Panelová kostička

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Panelová kostička

Příspěvekod fulda » ned 10 čer, 2018 6:32 pm

sidlo píše:
fulda píše:Máš víc informací než já? Já jsem si na takto přesné odhady netroufl.

Více informací než ty nemám, ale do odhadu ceny by sis jistě troufl.
fulda píše:
matejkocis píše:- aká je predpokladaná cena jedného takého modulu?
Mohu jen odhadovat, že bude podobná, jako u dekodéru pro jeden přestavník (jedna želva, jedna MP1 nebo jedna geoline).

Mno ale já vyjmenoval moduly s cenou od 190 do 260. Také tu občas naznačuji, které faktory tu cenu ovlivňují.

Mimochodem - kostičky jsou spíš pro menší panely než je 50 výhybek. Spíš pro takové, kde se bavíme o jednotkách výhybek.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3967
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Panelová kostička

Příspěvekod sidlo » ned 10 čer, 2018 6:45 pm

Když jsem posledně viděl co se nabízelo na burze, tak nepochybuji o tom že se i tyto kostičky prodají.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1460
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Panelová kostička

Příspěvekod Pavel-HP » ned 10 čer, 2018 6:47 pm

A cože to tam bylo zajímavého k mání?
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Uživatelský avatar
Pavel-HP
 
Příspěvky: 683
Registrován: čtv 11 pro, 2008 2:47 pm
Bydliště: Praha

Re: Panelová kostička

Příspěvekod Jirka_US » ned 10 čer, 2018 6:53 pm

fulda píše:Mimochodem - kostičky jsou spíš pro menší panely než je 50 výhybek. Spíš pro takové, kde se bavíme o jednotkách výhybek.

No, ale tam kde jsou jednotky vyhybek, tak preci pouziji reseni na zaklade Arduina nebo maji ty kosticky pro tento pripad (jednotky vyhybek) nejakou jinou vyhodu ?
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1109
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Panelová kostička

Příspěvekod sidlo » ned 10 čer, 2018 7:01 pm

Pavel-HP píše:A cože to tam bylo zajímavého k mání?

Podle mého soudu velmi předražený výrobek, ale mělo to moc hezkou prezentaci.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1460
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Panelová kostička

Příspěvekod Pavel-HP » ned 10 čer, 2018 7:04 pm

Tak to je info " za fšechny peníse ".
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Uživatelský avatar
Pavel-HP
 
Příspěvky: 683
Registrován: čtv 11 pro, 2008 2:47 pm
Bydliště: Praha

Re: Panelová kostička

Příspěvekod zdeno » ned 10 čer, 2018 7:07 pm

HonzaM píše:A jak to je s tou detekcí obsazení, signál obsazení do té kostičky přijde po XpressNetu?

fulda píše:Ano, po XpressNetu. Nepodléhej demagogii, kterou tu produkují někteří jedinci.

kdyz jsme debatovali o Arduino Mega, a ja chtel po "nekom" aby to pouzil jako univerzalni prvek pro detekci a ty jsi napisal, ze to Xpresnet neumoznuje.

citace:
Re: Mozková terapie úplně téměř o ničem
Odesláno: pát 26 srp, 2016 8:51 am
od fulda

zdeno píše:
Ale jinak mne ta myslenka vytvorit kopii Locoio na Xpressnet zaujmula. Na ten jeden 2560 by se dalo zavesit spousta adres, pres jeden pripojny bod Xpressnet.
(tlacitka, prepinace, LEDky, detekce, navestidla a po pripojeni silovych casti vyhybky)
a tim by se dalo obejit S88 a dalsi "prilepene" sbernice.
Zkus se nad tim zamyslet, ci by to bylo realizovatelne ?

fulda píše:
Nebylo, to je v tom mojem porovnání XpressNet/LocoNet
On XpressNet je jen pro ovladače a nedokážeš mu dát informaci o obsazení koleje, na to tam prostě není příkaz, ten se dá poslat jen v obráceném směru - od centrály k ovladači.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1279
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Panelová kostička

Příspěvekod workous » ned 10 čer, 2018 7:24 pm

sidlo píše:
Pavel-HP píše:A cože to tam bylo zajímavého k mání?

Podle mého soudu velmi předražený výrobek, ale mělo to moc hezkou prezentaci.


:D prezentace byla super, ale jak jsem viděl nápis nejlepší dekodér na světě (iqdekodér) normálně za 3000,- a dnes na burze poslední kusy za 2500,- CZK což už tak super není.(24 výstupů - 8 výhybek za ty kačky je fakt dost)
Sorry Fuldo za plevení..
HO segmenty epocha workoušov - Roco Geoline
Uživatelský avatar
workous
 
Příspěvky: 1533
Registrován: sob 15 lis, 2008 12:05 pm
Bydliště: Chýnice u Prahy

Re: Panelová kostička

Příspěvekod belgarat » ned 10 čer, 2018 7:34 pm

zdeno píše:fulda píše:
Nebylo, to je v tom mojem porovnání XpressNet/LocoNet
On XpressNet je jen pro ovladače a nedokážeš mu dát informaci o obsazení koleje, na to tam prostě není příkaz, ten se dá poslat jen v obráceném směru - od centrály k ovladači.


Po XpressNet NELZE nahlasit (standardni) centrale stav obsazeni useku X (to musi po S88, na rozdil od LocoXXX, asi). Po XpressNet se LZE (aspon jestli spravne chapu specifikaci) zeptat na to, co si centrala MYSLI o stavu useku X.
To ovsem nebrani vyrobeni "supercentraly", ktera se chova lepe (akceptuje dalsi jine zpravy - analogie k memu pruzeni o LocoNetu). Musel bys mit vylepsenou centralu a take "ovladace", abys z toho neco mel. A pak IMHO rychle narazis na XpressNet (RS485) limit zarizeni.

Edit: specialne jsem se domnival, ze k dotazu muze slouzit dotaz 0x42 (accessory decoder information request) nebot se tam hovori o "feedback module". Pro Jirku_US: ne, s pokusy jsem se jeste k reimplementaci FBO nedostal. Pouze teorie.
Naposledy upravil belgarat dne ned 10 čer, 2018 7:45 pm, celkově upraveno 4
Belgarat (nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu)
belgarat
 
Příspěvky: 644
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Panelová kostička

Příspěvekod fulda » ned 10 čer, 2018 7:35 pm

zdeno píše:...
Neříkal jsi, že tě toto vlákno nezajímá?
Odpověď ve vlákně kam patří.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3967
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Panelová kostička

Příspěvekod zdeno » ned 10 čer, 2018 7:50 pm

fulda píše:
zdeno píše:...
Neříkal jsi, že tě toto vlákno nezajímá?
Odpověď ve vlákně kam patří.

Ja jsem te jen citoval, teda vysvetli, jak je to se zpetnou vazbou na Xpressnetu ?
Ja se na rozdil od tebe ucim stale a nepovazujem to za hanbu. ;-)

dodatek:
objevil jsem rozpor vy tvych tvrzenich a ty se najednou stavis do pozice, ze nejsi povinen nic vysvetlovat !!
Je to jakesi divne.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1279
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Panelová kostička

Příspěvekod sidlo » pon 11 čer, 2018 8:24 am

Po krátkém odskoku do jiného vlákna můžeme pokračovat tady.
fulda píše:
sidlo píše:Tak po několika stránkách kličkování co vlastně ta Panelová kostička bude umět, tak mi z toho vychází že je úplně jedno jestli bude na LocoNetu nebo XpressNetu. Reálný ohlas o poloze výhybky buď nebude nebo budou muset být splněny velmi specifické podmínky.

Pokud má být zobrazován reálná poloha výhybky, pak potřebuješ dekodér k výhybce, který propaguje reálný stav. to není S88. To tady zaznělo již mnohokrát. S88 je navržena pouze pro detekci obsazení, nikoli jako ohlas pro výhybky.
Dekodér, který propaguje reálný stav výhybky je například Lenz LS100. Všimni si, že se k němu výhybka připojuje pomocí pěti drátů. V případě použití tohoto dekodéru se ti bude na panelové kostičte zobrazovat reálný stav výhybky.

Děkuji za, možná nechtěné, potvrzení mého předpokladu. Aby ta kostička fungovala tak nejenom že potřebuje XpressNet, ale také potřebuje RS-bus a k tomu potřebuje dekodéry se zvláštní výbavou. Když toto splněno nebude, tak ta kostička bude mít pouze pseudosignalizaci, kterou jsme mimochodem tak kritizovali u řešení postaveném na Loconetu.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1460
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Panelová kostička

Příspěvekod BohousP » pon 11 čer, 2018 9:22 am

sidlo píše:...Aby ta kostička fungovala tak nejenom že potřebuje XpressNet, ale také potřebuje RS-bus a k tomu potřebuje dekodéry se zvláštní výbavou. Když toto splněno nebude, tak ta kostička bude mít pouze pseudosignalizaci, kterou jsme mimochodem tak kritizovali u řešení postaveném na Loconetu.

Zapoměl jsi napsat "Aby ta kostička fungovala tak, jak chci já". Všichni víme, a v této diskuzi to zaznělo už stokrát, že reálný ohlas fyzické polohy výhybky je těžko realizovatelný. A téměř všechny systémy ZO to nějak zjednodušují. S tím prostě musíme počítat. Kostička, FBO i soft řešení (TC) nejčastěji jen zobrazuji info z centrály, kam byla výhybka naposledy přepínána.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1839
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Panelová kostička

Příspěvekod Ferda » pon 11 čer, 2018 9:39 am

Takže nakonec zpětný ohlas od přestavníku je asi opravdu nejjednodušší dostat do systému pomocí LocoIO. Neboť všchno ostatní je jednak virtuální a navíc po dvou sběrnicích, které spolu nekomunikují. Nebo se mýlím?
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Uživatelský avatar
Ferda
 
Příspěvky: 1572
Registrován: stř 07 říj, 2009 3:34 pm
Bydliště: Ostrava

Re: Panelová kostička

Příspěvekod sidlo » pon 11 čer, 2018 9:43 am

BohousP píše:
sidlo píše:...Aby ta kostička fungovala tak nejenom že potřebuje XpressNet, ale také potřebuje RS-bus a k tomu potřebuje dekodéry se zvláštní výbavou. Když toto splněno nebude, tak ta kostička bude mít pouze pseudosignalizaci, kterou jsme mimochodem tak kritizovali u řešení postaveném na Loconetu.

Zapoměl jsi napsat "Aby ta kostička fungovala tak, jak chci já". Všichni víme, a v této diskuzi to zaznělo už stokrát, že reálný ohlas fyzické polohy výhybky je těžko realizovatelný. A téměř všechny systémy ZO to nějak zjednodušují. S tím prostě musíme počítat. Kostička, FBO i soft řešení (TC) nejčastěji jen zobrazuji info z centrály, kam byla výhybka naposledy přepínána.

V tomto případě ani tak nejde o mě. Spíš mě mrzí, že se tu některé věci naznačují jako že by to mohlo fungovat:
BohousP píše:Honzo, podívej se na popis FBO http://www.fucik.name/masinky/Xbus_FBO/. Je to indikátor obsazení, informaci získává z centrály pomocí XpressNetu. S88 je jednosměrná a posílá info pouze do centrály. XpressNet je obousměrný, řízený centrálou. A centrála vysílá i informace o obsazení.

A neznalý uživatel by si mohl myslet že když se v textu objeví XpressNet a obousměrný a S88 a centrála vysílá informace, že má doma všechno splněno a bude mu to fungovat. To že je potřeba splnit několik dalších podmínek to běžný uživatel, 95 % místních diskutérů, vůbec netuší.

Jak píše belgarat jinde
belgarat píše:Dovolim si tvrdit, ze vetsina modelaru - uzivatelu se rada o nevyhody reseni podeli. Modelari-vyvojari Ti zas reseni vysvetli do hloubky, ale samozrejme :) maji k nekterym resenim citovy vztah. No a modelari-prodejci jsou ... no, prodejci. Lez jsem zatim nezaznamenal, taktni mlceni myslim vsak ano.

V některých vláknech platí, o co víc ukazuji na nedostatky jiných řešení, o to víc mlčím o skutečných vlastnostech svého řešení. A to mě dost mrzí.

Ale lidsky tomu rozumím, jste také prodejci.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1460
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků