasneho pospojovani pak pripojit 2 seriove diody na vstup spolecneho napajeni NEdetekovanych useku. Tzn

Kód: Vybrat vše
                   
Centrala ======|====|==|>|---|>|===|======|=|=|=|...
                    \--|<|---|<|--/
               |                          | | | |
         detektor obsazeni          nedetekovane useky
           | | | | | | | |
           | | | | | | | |
           detekovane useky

Edit: snad odstraneny nejvetsi blbosti, viz Fulda nize.

Pripadne diody pred kazdy samostatny usek, pokud mas diod dost :)


Díky mo za odpověď. Rozumím. Ajaký mají ty diody být. Už je to nějakej pátek co jsem to studoval. A detektor je Roco 10808.
MartinO
 
Příspěvky: 13
Registrován: pon 12 lis, 2018 11:54 am

Re: Pomoc s rozdělení úseků

Příspěvekod sidlo » úte 13 lis, 2018 1:57 pm

Diody nejsou povinné. Dávají se tam, kde se používají diodové snímače obsazení. Používají se na to, aby srovnaly úbytek napětí v nedetekovaných úsecích na stejnou úroveň jako v těch detekovaných.
Diody nejsou jediné možné řešení.
ROCO 10808 je dosti sofistikovaná věc. Kromě detekce obsazení umí přečíst RailCom a identifikovat lokomotivu, která se v daném úseku nachází. Jak to mají udělané uvnitř krabičky nevím.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2159
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Pomoc s rozdělení úseků

Příspěvekod MartinO » úte 13 lis, 2018 5:11 pm

sidlo píše:Diody nejsou povinné. Dávají se tam, kde se používají diodové snímače obsazení. Používají se na to, aby srovnaly úbytek napětí v nedetekovaných úsecích na stejnou úroveň jako v těch detekovaných.
Diody nejsou jediné možné řešení.
ROCO 10808 je dosti sofistikovaná věc. Kromě detekce obsazení umí přečíst RailCom a identifikovat lokomotivu, která se v daném úseku nachází. Jak to mají udělané uvnitř krabičky nevím.

Takže když lokomotiva nebude měnit rychlost na nedetekovaných úsecích tak to nemám řešit. Chápu to správně?
MartinO
 
Příspěvky: 13
Registrován: pon 12 lis, 2018 11:54 am

Re: Pomoc s rozdělení úseků

Příspěvekod Tomas Lebeda » úte 13 lis, 2018 5:45 pm

Naopak, pokud nebudou dvojice diod i na nedetekovaných úsecích tak lokomotiva na nich rychlost měnit bude.
Tomas Lebeda
 
Příspěvky: 205
Registrován: úte 24 led, 2017 12:41 pm
Bydliště: Praha 6

Re: Pomoc s rozdělení úseků

Příspěvekod sidlo » úte 13 lis, 2018 7:26 pm

Tomas Lebeda píše:Naopak, pokud nebudou dvojice diod i na nedetekovaných úsecích tak lokomotiva na nich rychlost měnit bude.

Jak jsem psal výše - vyrovnání úbytku napětí platí pouze pro detektory postavené na principu úbytku napětí na diodách.
Pokud je použit jiný typ detektoru, např. http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=7&t=11439&start=120#p245679 pomocí snímání proudu přes transformátory, může být úbytek napětí mnohem menší.
Proto píšu že nevím jak to má udělané ROCO 10808, takže diody na detekovaných úsecích nemusí být třeba.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2159
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Pomoc s rozdělení úseků

Příspěvekod MartinO » stř 14 lis, 2018 12:58 pm

Tak jsem to trošku na základě připomínek předělal. Je to tak lepší z hlediska spodního nádraží? Stoupání jsem ověřil a v poho vyjede.
Přílohy
Vanoce6.jpg
MartinO
 
Příspěvky: 13
Registrován: pon 12 lis, 2018 11:54 am

Re: Pomoc s rozdělení úseků

Příspěvekod Trixt » stř 14 lis, 2018 2:28 pm

MartinO píše:Stoupání jsem ověřil a v poho vyjede.

A s jakým maximálním stoupáním jsi v oblouku počítal?
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 715
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: Pomoc s rozdělení úseků

Příspěvekod MartinO » stř 14 lis, 2018 2:46 pm

Trixt píše:
MartinO píše:Stoupání jsem ověřil a v poho vyjede.

A s jakým maximálním stoupáním jsi v oblouku počítal?

Vychazi to na cca 4,7%
MartinO
 
Příspěvky: 13
Registrován: pon 12 lis, 2018 11:54 am

Re: Pomoc s rozdělení úseků

Příspěvekod Polabský » stř 14 lis, 2018 4:58 pm

MartinO píše:
Trixt píše:
MartinO píše:Stoupání jsem ověřil a v poho vyjede.

A s jakým maximálním stoupáním jsi v oblouku počítal?

Vychazi to na cca 4,7%


Nevím, nevím ale sklon mi připadá moc velký. Ještě možná v přímém směru ale v oblouku je to moc.
Tam i poloviční bude stačit.
Hezký den Všem !!
Polabský
 
Příspěvky: 602
Registrován: ned 26 úno, 2012 7:45 pm

Re: Pomoc s rozdělení úseků

Příspěvekod jipol57 » stř 14 lis, 2018 5:51 pm

Ono záleží na tom, co je to za kolejiště. Samozřejmě, když je to modul, nebo velké klubové kolejiště, kde se můžou prohánět těžkotonážní vlaky, je potřeba se řídit normou. Já např. nemám na kolejiště tělocvičnu a staniční koleje mně vychází kolem 130 cm. A lokomotivy na H0 jsou tak silné, že si hravě poradí i na takové "horské dráze". Já to mám se stoupáním podobně a některé lok. mám i bez bandáží, abych zajistil lepší elektrický styk s kolejemi. A hravě moje vlaky utáhnou. Problém má jen Bramácká jednonápravová 810. Sama jakžtakž, s jedním Blm už opravdu má co dělat, ale vyškrábe se. Uvažuji, že jí přidám závaží nad tu hnanou nápravu. A krom ní, mám do budoucna koupenou stavebnici pojezdu se dvěma hnacími nápravami. Ale všechny běžné lok. co mám, do těch 5% bez problémů takové krátké vlaky co musím mít (a kolega Martin asi taky) vytáhnou.
jipol57
 
Příspěvky: 206
Registrován: pát 06 dub, 2018 5:18 pm

Re: Pomoc s rozdělení úseků

Příspěvekod MartinO » stř 14 lis, 2018 8:23 pm

jipol57 píše:Ono záleží na tom, co je to za kolejiště. Samozřejmě, když je to modul, nebo velké klubové kolejiště, kde se můžou prohánět těžkotonážní vlaky, je potřeba se řídit normou. Já např. nemám na kolejiště tělocvičnu a staniční koleje mně vychází kolem 130 cm. A lokomotivy na H0 jsou tak silné, že si hravě poradí i na takové "horské dráze". Já to mám se stoupáním podobně a některé lok. mám i bez bandáží, abych zajistil lepší elektrický styk s kolejemi. A hravě moje vlaky utáhnou. Problém má jen Bramácká jednonápravová 810. Sama jakžtakž, s jedním Blm už opravdu má co dělat, ale vyškrábe se. Uvažuji, že jí přidám závaží nad tu hnanou nápravu. A krom ní, mám do budoucna koupenou stavebnici pojezdu se dvěma hnacími nápravami. Ale všechny běžné lok. co mám, do těch 5% bez problémů takové krátké vlaky co musím mít (a kolega Martin asi taky) vytáhnou.

A mám dotaz. Kterou vyriantu bys doporučil?
Přílohy
Vanoce5.jpg
Vanoce6.jpg
MartinO
 
Příspěvky: 13
Registrován: pon 12 lis, 2018 11:54 am

Re: Pomoc s rozdělení úseků

Příspěvekod sidlo » stř 14 lis, 2018 9:01 pm

Tu druhou, jednodušší. Pouze názor.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2159
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Pomoc s rozdělení úseků

Příspěvekod jipol57 » čtv 15 lis, 2018 12:25 am

Když už chceš názor ode mně, taky si myslím že druhou, ale do skrytého bych přidal ještě kolej, a kdyby to šlo tak i více. Je lepší, když se střídá více vlaků.
jipol57
 
Příspěvky: 206
Registrován: pát 06 dub, 2018 5:18 pm

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků