Panelová kostička

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Panelová kostička

Příspěvekod fulda » stř 06 čer, 2018 10:57 am

dudlifuk píše:
matejkocis píše: Nad modulom pre ovládanie semaforu ste neuvažoval?
Takze kolega naznacil dalsie vyuzitie, i ked sa jedna o standartne ovladanie navesti ako vyhybku cez napr. dve adresy, cize styri typy navesti by zvladla jedna kocka. Ja som si spravil v minulosti nieco podobne TU ,tradicne na jedno tlacitko. Jedna sa o jednoduchu smycku s nastavenymi signalmi. Ja by som urcite ozelel vsetky mozne typy navesti na 5-znakovom navestidle, stacili by mi styri typy navesti, ale Fuldu mozno nieco napadne.

OK, tohle je pro mne špatně uchopitelné. Zejména proto, že neexistuje žádný pevný bod, kteráho se chytit.

Pokud se podívám na návěstidlo, které používá TENTO dekodér, tak nemám co řešit, prostě si dám čtyři kostičky a každé tlačítko představuje jeden znak z osmi dostupných. Takže si na panel nalepím obrázky znaků a je to.

Pokud bude návěstidlo řešené pomocí ND4, bude jeho situace trochu jiná a budu mu muset posílat jiné znaky.

Na druhou stranu je docela dobré, že kostička umožňuje slučování znaků pomocí diod. pokud chci jedním tlačítkem přehazovat dvě výhybky, stačí dát tlačítko, dvě diody a je to.

Neumím si představit, jak by takové univerzální rozhraní mělo vypadat a proto ho neumím ani postavit.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4243
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Panelová kostička

Příspěvekod dudlifuk » stř 06 čer, 2018 11:21 am

fulda píše:Pokud se podívám na návěstidlo, které používá TENTO dekodér, tak nemám co řešit, prostě si dám čtyři kostičky a každé tlačítko představuje jeden znak z osmi dostupných. Takže si na panel nalepím obrázky znaků a je to.

Pokud bude návěstidlo řešené pomocí ND4, bude jeho situace trochu jiná a budu mu muset posílat jiné znaky.

Na druhou stranu je docela dobré, že kostička umožňuje slučování znaků pomocí diod. pokud chci jedním tlačítkem přehazovat dvě výhybky, stačí dát tlačítko, dvě diody a je to.

Neumím si představit, jak by takové univerzální rozhraní mělo vypadat a proto ho neumím ani postavit.

jasne rozumiem. Niesom programator, mal som len taku naivnu predstavu tak ako to ma napr.dekoder Kuehn WD10, nastavuje sa vzdy iba pociatocna adresa a dalsie "tri dekodery" v skupine maju vzdy nasledujucu adresu/cislo vyhybky. to je myslim jasne, takze kocka by sa nastavila napr. na adresu 10 a riesila by v smycke adresy 10-13, t.z. 8 povelov. Takze jedna kocka dve 5-znakove navestidla, ale to je samozrejme iba moja fantasmagoria. Tlacitko by smycke v "manualnom rezime" spustalo prednastavene rezimy. Z TC by fungovalo vsetko klasicky, po adresach/poveloch.
dudlifuk
 
Příspěvky: 140
Registrován: ned 15 led, 2017 9:40 pm
Bydliště: TT

Re: Panelová kostička

Příspěvekod fulda » stř 06 čer, 2018 12:08 pm

dudlifuk píše:jasne rozumiem. Niesom programator, mal som len taku naivnu predstavu tak ako to ma napr.dekoder Kuehn WD10, nastavuje sa vzdy iba pociatocna adresa a dalsie "tri dekodery" v skupine maju vzdy nasledujucu adresu/cislo vyhybky. to je myslim jasne, takze kocka by sa nastavila napr. na adresu 10 a riesila by v smycke adresy 10-13, t.z. 8 povelov. Takze jedna kocka dve 5-znakove navestidla, ale to je samozrejme iba moja fantasmagoria. Tlacitko by smycke v "manualnom rezime" spustalo prednastavene rezimy. Z TC by fungovalo vsetko klasicky, po adresach/poveloch.
To přidělení adres by bylo řešitelné, ale jak udělat celou tu definici, co se má jak nastavovat, to už nevím.
Nevím jak to udělat dost univerzální pro dostupné dekodéry. A také nevím, jak s tím jednotlačítkovým ovládáním. Hodně nerad bych to udělal moc složité, snažím se to držet tak jednoduché, jak to jen jde.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4243
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Panelová kostička

Příspěvekod dudlifuk » stř 06 čer, 2018 12:15 pm

fulda píše: To přidělení adres by bylo řešitelné, ale jak udělat celou tu definici, co se má jak nastavovat, to už nevím.
Nevím jak to udělat dost univerzální pro dostupné dekodéry. A také nevím, jak s tím jednotlačítkovým ovládáním. Hodně nerad bych to udělal moc složité, snažím se to držet tak jednoduché, jak to jen jde.

Ok, ved tu modularnost to splnuje, aj ovladanie navestidiel, chcel som z toho vyzmykat co najviac :wink: len skoda ze nemam nato hlavu :cry: uz sa tesim ked sa to objavi :D
Patri ti velky dik, ze nam prinasas vzdy nieco nove :wink:
dudlifuk
 
Příspěvky: 140
Registrován: ned 15 led, 2017 9:40 pm
Bydliště: TT

Re: Panelová kostička

Příspěvekod zdeno » stř 06 čer, 2018 12:47 pm

On je pomerne velky problem, jak daleko chces podporovat automatizaci. Presneji zaverovou tabulku, teda blokaci vsech nepovolenych variant.
Od obsazene koleje, protijedouci vlak na stejnou kolej a treba kolizni cesty.
---
Pokud je ti zaverova tabulka ukradena, tak je to velmi snadno resitelne.
Pokud mas jednokolejnou trat, ktera se rozsiruje na 4 stanicni koleje, tak potrebujes 4 nebo 8 tlacitek na jedno zhlavi.
To podle toho, ci mas nebo nemas navestidla.
Pokud mas, tak se musi rozlisit, ci je to vjezd nebo odjezd. Teda na kazde stanicni koleji bude dvojice tlacitek, jedno pro vjezd, ktere nastavi vlakovou cestu a rozsviti vjezdove navestidlo
a druhe, ktere nastavi tu samou cestu a nastavi odjezdove navestidlo z te koleje.
Pokud nemas navestidla, tak staci na kazdou kolej jedno tlacitko, protoze nepotrebujes rozlisit smer jizdy.
---
Loconet ma nekolik moznosti, napriklad poslat vsechny pakety B0 v baliku a nezajima ho, jak to dopadne.
Dalsi moznost je vyvedeni do PC, ktery to cele ohlida, teda zkontroluje, ci prisly vsechny pakety B1.
Dalsi moznost je vazani na potvrzeni paketem B1, teda dalsi vyhybka se nastavuje az po prijmuti potvrzovaciho paketu B1. To zas hlida delena inteligence v ridici jednotke, ktera poslala prvni paket B0.
---
Pocitac ale neni povinny vubec, nepotrebujeme ho, stejne jako centralu, teda vyrobu DCC.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1531
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Panelová kostička

Příspěvekod belgarat » stř 06 čer, 2018 1:24 pm

zdeno píše:Dalsi moznost je vazani na potvrzeni paketem B1, teda dalsi vyhybka se nastavuje az po prijmuti potvrzovaciho paketu B1. To zas hlida delena inteligence v ridici jednotke, ktera poslala prvni paket B0.
---
Pocitac ale neni povinny vubec, nepotrebujeme ho, stejne jako centralu, teda vyrobu DCC.


Jaky je rozdil mezi "inteligenci v ridici jednotce" a "pocitacem" ?
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 981
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Panelová kostička

Příspěvekod fulda » stř 06 čer, 2018 1:36 pm

zdeno píše:Pokud je ti zaverova tabulka ukradena, tak je to velmi snadno resitelne.
Pokud mas jednokolejnou trat, ktera se rozsiruje na 4 stanicni koleje, tak potrebujes 4 nebo 8 tlacitek na jedno zhlavi.
To podle toho, ci mas nebo nemas navestidla.
Pokud mas, tak se musi rozlisit, ci je to vjezd nebo odjezd. Teda na kazde stanicni koleji bude dvojice tlacitek, jedno pro vjezd, ktere nastavi vlakovou cestu a rozsviti vjezdove navestidlo
a druhe, ktere nastavi tu samou cestu a nastavi odjezdove navestidlo z te koleje.
...
Pro takto triviální případy se dají použít ty diody, na to nepotřebuji žádnou roztroušenou inteligenci v magické neexistující řídící jednotce.
Myslel jsem na něco pořádného, alespoň na úrovni zhlavíka.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4243
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Panelová kostička

Příspěvekod zdeno » stř 06 čer, 2018 2:00 pm

fulda píše:Myslel jsem na něco pořádného, alespoň na úrovni zhlavíka.

Cemu potom hovoris slozite a potom uz vubec nechapem termin "digitraxovani", kdyz toto ti pripada jednoduche ??
Jinak zase rypes, ze neexistujici, to je iba tvuj pomyleny nazor.
---
Zkusim najit puvodni projekty z roku 2005.
Problem je, ze byly vytvoreny se znalostmi, ktere jsem mel v roku 2005 a dnes bych to asi udelal uplne jinak.
Zcela urcite bych vyuzil obvody klony LocoIo, ktere jsou vymakane a v soucasnosti nemaji ekvivalent.
Tehdy jsem si je navrhoval sam, ani si uz nevzpominam, jake to bylo.
Naposledy upravil zdeno dne stř 06 čer, 2018 2:33 pm, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1531
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Panelová kostička

Příspěvekod dudlifuk » stř 06 čer, 2018 2:23 pm

fulda píše:To přidělení adres by bylo řešitelné, ale jak udělat celou tu definici, co se má jak nastavovat, to už nevím.
Nevím jak to udělat dost univerzální pro dostupné dekodéry. A také nevím, jak s tím jednotlačítkovým ovládáním. Hodně nerad bych to udělal moc složité, snažím se to držet tak jednoduché, jak to jen jde.

Tie Zdenove prispevky ma uplne zmiatli a neviem ci sme sa bavili o tom istom. Mne islo iba o primitivne "natukavanie" roznych navesti tlacitkom. Samozrejme seriozne cez XpressNet, aby tomu rozumel aj TC, resp. kazdy iny ovladac napr. MM. Neslo mi o ziadne stavanie ciest, zhlavi, ziadne previazanie vyhybka-navestidlo, ziadna automatika !
dudlifuk
 
Příspěvky: 140
Registrován: ned 15 led, 2017 9:40 pm
Bydliště: TT

Re: Panelová kostička

Příspěvekod vrbav » stř 06 čer, 2018 3:20 pm

dudlifuk píše:
fulda píše:To přidělení adres by bylo řešitelné, ale jak udělat celou tu definici, co se má jak nastavovat, to už nevím.
Nevím jak to udělat dost univerzální pro dostupné dekodéry. A také nevím, jak s tím jednotlačítkovým ovládáním. Hodně nerad bych to udělal moc složité, snažím se to držet tak jednoduché, jak to jen jde.

Tie Zdenove prispevky ma uplne zmiatli a neviem ci sme sa bavili o tom istom. Mne islo iba o primitivne "natukavanie" roznych navesti tlacitkom. Samozrejme seriozne cez XpressNet, aby tomu rozumel aj TC, resp. kazdy iny ovladac napr. MM. Neslo mi o ziadne stavanie ciest, zhlavi, ziadne previazanie vyhybka-navestidlo, ziadna automatika !


Keby si pracoval s Loconetom, tak LocoIO ti dovolí to čo chceš, a rozumie tomu aj program v PC a aj ovládač......testované s RR auto a ovládačom Profiboss,
a samozrejme keby si mal Z21 /alebo Multizetrale Pro v loconet slave mode s loconet centrálou/, tak aj MM., pričom LocoIO si nakonfiguruješ tak ako potrebuješ.....
vrbav
 
Příspěvky: 107
Registrován: ned 18 zář, 2011 8:52 pm
Bydliště: Považská Bystrica

Re: Panelová kostička

Příspěvekod dudlifuk » stř 06 čer, 2018 3:58 pm

vrbav píše:Keby si pracoval s Loconetom, tak LocoIO ti dovolí to čo chceš, a rozumie tomu aj program v PC a aj ovládač......testované s RR auto a ovládačom Profiboss,
a samozrejme keby si mal Z21 /alebo Multizetrale Pro v loconet slave mode s loconet centrálou/, tak aj MM., pričom LocoIO si nakonfiguruješ tak ako potrebuješ.....

Mam Z21 a frcim na XpressNete a bez problemov. Vies ja nemam nic proti Loconetu, verim ze je dobry, ale vsetky komponenty uz mam XpressNetove. Mam niekolko tri TCO a FBO a kvoli nejakej prkotine co mi v podstate nic neprinesie nebudem vsetko prerabat. Vies to su tu na fore take zabomysie vojny. Co je lepsie Mercedes alebo BMW ? Zatial mi dava XpressNet vsetko co potrebujem.
dudlifuk
 
Příspěvky: 140
Registrován: ned 15 led, 2017 9:40 pm
Bydliště: TT

Re: Panelová kostička

Příspěvekod JOHNZ » stř 06 čer, 2018 4:25 pm

dudlifuk: Keď máš TCO tak načo potrebuješ tú kocku? Inak, ak máš Z21 tak môžeš Loconetové a XPressNetové komponenty v podstate ľubovoľne kombinovať.
JOHNZ
 
Příspěvky: 74
Registrován: sob 05 led, 2008 9:24 pm

Re: Panelová kostička

Příspěvekod dudlifuk » stř 06 čer, 2018 4:42 pm

JOHNZ píše:dudlifuk: Keď máš TCO tak načo potrebuješ tú kocku? Inak, ak máš Z21 tak môžeš Loconetové a XPressNetové komponenty v podstate ľubovoľne kombinovať.

vid druhy prispevok od zaciatku vlakna. Viem ze mam na Z21 L-bus (loconet) ale zatial som nemal dovod. A priznam sa este som nenarazil na ponuku Loconet komponentov.
edit: Ale TCO nemozes porovnavat s kockou. S TCO ovladam 105 vyhybiek alebo ineho prislusenstva. Po Xpressnete to perfektne komunikuje so vsetkymi komponentami, vratane MM. Ak si pozorne prejdes vlakno o kusok vyssie (preco nemam rad Loconet) dozvies sa detaily komunikacie. Toto mi vyhovuje. Bol som na par stretnutiach a bohuzial s Loconetom stale riesili nejake problemy (X1, X2, X3), vratane upecenych masin Spaxom. Nepresvedcili ma.
dudlifuk
 
Příspěvky: 140
Registrován: ned 15 led, 2017 9:40 pm
Bydliště: TT

Re: Panelová kostička

Příspěvekod MiG » stř 06 čer, 2018 5:19 pm

dudlifuk píše:
JOHNZ píše:dudlifuk: Keď máš TCO tak načo potrebuješ tú kocku? Inak, ak máš Z21 tak môžeš Loconetové a XPressNetové komponenty v podstate ľubovoľne kombinovať.

vid druhy prispevok od zaciatku vlakna. Viem ze mam na Z21 L-bus (loconet) ale zatial som nemal dovod. A priznam sa este som nenarazil na ponuku Loconet komponentov.
edit: Ale TCO nemozes porovnavat s kockou. S TCO ovladam 105 vyhybiek alebo ineho prislusenstva. Po Xpressnete to perfektne komunikuje so vsetkymi komponentami, vratane MM. Ak si pozorne prejdes vlakno o kusok vyssie (preco nemam rad Loconet) dozvies sa detaily komunikacie. Toto mi vyhovuje. Bol som na par stretnutiach a bohuzial s Loconetom stale riesili nejake problemy (X1, X2, X3), vratane upecenych masin Spaxom. Nepresvedcili ma.

Problémy na X1 a X3 jsou způsobeny "rukama" pořadatelů.
Kde zase SPAX upekl mašinu? Kromě toho, že SPAX vůbec nesouvisí s LocoNetem.
MiG
 
Příspěvky: 693
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Panelová kostička

Příspěvekod dudlifuk » stř 06 čer, 2018 5:29 pm

MiG píše:Problémy na X1 a X3 jsou způsobeny "rukama" pořadatelů.
Kde zase SPAX upekl mašinu? Kromě toho, že SPAX vůbec nesouvisí s LocoNetem.

sem to nepatri, presunme sa napriklad sem aj ked nazov vlakna nevystihuje moj nazor
dudlifuk
 
Příspěvky: 140
Registrován: ned 15 led, 2017 9:40 pm
Bydliště: TT

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků