Kolik centrála “utáhne” lokomotiv

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Kolik centrála “utáhne” lokomotiv

Příspěvekod HonzaM » úte 22 kvě, 2018 9:39 pm

fulda píše:BTW: DR5000 přece nemá 8A výstup, proč nepoužíváš přímo DR5000??

Teď už používám, mluvil jsem o době kdy jsem měl jen Digitrax DCS200, než jsem začal používat DR5000.
Naposledy upravil HonzaM dne úte 22 kvě, 2018 9:48 pm, celkově upraveno 1
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1550
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Kolik centrála “utáhne” lokomotiv

Příspěvekod HonzaM » úte 22 kvě, 2018 9:46 pm

MiG píše:Vhodnost a nevhodnost použití SPAXu je v tom, že SPAX nepošle centrále povel k vypnutí DCC. Např DR5033 to umí a teď nevím, jestli to není výrobní nastavení (hledat to nebudu).

Defaultní nastavení DR5033 (z výroby) je, že booster při zkratu na svém výstupu vyšle k centrále povel k vypnutí DCC, je ale možné toto nastavení přeprogramováním změnit, takže potom zkrat v části napájené tímto boosterem nezpůsobí zastavení provozu v celém kolejišti.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1550
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Kolik centrála “utáhne” lokomotiv

Příspěvekod sidlo » stř 23 kvě, 2018 6:30 am

MiG píše:Vhodnost a nevhodnost použití SPAXu je v tom, že SPAX nepošle centrále povel k vypnutí DCC.

To není až tak pravda. SPAX http://dccdoma.eshop-zdarma.cz/index.php?s=product&id=195 je možné připojit i na cetrálu NanoX-S88-USB http://dccdoma.eshop-zdarma.cz/index.php?s=product&id=22 (nebo LENZ), ne pouze na Loconet. Jenom se to musí správně prodrátovat mezi svorky JK a konektor LoconetB, není to těžké. JK se spojí s 1-6.
A co se týká propagace zkratu tak to stejné. SPAX má výstup Indikace zkratu a jednoduchým obvodem se to dá připojit na svorku E. Potom zkrat na SPAXu vypne i hlavní centrálu.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1589
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Kolik centrála “utáhne” lokomotiv

Příspěvekod jipol57 » stř 23 kvě, 2018 9:07 am

A jaké jsou výhody toho, aby při zkratu na části kolejišti, se vypínalo celé?
Mě se jeví jako lepší, aby ostatní úseky fungovaly.
jipol57
 
Příspěvky: 78
Registrován: pát 06 dub, 2018 5:18 pm

Re: Kolik centrála “utáhne” lokomotiv

Příspěvekod sidlo » stř 23 kvě, 2018 9:26 am

Podle mě je to věcí osobních preferencí.
Hezký výklad je tady http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=11437&start=15#p236176
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1589
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Kolik centrála “utáhne” lokomotiv

Příspěvekod Jirka_US » sob 26 kvě, 2018 6:04 pm

HonzaM píše:.... Bylo by chybou se honit za výkonnou centrálou, z téhle chyby už jsem se poučil, když jsem si ve snaze mít to nejlepší koupil centrálu posytující 8 A. Chybu jsem ještě zhoršil někdy doporučovaným napájením srdcovek přes žárovku. Výsledek byl pár rozteklých koleček a spálené sběrací plíšky, ono totiž stačí když se nasbirá pár odporů v sérii, které omezí proud na hodnotu, kterou centrála dá, aniž by to vyhodnotila jako zkrat. Rozhodně tedy doporučuji raději kolejiště rozdělit a napájet jednotlivé části z boosterů, jejichž proudovou pojistku nastavit třeba jen na 2A. Sice boostery něco stojí, ale zničená mašina může přijít dráž. Může se hodit, že zkrat v jedné části nemusí zastavit veškerá vozidla. V jednom kroužku tohle používají na modulovém layoutu, u jednotlivých boosterů pak je “pípák” upozorňující že v dané časti došlo ke zkratu.
'Honzo temer se mne nechce verit, ze jsi skutecne jako elektrotechnik a clen Zababova, zapojil primo 8A booster bez dalsiho jisteni do Nkoveho kolejiste. Predpokladam, ze jsi jako pouceny uzivatel Digitraxu narazil na power management komponentu PM42, u ktere lze nastavit proud od 1.5A a neni potreba kupovat nekolik boosteru. Lze pouzit samozrejme i komponenty i jinych vyrobcu.
http://www.digitrax.com/products/power-management/pm42/
Schema zapojeni je zrejme napr zde:
https://www.google.com/search?q=digitra ... 0MhkcG6pIM:
https://www.google.com/search?q=digitra ... RGPu99WE8M:
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1164
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Kolik centrála “utáhne” lokomotiv

Příspěvekod Jirka_US » ned 27 kvě, 2018 4:47 am

Jen pro poradek, aby tato informce nezapadla v zapomeni v jinem vlakne....
fulda píše:....a druhak na LocoNetu poněkud neexistují opcodes pro rozhovory pojistek mezi sebou.

Ja myslim, ze pro PM42 existuji:
LocoNet message is (hex):
# 0xD0 <ARG1>,<ARG2>,<ARG3>,<ARG4>, <CKSUM>
a zde je rovnez zapojeni s PM42:
https://www.google.com/search?q=Digitra ... ZX7NGPo91M:
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1164
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Kolik centrála “utáhne” lokomotiv

Příspěvekod HonzaM » ned 27 kvě, 2018 7:38 am

Jirko, tu centrálu jsem koupil těsně po vstupu do Zababova a prostě jsem si neuvědomil možné důsledky faktu, co se může stát v případech o kterých jsem tady psal. Samozřejmě mně kolegové v klubu na nebezečí takovéto zatížitelnosti upozornili. DCS200 jsem používal na klubových setkáních jen jako zdroj LocoNetu, doma používám DR5000 s nastavenou proudovou pojistkou na 1600 mA, po rozšíření domácího kolejiště použiju pro část booster DR5033, také s nastavenou proudovou pojistkou - pro mašiny je to bezpečnější.
PM42 je dobrý tip, nejenže poskytuje čtyři samostané úseky, ale ty úseky mohou zároveň sloužit jako vratné smyčky.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1550
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Kolik centrála “utáhne” lokomotiv

Příspěvekod HonzaM » ned 27 kvě, 2018 1:04 pm

Jirka_US píše:Jen pro poradek, aby tato informce nezapadla v zapomeni v jinem vlakne....
fulda píše:....a druhak na LocoNetu poněkud neexistují opcodes pro rozhovory pojistek mezi sebou.

Ja myslim, ze pro PM42 existuji:
LocoNet message is (hex):
# 0xD0 <ARG1>,<ARG2>,<ARG3>,<ARG4>, <CKSUM>
a zde je rovnez zapojeni s PM42:
https://www.google.com/search?q=Digitra ... ZX7NGPo91M:

On Jindra (“fulda”) myslím LocoNet moc nezná ale rád na něm najde případné nedostatky. Díky za Tvé příspěvky upravující vše na pravou míru.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1550
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Kolik centrála “utáhne” lokomotiv

Příspěvekod JanoW » ned 27 kvě, 2018 2:13 pm

Zatiaľ čo experti teoretici HonzaM a Jirka_us každým svojím príspevkom ukazujú svoju kompetentnosť a obdivuhodné znalosti o elektrotechnike a modelárstve. Ešte si za tie bláboly navzájom poďakujú. :mrgreen:
JanoW
 
Příspěvky: 61
Registrován: sob 22 bře, 2014 9:19 pm
Bydliště: Modra

Re: Kolik centrála “utáhne” lokomotiv

Příspěvekod BohousP » ned 27 kvě, 2018 3:15 pm

HonzaM píše:On Jindra (“fulda”) myslím LocoNet moc nezná ale rád na něm najde případné nedostatky. Díky za Tvé příspěvky upravující vše na pravou míru.

Honzo, podívej se na článek http://www.fucik.name/Arduino/XNvsLN.php.
Ještě pořád trváš na svém nepříliš šťastném vyjádření?
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1938
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Kolik centrála “utáhne” lokomotiv

Příspěvekod Brejla » ned 27 kvě, 2018 3:37 pm

Honza s Jirkou se prostě snaží za každou cenu všemi možnými i nemožnými způsoby propagovat a popularizovat ty "výrobky", které se snaží prodávat, a pomlouvat konkurenci. Je všeobecně známé, že kvalitní výrobek reklamu nepotřebuje.
Brejla
 
Příspěvky: 839
Registrován: sob 18 črc, 2015 8:25 am

Re: Kolik centrála “utáhne” lokomotiv

Příspěvekod Jirka_US » ned 27 kvě, 2018 5:46 pm

BohousP píše:
HonzaM píše:On Jindra (“fulda”) myslím LocoNet moc nezná ale rád na něm najde případné nedostatky. Díky za Tvé příspěvky upravující vše na pravou míru.

Honzo, podívej se na článek http://www.fucik.name/Arduino/XNvsLN.php.
Ještě pořád trváš na svém nepříliš šťastném vyjádření?

Tak to jsme si snad vysvetlili, ze ten clanek je plny nepodlozenych spekulaci...
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1164
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Kolik centrála “utáhne” lokomotiv

Příspěvekod Jirka_US » ned 27 kvě, 2018 5:51 pm

Brejla píše:Honza s Jirkou se prostě snaží za každou cenu všemi možnými i nemožnými způsoby propagovat a popularizovat ty "výrobky", které se snaží prodávat, a pomlouvat konkurenci. Je všeobecně známé, že kvalitní výrobek reklamu nepotřebuje.

Mate snad neco proti publikovani faktu ? Ukazte mne jeden jediny odkaz, kde jsem propagoval nejaky konkrektni produkt jedne konkretni firmy a existovalo nejake jine technicky nebo ekonomicky lepsi reseni ....
Nebo snad mate neco proti propagaci open source projektu, kdy si sikovny modelar muze postavit (bez pajeni) NMRA DCC centralu za ekvivalent $10 nebo za ca.$30 vcetne pocitace s BT a WiFi ? Ja jsem byl vzdycky presvedcen, ze cena je u ceskych modelaru jedno z hlavnich kriterii pri rozhodovani jaky system si poridit nebo mate jine poznatky ?
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1164
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Kolik centrála “utáhne” lokomotiv

Příspěvekod HonzaM » ned 27 kvě, 2018 7:15 pm

Brejla píše:Honza s Jirkou se prostě snaží za každou cenu všemi možnými i nemožnými způsoby propagovat a popularizovat ty "výrobky", které se snaží prodávat, a pomlouvat konkurenci. Je všeobecně známé, že kvalitní výrobek reklamu nepotřebuje.

Pokud máš na mysli Digitrax, nikdy jsem se nepokoušel ho prodávat a nemám to ani v úmyslu.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1550
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Předchozí

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků