DCC nebo analog

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: DCC nebo analog

Příspěvekod belgarat » sob 20 říj, 2018 8:33 am

Miloš_P píše:Zkus vložit schéma, takhle je to trochu nejasné. Pokud v odpojeném úseku bude 5V, tak se rozjede lokomotiva. Než jsem přešel na DCC, tak jsem uvažoval o tom, že by se akumulátor ve vagónu dobíjel z při jízdě přes obvod se stabilizátorem a byl by tam časový spínač, který by osvětlení vypnul po několika minutách po odpojení trakčního napájení.

Milos_P: ne nutne, musis omezit prochazejici proud - domnivam se ze @tondakladno tam ma odpor (~10k). Ja jsem nedavno zapojil kvuli detekci odpojene useky pres ~2k odpory normalne na (analogovou) trakci (tzn. usek je zapojeny pres 2k, "zapnuti napajeni" pouze premosti odpor), a lokomotiva se nerozjede, ale optoclen spina. Netusim ale jak moc takova vec nici motorek (napeti je, proud je omezen). Pocital jsem s pulzni regulaci, tzn. pokud neni regulator uplne na 0, tak optoclen svoje (obcas) dostane i pri nizkem stupni rozjezdu. Uplne vypnuti trakce resim v elektronice
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1332
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: DCC nebo analog

Příspěvekod Trixt » sob 20 říj, 2018 9:18 am

Koukám, koukám, tak se nám téma "DCC nebo analog" zvrtlo na téma "Jak vyřešit problémy v analogu, když nechci digitál". :D Spíš bych měl dotaz na TonduKladno zda se mu již nějaká centrála a digitalizovaná lokomotiva dostala do ruky (třeba na půjčení od kamaráda), jinými slovy, zda si již něco v DCC osobně vyzkoušel? Myslím si, že bez nějakého času věnovanému hraní a pokusům s DCC, pochopení principů a objevování jeho možností se nikdy Tonda k DCC nenakloní, ;) Jen řeči na zde na fóru ho nepřesvědčí. Co ty na to Tondo?
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 709
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: DCC nebo analog

Příspěvekod tondakladno » sob 20 říj, 2018 9:32 am

Miloš_P píše:Zkus vložit schéma, takhle je to trochu nejasné. Pokud v odpojeném úseku bude 5V, tak se rozjede lokomotiva. Než jsem přešel na DCC, tak jsem uvažoval o tom, že by se akumulátor ve vagónu dobíjel z při jízdě přes obvod se stabilizátorem a byl by tam časový spínač, který by osvětlení vypnul po několika minutách po odpojení trakčního napájení.
Na DCC jsem přešel po 18ti letech provozu kolejiště v analogu. A to hlavně z důvodu postupného pořízení nových lokomotiv, které byly už připraveny na DCC. Staré mašiny z dob NDR nemělo smysl digitalizovat, považoval jsem to za vyhozené peníze.
Pokud začínáš na zelené louce, tak v případě trakce je analog krok zpět. U ovládání výhybek, návěstidel a dalšího příslušenství záleží na tom, co požaduješ. U staničky se dvěma výhybkami je digitál drahý luxus, ale pokud chceš kolejiště ovládat z PC, tak to má smysl.

Pokud jde o trakci, tak jako hlavní výhodu mimo stále svícení, ozvučení a možnosti současného provozu více lokomotiv bez nutnosti řešení napájení úseků, vidím kvalitu jízdy. Lokomotivní dekodéry umožňují velmi kvalitní řízení otáček motorků, nastavení rozjezdové a brzdící křivky, nastavení reálných rychlostí a spoustu dalších vychytávek. Možnost velmi pomalé plynulé jízdy při posunu apod. Podobného výsledku lze samozřejmě dosáhnout i v analogu s procesorem řízeným pulzním regulátorem, ale cenově se pak už blížíš digitálu, ale s daleko nižším komfortem.


Dík za názory. Toto téma jsem založil já, abych podle příspěvků si mohl vyhodnotit zda digitál nebo analog. Na zelené louce v analogu rozhodně nejsem. Elekronika
je můj hlavní koníček, takže s ovládání zařízeních, které uvádíš nemám vůbec problém. Navrhnu obvod, na zušební desce si to nasimuluji a otestuji, na Ferdovi
(návrhový progam DPS) si navrhnu tišták, fotocestou zhotovím, napájím součástky a je hotovo. Nepiš jako většina, že vymýšlím to co je už vymyšlené a že je to
ztráta času. Nabíjí mě, když je to můj nápad a funguje to a je mi šumafuk jestli to přede mnou někdo již zhotovil. Pracuji s programovatelným čipem PICAXE,který
toho umí hodně, že všechny příkazy jsem zdaleka nevyužil. K řízení otáček je příkaz pwmout a mašinka jede od nuly do max. naprosto plynule. Co se týče osvětlení
vagonku, tak to tvoje řešení a ještě dvě další uvádím, v tomto tématu tuším na druhé stránce. Akorád místo časového sp. bych použil mosfet. A je to tady, vymyslel
jsem již vymyšlené. Řeknu si, dokázal jsem to co Miloš a rozhodně nebudu mít depku, že nejsem první.
Přiznám se, ale neví jak sem vložit schéma. Při proudu ledky 1 mA a úbytku napětí na ní a rezistoru, bude na kolejích 3.8V a proud 1 mA. To s mašinkou ani nehne.
Tonda.
tondakladno
 
Příspěvky: 123
Registrován: sob 12 kvě, 2018 12:40 pm
Bydliště: Kladno

Re: DCC nebo analog

Příspěvekod tondakladno » sob 20 říj, 2018 9:50 am

Trixt píše:Koukám, koukám, tak se nám téma "DCC nebo analog" zvrtlo na téma "Jak vyřešit problémy v analogu, když nechci digitál". :D Spíš bych měl dotaz na TonduKladno zda se mu již nějaká centrála a digitalizovaná lokomotiva dostala do ruky (třeba na půjčení od kamaráda), jinými slovy, zda si již něco v DCC osobně vyzkoušel? Myslím si, že bez nějakého času věnovanému hraní a pokusům s DCC, pochopení principů a objevování jeho možností se nikdy Tonda k DCC nenakloní, ;) Jen řeči na zde na fóru ho nepřesvědčí. Co ty na to Tondo?


Nedostal. Jest-li myslíš osvětlení vagonku, to jsem reagoval na informaci, že mimo jiné v digitálu svítí vagonky. Problémy v analogu nemám.
tondakladno
 
Příspěvky: 123
Registrován: sob 12 kvě, 2018 12:40 pm
Bydliště: Kladno

Re: DCC nebo analog

Příspěvekod Trixt » sob 20 říj, 2018 11:48 am

tondakladno: Osvětlení vagónků zase tak zásadní není (simulovat se dá denní provoz) a je mi jasné, dle toho co píšeš, že v analogu žádný zásadní problém nemáš. Pořád si ale myslím, že v digitálu jsi schopen se posunout dál a že v něm je i budoucnost. Ono to osvětlení je jen jeden z problému při modelování rušného provozu na kolejišti, které se v analogu budou řešit výrazně obtížněji nebo se řešit nedají vůbec. Ale zase na druhou stranu, pokud ti vše funguje na tvém kolejišti podle tvých představ (navíc máš již vše hotovo), nevidím důvod něco předělávat. Jiná otázka by byla, kdyby jsi budoval nové kolejiště, zde bych se rozhodně za digitál přimlouval a mělo by smysl dále argumentovat.

Ještě pro tvoji představu. Odhaduji to dle toho, kudy jsem šel já, takže to ber s rezervou a od jiných modelářů bys asi dostal jiné informace. Počáteční minimální investici pro testování ovládání dvou lokomotiv a pár výhybek přes PC nebo mobil odhaduji tak na asi 7.500,- Kč. Centrála (3500 - v ceně je zdroj, rozhraní USB, NET, WiFi) , dekodér pro ovládání osmi výhybek (600), tak 3 přestavníky výhybek pro testy (3x300), dekodér obsazení 16-ti úseků (900), dva lokodekodéry (2x800 - záleží na měřítku atd., toto je cena bez zvuku) a software (zdarma)). Toto může být důvod, proč do toho nejít, ale na druhou stranu, co je na tom našem koníčku levné ;).
Naposledy upravil Trixt dne sob 20 říj, 2018 3:44 pm, celkově upraveno 1
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 709
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: DCC nebo analog

Příspěvekod zdeno » sob 20 říj, 2018 11:58 am

tam kde moznosti analogu konci, tam digital zacina ;-) ;-)
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1728
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: DCC nebo analog

Příspěvekod Ove » sob 20 říj, 2018 1:34 pm

TondoKladno,
vkládání schémat je naprosto triviální, zobrazíš na ploše, či vyfotíš, ve widlích použiješ funkci “výstřižky”, vyrobíš obrázek, dole pod psacím oknem klepneš na záložku “Příloha”, dole vybereš potřebný soubor, ideálně přes náhled zkontroluješ (existuje omezení pro velikost a rozlišení, ale nepamatuji si, kolik to je) a pokud se ti výsledek líbí, zveřejníš...
Přílohy
5C2984BD-336D-4C4A-BD3C-14C08CD754AB.jpeg
Uživatelský avatar
Ove
 
Příspěvky: 225
Registrován: sob 18 srp, 2018 7:14 pm
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: DCC nebo analog

Příspěvekod tondakladno » sob 20 říj, 2018 1:59 pm

Ove píše:TondoKladno,
vkládání schémat je naprosto triviální, zobrazíš na ploše, či vyfotíš, ve widlích použiješ funkci “výstřižky”, vyrobíš obrázek, dole pod psacím oknem klepneš na záložku “Příloha”, dole vybereš potřebný soubor, ideálně přes náhled zkontroluješ (existuje omezení pro velikost a rozlišení, ale nepamatuji si, kolik to je) a pokud se ti výsledek líbí, zveřejníš...


Děkuji.
tondakladno
 
Příspěvky: 123
Registrován: sob 12 kvě, 2018 12:40 pm
Bydliště: Kladno

Re: DCC nebo analog

Příspěvekod tondakladno » sob 20 říj, 2018 2:02 pm

zdeno píše:tam kde moznosti analogu konci, tam digital zacina ;-) ;-)


S ježděním více lokomotiv na jedné koleji nepochybně.
tondakladno
 
Příspěvky: 123
Registrován: sob 12 kvě, 2018 12:40 pm
Bydliště: Kladno

Re: DCC nebo analog

Příspěvekod Morris Zapp » sob 20 říj, 2018 2:22 pm

Přesně!
Už se nám stalo, že z důvodu liknavého výkonu služby dopravních zaměstnanců se nám čelně střetly vlaky na trati.
To v analogu prostě nedokážeš! :lol:

Mmch Picaxe je pro naprostý amatéry, například pro mne :wink:
TT, moduly, epocha III/IV
Uživatelský avatar
Morris Zapp
 
Příspěvky: 691
Registrován: ned 04 dub, 2010 3:06 pm

Re: DCC nebo analog

Příspěvekod tondakladno » sob 20 říj, 2018 2:31 pm

Morris Zapp píše:Přesně!
Už se nám stalo, že z důvodu liknavého výkonu služby dopravních zaměstnanců se nám čelně střetly vlaky na trati.
To v analogu prostě nedokážeš! :lol:

Mmch Picaxe je pro naprostý amatéry, například pro mne :wink:


A pro profíky jaký ?
tondakladno
 
Příspěvky: 123
Registrován: sob 12 kvě, 2018 12:40 pm
Bydliště: Kladno

Re: DCC nebo analog

Příspěvekod Morris Zapp » sob 20 říj, 2018 2:37 pm

Jakýkoliv "nahý".
Picaxe obsahuje zavaděč Basicu (fuj! :lol: ), který:
a) zdvojnásobuje jeho cenu
b) zabírá paměť a zdržuje chod
c) je skutečnému profíkovi dokonale k ničemu, protože umí programovat v lepších nástrojích.

Tím Picaxe nehaním - naopak, pro někoho, jako jsem já, který se zábavě s MCU věnuje jen okrajově, je skvělý. Ale ty´s psal, že to máš jako hlavní koníček.
TT, moduly, epocha III/IV
Uživatelský avatar
Morris Zapp
 
Příspěvky: 691
Registrován: ned 04 dub, 2010 3:06 pm

Re: DCC nebo analog

Příspěvekod Myšpulín » sob 20 říj, 2018 2:42 pm

Trixt píše:... Počáteční minimální investici pro testování ovládání dvou lokomotiv a pár výhybek přes PC nebo mobil odhaduji tak na asi 7.500,- Kč. Centrála (3500 - v ceně je zdroj, rozhraní USB, NET, WiFi) , dekodér pro ovládání osmi výhybek (600), tak 3 přestavníky výhybek pro testy (3x300), dekodér obsazení (900), dva lokodekodéry (2x800 - záleží na měřítku atd., toto je cena bez zvuku) a software (zdarma)). Toto může být důvod, proč do toho nejít, ale na druhou stranu, co je na tom našem koníčku levné ;).

Pro někoho, kdo rád bastlí, toto není zrovna povzbuzující argument pro to přejít na digitál. Tady je lepší projít internet a podívat se na stránky Fuldy, Paca, a mnohých dalších, a hned můžeš být s cenami někde úplně, ale úplně jinde.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín
 
Příspěvky: 1248
Registrován: stř 24 led, 2007 7:43 pm
Bydliště: Hostinné

Re: DCC nebo analog

Příspěvekod tondakladno » sob 20 říj, 2018 3:20 pm

Morris Zapp píše:Jakýkoliv "nahý".
Picaxe obsahuje zavaděč Basicu (fuj! :lol: ), který:
a) zdvojnásobuje jeho cenu
b) zabírá paměť a zdržuje chod
c) je skutečnému profíkovi dokonale k ničemu, protože umí programovat v lepších nástrojích.

Tím Picaxe nehaním - naopak, pro někoho, jako jsem já, který se zábavě s MCU věnuje jen okrajově, je skvělý. Ale ty´s psal, že to máš jako hlavní koníček.


Pracuji s ním, protože umím Basic. Podle mého názoru je Basic srozumitelný a nejednoduší . používám PICAXE 20M2 za 109,-Kč. Pokud neprogramuješ "start rakety"
tak paměť je dostačující. Základní nastavení vnitřního kmitočtu jsou 4 Mhz, příkazem můžeš zvolit 8,16, nebo 32 Mhz.
tondakladno
 
Příspěvky: 123
Registrován: sob 12 kvě, 2018 12:40 pm
Bydliště: Kladno

Re: DCC nebo analog

Příspěvekod Morris Zapp » sob 20 říj, 2018 3:24 pm

Tak promiň, no... :wink:
Psal´s, že elektronika je tvůj hlavní koníček, tak jsem holt očekával hlubší ponor.
TT, moduly, epocha III/IV
Uživatelský avatar
Morris Zapp
 
Příspěvky: 691
Registrován: ned 04 dub, 2010 3:06 pm

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků