Proč nemám rád LocoNet

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod fulda » pát 01 čer, 2018 7:36 pm

Založím toto téma, abychom měli čisté pískoviště a nemuseli plevelit vlákna, která s ním nesouvisí.

Důvodů proč nemám rád LocoNet je několik. Ten hlavní je asi o lidech. Je to smutné, ale je to tak. LocoNet přitahuje lidi, kteří mají potřebu to slovo napsat úplně všude a nemají kouska soudnosti. Když jim někdy někdo řekne, že se věci dají dělat i jinak, tak jen odpovídají, že oni to tak nechtějí. A bohužel často mluví o tom, co sami nikdy neviděli jinak, než v katalogu digitraxu.

Druhá věc proč nemám rád LocoNet je přímá odpověď na Zdenovu narážku:
zdeno píše:Mam vedomosti o tom, ze na Loconet sbernici neco podobne Fulda zkousel a bud narazil nebo to podcenil.
Asi proto je takovy zacykleny a zakomplexovany na "digitrax".
Ono neco nove vymyslet neni jednoduche a da to zabrat.

Pravděpodobně už si tu leckdo všiml, že se zabývám věcmi poměrně do hloubky a nechávám si zařízení certifikovat. Jestlipak si někdo ze zdejších odborníků všiml, jaká je licenční a certifikační politika Digitraxu? Je to čisté vybírání výpalného, certifikační proces neexistuje, dokumentace která existuje je jen 20 let stará a v zásadě se neliší od personal edition. Konzultace nejsou možné. Zato je možná fakturace a je možné vybírání licenčních poplatků. Představa, že z každé kostičky má potenciální zákazník zaplatit minimálně 100,- za licenci digitraxu činí zažízení naprosto neprodejným. Navíc uživatelů LocoNetu je tak málo a těch, kteří jsou ochotni se na svět dívat perspektivně je ještě mémě. Takže jsem celé zařízení zahodil. Mám doma pár prototypů, ale v jejich rozvoji nebudu pokračovat.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4168
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod HonzaM » pát 01 čer, 2018 8:12 pm

Zavrhnout nějaké řešení jen z víceméně osobních důvodů je směšné. Loconet není jen Digitrax, ale také třeba Uhlenbrock a Digikeijs. Jeho malé rozšíření v ČR není protože by byl technicky špatný nebo nedokonalý, ale protože ho na český trh nikdo ve větším rozsahu nepřinesl.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1614
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod Brejla » sob 02 čer, 2018 4:12 am

HonzaM píše:Zavrhnout nějaké řešení jen z víceméně osobních důvodů je směšné. Loconet není jen Digitrax, ale také třeba Uhlenbrock a Digikeijs. Jeho malé rozšíření v ČR není protože by byl technicky špatný nebo nedokonalý, ale protože ho na český trh nikdo ve větším rozsahu nepřinesl.


Kdyby byl kvalitní, dokonalý a cenově výhodný, tak by by o něj byl logicky mnohem větší zájem a výrobci by ho v tom případě na český trh rádi dodali. Pravidla trhu platí (v tomto případě bohužel) i pro Loconet.
Brejla
 
Příspěvky: 862
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod Jirka_US » sob 02 čer, 2018 5:13 am

Brejla píše:
HonzaM píše:Zavrhnout nějaké řešení jen z víceméně osobních důvodů je směšné. Loconet není jen Digitrax, ale také třeba Uhlenbrock a Digikeijs. Jeho malé rozšíření v ČR není protože by byl technicky špatný nebo nedokonalý, ale protože ho na český trh nikdo ve větším rozsahu nepřinesl.


Kdyby byl kvalitní, dokonalý a cenově výhodný, tak by by o něj byl logicky mnohem větší zájem a výrobci by ho v tom případě na český trh rádi dodali. Pravidla trhu platí (v tomto případě bohužel) i pro Loconet.

Pane brejlo bohuzel delate chybne zavery na zaklade chybnych informaci. LocoNet se v CR prodava a moduly jedou temer vyhradne na LocoNetu s vyjimkou Moduly Brno a jak to dopadlo si muzete poslechnout na tomto videu....Cekal jsem, ze to video doplni o upozorneni, ze takto se to delat nema, bohuzel marne....tady skutecne hrozi, ze se bude "grilovat".....
https://www.youtube.com/watch?v=9pm8z9KJ0mQ
Poznamka: je nutne mit zapnuty zvuk - cvrlikani, ty blesky pri zkratu sroubovaku nechavam bez komentare, myslel jsem, ze takto zapojit jednoduchy okruh jiz v 21.stoleti snad ani neni mozne...
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod zdeno » sob 02 čer, 2018 5:55 am

fulda píše: Takže jsem celé zařízení zahodil. Mám doma pár prototypů, ale v jejich rozvoji nebudu pokračovat.

Takze jsem mel pravdu, ze si nekde narazil. Ono patentove pravo je svinstvo a v USA duplovane.
Takze Loconet je odsouzeny na DIY a osobni kontakty a nemuze se delat komercne.
Jsem zvedavy, kdy stejnou politiku nasadi Lenz nebo Roco. Podle mne to nebude dlouho trvat.
---
Teda vlastnosti Loconetu nejsou tema na diskuzi a to celkem ocenuji.
Na Slovensku je Loconet dominantni a hlavne kluby a modulovka jedou jen na Loconetu.
Tam neni jine volby nez Loconet.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1446
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod Brejla » sob 02 čer, 2018 5:58 am

Jirka_US píše:
Brejla píše:
HonzaM píše:Zavrhnout nějaké řešení jen z víceméně osobních důvodů je směšné. Loconet není jen Digitrax, ale také třeba Uhlenbrock a Digikeijs. Jeho malé rozšíření v ČR není protože by byl technicky špatný nebo nedokonalý, ale protože ho na český trh nikdo ve větším rozsahu nepřinesl.


Kdyby byl kvalitní, dokonalý a cenově výhodný, tak by by o něj byl logicky mnohem větší zájem a výrobci by ho v tom případě na český trh rádi dodali. Pravidla trhu platí (v tomto případě bohužel) i pro Loconet.

Pane brejlo bohuzel delate chybne zavery na zaklade chybnych informaci. LocoNet se v CR prodava a moduly jedou temer vyhradne na LocoNetu s vyjimkou Moduly Brno a jak to dopadlo si muzete poslechnout na tomto videu....Cekal jsem, ze to video doplni o upozorneni, ze takto se to delat nema, bohuzel marne....tady skutecne hrozi, ze se bude "grilovat".....
https://www.youtube.com/watch?v=9pm8z9KJ0mQ
Poznamka: je nutne mit zapnuty zvuk - cvrlikani, ty blesky pri zkratu sroubovaku nechavam bez komentare, myslel jsem, ze takto zapojit jednoduchy okruh jiz v 21.stoleti snad ani neni mozne...


Nemáš už z toho věčného USgrilování nějakou duševní poruchu :?: To musíš za každou cenu všechny vlákna zaprasit těmito nesmysly :?: Založte si s HonzouM nějaké vlastní vlákno, kde se budete vzájemně přesvědčovat o své vyjímečnosti a nás normální smrtelníky nechte žít s našimi problémy :!:
Brejla
 
Příspěvky: 862
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod hummus » sob 02 čer, 2018 6:11 am

Jirka_US píše:...LocoNet se v CR prodava a moduly jedou temer vyhradne na LocoNetu s vyjimkou Moduly Brno a jak to dopadlo si muzete poslechnout na tomto videu....

nejen Moduly Brno, i Slovácko jede na XpressNetu.
Jirka_US píše:...tady skutecne hrozi, ze se bude "grilovat"...

Pokud jsem dobře pochopil příspěvky zde ve fóru, tak ke "grilování" lokomoitvy došlo na setkání v Polsku a samozřejmě na LocoNetu. Podle pospisu z fóra byl problém na straně modulářů ze Zababova.
HO - DCC, IVb
Uživatelský avatar
hummus
 
Příspěvky: 316
Registrován: pon 04 pro, 2006 8:13 am
Bydliště: Praha 9

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod zdeno » sob 02 čer, 2018 6:32 am

hummus píše:Pokud jsem dobře pochopil příspěvky zde ve fóru, tak ke "grilování" lokomoitvy došlo na setkání v Polsku a samozřejmě na LocoNetu. Podle pospisu z fóra byl problém na straně modulářů ze Zababova.

Zase michate slivky a pomerance.
Loko su ovladane DCC. A to vubec netusim, co se vlastne stalo, ale mam takove znalosti, ze na 1000% vim, ze za to Loconet nemuze.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1446
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod fulda » sob 02 čer, 2018 7:22 am

zdeno píše:
fulda píše: Takže jsem celé zařízení zahodil. Mám doma pár prototypů, ale v jejich rozvoji nebudu pokračovat.

Takze jsem mel pravdu, ze si nekde narazil.

Ano, narazil jsem - narazil jsem jak jsem psal na lidi.
Pochopitelně technicky mám zařízení plně funkční, ukazoval jsem ho v hospodě, mám několik videí na mém youtube kanálu.
Mám udělané krabičky, aby se daly kostičky skládat do podoby ručního ovladače.

Ale ze strany uživatelů lokonetu je naprosto nulový zájem. Hrubá charakteristika průměrného uživatele lokonetu se dá najít TADY.

A naprosto reálně - schválně se zeptejte, kdo si koupí za 500,- modul s lokonetem, když stejný s XpressNetem dostane za 200,-?
Z těch kdo tady nejvíc diskutují:
HonzaM určitě ne, ten chce stavět celé vlakové cesty pomocí dvou tlačítek, ale Zhlavíka, který to umožňuje si také nekoupil protože ....
Zdeno určitě ne, ten chce jen napsat, že je to složité. Já mám rád jednoduché věci, takže se mu moje zařízení nelíbí
JirkaUS rozhodně ne, ten uznává jen JMRI

Takže pro koho bych to vlastně dělal?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4168
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod zdeno » sob 02 čer, 2018 7:40 am

Presne jak pises, kysele hrozny ;-)
---
On trh v Cechach je nasyceny Roco a teda se tam snazit prodat Loconet je dost iluzorni.
A navic, vetsina tech, co maji Loconet, tak si dokaze veci udelat sama a tak nepotrebuji veci kupovat.
Teda krome central Loconet a ovladacu, ty jsou na takove urovni, ze delat je muze jen clovek opravdu znaly.
---
Na prodej prislusenstvi jsem narazil i ja sam a taky jsem to ukoncil,
proste domaci kolejiste se ovladaji DCC a prislusenstvi pres analog.
Jedina moznost je delat cele kolejiste, ale na to ma jen par jednotlivcu a tito jsou uz za vodou a nic nepotrebuji.
---
Teda jedina moznost je delat veci na DCC, tam to neni omezene a je to celkem jednoduche.
A je tam celkem perspetivni trh.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1446
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod Jirka_US » sob 02 čer, 2018 11:56 am

hummus píše:Pokud jsem dobře pochopil příspěvky zde ve fóru, tak ke "grilování" lokomoitvy došlo na setkání v Polsku a samozřejmě na LocoNetu. Podle pospisu z fóra byl problém na straně modulářů ze Zababova.

Pane kolego, zustanme alespon prozatim o toho videa, zde muzeme alespon vsichni videt "v primem prenosu" o co jde.
1) cvrlikani - ja naprotso zrejme, ze pokud si zapojim jednoduchy oval jak je na videu a dojde k takovemu cvrlikani tak neni neco vporadku, muzu si typovat, ze pravdepodobne doslo na propojeni zdroju pres zemnici smycku.
2) pokud zacnou litat pri testu zkratu blesky opet neni neco vporadku. Muzu si typovat, ze nekde je nastaven uplne nesmyslne bud hodne vysoky limit pro zkrat, ale spise velmi dlouha reakcni doba, pokud je to kombinace obojiho tak to muze byt pro masinku velmi nebezpecne.....a pokud k tomu pridame bod 1, tak to je jiz temer pro tu masinku smrtici....
A jak to poznate, ze tam mate zemnici smycku ?
Dobre sledujte tento prispevek fuldy:
viewtopic.php?f=6&t=9382&start=15
fulda píše:Ano, jeden kanál je J a druhej kanál je K, je to pochopitelně měřeno proti interní nule vyvedené z kostky a nikoli syntetizované venku. Jinak se ten signál moc měřit nemá.

Samozrejme, ze se ten signal merit da, jen je treba si uvedomit zakladni princip zemnicich smycek na kolejisti a pak DCC napeti se da merit uplne bez problemu. A proc to tady pisu, protoze pokud mate potize s merenim DCC jako fulda, tak budete mit pravdepodobne potize i s prejezdy pres 2 boostery jako je to na tom videu, tedy to cvrlikani.
Naposledy upravil Jirka_US dne sob 02 čer, 2018 12:37 pm, celkově upraveno 1
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod Jirka_US » sob 02 čer, 2018 12:27 pm

fulda píše:JirkaUS rozhodně ne, ten uznává jen JMRI

Ne to mas nejake spatne inforamce, ale kdyz uz jme u toho, tak jaky jiny open source SW mas na mysli, aby mel srovnatelnou funkcnost a bezel na oknech, RPi i jablicku....
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod Jirka_US » sob 02 čer, 2018 1:12 pm

Brejla píše:Nemáš už z toho věčného USgrilování nějakou duševní poruchu :?: To musíš za každou cenu všechny vlákna zaprasit těmito nesmysly :?: Založte si s HonzouM nějaké vlastní vlákno, kde se budete vzájemně přesvědčovat o své vyjímečnosti a nás normální smrtelníky nechte žít s našimi problémy :!:

Pane brejlo zanechte prosim te sve demagogie o "grilovani". Pokud si dobre pamatujete, tak o "grilovani" tady zacal MIG s fuldou....a ze jsou to nesmysly, pokud je vse zapojene tak jak ma a s komponenty k tomu urecenymi, tak to s Vami vyjimecne souhlasim.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod hummus » sob 02 čer, 2018 1:31 pm

zdeno píše:
hummus píše:Pokud jsem dobře pochopil příspěvky zde ve fóru, tak ke "grilování" lokomoitvy došlo na setkání v Polsku a samozřejmě na LocoNetu. Podle pospisu z fóra byl problém na straně modulářů ze Zababova.

Zase michate slivky a pomerance.
Loko su ovladane DCC. A to vubec netusim, co se vlastne stalo, ale mam takove znalosti, ze na 1000% vim, ze za to Loconet nemuze.

Ano, to máš pravdu. Loconet za to nemohl. Mohli za to moduláři ze Zababova. Jejich komponenty provozované na Loconetu a zapojení těchto komponent do layoutu :wink:
Loconet nebo XpressNet jako takové za přetoky mezi úseky nemůžou nikdy.
HO - DCC, IVb
Uživatelský avatar
hummus
 
Příspěvky: 316
Registrován: pon 04 pro, 2006 8:13 am
Bydliště: Praha 9

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod Jirka_US » sob 02 čer, 2018 2:16 pm

hummus píše:
zdeno píše:
hummus píše:Pokud jsem dobře pochopil příspěvky zde ve fóru, tak ke "grilování" lokomoitvy došlo na setkání v Polsku a samozřejmě na LocoNetu. Podle pospisu z fóra byl problém na straně modulářů ze Zababova.

Zase michate slivky a pomerance.
Loko su ovladane DCC. A to vubec netusim, co se vlastne stalo, ale mam takove znalosti, ze na 1000% vim, ze za to Loconet nemuze.

Ano, to máš pravdu. Loconet za to nemohl. Mohli za to moduláři ze Zababova. Jejich komponenty provozované na Loconetu a zapojení těchto komponent do layoutu :wink:
Loconet nebo XpressNet jako takové za přetoky mezi úseky nemůžou nikdy.

Pane kolego, nalejme si cisteho vina:
Uz jste videl nekdy, ze by nekdo o LocoNetu prohlasil tuto vetu (modelar z Moduly Brno) nebo snad dokonce na LocoNetu topil v nejakych prechodovych odporech....
Tomas_C. píše:Bavíme se o přechodu z jednoho boosteru do druhého a to řešíme po svém pomocí přechodových úseků a případný rozdíl mezi boosterem a přechodovým úsekem a opačně již netopíme v auto-žárovkách ale přechodových odporech.

Napadlo Vas nekdy polozit si otazku proc na stovkach, spise tisicich kolejist pouzivajici LocoNet za poslednich 25 let nikdo s "napadem" topit v prechodovych odporech neprisel ?
A jinak pokud se tyka toho incidentu, tak podle tohoto vyjadreni usuzuji, ze to bylo trochu jinak nez se nam tady Modulari Brno snazi namluvit:
Morris Zapp píše:Co se týká onoho incidentu v B-B, tak jsem zatím vypátral podrobnosti k jedné z oněch tří nešťastných lokomotiv: měla být poškozena stojíc ve zkratu na jazyku výhybky (nikoliv tedy na přechodu mezi boostery) v oblasti, napájené nikoliv spaxem, nýbrž centrálou Lenz (v režimu booster, 5 A).

Dat si TT masinku na 5A booster a pak se jeste divit, ze se mohla ugrilovat, je jiz asi mimo ramec selskeho rozumu...co vice k tomu rici.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: hopeter a 6 návštevníků