Proč nemám rád LocoNet

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod fulda » pon 11 čer, 2018 7:04 am

Jirka_US píše:1) Zatim si neuvedl ani jedine, ktere to neumi
Například Uhlenbrock Daisy II.

Tam probíhá komunikace takto:
Příklad pro výhybku ve směru rovně:
Kód: Vybrat vše
RX: BC 04 00 47 Request Switch State: 5
RX: B4 3C 30 47 Switch is in straight position response

Příklad pro výhybku ve směru do odbočky:
Kód: Vybrat vše
RX: BC 04 00 47 Request Switch State: 5
RX: B4 3C 50 27 Switch is in diverge position response

V uvedených příkladech po paketu B4 již nenásledovala žádná komunikace po dobu delší než 30 sec.

Jednoduchý případ, jak se dá prezentovat chyba:
  1. vezmeme si jednu centrálu ze setu Daisy II
  2. dále si vezmeme jeden LN-Box (nebo jinou vhodnou rozbočku)
  3. k tomu budeme ještě potřebovat dva ovladače ze setu Daisy II
  4. ... a odpovídající počet kabelů
  1. Nejprve k centríle připojíme jeden ovladač a nastavíme si na display výhybky 1-8
  2. po té jej odpojíme a připojíme druhý s výhybkamy 9-16
  3. i druhý ovladač odpojíme a připojíme jej do LN-boxu. Zatím je to jediné připojené zařízení, LN=box není připojen k centrále
  4. Nyní k tomu samému lnboxu připojíme i první ovladač
  5. teprve teď připojíme lnbox k centrále
  6. sledujeme dění na displayích obou ovladačů
  7. ... a komu je to málo, tak si může dění sledovat i nějakým snifferem
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod fulda » pon 11 čer, 2018 7:08 am

Jirka_US píše:Troufnu si rici, ze LocoNet a jeho specifikace je pro komercni ucely stejne definovana jako ten sroubek M2.

Máš pro toto tvrzení nějaké podklady, nebo je to tvoje přání?
Já totiž nějaké podklady mám a ty nemluví ve tvůj prospěch, ba právě naopak.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod belgarat » pon 11 čer, 2018 7:19 am

fulda píše:
Jirka_US píše:Troufnu si rici, ze LocoNet a jeho specifikace je pro komercni ucely stejne definovana jako ten sroubek M2.

Máš pro toto tvrzení nějaké podklady, nebo je to tvoje přání?
Já totiž nějaké podklady mám a ty nemluví ve tvůj prospěch, ba právě naopak.


Uz tady bylo receno, ze Uhlenbrock "si dela veci po svem". Pro ucely diskuse by bylo vhodne najit "jineho, vychovaneho" vyrobce a jeho vyrobek s tim samym (vadnym) chovanim.

zdeno píše:paket B0 nevyzaduje LACK


My se zatim bavili i 0xBC:

LocoNet personal edition píše:
Kód: Vybrat vše
; FORMAT = <OPC>,<ARG1>,<ARG2>,<CKSUM>
;                                               FOLLOW ON          RESPONSE
OPC_SW_STATE 0xBC ;REQ state of SWITCH            YES                LACK
;<0xBC>,<SW1>,<SW2>,<CHK> REQ state of SWITCH



OK, 0xB0 nevyzaduje zadnou pozitivni odezvu. Ani nevyzaduje 0xB1 broadcast. Vse je volitelne, a kazde zarizeni je jine. Pak souhlasim s Fuldou a opakuji tvrzeni o "M2" :)
Naposledy upravil belgarat dne pon 11 čer, 2018 7:22 am, celkově upraveno 1
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1330
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod fulda » pon 11 čer, 2018 7:22 am

sidlo píše:Tak po několika stránkách kličkování co vlastně ta Panelová kostička bude umět, tak mi z toho vychází že je úplně jedno jestli bude na LocoNetu nebo XpressNetu. Reálný ohlas o poloze výhybky buď nebude nebo budou muset být splněny velmi specifické podmínky.

Pokud má být zobrazován reálná poloha výhybky, pak potřebuješ dekodér k výhybce, který propaguje reálný stav. to není S88. To tady zaznělo již mnohokrát. S88 je navržena pouze pro detekci obsazení, nikoli jako ohlas pro výhybky.
Dekodér, který propaguje reálný stav výhybky je například Lenz LS100. Všimni si, že se k němu výhybka připojuje pomocí pěti drátů. V případě použití tohoto dekodéru se ti bude na panelové kostičte zobrazovat reálný stav výhybky.

Pokud chceš použít S88 pro prezentaci polohy výhybky na panel, pak potřebuješ kostičku pro prezentaci detekce obsazení.

Je to zhruba tak, jako že traktor zůstane traktorem i když k němu připojíš přívěs a na ten dáš lavičku a posadíš na ní děti. Prostě to nebude autobus, ale pořád to bude traktor.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod belgarat » pon 11 čer, 2018 7:25 am

fulda píše:Dekodér, který propaguje reálný stav výhybky je například Lenz LS100. Všimni si, že se k němu výhybka připojuje pomocí pěti drátů. V případě použití tohoto dekodéru se ti bude na panelové kostičte zobrazovat reálný stav výhybky.

Jakym zpusobem se z dekoderu dostane ohlas vyhybky do centraly: R-S sbernice ? Je nejaka sance dostat "nejak" ohlas vyhybky i do NanoX ?
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1330
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod fulda » pon 11 čer, 2018 7:50 am

belgarat píše:Uz tady bylo receno, ze Uhlenbrock "si dela veci po svem". Pro ucely diskuse by bylo vhodne najit "jineho, vychovaneho" vyrobce a jeho vyrobek s tim samym (vadnym) chovanim.

To není nutné. V mém případě je situace taková, že pokud máme alespoň jedno zařízení, které si dělá věci po svém a navíc tady má díky Tilligu celkem silné zastoupení (počet prodaných Daisy je tu větší než počet prodaných Digitraxů), tak je pro mne sběrnice nepoužitelná.
Pokud najdeš jinou centrálu, která se chová stejně, tak ti místní rada odborníků řekne, "no jó, ale s těma mi nekámošíme".

Takže sečteno a podtrženo - LocoNet je určitě strašně super sběrnice, jenom má pár drobných chyb, které někdo rád přehlédne, ale někomu jinému se zdají jako podstatné a vedou minimálně k tomu, že nelze vytvořit zařízení o kterém by jsi mohl s klidným svědomím prohlásit, že je použitelné s jiným LocoNet zařízením.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod fulda » pon 11 čer, 2018 7:53 am

belgarat píše:Jakym zpusobem se z dekoderu dostane ohlas vyhybky do centraly: R-S sbernice?
Ano
belgarat píše:Je nejaka sance dostat "nejak" ohlas vyhybky i do NanoX ?
Ne, žádná zveřejněná verze NanoX nemá RS-Bus. Existují nějaké experimentální, ale nikdy jsme je nedotáhli do konce.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod belgarat » pon 11 čer, 2018 8:02 am

fulda píše:
belgarat píše:Uz tady bylo receno, ze Uhlenbrock "si dela veci po svem". Pro ucely diskuse by bylo vhodne najit "jineho, vychovaneho" vyrobce a jeho vyrobek s tim samym (vadnym) chovanim.

Pokud najdeš jinou centrálu, která se chová stejně, tak ti místní rada odborníků řekne, "no jó, ale s těma mi nekámošíme".

Ted jsi to pokazil ... pri druhem nebo tretim vyrobci, u ktereho by se vzdy reklo "ale ten si to dela po svem, to nemuzes tak brat" bychom mohli pouzit indukcni krok a vyradit vsechny :-D Jenze po upozorneni na ten spek nikdo neskoci.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1330
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod JenikPluto » pon 11 čer, 2018 8:05 am

belgarat píše:Ano. POKUD poslou 0xB1, a cela diskuse zacala a zvrhla se tim, ze ve vypise (uplnem ?) nic takoveho nebylo. Ve specifikaci (http://www.digitrax.com/static/apps/cms ... dition.pdf) je VYZADOVANA odpoved LACK, o naslednem 0xB1 bohuzel ani slovo.


Jasne, vsak jsem to uvedl jako teoreticky, idealni pripad. Ja si totiz myslim (a treba navod k Zephyru na str. 42 me v tom podporuje a spekulovat by se dalo i o DT 500 na str. 48), ze ovladace od Digitraxu s B1 ani nepracuji, polohy vymen si pamatuji na zaklade akci, ktere samy provedly, tim padem ani Digitrax zarizeni B1 negeneruji (povinne) jako odpoved na BC nebo B0 a tim padem ta odpoved ve specifikaci neni povinna (trochu Hlava 22). Ale je to spekulace, nemam to (zatim) jak overit.

zdeno píše:To Pluto :
existuje jednoducha, ale spatna odpoved, prejdi na Rocosmeti, tam je vsechno vyresene a dokonale ;-)


Tak ale to neni potreba, ja jsem s LN spokojeny, jen bych rad oddelil zrno toho, co je mozne, od plev toho, co se v komercnich zarizenich pouziva, protoze v tom je evidentne maglajz. Moje idea je takova, ze se casem dopracuju k tomu, ze DSC51 bude doma jen jako centrala, ostatni se bude resit DYI zarizenimi, ktera budou delat to, co od nich chci ja. A donutit je k tomu neni az tak slozite (tim netvrdim, ze na jinych sbernicich je).

fulda píše:Tam probíhá komunikace takto:
Příklad pro výhybku ve směru rovně:
Kód: Vybrat vše
RX: BC 04 00 47 Request Switch State: 5
RX: B4 3C 30 47 Switch is in straight position response

Příklad pro výhybku ve směru do odbočky:
Kód: Vybrat vše
RX: BC 04 00 47 Request Switch State: 5
RX: B4 3C 50 27 Switch is in diverge position response

V uvedených příkladech po paketu B4 již nenásledovala žádná komunikace po dobu delší než 30 sec.


Da se nekde zjistit, co jake stavy ACK1 znamenaji (tedy krome zdrojoveho kodu toho snifferu, protoze ten je musi nejak prekladat)? Protoze ve specifikaci vidim povolene vicemene jen 7F a 00 (a 01 a 40 pri programovani).

Dik.

JP
JenikPluto
 
Příspěvky: 188
Registrován: pát 08 lis, 2013 10:19 am
Bydliště: Kladno

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod zdeno » pon 11 čer, 2018 9:35 am

Pakety, ktere prezentuje Fulda okolo Daisy, tak tam odpovida centrala Daisy a ne oslovene prislusenstvi.
Silne pochybujem, ze ma doma nejake Loconetove prislusenstvi !!
Takze jeho tvrzeni treba brat jako jeho vyzkum, ktery tu prezentuje jako fakta, coz je fakt uletene. ;-)
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1727
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod Ferda » pon 11 čer, 2018 9:44 am

Něco mi říká, že si pamatuji více případů, kdy Fulda žádal o zapůjčení různých komponent, a předpokládám, že mu bylo v mnoha případech vyhověno. Takže má asi spoustu věcí empiricky prokázáno.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Uživatelský avatar
Ferda
 
Příspěvky: 1575
Registrován: stř 07 říj, 2009 3:34 pm
Bydliště: Ostrava

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod fulda » pon 11 čer, 2018 10:11 am

JenikPluto píše:Da se nekde zjistit, co jake stavy ACK1 znamenaji (tedy krome zdrojoveho kodu toho snifferu, protoze ten je musi nejak prekladat)? Protoze ve specifikaci vidim povolene vicemene jen 7F a 00 (a 01 a 40 pri programovani).
Pokud by se ti to povedlo, tak budu rád, když se podělíš. Já to bohužel nenašel a to jsem se snažil dlouho.
Tam kde jsem se dostal k nějakým kódům a nebo popisům, tam bylo pokaždé zhruba toto:
"Zjistil jsem, že centrála XYZ tam dává 0x50, tak tam taky dám 0x50"
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod JenikPluto » pon 11 čer, 2018 11:03 am

fulda píše:
JenikPluto píše:Da se nekde zjistit, co jake stavy ACK1 znamenaji (tedy krome zdrojoveho kodu toho snifferu, protoze ten je musi nejak prekladat)? Protoze ve specifikaci vidim povolene vicemene jen 7F a 00 (a 01 a 40 pri programovani).
Pokud by se ti to povedlo, tak budu rád, když se podělíš. Já to bohužel nenašel a to jsem se snažil dlouho.
Tam kde jsem se dostal k nějakým kódům a nebo popisům, tam bylo pokaždé zhruba toto:
"Zjistil jsem, že centrála XYZ tam dává 0x50, tak tam taky dám 0x50"


No asi se mi to spis nepovede, ale mam cim dal tim vic pocit, ze cele je to takove neprijemne nedorozumeni (mozna na me strane). Ted se na chvili od teoretickeho (a zjevne ruzne vylozitelneho) definovani LN protokolu presunu k aplikaci. Nektera zarizeni od Digitraxu (ovladace, DS64 dekoder) umoznuji nastaveni nekterych svych parametru jinak, nez je v tovarni verzi, pomoci tzc. Option Switches (to asi neni nic noveho). Jeden z techto prepinacu ale napr. u Zephyra umoznuje ignorovat BC pakety (OpSw 45). Dalsi napr. u DS64 umoznuje generovat B1 pakety (OpSw 21). Cili byt to nemusi byt defaultne nastaveno, da se to uzivatelsky nastavit tak, aby na BC paket centrala nereagovala a zaroven dekoder odpovedel na BC ci B0 paketem B1.

Ja si tu DS64 snad od nekoho pujcim a zkusim tu komunikaci v realu precist. :-)


Zephyr
http://www.digitrax.com/media/apps/prod ... _rev.2.pdf

DS64
http://www.digitrax.com/media/apps/prod ... ttened.pdf

JP
JenikPluto
 
Příspěvky: 188
Registrován: pát 08 lis, 2013 10:19 am
Bydliště: Kladno

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod Jirka_US » pon 11 čer, 2018 11:40 am

JenikPluto píše:No asi se mi to spis nepovede, ale mam cim dal tim vic pocit, ze cele je to takove neprijemne nedorozumeni (mozna na me strane). Ted se na chvili od teoretickeho (a zjevne ruzne vylozitelneho) definovani LN protokolu presunu k aplikaci. Nektera zarizeni od Digitraxu (ovladace, DS64 dekoder) umoznuji nastaveni nekterych svych parametru jinak, nez je v tovarni verzi, pomoci tzc. Option Switches (to asi neni nic noveho). Jeden z techto prepinacu ale napr. u Zephyra umoznuje ignorovat BC pakety (OpSw 45). Dalsi napr. u DS64 umoznuje generovat B1 pakety (OpSw 21). Cili byt to nemusi byt defaultne nastaveno, da se to uzivatelsky nastavit tak, aby na BC paket centrala nereagovala a zaroven dekoder odpovedel na BC ci B0 paketem B1.

Ja si tu DS64 snad od nekoho pujcim a zkusim tu komunikaci v realu precist. :-)


Zephyr
http://www.digitrax.com/media/apps/prod ... _rev.2.pdf

DS64
http://www.digitrax.com/media/apps/prod ... ttened.pdf

JP

Presne tak, coz jsem take Belgaratovi napsal....Ja jsem to zkousel s DS54 a vse funguje podle ocekavani jak z hlediska modelarskeho, tak z hlediska specifikace PE.
A duvod proc se ty pakety daji vypnout je celkem logicky, pakety B1 maji nejvyssi prioritu, tedy jeste vyssi nez pakety pro ovladani trakcnich vozidel, takze ten kdo vyslovne nepotrebuje skutecny ohlas, tak paket B1 nepouzije a nebude si zatezovat sbernici paketem, s jehoz informaci nijak nepracuje.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod Jirka_US » pon 11 čer, 2018 11:47 am

fulda píše:V uvedených příkladech po paketu B4 již nenásledovala žádná komunikace po dobu delší než 30 sec.

No to je je celkem jasne ocekavane a korektni chovani presne podle specifikace, kdyz jsi tedy nezmacknul zadne tlacitko. Co jsi vlastne ocekaval ?
Dokud nezmacknes alespon jedno tlacitko, tak se obavam, ze se zadneho paketu, ktery souvisi s akci toho tlacitka nedockas, nebo se snad domnivas, ze by to melo byt jinak ?
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků