Nový firmware Z21 a Multimaus

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod j-novis » pon 21 kvě, 2018 1:39 pm

U mě se chová s DR5000 naprosto stejně, jako s NanoX i H-centrálou. CV vyšší než 255 číst neumí a vždy po připojení MM do centrály má zaplé funkce F18 - F20.
Digitál , 1:120
Uživatelský avatar
j-novis
 
Příspěvky: 89
Registrován: pát 22 led, 2010 10:56 am
Bydliště: Praha

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod matejkocis » pon 21 kvě, 2018 1:43 pm

Mám dotaz, ohľadne nového firmware pre MM. Ako je to s funkčnosťou MM pri zapojení zosilňovača ROCO 10764? Má to niekto odskúšané?

Rád by som si u kamaráta nechal urobiť uprgade, aby som mohol používať vyššie funkcie.

Ďakujem
matejkocis
 
Příspěvky: 95
Registrován: sob 17 led, 2015 7:30 pm

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod vrbav » pon 21 kvě, 2018 2:20 pm

matejkocis píše:Mám dotaz, ohľadne nového firmware pre MM. Ako je to s funkčnosťou MM pri zapojení zosilňovača ROCO 10764? Má to niekto odskúšané?

Rád by som si u kamaráta nechal urobiť uprgade, aby som mohol používať vyššie funkcie.

Ďakujem


S Roco kockou ide MM do F28 bez problémov......
vrbav
 
Příspěvky: 107
Registrován: ned 18 zář, 2011 8:52 pm
Bydliště: Považská Bystrica

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod BohousP » pon 21 kvě, 2018 3:48 pm

dccdoma píše:Takže mám ověřeno a zjištěno. Chyba je skutečně v softu 3.6, který byl psán v době kdy měla MM verzi 1.02, pokud už vůbec byla. ...

Můžete uvést zdroj ověření? Obvinit někoho z autorství chybného softu je jednoduché. Ale soft pro NanoX verze 3.6 byl psán podle specifikace Lenze https://www.google.cz/url?sa=t&source=w ... aT46ZZrCgb.
Takže si dovolím tvrdit, že chybu, ať úmyslnou, nebo ne, zavlekl do MM výrobce Roco a ne Paco Canada do sw pro NanoX. Že by i Digikejs do svého DR5000?
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2029
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod dccdoma » pon 21 kvě, 2018 6:42 pm

Ano, omlouvám se za špatné vyjádření. Chyba je u ROCO, jeho ignoranství k současným funkčním protokolům komunikace. Lépe jsem měl napsat úprava Roco nekomunikuje se současným funkčním NanoX v.3.6. Ověřením jsem myslel kluky z brněnského klubu, kteří mi problém potvrdili. Před prací Paco Canada tiše a s úctou smekám.
dccdoma
 
Příspěvky: 11
Registrován: pát 26 led, 2018 2:20 pm

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod Miloš_P » úte 22 kvě, 2018 11:14 am

Zkoušel jsem update MM podle návodu, abych do nové myši dostal taky češtinu. Nedařilo se, po hlášce, že vše proběhlo úspěšně, myš stále nemluvila mojí řečí. Díky tomuto fóru jsem se dočetl, že je potřeba v záložce R-Bus přepnout na na XpressNet (ona se tam MM pak objeví i na obrázku), manuál o tom mlčí..., pak už to šlo už bez problémů. Po zapnutí na mě ale MM začala mluvit maďarsky a to bylo peklo :D . Nezbylo než po stisku menu podle manuálu odpočítat stisky šipek a OK, dostat se po "hmatu" na správné menu a čeština byla na světě.
Uživatelský avatar
Miloš_P
 
Příspěvky: 349
Registrován: stř 20 pro, 2006 9:40 pm
Bydliště: Praha

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod BohousP » úte 22 kvě, 2018 11:51 am

Také jsem peripetie s maďarštinou zažil. Ona je první v pořadí v balíku s češtinou a automaticky se aktivuje. Najít češtinu bylo téměř nemožné, protože texty jsou zkrácené a Google to nepřeloží. Nakonec majitele myši napadlo připojit moji českou myš do druhého Xpressnetu a počítat kroky. (Manuál pochopitelně k dispozici nebyl ...) :mrgreen:
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2029
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod fulda » úte 22 kvě, 2018 1:10 pm

BohousP píše:Také jsem peripetie s maďarštinou zažil. Ona je první v pořadí v balíku s češtinou a automaticky se aktivuje. Najít češtinu bylo téměř nemožné, protože texty jsou zkrácené a Google to nepřeloží. Nakonec majitele myši napadlo připojit moji českou myš do druhého Xpressnetu a počítat kroky. (Manuál pochopitelně k dispozici nebyl ...) :mrgreen:

:?: :?: :?: Co vás to v Prešpurku učej?
Podívej se na kmen Duru-Buru, jak bravurně zvládají maďarštinu.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod Miloš_P » úte 22 kvě, 2018 1:42 pm

Maďarština je nezbytná jazyková výbava pro DCC :mrgreen: . Základy čínštiny by se taky mohly hodit :mrgreen:
Uživatelský avatar
Miloš_P
 
Příspěvky: 349
Registrován: stř 20 pro, 2006 9:40 pm
Bydliště: Praha

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod matejkocis » úte 22 kvě, 2018 9:40 pm

Tak MM už mám aktualizovanú. Narazil som ešte na jeden zaujímavý problém. Pri stlačení tlačidla "Aktualisieren" sa program tváril, že pracuje. MM sa reštartovala a v Maintenance Tool naskočila zelená hláška, že aktualizácia prebehla. Pri kontrole mala MM stále starú verziu (Menu->Nastavenia->Info->Software). Skúšal som to niekoľkokrát a stále to isté. Až keď som zaškrtol voľbu "Gleiche Firmware Version ebenfalls aktuallisiere" prebehla aktualizácia korektne. Aktualizácia bežala výrazne dlhšie.
matejkocis
 
Příspěvky: 95
Registrován: sob 17 led, 2015 7:30 pm

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod fulda » stř 23 kvě, 2018 7:45 pm

Že se tak ptám, je mezi cestujícími nějaký uživatel NanoX z produkce DIGI-CZ, který má MultiMAUS ve verzi 1.05??
Pokud ano, mohl by pro mne něco vyzkoušet?

1) zapnout centrálu
2) na multimaus si nastavit režim programování PoM (Shift + Menu, 2 - Programovat, 3 - Režim)
3) zapsat CV7 = 50 (začne blikat led)
4) zapsat CV7 = 79 (přestane blikat LED)

V tomto režimu se NanoX chová jako MultiMAUS 1,03, takže lze programovat CV až do 1024 a funkce se chovají normálně.
Co si nejsem jistý je čtení CV, obávám se, že se MM nebude chtít číst, kdo má počítač, může prosím vyzkoušet?

Díky
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod fulda » čtv 24 kvě, 2018 8:45 am

Tak jsme asi dokončili rozbor chování MM se software 1.05 na ne-Roco centrálách.
Problém je v tom, že roco si definovalo odpověď na dotaz na funkce v jednom packetu, zatímco Lenz má odpověď pro F0-F12 v jednom a F13-F28 v druhém.
MM nesprávně interpretuje kontrolní součet z paketu pro F0-F12 jako bajt stavu funkcí F13-F20. :)

Je to směšná chyba.
Jdu napsat chybový report na Roco, ale pochybuji o tom, že mi odpoví, jsem tam za "persona non grata", která jim dělá konkurenci.

Poučení - čekejte na vydání softu pro MM ve verzi 1.06, bude brzo
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod jipol57 » čtv 24 kvě, 2018 4:50 pm

fulda píše:Takové nudličky už jsem potkal. Používal to Jarda Vorlíček.
Sice nemám žádnou z21 s posledním softem, ale myslím, že by měla fungovat.

Tak mě to nedalo a hned 2 prototypy jsem složil. A opravdu fungují.
Jindro, na svých stránkách máš k tomu český návod a popisuješ tam možnost místo centrálního stopu jen stop pro danou lokomotivu. To je tvoje dílo? A dá se někde sehnat? Docela by se mě to k tomu hodilo.
DSCF0581.jpg
DSCF0580.jpg

Potenciometr je nasunutý na pinech, aby byla možnost se dostat k součástkám. Dá se takových modulů připojit několik , teoreticky až 31. Jestli by to utáhla centrála a ten společný stabilizátor co je vlevo.
jipol57
 
Příspěvky: 111
Registrován: pát 06 dub, 2018 5:18 pm

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod fulda » čtv 24 kvě, 2018 7:16 pm

jipol57 píše:
fulda píše:Takové nudličky už jsem potkal. Používal to Jarda Vorlíček.
Sice nemám žádnou z21 s posledním softem, ale myslím, že by měla fungovat.

Tak mě to nedalo a hned 2 prototypy jsem složil. A opravdu fungují.
Jindro, na svých stránkách máš k tomu český návod a popisuješ tam možnost místo centrálního stopu jen stop pro danou lokomotivu. To je tvoje dílo? A dá se někde sehnat? Docela by se mě to k tomu hodilo.
DSCF0581.jpg
DSCF0580.jpg

Potenciometr je nasunutý na pinech, aby byla možnost se dostat k součástkám. Dá se takových modulů připojit několik , teoreticky až 31. Jestli by to utáhla centrála a ten společný stabilizátor co je vlevo.

Na SimpleMaus je větší množství vychytávek moje dílo. Po netu se potloukají různé verze, tak hledej šmudlo.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4242
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Nový firmware Z21 a Multimaus

Příspěvekod dccdoma » čtv 24 kvě, 2018 8:15 pm

fulda píše:Tak jsme asi dokončili rozbor chování MM se software 1.05 na ne-Roco centrálách.
Problém je v tom, že roco si definovalo odpověď na dotaz na funkce v jednom packetu, zatímco Lenz má odpověď pro F0-F12 v jednom a F13-F28 v druhém.
MM nesprávně interpretuje kontrolní součet z paketu pro F0-F12 jako bajt stavu funkcí F13-F20. :)

Je to směšná chyba.
Jdu napsat chybový report na Roco, ale pochybuji o tom, že mi odpoví, jsem tam za "persona non grata", která jim dělá konkurenci.

Poučení - čekejte na vydání softu pro MM ve verzi 1.06, bude brzo


Ano, také jsme na to dnes přišli, ale doplnil bych, že vyšší funkce se vykonají správně s na NanoX a Digikeijs, čili lokodekodér vykoná požadovanou funkci i na vysokých funkcích, ale na MM číslo bliká, z důvodu špatné odezvy, takže se zdá, že se nevykonala. Toto můžou napravit opravdu jen konstruktéři v ROCO, pokud mají zájem, aby ovladač MM zůstal nejlepším a univerzálním ovladačem všech dob.
dccdoma
 
Příspěvky: 11
Registrován: pát 26 led, 2018 2:20 pm

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků